Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2.5-drożne] kolumny podłogowe, dwuipółdrożne by B.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

eroico, Iceman, piku16, akuat panowie piku ma racje konstrukcja jest sliczna i stolarsko 1 klasa (chodz nie w moim guscie) ale pochylenie kolumny nie wplywa na fale stojaca wewnatz obudowy (na to wplywaja przegody wewnetrzne pod katem plus inne zeczy ale nie o tym ) natomiast pochylenie calej kolumny powoduje ze glosniki sa pod katem do sluchacza a jakby koledzy zapomnieli to hki pod katem 0 stopni sa inne niz hki pod katami i to nalezy uwzglednic w zwrotnicy plus to ze imho kolumny pod katem sa ciezsze do ustawienia ze wzgledu to ze zaleznie od odleglosci od kolumny sluchamy kolumny pod coraz wiekszym katem co przy wiekszych odleglosciach moze byc problemem, co do rozmieszczen elementow w zwrotnicy to znowu piku ma racje cewki sa za blisko siebie i oddzialywuja wzajemnie

[ Dodano: 2008-07-25, 10:10 ]
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10427

wiec stolarsko 5/5
    akustycznie 3/5

[ Dodano: 2008-07-25, 10:58 ]
    a i jeszcze jedno zawsze jest rozwazanie czy kolumna mam bardziej grac niz wygladac - nie wiem czy zdecydowal bym sie glosniki za 1000 zl pchac w pudla za 1500 raczej wyszlo by ze pudla by byly za 500 a glosniki za 2000 :)

Skomentuj

doceniam starania, na pewno bylo sporo z nimi roboty, ale szczerze mowiac nie podobaja mi sie - zbyt takie "kosmiczne", udziwnione. no i te cewki w zwrocie...
      podoba mi sie natomiast "podobnosc" bassreflexu do vify.

Skomentuj

Iceman Pozwól ze twoja wypowiedz pominę, ponieważ widze ze sam nie wiesz co piszesz.

eroico
        Cytat
        Zamieszczone przez eroico
        piku16
        PostWysłany: Wczoraj 23:53 Temat postu:
        Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki

na ten temat wypowiedział się już Iceman, pochylenie ścianki ma zapobiegać powstawaniu fali stojącej;] nie mówię, że to jedyny sposób;] a dodatkowo ładniej wygląda
        Piszą to widać, uświadomiłes mi ze nie miałeś pojęcia co robisz.

Zamieszczone przez Shiver
        Iceman napisał/a
        Pochyła ścianka może co najwyżej jeszcze poprawić rozchodzenie się dźwięku

Bzdura, a pan wie że jest coś takiego jak faza?
        No juz sie bałem ze nikt o tym nie wspomni.... :razz:

Zamieszczone przez slipknot1989
        piku16 napisał/a
        Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....=
        jakbys mogl to wytlumacz mi na czym polegaja te konsekwencje
        Tu masz zawartą odpowiedz.

Zamieszczone przez XYS
        eroico, Iceman, piku16, akuat panowie piku ma racje konstrukcja jest sliczna i stolarsko 1 klasa (chodz nie w moim guscie) ale pochylenie kolumny nie wplywa na fale stojaca wewnatz obudowy (na to wplywaja przegody wewnetrzne pod katem plus inne zeczy ale nie o tym ) natomiast pochylenie calej kolumny powoduje ze glosniki sa pod katem do sluchacza a jakby koledzy zapomnieli to hki pod katem 0 stopni sa inne niz hki pod katami i to nalezy uwzglednic w zwrotnicy plus to ze imho kolumny pod katem sa ciezsze do ustawienia ze wzgledu to ze zaleznie od odleglosci od kolumny sluchamy kolumny pod coraz wiekszym katem co przy wiekszych odleglosciach moze byc problemem, co do rozmieszczen elementow w zwrotnicy to znowu piku ma racje cewki sa za blisko siebie i oddzialywuja wzajemnie
        Podsumowują to jest kolejny przykład braku wiedzy... nie możemy tego nazwać projektem akustyka ponieważ nim nie jest, do póki nie bedzie odwzorowaną kopią projektu. :wink:

Skomentuj

Wykonanie świetne! ..ale "styl" tych kolumn do mnie nie trafia..

