Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] Wzmacniacz lampowy integra 6n13s (6H13C) 2x15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez esh0
    Zamieszczone przez zyr
    To jest kondensator 2200uF/400V pomalowany czarnym matowym lakierem.
    Jakiego konkretnie lakieru użyłeś (firma, nazwa) ?
    Cena ok. 10,00zł za puszkę. Wszystkie widoczne czarne powierzchnie wzmacniacza były malowane tym lakierem.

Skomentuj

Tani :) Super - sprawdzę go. Dzięki.

Skomentuj

Napiszę coś jak szczene podniosę z podłogi....
        Pierwsza fotka wymiata
        i ostatnia
        o ja pierdo....
        Tak zeby sie nie powtarzać :P

Jak zobaczyłem pierwsza fotke, to pomyslałem to chyba nie diy... a jednak

Fajnie by było zebyś jeszcze zasłonił te boki gdzie gdzie widać transformatory kawałeczkiem drewna.

Skomentuj

Fajnie by było zebyś jeszcze zasłonił te boki gdzie gdzie widać transformatory kawałeczkiem drewna.
          Wymienię trzy powody, dla których boki są odsłonięte:
          1 - na tej fotce widać, że nie ma już miejsca na boki z drewna

2- poprzez zasłonięcie boków konstrukcja straciłaby pewną ażurowość i stałaby się optycznie ciężka ( chociaż waży ok.25kg)
          3 - najbardziej prozaiczny, nie miałem już drewna JATOBA, z którego wykonane są boki.

Skomentuj

Zdecydowanie najpiekniejszy wzmacniacz DIY jaki kiedykolwiek widziałem...po prostu genialny!! Oczywiscie nowa tapeta ubarwia mój pulpit

Skomentuj

Jasny gwint, co za wzmak, chce się powidzieć.
              Cudownie się prezentuję, mimo że wolę tranzystorowce - ich brzmienie bardziej mi odpowiada. Gratulacje!

Skomentuj

W opisie wzmacniacza błędne podałem nazwę drewna.
                Drewno użyte na boki to MERBAU.

Skomentuj

jak zobaczyłem fotke nr1 to oczy mialem jak stare 5zl :mrgreen: nic dodać nic ująć (moze jedynie zamiast tych wejsc z przodu zrobilbym je z tylu a z przodu wyjscie na sluchawki :) ale tak czy inaczej jest swietnie

Skomentuj

W opisie napisałem, że transformator żarzenia indukuje w trafie głośnikowym niewielki brum.

Okazało się, że główną przyczyną brumu była źle poprowadzona masa z prostownika żarzenia (dopiąłem ja do masy stopnia końcowego). Po podłączeniu masy żarzenia bezpośrednio do wspólnego punktu masy brum zmalał na tyle, ze jest niesłyszalny z odległości ok. 0,5m od kolumny, co jest akceptowalne dla wzmacniaczy lampowych.

Skomentuj

Nie wiem jak od strony technicznej (lampy nie sa za blisko traf? ekranowanie przy 50 Hz nic nie pomaga btw), ale od strony wizualnej jest pieknie :shock: . Sam jestem w trakcie skladania wzmacniacza lampowego (EL86 SE), ale ide w troche inna strone .

PS. Mam rodzine w konstantynowie lodzkim :).

Skomentuj

jw_amigowiec@ -Wpływ transformatorów bezpośrednio na lampy jest pomijalny, natomiast dużym źródłem brumu może być wzajemne położenie transformatorów sieciowych względem głośnikowych. Bardzo skuteczne jest obrócenie transformatorów względem siebie o 90 stopni.
                        Najlepiej zrobić próby przed zaprojektowaniem mechanicznym wzmacniacza. Projektuję teraz wzmacniacz na lampach 6C41C SE i właśnie zacząłem od prób zasilacza i wpływu jego zakłóceń na trafa głośnikowe.
                        P.S. Jak będziesz się wybierał do Konstantynowa i chciał zobaczyć wzmacniacz na żywo skontaktuj się ze mną przez PW.

Skomentuj

Z tym nie mam problemow, pomaga mi pewien znajomy, osoba uchodzaca za jednego z lepszych specjalistow w PL w technice lampowej, sam bym w zyciu dobrze nie zaprojektowal od razu :). Jakis czas pracowalem tez w pewnym sklepie w Katowicach, namierzylem sie lamp, nalutowalem sie w bebechach lampowcow, przelutowywalem punkty lutownicze w "haj endach" (pozal sie Boze) itd itp . Ale bez pomoc bym sie nie pchal w to - a, ze takowa mam, korzystam :). I zawsze jak jestem u niego to z mila checia slucham jego Axiomow 301 podlaczonych do lampy Brauna (vintage).

A do Konstantynowa - nie bylo mnie tam wieki... Blisko nie mam.

Skomentuj

Kilka zdjęć jednego z monobloków z czasu budowy.

Skomentuj

Gdyby Pan mogl przeslac mi takze artykul + schemat na goginkate@yahoo.com bylbym wdzieczny.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Normalnie pasc na kolana i oddac pokłon by trzeba:!: Wykonanie jest swietne! Swietne "zamaskowany" ten kondzik! Jeszcze raz pokłon w strone autora za wykonanie!-takie diy podnosi na duchu! :!: :grin: :!:
                                --
                                Dzieki za tapetke na pulpit :wink: Czuje ze długo nie znajde niczego lepszego na jej miejsce :mrgreen:

Skomentuj

Witam.
                                  Wzmacniacz jest SUPPER. Nie ma się do czego przyczepić. Wreszcie jakoś wyglada mój pulpit. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Skomentuj

ZYR ile by takie cudeńko kosztowało dla skromnego człowieka z forum diyaudio :) ?

Skomentuj

adambb- niestety wzmacniacz nie jest do sprzedania.
                                      Jest to jedyny taki egzemplarz i zdobi moje mieszkanie.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

ale kto tu mówi akurat o tym egzemplarzu :wink:

Skomentuj

adambb- nie ma innych egzemplarzy.
                                          Mam zgromadzone wszystkie części do wzmacniacza w klasie A na lampach 6C41C, ale zupełnie nie mam czasu na złożenie tego w podobnie wyglądający wzmacniacz.
                                          Może w czasie urlopu wezmę się za to.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X