Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Michała K. MDT-29+M18WH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Michała K. MDT-29+M18WH

Założenia były takie, zrobić dobrze brzmiący zestaw do pokoju ok. 34m2 (to, że narazie siedzi w 10m2 i jest okropnie ustawiony pomijam bo nie to było moim celem )

Przetworniki:

Morel MDT-29(czy tam CAT-298, jak kto woli...)

Vifa M18WH

Głośniki zamówione z AC.

Zwrotnica:

Wszystko zamówione z Polinka, cewki rdzeniowe drut 1.6, kondensator Jantzen Z-Standart na tor niskotonowy, cewka taśmowa wax-coil 16AWG, kond Jantzen Z-Standart, rezystory Superes 10W. Okablowanie to Jantzen 2.5mm2 6N plecione w tzw. choinke :P

(fotka jeszcze z cewką powietrzną w torze wysokotonowym)

Obudowa:

W całości wykonana z MDFu 22mm, osobna komora na głośnik wysokotonowy, na dole przegroda na zwrotnice, kilka wzmocnień. Objętość to ok. 19l strojona na ok. 47Hz tunelem HP 68x220 skróconym o 3cm.

MDF na subwoofer i kolumny

Fornirowanie

Całość pokryłem fornirem Zebra pasiak dostępny w Italcolor za dobre pieniądze, prosty w obróbce, polecam. W porównaniu do mojego pierwszego fornirowania dę(ą)bem jest to tak proste, że wręcz idealny jak na pierwszy raz :)

Odsłuch:

Zbytnio osłuchany nie jestem ale mi sie bardzo podoba, po przesiadce z STXów czuć sporą różnice. Kolumny bardzo melodyjne, góra delikatna, bardzo przyjemna dla ucha, średnica bardzo przyjemna choć tutaj o dziwo nie czuć aż tak wielkiej poprawy w stosunku do 18AKX. Co do basu sie nie wypowiadam bo mój pokój ma taką akustyke, że niema go za wiele, wypowiem sie na ten temat jak kolumny zagrają w docelowym pomieszczeniu. Tak czy siak dla mnie bomba Narazie napędzam je dziadowskim Ampli Denona ale już niedługo zawita u mnie uniamp.

Fotki:
    sorry za jakość ale kiepskie światło a aparat... po prostu robi zdjęcia :roll:

tej plamy nad B-R niema Była na obiektywie aparatu

A tak wyglądały przed lakierowaniem

Kosztorys:

pozwólcie, że to omine bo sie boje...

Czeka mnie jeszcze jedna poprawka a mianowicie minimalnie za płytki frez pod morela ale to już szczegół :razz:

Subwoofer opisze jak go skończe w 100%.

pozdrawiam Michał K.

Podaj podaj kosztorysik:) chyba az tak drogo Cie nie wyniosło:) Klasa wykonanie, ogolnie bardzo ładnie, klasyczne, takie jak lubie 10/10:) nie czepiam sie niczego:)

Skomentuj

No ładnie ładnie, dobre głośniki, dobre zwroty jak mniemam, ładne budy, tylko lepsze foty całości by się przydały :P

Skomentuj

Forma i wymiary eleganckie. tzn nei za wysokie,nie za glebokie, nie za szerokie - w sam raz! Wygladaja super. Ale ten fornir mi nie przypadl do gustu. Nie podoba mi sie.

