Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] Wzmacniacz lampowy integra 6n13s (6H13C) 2x15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zyr, kolegom chyba chodzi o to, ile Cię wyniosła ta zabawa z lampowcem. Ja to tak odbieram

Skomentuj

Pisze ile wyniosła, a moje pytanie było czy była by możliwość podjęcia się przez ZYRa zrobienia czegoś podobnego dla ludzi z forum m. in. mnie :) oczywiście z wliczoną dla ZYRa prowizją :wink: planuję po wakacjach zająć się na poważnie moim stereo i gdyby była mozliwość chętnie zleciłbym ZYRowi stworzenie czegoś podobnego, bo co tu ukrywać konstrukcja zapiera dech w piersi

Skomentuj

Budując w ubiegłym roku wzmacniacz integra, oraz dwa monobloki (budowałem równolegle ) miałem dość dużo wolnego czasu. Obecnie praca zawodowa nie pozwala mi dokończyć następnego projektu, o którym pisałem wcześniej (6C41C). Mogę zdradzić, że ma to być kolorystyka czarno-srebrna (chrom), boki z takiego samego drewna.
        W oddzielnej obudowie wzmacniacz i w oddzielnej zasilacz.
        Odnośnie kosztów, mnie wzmacniacz integra wyniósł ponad 800,00zł. Gdyby doliczyć do tego koszty zakupu transformatorów następne 800,00zł. Doliczając robociznę całość zamknęłaby się w sumie ok. 2500,00zł.
        Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-01-29, 21:55 ]
        Witam wszystkich ponownie.
        Po półtora roku użytkowania wzmacniacza postanowiłem sprawdzić, czy mocno rozjechały się prądy lamp końcowych.
        Przy pomiarach okazało się, że trzy lampy trzymają regulację z dokładnością do 5mA (40+- 5mA). Jedynie w czwartej lampie jedna z triod straciła emisję. Ponieważ słucham muzyki niezbyt głośno nawet nie zauważyłem utraty mocy w jednym kanale.
        Przy okazji zrobiłem kilka zdjęć wnętrza.

Skomentuj

Bardzo proszę o przesłanie artykułu na bazie którego powstał ten wzmacniacz. Proszę również, jeśli to możliwe o kilka cennych uwag. Na co warto zwrócić uwagę w trakcie budowy tego wzmacniacza? Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.

Skomentuj

He, slicznościowy :mrgreen:

Nie rozumiem tylko czemu rca jest z przodu? Chyba lepiej było by schować je z tyłu

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              Nie rozumiem tylko czemu rca jest z przodu? Chyba lepiej było by schować je z tyłu
              Zamieszczone przez zyr
              Wejścia są z przodu, aby maksymalnie skrócić drogę sygnału od wejścia do siatki lampy.
              Człowieku, czytaj...

Skomentuj

[quote="esh0"]
                Zamieszczone przez paldo
                Zamieszczone przez zyr
                Wejścia są z przodu, aby maksymalnie skrócić drogę sygnału od wejścia do siatki lampy.
                Tak to wygląda w praktyce.

Skomentuj

Przepiękna konstrukcja, raz w życiu słyszałem lampowca i zakochałem się w dzwięku. Na zakup nie bardzo mnie stać, a umiejętności manualne zbyt ograniczone więc pozostaje delektować waszymi cudami. Super !!!!!

Skomentuj

Budując wzmacniacz integra zbudowałem także monobloki. Tak się prezentują razem z kolumnami na głośnikach Vifa.

[URL]

Skomentuj

zawartość walizki podoba misie najbardziej :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        zawartość walizki podoba misie najbardziej :mrgreen:
                        Może to były narzędzia potrzebę do wykonania części prać i do wspomagania gdy już się traciło siły do takiej roboty :P??

Skomentuj

Przy takich narzędziach wykonanie nie jest idealne.

Skomentuj

zyr Jakie jest Raa ?

Skomentuj

Ja nawijałem transformatory na Raa=1800ohm.
                              Literatura podaje zakres 1800ohm do 2500ohm.

Skomentuj

zyr, Dlaczego nie użyłeś w tym projekcie lamp GU50 ?

Skomentuj

Ostatni wzmacniacz lampowy budowałem ponad trzydzieści lat temu (EL84).
                                  Biorąc się za tą konstrukcję skorzystałem z gotowego opisu z Elektroniki Praktycznej. Zmieniłem tylko konstrukcję zasilacza i polaryzację stopni końcowych.
                                  Dlatego nie użyłem lamp GU50.

Skomentuj

Witam mam prosbe można dostac adres do tego artykułu i schematu wzmacniacza ktorego pokazales Dziekuje bardzo pozdrawiam
                                    Jd2001@poczta.onet.pl
                                    Ogólnie wykonanie wyglad świetny powala na kolana

Skomentuj

Po ponad sześciu latach wzmacniacz doczekał się stolika zrobionego w takim samym stylu
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Jeszcze kolumny opisz :)

Skomentuj

Kolumny opisywałem w tym wątku:

http://diyaudio.pl/showthread.php/84...h-na-ProAc-D15

Skomentuj

Czaruję...
                                          X