Doczepie sie rozmieszczenia cewek w zwrotnicy poniewaz te 2 srodkowe sa w tej samel plaszczyznie i blisko siebie przez co wplywaja na swoja indukcyjnosc

Skomentuj

Drogi piku16,
            nie zrozumieliśmy się , mówiąc o fali stojącej miałem na myśli nie fale wewnątrz kolumny tylko w pomieszczeniu w którym te kolumny są ustawione, jeśli to pomieszczenie jest praktycznie puste, to trzeba by na ściany ekrany montować a chciałem tego uniknąć, efekt taki pojawił się na altus 200, tata poszperał i w jakiejś książce znalazł ze kąt około 10 stopni niweluje ten problem, możliwe że to ściema była, ale problemu takiego nie zaobserwowaliśmy, czy to cud, czy fakt nieistotne dla mnie (jeszcze); przyjdzie czas na zastanawianie się na chłodno nad plusami i minusami...

cd zwrotnic to tak jak już napisałem, przy następnym projekcie na pewno wezmę to o czym mówisz pod uwagę, a w wolnej chwili zawsze można jedną zwrotnicę przerobić i zobaczyć jaki będzie efekt:)

cd ceny... zakupu dokonałem pół roku temu i wtedy za całość (głośniki + elementy zwrotnicy) dałem 1890zł...
            sądzę, że proporcja jakość dźwięku do jakości wykonania jest na właściwym poziomie, na takim forum niestety ani wyglądu nie da się pokazać ani dźwięku zaprezentować, więc może nieco mniej emocji wprowadzaj w tę rozmowę

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver

Bzdura, a pan wie że jest coś takiego jak faza?

A kolumny wg. mnie nokaut jeżeli chodzi o wygląd.
              Ja wiem, tylko Ty chyba nie za bardzo łapiesz o co chodzi z przesunięciem fazowym.

Skomentuj

czepiacie sie
                czyli wedlug was projekt z akustyka ma prawo lepiej zagrac bo ma nie pochylone scianki o te 9stopni nie mowiac juz o zwrotce tylko o samej obudowie
                Podsumowują to jest kolejny przykład braku wiedzy... nie możemy tego nazwać projektem akustyka ponieważ nim nie jest, do póki nie bedzie odwzorowaną kopią projektu. :wink:
                ja myslalem ze diyaudio.pl dazy do tego aby byly to wlasne projekty a nie kopiowanie innych :???:
                wedlug mnie to kompletna bzdura z tymi pochylonymi scianami a jak inne orginalne projekty sa pochylone to co ??? :???:
                z waszych wypowiedzi wychodzi ze najleprze beda konstrukcje kwadratowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                  Pochyła ścianka może co najwyżej jeszcze poprawić rozchodzenie się dźwięku. Porozmawiaj kiedyś z ludzmi z akustyka to Ci wytłumaczą jeśli nie rozumiesz. Podobnie jak zaokrąglenie obudowy jest to zabieg wskazany. Szukasz na siłę problemów tam gdzie ich nie ma.
                  Pochyła ścianka ma na celu doprowadzenie do tego, aby pasmo wysokie i niskie dotarlo do słuchającego w tym samym czasie - ale to trzeba brac pod uwage przy projektowaniu zwrotnicy.

Zamieszczone przez XYS
                  ale pochylenie kolumny nie wplywa na fale stojaca wewnatz obudowy
                  Jesli nachylisz tylko przednia wzgledem tylnej to juz ma :)

Ogólnie konstrukcja schludnie i ładnie wykonana ale /zawsze jest jakies ale/ mi sie osobiscie nie podoba - drewno drewno i tylko drewno

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                    wedlug mnie to kompletna bzdura z tymi pochylonymi scianami a jak inne orginalne projekty sa pochylone to co ??? :???:
                    Chodzi tylko o przednią ściankę i można ją pochylic pod warunkiem, że przerobisz odpowiednio zwrotkę.

Skomentuj

EZO, ale tu jest nachylona cala konstrukcja o to mi chodzilo :) wiec nie ma to wplywu na fale stojaca :)

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                        :) wiec nie ma to wplywu na fale stojaca :)
                        Może trochę ma dolna ścianka?

