Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2.5-drożne] kolumny podłogowe, dwuipółdrożne by B.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zastanawialem sie czy napisac tego posta ale jednak sie nie powstrzymam:
    niech autor tej konstrukcji nie odbierze tego jako atak na siebie raczej na to ze ta konstrukcja postawila swoista kropke nad i

niestey ostatnio widze niepokojaca ewolucje uzytkownikow tego forum mianowicie zachwyty nad wygladem ale zlewanie tego co jest kwintesencja kolumny - dzwiek.
    w tym temacie zostalo to ewidentnie pokazane kolumny sa naprawde dopracowane jezeli o wyglad i o tym juz pisalem ale maja wady i to nie male akustycznie, tworca ich mowiac np o fali stojacej wykazal sie kompletnym brakiem wiedzy o akustyce.

i tu najdziwniejsze kilku kolegow ktorzy przedstawili merytoryczne argumenty co jest nie tak akustycznie spotkali sie albo z olewka albo z atakiem

i tu nasowa sie pytanie = panowie dazymy do tego by byc zezbiarzami lakiernikami stolarzami czy konstruktorami sprzetu audio ktory odkryje nam nowe horyzonta muzyczne .....

Skomentuj

XYS

tworca ich mowiac np o fali stojacej wykazal sie kompletnym brakiem wiedzy o akustyce.
      będę wdzięczny za jakąś merytoryczną poradę w tej kwestii

najdziwniejsze kilku kolegow ktorzy przedstawili merytoryczne argumenty co jest nie tak akustycznie spotkali sie albo z olewka albo z atakiem
      dziwne, że jak się pojawi gotowy projekt to wtedy nagle pojawia się kilku kolegów z merytorycznymi argumentami...tylko szkoda ze po fakcie...
      po za tym nie możesz mi powiedzieć, że olałem a tym bardziej zaatakowałem kogokolwiek...

nasowa sie pytanie = panowie dazymy do tego by byc zezbiarzami lakiernikami stolarzami czy konstruktorami sprzetu audio ktory odkryje nam nowe horyzonta muzyczne .....
      no jasne że dźwięk najważniejszy...
      tyle, że dla mnie ten projekt jest osiągnięciem, wiadomo że zdecydowana większość uwagi została poświęcona wykonaniu obudów, ale gdybym zdecydował się na samodzielne wykonanie np zwrotnic to efekt nie byłby nawet w połowie tak dobry jak wyszedł...

oczywiście, że nie jest to ideał, ale nikt go za takiego nie uważał,
      oczywiście, że profesjonalista mógłby się nieźle uśmiać jakby go zaprosić do odsłuchu, ale tego po pierwsze nie wiemy, a po drugie za 3 tyś zł nie kupię lepszych kolumn, które będą i wyglądać i wydawać dźwięki na zadowalającym poziomie, kilka salonów z moim azurem odwiedziłem...

Skomentuj

XYS - Nie mogę się z Tobą zupełnie zgodzić. Zakupując projekt akustyka możesz sobie go skonsultować i wyjaśnić wszystkie wątpliwości - właściciel służy cennymi radami, wariantami, sugestiami. Ja zamierzam w tym albo przyszłym tygodniu zakupić ich zestaw a już wcześniej w rozmowie uzyskałem wiele informacji i sugestii dotyczących obudowy oraz informacji o planowanym zestawie. Jestem zatem zdania, że ten zestaw jest raczej przemyślany zarówno wizualnie jak i brzmieniowo, bo jak pisze autor - był od początku nastawiony na gotową koncepcję. Natomiast jest sporo konstrukcji robionych bez najmniejszych pomiarów, na podstawie teoretycznych wyliczeń i jakoś się ich nie czepiacie - tego nie rozumiem. Przykład - kolumny Gregora na usherach, gdzie gotowa zwrotka była prawdopodobnie przeznaczona dla innego głośnika.

[ Dodano: 2008-07-26, 00:23 ]
        Zamieszczone przez eroico
        gdybym zdecydował się na samodzielne wykonanie np zwrotnic to efekt nie byłby nawet w połowie tak dobry jak wyszedł...
        No właśnie.

