Witam,
Mam do zaprezentowania kolumny, których "wnętrze" oparte jest na projekcie HX2 akustyka,
natomiast wygląd zewnętrzny zawdzięczają wykonawcy B.B. ( czyli mój ojciec )
i w niewielkim stopniu pomysłodawcy ( czyli mojej osobie ) ...
głośniki:
zestaw zakupiony na akustyk.com.pl
obecnie kosztują 1140zł + 300zł za zwrotnice
nisko-średniotonowy: Peerless HDS180 (P830883) - 4x
wysokotonowy: Peerless V-line XT25TG-30-04 - 2x
obudowa:
W całości wykonana z płyt wiórowych nielaminowanych o grubości 28mm. Pocięta na wymiar
na formatówce. Boczki - 2 płyty; przód 1 płyta + na dolny łuk 3 płyty; na tył 4 płyty - wszystko
sklejone i skręcone wkrętami. Oczywiście płyty wstępnie przycięte dla nadania kształtu.
Tak przygotowaną bryłę wyszlifowano szlifierką kątową z papierem o grubości 40 do odchyłek
rzędu 2mm. Łuk dopasowano do wykonanego wcześniej wzorca.
Celem wzmocnienia struktury pomalowano podkładem (zwykła farba podkładowa).
Następnie wielokrotnie powtarzalny proces szpachlowania i szlifowania. Po uzyskaniu
zadowalającej powierzchni nałożono szpachlówkę pistoletem , do jej szlifowania użyto papier 800.
Później pomalowano podkładem akrylowym, który przeszlifowano papierem 1500.
Następnie nałożono 3 warstwy lakieru – bazy, każdorazowo czyszcząc papierem 1500.
Po czym nałożono 4 warstwy bezbarwnego lakieru akrylowego, 3 pierwsze warstwy każdorazowo
szlifowane papierem 1500. Ostatnia warstwa szlifowana papierem 2000 i polerowana pasta.
Następnie obklejono front, i nałożono 3 warstwy lakieru srebrnego imitującego aluminium, dwie
pierwsze warstwy przeszlifowano papierem 1500.
Przedni wlot powietrza wytoczony z teflonu i pomalowany czarnym matem.
Dostęp do zwrotnicy od spodu kolumny.
Kolumny maja nachylenie 9 stopni.
Podstawki wykonane z czarnego granitu o grubości 6 cm, nóżki do podstawek przykręcono i dodatkowo
przyklejono klejem dwuskładnikowym.
Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł
Efekt końcowy, wrażenia:
Z biegiem jak moja wiedza na temat tego ile trzeba wiedzieć żeby zrobić dobrze grające kolumny
wzrastała, chęci do samodzielnego dobrania głośników, albo raczej zrobienia odpowiednich do nich
zwrotnic malały... i dlatego akustyk
... początkowo nie byłem zachwycony systemem 2.5x ... w gruncie
rzeczy zachwycony jestem od 18 lipca ...
"HX2 demonstruje mocne nasycenie i bardzo dobre rozciągnięcie zakresu niskich częstotliwości
i zrównoważenie w zakresie średnio-wysokotonowym." cytat z akustyka;] <- a ja z całą pewnością
mogę potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości...
jest to pierwszy projekt i chyba bardzo nie przesadzę, jeśli powiem, że można go zaliczyć do udanych :)
kilka zdjęć:

niestety nie mam więcej zdjęć z fazy produkcyjnej...

dziękuję wszystkim, którzy 6 miesięcy temu udzielili mi pomocnych wskazówek (w innym wątku)...
pozdrawiam:)
Mam do zaprezentowania kolumny, których "wnętrze" oparte jest na projekcie HX2 akustyka,
natomiast wygląd zewnętrzny zawdzięczają wykonawcy B.B. ( czyli mój ojciec )
i w niewielkim stopniu pomysłodawcy ( czyli mojej osobie ) ...

głośniki:
zestaw zakupiony na akustyk.com.pl
obecnie kosztują 1140zł + 300zł za zwrotnice
nisko-średniotonowy: Peerless HDS180 (P830883) - 4x
wysokotonowy: Peerless V-line XT25TG-30-04 - 2x
obudowa:
W całości wykonana z płyt wiórowych nielaminowanych o grubości 28mm. Pocięta na wymiar
na formatówce. Boczki - 2 płyty; przód 1 płyta + na dolny łuk 3 płyty; na tył 4 płyty - wszystko
sklejone i skręcone wkrętami. Oczywiście płyty wstępnie przycięte dla nadania kształtu.
Tak przygotowaną bryłę wyszlifowano szlifierką kątową z papierem o grubości 40 do odchyłek
rzędu 2mm. Łuk dopasowano do wykonanego wcześniej wzorca.
Celem wzmocnienia struktury pomalowano podkładem (zwykła farba podkładowa).
Następnie wielokrotnie powtarzalny proces szpachlowania i szlifowania. Po uzyskaniu
zadowalającej powierzchni nałożono szpachlówkę pistoletem , do jej szlifowania użyto papier 800.
Później pomalowano podkładem akrylowym, który przeszlifowano papierem 1500.
Następnie nałożono 3 warstwy lakieru – bazy, każdorazowo czyszcząc papierem 1500.
Po czym nałożono 4 warstwy bezbarwnego lakieru akrylowego, 3 pierwsze warstwy każdorazowo
szlifowane papierem 1500. Ostatnia warstwa szlifowana papierem 2000 i polerowana pasta.
Następnie obklejono front, i nałożono 3 warstwy lakieru srebrnego imitującego aluminium, dwie
pierwsze warstwy przeszlifowano papierem 1500.
Przedni wlot powietrza wytoczony z teflonu i pomalowany czarnym matem.
Dostęp do zwrotnicy od spodu kolumny.
Kolumny maja nachylenie 9 stopni.
Podstawki wykonane z czarnego granitu o grubości 6 cm, nóżki do podstawek przykręcono i dodatkowo
przyklejono klejem dwuskładnikowym.
Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł
Efekt końcowy, wrażenia:
Z biegiem jak moja wiedza na temat tego ile trzeba wiedzieć żeby zrobić dobrze grające kolumny
wzrastała, chęci do samodzielnego dobrania głośników, albo raczej zrobienia odpowiednich do nich
zwrotnic malały... i dlatego akustyk

rzeczy zachwycony jestem od 18 lipca ...

"HX2 demonstruje mocne nasycenie i bardzo dobre rozciągnięcie zakresu niskich częstotliwości
i zrównoważenie w zakresie średnio-wysokotonowym." cytat z akustyka;] <- a ja z całą pewnością
mogę potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości...
jest to pierwszy projekt i chyba bardzo nie przesadzę, jeśli powiem, że można go zaliczyć do udanych :)
kilka zdjęć:

niestety nie mam więcej zdjęć z fazy produkcyjnej...

dziękuję wszystkim, którzy 6 miesięcy temu udzielili mi pomocnych wskazówek (w innym wątku)...
pozdrawiam:)
Skomentuj