Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny, nadstawki by XYS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

XYS, nie miałem przyjemności używać lakieru uretanowego, ale skoro polecasz, przy najbliższej okazji spróbuje

Zamieszczone przez XYS
    bo lakier nie ma czasu sie rozplynac
    Według mnie nie jest tak źle. Ładnie sie rozprowadza po powierzchni, szybko schnie dzieki czemu mamy cierpliwosc do naniesienia wiekszej ilosci warstw, do tego jakiś wypełniacz porow, polerka i mamy lusterko

No dobra ale już nie bede śmiecić w Twoim temacie

Pozdro.

Skomentuj

ŁukaszN, uretan ze wzgledu na swoja gestosc i to rozplywanie pozwala na mniejsza ilosc warst oraz niekoniecznie trzeba uzyc wypelniacza powiem tak przed tym lakierem uzywalem nitro po tym tylko i wylacznie urytanow

Skomentuj

wybralismy sie dzisiaj z michalem k na wycieczke do gdanska (calkiem ciekawe i ladne miasto) ale oczywiscie glownym celem wyprawy byla w/w konstrukcja :mrgreen:
        o dziwo XYS bez problemu nas rozpoznal i moglismy po chwili przejsc do najlepszego...
        po wejscu do mieszkania zestaw rzuca sie w oczy. dosc spore klocki w pieknym fornirze rozdzielone duuuzym ekranem...

no to zaczelismy je macac i ogladac. na szacunek zasluguje polozenie jednego kawalka forniru na frezach. jednak za laczenie forniru juz mozna opieprzyc :P
        jest sporo niedociagniec na laczeniu forniru i kilka pekniec. wg mnie tez fornir niebyl wyszlifowany nalezycie - widac pospiech :P
        mam nadzieje ze to wszystko bedzie naprawione jak tylko znajdziesz troche wolnego czasu...
        pora to wlaczyc. na poczatek poszla nasza plyta (pendulum - hold your color). poczatek zapowiada sie niezle. monitorki sie sprawdzaja, niemozna im nic zarzucic. teraz czekamy na bas i... no i porazka :neutral: bas z suba opozniony w czasie i to dosc slyszalnie. okazalo sie ze to wina amplitunera, tak wiec to sie zmieni. no ale spodziewalismy sie wgniatajacego w fote... kanape basu a nieuslyszelismy prawie nic poza przeciagajacym baardzo niskim dolem. sub kompletnie nieradzi sobie z wyzszym, szybszym basem wiec go poprostu niebylo! prawdopodonie monitorki graly tym pasmem ale w tak wielkim (kubatura nie powierzchnia) pomieszczeniu tego niebylo slychac. na niektorych utworach byla poprawa ale ogolnie porazka :| no i okazalo sie ze nawet oryginalna plyta nie gwarantuje dobrej jakosci wysokich tonow
        przesluchalem tez kilka moich kawalkow z mp3 lub FLAC ale poza monitorami jakos to wrazenia nie robilo.
        tak wiec teraz XYS pokazal nam do jakiej muzyki zrobil ten sprzet. wlaczyl swoje plyty i musze powiedziec ze dopiero wtedy to zaczelo rozwijac skrzydla
        pojawilo sie pelne pasmo z pieknym basem pociagnietym samym dolem ale w zadnym wypadku nie zamulonym ani nawet spowolnionym (poza w/w opoznieniem miedzy wzmacnaiczami), wspaniala gora gdzie nie slychac glosnika tylko dzwiek. srednica tez byla ok ale jakos ten 18W nie dawal znaku swojej obecnosci - poprostu dzwiek bez glosnikow :P
        no moze troche przesadzilem. slychac ze dzwiek wydobywa sie z kolumn a nie z poszczegolnych glosnikow

tak wiec podsumowujac zestaw zostal stworzony do rocka i takiej muzyki jaka XYS slucha. w D&B, trance itp kompletnie sie to nie sprawdza. oczywiscie mowa o calosci bo monitorki poradzily sobie swietnie ze wszystkim

mIKI, twierdzisz ze nieda sie tego zgrac w fazie? udowodnij nam to :P bo jakos wzorowo sie to zgrywalo.
        przyklad koncepcji suba mielismy na sam koniec kiedy to poprosilem o podlaczenie monitorow na M18WH + MDT 29. mimo ze monitory byly po drugiej stronie pokoju a suby za nami to za cholere nie dalo sie zorientowac ze to suby za nami graja a nie same monitory...
        morel okazl sie byc bardzo przyjemny i prawdopodobnie niedlugo go zakupie...