Skomentuj

Na akustyce nie mogę powiedzieć żebym się znał, ale myślę, że nie jest źle przecież to jest praktycznie kopia akustyka z tą różnica, że cała kolumna (na szczęście, a nie tylko przednia ścianka co mogłoby już wprowadzić trochę zmian) jest pochylona pod pewnym kątem, i tyle. Na pewno wpływa to na odbiór dźwięku, ale trudno powiedzieć czy lepiej czy gorzej, nie znamy specyfiki pokoju, rozmieszenia mebli, może akurat w tym wypadku polepszyło to rozchodzenie się fali po pomieszczeniu. Poprawił bym jedynie ustawienie cewek w zwrotnicach, są po prostu źle rozstawione i nie sprzyjająco od strony akustycznej na siebie wpływają.
          Natomiast wykonanie obudów, wiadomo nie każdemu musi się taki styl podobać, niektórzy wolą naturalne drzewo, inni fornir a ktoś inny może mieć jeszcze inne wyobrażenia na tematy wyglądu obudów.
          Osobiście to chciałbym umieć do takiego stanu doprowadzić rzemiosło żeby zrobienie tego typu skrzynek nie było dla mnie problemem. Tak świetnie położony lakier na płycie wiórowej to naprawdę nie lada wyzwanie szczególnie na obłych kształtach. Gratuluje.

Skomentuj

Aż wstyd, że akustyk popełnił taki błąd przy tej zwrotnicy!

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
              Ja wiem, tylko Ty chyba nie za bardzo łapiesz o co chodzi z przesunięciem fazowym.
              Próbujesz podważać moją wiedze? A nie wiesz o mnie nic...akurat brakiem wiedzy wykazujesz sie Ty głosząc herezje że pochylenie ścianki może polepszyć dźwięk. Może ale TYLKO I WYŁĄCZNIE wtedy gdy zwrotnica była projektowana pod pochyloną ścianke. Jeżeli jest inaczej to wprowadza ona przesunięcie fazowe które nie było uwzględnione przy projekcie kolumny, a Twoje widzimisie ma tu mało do znaczenia. To jest czysta fizyka a jeżeli jej nie rozumiesz to polecam cofnąć sie do szkoły gdzie wałkowany był temat fali mechanicznej, interferencji itd.

Przepraszam z góry założyciela tematu za mały śmietnik, ale krew mnie zalewa kiedy ktoś próbuje wciskać mi że nie rozumiem czegoś co rozumiem doskonale.

Skomentuj

Shiver ma racje, inaczej mówiąc kąt przesunięcia fazowego mowi nam o nachyleniu przedniej scianki względem podłoza, 0stopni uzyskujemy wtedy gdy kolumna stoi prosto a raczej prostopadle do podłogi(nie bede rysował w paincie kazdy to chyba wie), nachył przedniej scianki wykonywany jest(górą kolumny) do tyłu, kąty popularne to 5,7,10,15 stopni...jeśli mowa o przesunięciu fazowym to łośnik basowy nie odczuwa wpywy pochyłej scianki, głośnik sredniobasowy odczuwa w górnym swoim pasmie, zalezny to od czest podziału zwrotinicy, najbardziej odczuwalnym i widocznym w charce jest głośnik wysokotonowy, pochylenie scianki nachyla charakterystyke głośnika wysokotonowego ku dołowi, jezeli nie uwzględnimy tego nachyłu w zwrotnicy to charka bedzie spadała wraz z wzrostem czestotliwosci, po uwzględnieniu tego mozemy uzyskac charke nadal równą jak przy kącie 0stopni....wnioskując to pochyła scianka moze byc elementem wizalnym w głownej mierze, lecz kazdy wie jaką zmiane niesie przy zrównaniu sie z osią główną zestawu...

[ Dodano: 2008-07-26, 16:03 ]
                jezeli cos namieszałem prosze poprawic :wink:

Skomentuj

Intrada 3 na przykład na stronie: http://www.esa.com.pl/index1.htm ma opisane różne skutki pochylenia ścianki przedniej. Nie tylko przesunięcie fazowe, charakterystyka przenoszenia ale też odbicia od podłoża, których wyeliminowac się chyba nie da...a więc w projekcie jw nie próbowali z nimi walczyć tylko je wykorzystać. A jeżeli właściciel słucha muzy na stojąco i ma 195 cm wysokości? To uważacie, że w imię poprawności wykonania ma poziomnicą ustawiać kolumny i na siłę prostować przednia ściankę ? Tyle w temacie dyskusji o ściance przedniej.
                  Realizacja projektu pod względem stolarskim jest świetna, bardzo mi się podoba, gratulacje, a jeżeli własciciel jest zadowolony z dźwięku to nasze gadki o cefkach w zwrotce, ściance przedniej są tylko "marudzeniem"

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
                    Aż wstyd, że akustyk popełnił taki błąd przy tej zwrotnicy!
                    ??

