Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2.5-drożne] kolumny podłogowe, dwuipółdrożne by B.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2.5-drożne] kolumny podłogowe, dwuipółdrożne by B.

Witam,

Mam do zaprezentowania kolumny, których "wnętrze" oparte jest na projekcie HX2 akustyka,
    natomiast wygląd zewnętrzny zawdzięczają wykonawcy B.B. ( czyli mój ojciec )
    i w niewielkim stopniu pomysłodawcy ( czyli mojej osobie ) ...

głośniki:

zestaw zakupiony na akustyk.com.pl
    obecnie kosztują 1140zł + 300zł za zwrotnice

nisko-średniotonowy: Peerless HDS180 (P830883) - 4x

wysokotonowy: Peerless V-line XT25TG-30-04 - 2x

obudowa:

W całości wykonana z płyt wiórowych nielaminowanych o grubości 28mm. Pocięta na wymiar
    na formatówce. Boczki - 2 płyty; przód 1 płyta + na dolny łuk 3 płyty; na tył 4 płyty - wszystko
    sklejone i skręcone wkrętami. Oczywiście płyty wstępnie przycięte dla nadania kształtu.

Tak przygotowaną bryłę wyszlifowano szlifierką kątową z papierem o grubości 40 do odchyłek
    rzędu 2mm. Łuk dopasowano do wykonanego wcześniej wzorca.

Celem wzmocnienia struktury pomalowano podkładem (zwykła farba podkładowa).
    Następnie wielokrotnie powtarzalny proces szpachlowania i szlifowania. Po uzyskaniu
    zadowalającej powierzchni nałożono szpachlówkę pistoletem , do jej szlifowania użyto papier 800.

Później pomalowano podkładem akrylowym, który przeszlifowano papierem 1500.
    Następnie nałożono 3 warstwy lakieru – bazy, każdorazowo czyszcząc papierem 1500.
    Po czym nałożono 4 warstwy bezbarwnego lakieru akrylowego, 3 pierwsze warstwy każdorazowo
    szlifowane papierem 1500. Ostatnia warstwa szlifowana papierem 2000 i polerowana pasta.

Następnie obklejono front, i nałożono 3 warstwy lakieru srebrnego imitującego aluminium, dwie
    pierwsze warstwy przeszlifowano papierem 1500.

Przedni wlot powietrza wytoczony z teflonu i pomalowany czarnym matem.
    Dostęp do zwrotnicy od spodu kolumny.
    Kolumny maja nachylenie 9 stopni.

Podstawki wykonane z czarnego granitu o grubości 6 cm, nóżki do podstawek przykręcono i dodatkowo
    przyklejono klejem dwuskładnikowym.

Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł

Efekt końcowy, wrażenia:

Z biegiem jak moja wiedza na temat tego ile trzeba wiedzieć żeby zrobić dobrze grające kolumny
    wzrastała, chęci do samodzielnego dobrania głośników, albo raczej zrobienia odpowiednich do nich
    zwrotnic malały... i dlatego akustyk... początkowo nie byłem zachwycony systemem 2.5x ... w gruncie
    rzeczy zachwycony jestem od 18 lipca ...

"HX2 demonstruje mocne nasycenie i bardzo dobre rozciągnięcie zakresu niskich częstotliwości
    i zrównoważenie w zakresie średnio-wysokotonowym." cytat z akustyka;] <- a ja z całą pewnością
    mogę potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości...

jest to pierwszy projekt i chyba bardzo nie przesadzę, jeśli powiem, że można go zaliczyć do udanych :)

kilka zdjęć:

niestety nie mam więcej zdjęć z fazy produkcyjnej...

dziękuję wszystkim, którzy 6 miesięcy temu udzielili mi pomocnych wskazówek (w innym wątku)...
    pozdrawiam:)

Świetne, dajcie je od razu do wyróżnionych

Skomentuj

Cud, miód i orzeszki. Po prostu piękne.
      Zamieszczone przez eroico
      Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł
      :shock: łożesz...
      Jedynie to bym może zmienił śrubki na czarne i BR umieścił na wcisk. Ale to tylko moja opinia.

Jak zrobiłeś ten napis na froncie?

6/5

Skomentuj

nie do opisania, po prostu jakość na światowym poziomie, nie do przebicia. wielkie WOW, szacun :shock:
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
          WOOOoooow nigdy w zyciu czegos takiego nie widzialem zes odwalil z ojcem kawal dobrej roboty :wink:

nie ma sie co oszukiwac na dzien dzisiejszy jest to najleprza konstrukcja na tym forum

szcunek dla ciebie eroico i dla taty :wink:

az nie moge sie napatrzyc :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
            nie ma sie co oszukiwac na dzien dzisiejszy jest to najleprza konstrukcja na tym forum
            Ehehee... bez urazy dla wykonawcy, ale to z pewnością NIE jest najlepsza konstrukcja. Jeśli chodzi o stolarkę - jest po prostu na odpowiednim poziomie :)

Skomentuj

Hej, czy mi się wydaje, czy tam są dwie wysokotonówki? Takie coś widzę pierwszy raz. Jak to jest połączone itd.?
              Konstrukcja ekstra, bardzo mi się podoba :wink: .