pragne ostrzec poczatkujacych co do tego sprzetu - nie spodziewajcie sie niewiadomo jakich cudow. ten sprzet gra poprostu NEUTRALNIE. niema zadnych bajerow ktore sprawia ze "rozplyniecie sie w fotelu" sluchajac dowolnego utworu. poprostu zagra to co wlaczycie nie dodajac nic od siebie
        dlatego wlasnie michal byl dosc mocno rozczarowany - ale o tym on sam napisze

ja wyciagam z tego wnioski takie - wiem ze taki sprzet istnieje i wiem ze zagra dobrze. jednak bez pokaznej kolekcji oryginalnych plyt niema sensu sie zabierac za ta klase i w zupelnosci wystarcza mi srednia polka pokroju vify, peerlessa, seasa itp

dziekuje bardzo XYSowi za goscine - to naprawde bardzo przyjemny "chlopak"
        ale i tak najepszy byl jego zwierzak :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          ten sprzet gra poprostu NEUTRALNIE. niema zadnych bajerow ktore sprawia ze "rozplyniecie sie w fotelu" sluchajac dowolnego utworu. poprostu zagra to co wlaczycie nie dodajac nic od siebie
          dlatego wlasnie michal byl dosc mocno rozczarowany - ale o tym on sam napisze
          Właśnie bajerem jest ich neutralna neutralność i lekkość z jaką potrafią oddać muzykę. Muzykę - a nie jakieś smaczki, kruczki, mlaski itd :) To jest to, co jednych wgniecie w fotel, a innych zanudzi... No i nie słuchaliście na lampie :P

Skomentuj

esh0, Kruczek to ja jestem (Michał Kruk) :P

Hmmm... jestem początkujący w tym temacie i mało osłuchany. Spodziewałem się niewiem sam czego. Kiedyś moim marzeniem był jeden z wooferów jaki ma XYS ale niestety nie pasuje to do mnie. Wole szybkie, mocne uderzenie niż spore zejście... Jako całość w utworach preferowanych przez twórcę tego zestawu naprawe były świetne. Przede wszystkim chciałbym usłyszeć te monitory w lepszym pomieszczeniu. Te, które ma XYS jest po prostu tragiczne (ok. 5m wysokości...) XYS jak pewnie zauważyłeś jestem mało mówny, chciałem się skupić na odsłuchach, normalnie jestem inny, spytaj Pawła :P

Paweł następnym razem nie bierz kanapek ze sobą w towarzystwo takich zwierzaków bo jak pewnie zauwarzyłeś, są one bardzo cwane i potrafią rozpiąć plecak i nadgryść kanapki, które chciałeś później podłożyć swojej siostrze :]

Z wyjazdu jestem zadowolony, opłacało się poza moją małą przygodą z kanarami... bleee... Dobrze, że dziady biorą w łape bo tak to przez swoją głupote zapłacił bym 300zł mandatu...(zapomniałem legitymacji...) Naszczęście 60zł ich zadowoliło ;]

Cóż tu jeszcze mówic... Po prostu kolega stworzył zestaw, którego zapewne długo nie zmieni i co najważniejsze On jest z niego strasznie zadowolony, a to jest najważniejsze. Wkońcu on ma z nim do czynienia na codzień, a nie my. Ja napewno nie zainwestował bym w takie klocki (subwoofery), choć monitory są świetne ale niestety narazie mnie na nie nie stać. Mam nadzieje, że kiedyś w przyszłości będę mógł sobie pozwolić na taki "luksus". W moim wieku wiecie co się liczy... (16 lat...) :P

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
              No i nie słuchaliście na lampie
              niestety nie. jakos sie dziwnie zlozylo ze lampy niemialy zasilania...

Skomentuj

gdzie sie kończy audio a zaczyna audiofilyzm????

szczerze powiedziawszy predzej odcial bym sobie reke niz wydał siódemke na kolumny :P

Skomentuj

jak kogos stac i jest to jego pasja to nie widze w tym nic niefajnego

Skomentuj

aryan, ja slysze roznice miedzy poprzednimi kolumnami a obecnymi a poprzednie kiepskie tez nie byly wiec wedlug dla mnie to nadal audio i przyjemnosc plynaca z odnajdywania utworow na nowo
                    a co do kasy jedni kupuja samochody inni znaczki inni wydaja fortune na imprezy a ja kocham dziwiek
                    a ze nikomu nie ukradlem to w czym problem

ps
                    audiofilizm po pierwsze wymaga baaaardzo drogich kabli i firmowych kolumn wiec jeszcze mi do tego daleko :P

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez XYS
                      a co do kasy jedni kupuja samochody
                      to smiesz twierdzic ze samochodu niemasz? ;>

Skomentuj

nieprzyjemnie bo za duzo punkcikow...