Skomentuj

Colcolcol ma racje, marudzimy, kazdy slucha tak jak lubi to po 1 po 2 to dyskusja i klutnia jest zbędna, wiemy wszyscy ze jezeli mamy pochyła scianke zwrotnica wymaga przesunięcia fazowego(chyba ze włascicel miał zamiar tak zrobic a nie inaczej) po 3 konstrukcja jest bajeczna, pokampił bym sie tu na jakies SS bo takie paczki a w srodku peerlessiki :razz: (no chyba ze autor niema oryginalnych płyt i zasila i slucha na marnawym sprzecie)

Co do zwrotki i konstrukcji, zwrotka i głosniki uzyte to KIT a obudowa jak kazdy wie, własna koncepcja, a jezeli ktos pochyla scianke to juz jego sprawa :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
                        A jeżeli właściciel słucha muzy na stojąco i ma 195 cm wysokości? To uważacie, że w imię poprawności wykonania ma poziomnicą ustawiać kolumny i na siłę prostować przednia ściankę ?
                        No właśnie. Ja np. słuchając mam uszy wyżej niż głośnik wysokotonowy około 20cm i co więcej - czasami siedzę bliżej a czasami dalej od kolumn - czyli powinienem za każdym razem wyliczać odpowiedni kąt i przekrzywiać swoje kolumny. Dla mnie takie dyskusje są chore - to jest po prostu czepianie się. Musimy odróżniać teorię od praktyki. A tu mi się przypomina przykład teoretyka i praktyka. Różnica pomiędzy teoretykiem i praktykiem jest taka, że teoretyk przeczytał kamasutrę 1000 razy i zna każdą pozycję na pamięć, chociaż nigdy nie uprawiał seksu. Praktyk natomiast nigdy jej nie czytał, ale wie z doświadczenia co lubi. Ci którzy się czepiają pochyłości jawią mi się jako ci pierwsi ;-) Nasz autor wątku jako ten drugi.

Skomentuj

Zamieszczone przez maneater89_1989
                          pokampił bym sie tu na jakies SS bo takie paczki a w srodku peerlessiki :razz: (no chyba ze autor niema oryginalnych płyt i zasila i slucha na marnawym sprzecie
                          hmm a sluchaleś tych "peerlrsików" że uważasz je za przetworniki do pary z kiepawym wzmakiem i (jak się domyślam) płyt w formacie mp3???
                          Scany niesą żadnym super hi-endem podobnie jak hds-y low-endem :lol: zrozumiałbym gdybyś napisał o choćby Accuton'ach co scany nosem wciągają w klasyfikacji pułkowej :wink: a tak dla ścisłości to exclusivy sa produkowane właśnie na bazie nowinek wypracowanych przy scanach :lol: wkońcu to ten sam wytwórca -tymphany. A co do wzmaka to ex-y są przetwornikami rządnymi solidnych spawarek z odpowiednią wydajnością prądową (zreszta jak scany co jest analogiczne do konstrukcji jednych i drugich przetworników :wink: ) więc mniemam że opinia o głośnikach nadających się do kiepawych wzmaków ma uzasadnienie :lol: .Zresztą Esa za swoje triton 3 który jest wykonany na tych "peerlesikach" życzy sobie 8000zł :wink: (konstrukcje różnią się kopułkami, tu pierścieniowieć z vify a u esy pierścieniowiec od scana)

Konstrukcja jest nietuzinkowa a biorąc pod uwage że to nie któraś z koleji to już zupełnie konkret jest lecz mi osobiście brakuje podfrezowań pod przetworniki ale to naszczęście da się zrobić nawet gdy już otwory są wycięte więc nic niestoji na przeszkodzie aby kiedyś postwić tą kropke nad przysłowiowym "i".