Skomentuj

malyzmc, na dole jest B-R

Skomentuj

Ta podstawa (nogi) wygląda troche jak taka od wieszaków na ubrania

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                    malyzmc, na dole jest B-R
                    Nie gadaj, wygląda jak ta wysokotonówka na górze.

Skomentuj

esh0, według mnie znakomicie jest to zrobione i stolarka na wysokim poziomie nie widzialem na tym forum rownie tak dobrze wykonanych kolumny jak te :wink:

ale dajmy spokój o gustach sie nie rozmawia po prostu mi sie podobaja :wink:

Skomentuj

REWELACJA. Mają stajla. Świetne wszystko. Ciekawe jak grają

Skomentuj

eroico napisz wszystko co wiesz o lakierze tym czerwonym czy jak on tam sie nazywa. To jakis metalik jest?? . Co to za kolor, jaki producent... itp, itd. Na to pewnie jeszcze poszedl lakier i tak sie blyszczy.

Piekny lakierek bardzo mnie taki interesuje.
                          Jak wygladal proces nakladania tego lakierku??

Skomentuj

bardzo mi sie podobaja, oryginalne wykonanie :) jak dla mnie 6/5 :wink: ciekawe jak brzmia :razz:

Skomentuj

Gdyby zamiast nóżek miały kolce powiedziałbym że to najładniejsze kolumny na forum. A podoba mi się w nich dodatkowo to, że są oparte na sprawdzonym projekcie - a nie tak jak u niektórych robione bez pomiarów. A zatem świetny wygląd i zapewne brzmienie też. Dla mnie bomba. Mają swój styl, charakter. Zaokrąglana obudowa też moim zdaniem ma pozytywny wpływ na dźwięk.

Skomentuj

Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....hmmm Dlaczego nikt o tym nie wspomniał, nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .

No i oczywście zwrotnica rozmieszczenie elementów także troche mogła by byc innna, ale juz sie nie bede czepiał... :razz:

Ogólnie stolarka na wysokim poziomie, na resztę troche z przymrużeniem oka patrzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                                  Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....=
                                  jakbys mogl to wytlumacz mi na czym polegaja te konsekwencje :)

Skomentuj

Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....hmmm Dlaczego nikt o tym nie wspomniał, nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .

No i oczywście zwrotnica rozmieszczenie elementów także troche mogła by byc innna, ale juz sie nie bede czepiał... :razz:
                                    Pochyła ścianka może co najwyżej jeszcze poprawić rozchodzenie się dźwięku. Porozmawiaj kiedyś z ludzmi z akustyka to Ci wytłumaczą jeśli nie rozumiesz. Podobnie jak zaokrąglenie obudowy jest to zabieg wskazany. Szukasz na siłę problemów tam gdzie ich nie ma.

[ Dodano: 2008-07-25, 00:26 ]
                                    na resztę troche z przymrużeniem oka patrzę.
                                    Ta reszta to kawał dobrej roboty właśnie Akustyka. Ten projekt jest z tego co widzę dosyć popularny.

Skomentuj

karola44-81
                                      Piekny lakierek bardzo mnie taki interesuje.
                                      Jak wygladal proces nakladania tego lakierku??
                                      tak- lakier to metalik, jego kodu katalogowego nie znam aktualnie, w każdym razie mieszany był z kilkunastu innych;], ale postaram się podać tę informacje,
                                      i tak to jest baza czyli kolor; na to (jak napisałem na początku) nałożone były 4 warstwy bezbarwnego akrylowego, wszystko nakładane oczywiście pistoletem.

piku16
                                      PostWysłany: Wczoraj 23:53 Temat postu:
                                      Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki
                                      na ten temat wypowiedział się już Iceman, pochylenie ścianki ma zapobiegać powstawaniu fali stojącej;] nie mówię, że to jedyny sposób;] a dodatkowo ładniej wygląda :razz:

nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .
                                      A Ty chciałeś być oryginalny i doszukałeś się nawet niewłaściwego rozmieszczenia elementów na zwrotnicy, ale mogę zapewnić że mimo to są ze sobą właściwie połączone :wink:
                                      ale dzięki za uwagi, jeśli kiedyś będzie realizowana następna konstrukcja, przeanalizuje się je pod kątem bardziej praktycznym;]

Iceman
                                      PostWysłany: Wczoraj 23:27 Temat postu:
                                      Gdyby zamiast nóżek miały kolce powiedziałbym że to najładniejsze kolumny na forum.
                                      z tymi nóżkami to właśnie był problem... kolce do masy około 80kg i ogólnie dość dużych gabarytów musiałyby być podobnej wielkości co te nóżki... i to już nie wyglądało za fajnie... i niszczyłoby podłogę :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                                        Pochyła ścianka może co najwyżej jeszcze poprawić rozchodzenie się dźwięku
                                        Bzdura, a pan wie że jest coś takiego jak faza?

A kolumny wg. mnie nokaut jeżeli chodzi o wygląd.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X