Pisze ile wyniosła, a moje pytanie było czy była by możliwość podjęcia się przez ZYRa zrobienia czegoś podobnego dla ludzi z forum m. in. mnie :) oczywiście z wliczoną dla ZYRa prowizją :wink: planuję po wakacjach zająć się na poważnie moim stereo i gdyby była mozliwość chętnie zleciłbym ZYRowi stworzenie czegoś podobnego, bo co tu ukrywać konstrukcja zapiera dech w piersi
Budując w ubiegłym roku wzmacniacz integra, oraz dwa monobloki (budowałem równolegle ) miałem dość dużo wolnego czasu. Obecnie praca zawodowa nie pozwala mi dokończyć następnego projektu, o którym pisałem wcześniej (6C41C). Mogę zdradzić, że ma to być kolorystyka czarno-srebrna (chrom), boki z takiego samego drewna.
W oddzielnej obudowie wzmacniacz i w oddzielnej zasilacz.
Odnośnie kosztów, mnie wzmacniacz integra wyniósł ponad 800,00zł. Gdyby doliczyć do tego koszty zakupu transformatorów następne 800,00zł. Doliczając robociznę całość zamknęłaby się w sumie ok. 2500,00zł.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-01-29, 21:55 ]
Witam wszystkich ponownie.
Po półtora roku użytkowania wzmacniacza postanowiłem sprawdzić, czy mocno rozjechały się prądy lamp końcowych.
Przy pomiarach okazało się, że trzy lampy trzymają regulację z dokładnością do 5mA (40+- 5mA). Jedynie w czwartej lampie jedna z triod straciła emisję. Ponieważ słucham muzyki niezbyt głośno nawet nie zauważyłem utraty mocy w jednym kanale.
Przy okazji zrobiłem kilka zdjęć wnętrza.
Bardzo proszę o przesłanie artykułu na bazie którego powstał ten wzmacniacz. Proszę również, jeśli to możliwe o kilka cennych uwag. Na co warto zwrócić uwagę w trakcie budowy tego wzmacniacza? Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.
Przepiękna konstrukcja, raz w życiu słyszałem lampowca i zakochałem się w dzwięku. Na zakup nie bardzo mnie stać, a umiejętności manualne zbyt ograniczone więc pozostaje delektować waszymi cudami. Super !!!!!
Ostatni wzmacniacz lampowy budowałem ponad trzydzieści lat temu (EL84).
Biorąc się za tą konstrukcję skorzystałem z gotowego opisu z Elektroniki Praktycznej. Zmieniłem tylko konstrukcję zasilacza i polaryzację stopni końcowych.
Dlatego nie użyłem lamp GU50.
Witam mam prosbe można dostac adres do tego artykułu i schematu wzmacniacza ktorego pokazales Dziekuje bardzo pozdrawiam Jd2001@poczta.onet.pl
Ogólnie wykonanie wyglad świetny powala na kolana
Skomentuj