Skomentuj

VwMarcin ja nie powiedziałem ze Peerless jest lipa straszna itp itd ale paczki za 1.5blachy a głośniki za 1?? tak jak pisał XYSiu wolal bym odwrotnie, ale juz o tym nie dyskutujmy i nie podwazajmy, co do SS to uwazam go za własnie super HE na ktory nigdy sobie nie pozwole poniewaz nie mam tego co napiasalem, a co do ACC to sa bajeczne ale zauwaz ze cena głosnika bierze sie głównie z kosztu produkcji, ACC jest z ceramiki a wysokotonówki nawet z diamentów! Ciezko jest wyszlifowac tak diament do perfekcji aby byl wywazony odpowiednio....Co do wzmacha to nie zauwazylem jakiego uzywa szczesliwy posiadacz tych cudeniek....CD tez nie wiem jakie :wink:

Peerless VS Scan Speak...hmm to chyba nie porównanie i ze tymphany macza w tym palce to malo istotne :wink:

VwMarcin jezeli poczules sie urazony ze pojechałem lekko po peerlessie to bardzo Cie przepraszam ale nie miałem tego w zamiarze :wink:

Skomentuj

peerless to nie high-end na pewno, ale to i tak dużo lepszy sprzęt niż większość osób używa czy potrzebuje. ja przymierzam się do projektu S16 z akustyka ze względu na dużo niższą cenę przetwornika SDS 164 niż 180 EXC, nie chcę prostych klocków, ale też nie wydam na obudowę więcej niż na głośniki. autor dopieścił swoje kolumny bo widocznie dźwięk ma odpowiedni, a chciał poszaleć w kwestii wyglądu i udało się.

a fiat i ferrari to też ten sam koncern, co akurat ma znikome znaczenie dla ich produktów.
                              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

wlasnie eroico czym napedzasz kolumienki :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez maneater89_1989
                                  konstrukcja jest bajeczna, pokampił bym sie tu na jakies SS bo takie paczki a w srodku peerlessiki :razz: (no chyba ze autor niema oryginalnych płyt i zasila i slucha na marnawym sprzecie)
                                  Te głośniczki nie są najgorsze - ludzie rzadko nawet po takie sięgają. Można je spotkać w drogawych konstrukcjach. A ten projekt akustyka cieszy się sporym zainteresowaniem.

Skomentuj

cd ceny i zastosowanych głośników... niektóre rzeczy tanieją inne drożeją, w moim przypadku było tak, ze w grudniu kupiłem te n zestaw u akustyka za ponad 1,5 tyś (na początku wątku podałem cenę jaka obecnie jest na stronce akustyka), ale z racji że w akademiku nie było warunków do zrobienia z nimi czegokolwiek po jakimś miesiącu ojciec stwierdził, że zrobi kolumny, ja osobiście jestem z takiego obrotu sprawy zadowolony :mrgreen: , bo na zrobienie obudów miałem wtedy 550zł... a trochę dziwnym by było gdybym miał te głośniki sprzedawać tylko dlatego, że możliwości finansowania projektu wzrosły o kilka stów...które z resztą uważam za dobrze zagospodarowane...chociażby dlatego, że nie znam granicy po przekroczeniu której po prostu nie będę dostrzegał różnicy w jakości dochodzącego do moich uszu dźwięku...

przy następnym projekcie sądzę, że nie popełni się niektórych błędów, za to popełni się nowe, ale chyba oto właśnie chodzi... by dążyć i chyba właśnie takim dążeniem tutaj ludzie się chcą pochwalić, bo jest ich w gruncie rzeczy bardzo niewielu...
                                    :wink:

pajol112
                                    wlasnie eroico czym napedzasz kolumienki :?:
                                    kolumny podłączone są do azura 540 A v2

aha, no jasne że puszczałem też mp3... ale efekty były tak blade, że przykro było tego słuchać, przy 320-stkach było w miarę możliwie, ale i tak dużo brakowało do oryginału, z którego z resztą zgrałem w formacie mp3 (tak dla testów)...także czeka mnie uaktualnienie biblioteczki multimedialnej :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                                      Natomiast jest sporo konstrukcji robionych bez najmniejszych pomiarów, na podstawie teoretycznych wyliczeń i jakoś się ich nie czepiacie - tego nie rozumiem. Przykład - kolumny Gregora na usherach, gdzie gotowa zwrotka była prawdopodobnie przeznaczona dla innego głośnika...
                                      Kolego, zwróć uwagę na słowo "prawdopodobnie". :wink: Tamta zwrotnica była projektowana dokładnie dla tych głośników przez firmę akkus. Uwzględniając pochylenie konstrukcji (7°). :wink:

Ale wracając do tematu.
                                      Tatuś pięknie wykonał "paczki".
                                      Syn miał świetną stylistycznie wizję kolumn.