Skomentuj

Witam serdecznie forumowiczow :). Tak sie sklada, ze mialem okazje sluchac calego zestawu, a nawet wiecej, bo porownac go do swoich monitorkow na STX 15-100-AKX i Seasie H1150. Zostałem poproszony o napisanie rzetelnej opinii "bez slodzenia". Zaczynamy, wygladalo to tak, ze przyszedlem z paroma CD, odtwarzaczem i monitorkami do XYSia o godzinie 13. Wyszedlem mowie z reka na sercu o godzinie 19 moze nawet z hakiem. Co przez ten czas sie dzialo, ano sluchalismy roznych konfiguracji. Mianowicie Scany z CD Pioneera PD-7700 lekko przerobionego, Scany z Cambrige Audio CA540C, STX z PD-7700, STX z CA, Vifa M18WH z CA. Co z tego wynikło ? Około godziny po wejsciu jak juz wszystko rozstawilismy moglem powiedziec, ze moj CD przy Scanach wymieka mocno i slychac to bylo nawet bez przelaczania zrodla na CA. Po przelaczeniu roznica stawala sie oczywista. Tak jak rozmawialismy z autorem powyzszego zestawu, glupota jest robienie dobrych, tudziesz bardzo dobrych kolumn i napedzanie tego wszystkiego marnym CD czy sluchanie z MP3. Niedorzeczne, szkoda pieniedzy na takie zabawy. Dalej piszac o scanach, spodziewalem sie, ze wgniecie mnie ten caly zestaw w fotel i nie bede mogl sie ruszyc z wrazenia, otoz... nie :). Roznica pomiedzy Scanem a Vifa jest... na korzysc vify. Tak, tak dobrze czytacie, kazdy mniej osluchany czlowiek (w tym ja) gdyby nie wiedzial czy slycha Vify czy Scan speakow wybral by te pierwsze. Czemu ? Z prostej przyczyny, M18WH jest bardzo muzykalny i szybko wpada w ucho na dodatek lekko wybita srednica moze sprawiac wrazenie szybkosci i soczystosci. Gdyby XYS puscil mi ta vife jakos na poczatku to bym niewatpliwie stwierdzil, ze szkoda kasy na SS. Wiec gdzie tkwi diabeł? W szczegolach moi drodzy. Zestawu NIE DA sie odsluchac w 1, 2, 4 godziny. Trzeba na to czasu i to sporo, sam XYS mowi, ze SS nadal go zaskakuje (po 4 miesiacach...). Dopiero po dluzszych odsluchach zdajemy sobie sprawe, ze jedank za cos ta przekleta firma wziela pieniadze . Tak, za NEUTRALNOSC i precyzje. Zestaw ktorego sluchalismy to w zasadzie monitory studyjne... tyle ze w wersji domowej i to jest cala magia Scana. Oddaje dokladnie to co jest nagrane na plycie. Nie kazdemu sie to podoba, na pewno nie tym co sa malo osluchani. Trzeba to uslyszec, porownac, przemyslec i jak mysle... docenic . Jest jeszcze jedna kwestia warta wspomnienia, mianowicie jest to cena. Od niej tak na prawde zalezy jakos przetwornikow. I nie dajcie sie zlapac, rosnie logarytmicznie w stosunku do mozliwosci (w zasadzie jakosci odsluchu) i... od pewnej granicy cenowej nie warto pytac jak to gra. Po prostu Alcone, Accuton czy Scan Speak to sa niemalze perfekcyjne glosniki, a roznia sie charakterem. I to juz kazdy musi sobie dopasowac. Rozpisalem sie niezle, dodam tylko jeszcze, ze sluchalismy bardzo roznej muzyki, przez metal do klasyki. Fear Factory, Metallica, Gianna Nannini, Prodigy, koncert fortepianowy, Tracy Chapman to tylko maly ulamek tego co bylo grane . Jeszcze chcialbym wspomniec o zasilaniu, czyli wzmacniaczu, a w zasadzie amplitunerze KD Yamahy. Na pewno bylo to sporo za malo jak na tej klasy sprzet.

Skomentuj

Zapomnialem sie zalogowac... i dopisac najwazniejsza kwestie. "Gdyby koszt byl dwa razy wyzszy to i tak bym je zrobil" z czym sie w pelni zgadzam, warto wydac na to tyle kasy. Zreszta jak o tym juz rozmawialismy z XYSiem jest to tanio, bo same monitorki tej klasy w sklepie to koszt ok 15 tys, wiec nie ma o czym mowic

Skomentuj

kolumny miodzio. będę musiał kiedyś wpaść na odsłuchy. jesli pozwolisz

Skomentuj

Zamykam temat, bo to chyba jedyny który upodobały sobie jakieś boty i co chwilę jest tu masa linków z reklamami czy coś :?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ogladacie Master Chefa? XYS (Krzysiu) bierze udzial :)

PS. dostał się do kolejnego etapu, do 14tki... :) Gratuluję!

Skomentuj

Czaruję...
                                  X