Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[ Elektronika] Wzmacniacz lampowy integra 6n13s (6H13C) 2x15
Collapse
X
-
Napiszę coś jak szczene podniosę z podłogi....Pierwsza fotka wymiata
o ja pierdo....
Jak zobaczyłem pierwsza fotke, to pomyslałem to chyba nie diy... a jednak
Fajnie by było zebyś jeszcze zasłonił te boki gdzie gdzie widać transformatory kawałeczkiem drewna.
Skomentuj
-
Fajnie by było zebyś jeszcze zasłonił te boki gdzie gdzie widać transformatory kawałeczkiem drewna.
1 - na tej fotce widać, że nie ma już miejsca na boki z drewna
2- poprzez zasłonięcie boków konstrukcja straciłaby pewną ażurowość i stałaby się optycznie ciężka ( chociaż waży ok.25kg)
3 - najbardziej prozaiczny, nie miałem już drewna JATOBA, z którego wykonane są boki.
Skomentuj
-
W opisie napisałem, że transformator żarzenia indukuje w trafie głośnikowym niewielki brum.
Okazało się, że główną przyczyną brumu była źle poprowadzona masa z prostownika żarzenia (dopiąłem ja do masy stopnia końcowego). Po podłączeniu masy żarzenia bezpośrednio do wspólnego punktu masy brum zmalał na tyle, ze jest niesłyszalny z odległości ok. 0,5m od kolumny, co jest akceptowalne dla wzmacniaczy lampowych.
Skomentuj
-
Nie wiem jak od strony technicznej (lampy nie sa za blisko traf? ekranowanie przy 50 Hz nic nie pomaga btw), ale od strony wizualnej jest pieknie :shock: . Sam jestem w trakcie skladania wzmacniacza lampowego (EL86 SE), ale ide w troche inna strone.
PS. Mam rodzine w konstantynowie lodzkim :).
Skomentuj
-
jw_amigowiec@ -Wpływ transformatorów bezpośrednio na lampy jest pomijalny, natomiast dużym źródłem brumu może być wzajemne położenie transformatorów sieciowych względem głośnikowych. Bardzo skuteczne jest obrócenie transformatorów względem siebie o 90 stopni.
Najlepiej zrobić próby przed zaprojektowaniem mechanicznym wzmacniacza. Projektuję teraz wzmacniacz na lampach 6C41C SE i właśnie zacząłem od prób zasilacza i wpływu jego zakłóceń na trafa głośnikowe.
P.S. Jak będziesz się wybierał do Konstantynowa i chciał zobaczyć wzmacniacz na żywo skontaktuj się ze mną przez PW.
Skomentuj
-
Z tym nie mam problemow, pomaga mi pewien znajomy, osoba uchodzaca za jednego z lepszych specjalistow w PL w technice lampowej, sam bym w zyciu dobrze nie zaprojektowal od razu :). Jakis czas pracowalem tez w pewnym sklepie w Katowicach, namierzylem sie lamp, nalutowalem sie w bebechach lampowcow, przelutowywalem punkty lutownicze w "haj endach" (pozal sie Boze) itd itp. Ale bez pomoc bym sie nie pchal w to - a, ze takowa mam, korzystam :). I zawsze jak jestem u niego to z mila checia slucham jego Axiomow 301 podlaczonych do lampy Brauna (vintage).
A do Konstantynowa - nie bylo mnie tam wieki... Blisko nie mam.
Skomentuj
-
Gdyby Pan mogl przeslac mi takze artykul + schemat na goginkate@yahoo.com bylbym wdzieczny.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Normalnie pasc na kolana i oddac pokłon by trzeba:!: Wykonanie jest swietne! Swietne "zamaskowany" ten kondzik! Jeszcze raz pokłon w strone autora za wykonanie!-takie diy podnosi na duchu! :!: :grin: :!:
--
Dzieki za tapetke na pulpit :wink: Czuje ze długo nie znajde niczego lepszego na jej miejsce :mrgreen:
Skomentuj
Skomentuj