A wyszło z tego g.... :wink:
                                      A już tłumaczę.
                                      1. Jak ktoś słusznie zauważył charakterystyki dla głosników są różne w jego osi jak i pod kątem. Jeśli były mierzone dla ściany "pionowej" to powinno się takową zachować.
                                      2. W jakim celu pochyla się ściankę.
                                      - aby przybliżyć centra akustyczne głośników (i to powiedzmy jest plusem tej konstrukcji)
                                      - aby dźwięk o wyższych i niższych rejetrach dotarł do słuchającego jednocześnie (jak to wcześniej napisał EZO), no i tu jest problem, gdyż tweeter powinien znajdować się "za" midwooferem, a tak jak to zostało tu zrobione, jest nie do przeskoczenia nawet przez doświadczonego konstruktora.
                                      Pochylone fronty tak robi n.p. Harpia:
                                      http://www.harpia.pl/polski/marcusnew.html
                                      i ESA.
                                      http://www.esa.com.pl/triton3se.htm
                                      - aby wyrównać fazowo głośniki
                                      3. Zastosowanie otworów b-r z tyłu jak i z przodu kolumny mocno komplikuje życie. Ciężko ustawić taką konstrukcję.

[ Dodano: 2008-08-06, 16:49 ]
                                      Zamieszczone przez VwMarcin
                                      Zresztą Esa za swoje triton 3 który jest wykonany na tych "peerlesikach" życzy sobie 8000zł :wink: (konstrukcje różnią się kopułkami, tu pierścieniowieć z vify a u esy pierścieniowiec od scana)...
                                      Mylisz sie kolego:
                                      8kzł kosztują dokładnie na exc + XT vify.
                                      Na pierścieniowych scanach są za 11,5 kzł. :wink:
                                      http://www.esa.com.pl/triton3.htm
                                      http://www.esa.com.pl/triton3se.htm

[ Dodano: 2008-08-06, 17:06 ]
                                      eroico
                                      troszkę się zapędziłem. Musisz mnie zrozumieć.Twoje kolumny są przepiękne (uznanie dla Taty), wybrałeś bardzo przyzwoite głośniki, żałuję tylko, że nie pytałeś dalej w swoim temacie o obudowy. Ty kolego się uczysz, więc napisałem co i jak (mam nadzieję, że Ciebie nie uraziłem ani nie zniechęciłem?), natomiast drażnią mnie "adwersarze" bez żadnych podstaw elektroakustycznych, jednak pomimo wszystko starający się przekonać do swoich racji. Co innego dyskusja z użyciem argumentów, a co innego piasanie tego, co "mi się wydaje". :wink:
                                      Zresztą w pełni zgadzam się pod tym względem z kolegą XYS.
                                      Zamieszczone przez XYS
                                      niestey ostatnio widze niepokojaca ewolucje uzytkownikow tego forum mianowicie zachwyty nad wygladem ale zlewanie tego co jest kwintesencja kolumny - dzwiek.
                                      w tym temacie zostalo to ewidentnie pokazane kolumny sa naprawde dopracowane jezeli o wyglad i o tym juz pisalem ale maja wady i to nie male akustycznie, tworca ich mowiac np o fali stojacej wykazal sie kompletnym brakiem wiedzy o akustyce.

i tu najdziwniejsze kilku kolegow ktorzy przedstawili merytoryczne argumenty co jest nie tak akustycznie spotkali sie albo z olewka albo z atakiem

i tu nasowa sie pytanie = panowie dazymy do tego by byc zezbiarzami lakiernikami stolarzami czy konstruktorami sprzetu audio ktory odkryje nam nowe horyzonta muzyczne .....

Skomentuj

Widzę że było tu włożone naprawdę dużo pracy... Ale mi się nie podobają... Gusta i guściki... w mój akurat nie utrafiłeś :mrgreen: Ale ważne że tobie leży bo przecież o to w DIY chodzi :)

Skomentuj

przemo-lukas
                                          Musisz mnie zrozumieć.
                                          rozumiem Cię :wink:
                                          bardzo dobrze ze wady zostały przynajmniej zauważone...
                                          forma mogła być inna, ale do niej sam też się przyczyniłem, więc nie problem... :wink:

cd wybranych głośników - sam mi je poleciłeś... :cool:
                                          cd otworu b-r z tyłu - tak było w projekcie ... :wink:

Skomentuj

Czaruję...