Skomentuj

eroico, bardzo fajnie kolumny Ci wyszły, napisz może jeszcze jak zrobiłeś to, że kolumny są obłe ..

Cóż, nie mój styl .. tak jak ktoś powiedział, za bardzo kosmiczne No ale o gustach i guścikach się nie dyskutuje

PS: I tak moim forumowym GURU jeśli chodzi o stolarke jest seba007

Skomentuj

eroico, czy twój ojciec to lakiernik samochodowy :> ??

Konstrukcja dość nietuzinkowa ze wzgledu na wykończenie, porównał bym ja do Hondy Civic VIII genereacji (taki troche Star Trek na kołach). Mimo to jeśli chodzi o stolarke to wole bardziej klasyczne Audi

Skomentuj

Bardzo ładne mi się podobają

Skomentuj

cudny90
                                eroico, bardzo fajnie kolumny Ci wyszły, napisz może jeszcze jak zrobiłeś to, że kolumny są obłe ...
                                napisałem na początku
                                przestrzeni wolnej w tych kolumnach jest tyle ile widać na zdjęciu 3...
                                to że one mają taki obły kształt to wynik dołożenia płyt na poszczególne ściany a później szlifowania...

Cóż, nie mój styl .. tak jak ktoś powiedział, za bardzo kosmiczne No ale o gustach i guścikach się nie dyskutuje
                                pomysł był taki, żeby nie wyglądały zwyczajnie;] wyprowadzić powierzchnię na bryle o podstawie elipsy, dodatkowo nie prostopadłej do podłoża to już nieco ambitniejsze niż prostopadłościan :wink:
                                a dlaczego nie drewno? bo drewno pracuje;] jeśli ktoś jest amatorem to nie uda mu się temu zapobiec, (chociaż i tak zaraz pojawią się opinie, że jest to proste jak budowa dzidy) a płyta wiórowa nie nastręcza takich problemów, po za tym większość tutaj prezentowanych jest właśnie z płyt, a troszeczke poczytałem na forum przez te 6 miesięcy;]
                                a dlaczego lakier? bo okleina jest tylko imitacją drewna...

ŁukaszN
                                eroico, czy twój ojciec to lakiernik samochodowy :> ??
                                zdecydowanie nie; nie powiem żeby wcześniej nic nie malował, ale to był jego pierwszy kontakt z bardziej wymagającą powierzchnią:)

Skomentuj

Mówicie że nie ładne, że coś nie pasuje, to zróbcie lepsze, życzę powodzenia
                                  Fachowa robota i tyle. Wyglądają jak sklepowe, i można było by je sprzedać z powodzeniem za 5x tyle co wydał na nie eroico,

Skomentuj

Wciąż czekam na odpowiedź na moje pytanie :cool:
                                    Zamieszczone przez bart210
                                    Jak zrobiłeś ten napis na froncie?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                      Mówicie że nie ładne
                                      Kto tak powiedział :razz:

Skomentuj

bart210

Wciąż czekam na odpowiedź na moje pytanie :cool:
                                        bart210 napisał/a
                                        Jak zrobiłeś ten napis na froncie?
                                        hm...najmocniej przepraszam...to nie było zamierzone...

pierwsza wersja była taka, że kupi się precyzyjny pistolecik do malowania...i będzie to coś w stylu radosnej twórczości;p

ale ostatecznie daliśmy do studia fotograficznego, w którym wykonywali napisy, dostaliśmy je wytłoczone na formacie A4 w pierwszej wersji mielismy zostawić kontury i napisy namalować, ale po naklejeniu, nawet z bliska trudno było uwierzyć, że to folia więc i ona została :wink:
                                        do tej pory wszyscy którzy je widzieli mówili, że są malowane

Skomentuj

a dlaczego nie drewno? bo drewno pracuje;] jeśli ktoś jest amatorem to nie uda mu się temu zapobiec, (chociaż i tak zaraz pojawią się opinie, że jest to proste jak budowa dzidy) a płyta wiórowa nie nastręcza takich problemów
                                          Nie no, oczywiście, płyta wiórowa, czy MDF bardziej nadaje się na kolmny.

Skomentuj

Czaruję...