Wykonanie miodzio:) gratuluje

Skomentuj

Ten fornir podbija świat :) też go mam..
          co do twojej konstrukcji, super, same kolumny to pikuś, ale ten sub.. boże, da się tego słuchać w 10m2 ? nie boli cię klatka piersiowa ? Od takich udeżen mozna dostać palpitacji serca.. :mrgreen:

Skomentuj

Michał K., podaj też wymiary kolumn, super proporcje

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
              nie boli cię klatka piersiowa ? Od takich udeżen mozna dostać palpitacji serca..
              wydaje Ci sie, w rzeczywistości niejest tak źle

Zamieszczone przez Tanner
              Michał K., podaj też wymiary kolumn, super proporcje
              18.5x28x100 + cokoly szersze o 1cm, wysokie na 2.2cm

Skomentuj

bardzo ładne. Widzę że ostatnio coś wszyscy polubili ten fornir

Skomentuj

dobrze widze? G25? :P

ale tak bardziej topicujac: wszystko fajnie - widac ze sie przylozyles, ale ja jakos sie do tego forniru przekonac nie moge :P. no ale to kwestia gustu - tak to fajnie :)

Skomentuj

proporcje bardzo fajne, dobre rozmieszczenie przetwornikow. bardzo przypadl mi do gustu tunel nie na samym dole - jakos tak inaczej
                    cokol - taki maly detal a jak stylu nadaje
                    fornir moze byc. ciekawy w dotyku, latwo sie obrabia, dobrze wyglada ale tylko na duzej powierzchni. jak polozylem to na monitorach to wyglada jakby przerwy mial :???:

co do suba - trzeba pomalowac ten glosnik :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      co do suba - trzeba pomalowac ten glosnik
                      dlatego jego opisu jeszcze tutaj niema :)

Zamieszczone przez Caleb
                      dobrze widze? G25?
                      nie, DFP

Skomentuj

Re: Kolumny Michała K. MDT-29+M18WH

Zamieszczone przez Michał K.
                        Objętość to ok. 19l strojona na ok. 47Hz tunelem HP 68x220 skróconym o 3cm.
                        ja w 19litrach netto tym tunelem 68x160 mam strojenie na 46Hz wiec masz nizej niz napisales...

co do srednicy ktora opisales, to odpal uniampa jesli juz go masz i dobra dzwiekowka by sie zdala tez bo na razie nie wykorzystujesz kolumn... sam porownywalem z kumplem M18WO(przeznaczony bardziej do 2,5 drogi) z arnem 180 jedno i drugie gralo na miniwiezy i powiem Ci ze arn nie odstawal za duzo na tej wiezy... takze wzmacniacz i dzwiekowka jak wczesniej napisalem. sam inwestuje w dzwiekowke bo na razie nie za bardzo to widze, szkoda robic taki sprzet jak sie nie ma mozliwosci odsluchac co naprawde potrafia..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                          Michał K. napisał/a
                          Objętość to ok. 19l strojona na ok. 47Hz tunelem HP 68x220 skróconym o 3cm.

ja w 19litrach netto tym tunelem 68x160 mam strojenie na 46Hz wiec masz nizej niz napisales...
                          a przy symulacji bierzesz średnią średnice tunelu czy najmniejszą?? w 19 litrach tunelem HP68 46Hz otrzymujesz przy długości ponad 19cm

Skomentuj

oczywiscie ze najmniejsza srednice tunelu. na kazdych 2cm zweza sie 1mm jesli mamy byc dokladni. i tu wychodzi wlasnie sprawa strojenia... trzeba na sluch bo inaczej sie do konca dobrze nie da... jedne programy odejmuja tunel od podanego litrazu inne nie i wychodzi tu taka mala sprzeczka

nie bylem do konca pewny czy dobrze sobie to dobralem w programie i na stronce jednej wiec sie zapytalem Pawla jakie mu strojenie wychodzi przy HP68x160, 68x180 i 68x220 powiedzial mi to samo co myslalem.

Skomentuj

Ze strojeniem kombinowałem na słuch, zaczynając od 220mm kończąc na 140, najbardziej przepadła do gustu długość ok. 19cm a więc taką właśnie zostawiłem. Uniamp już niedługo, niemam trafa :P Co do dźwiękówki to zamierzam sie od dłużeszego czasu na asusa Xonar DX ale zawsze są jakieś ważniejsze wydatki...

Skomentuj

panowie, a moze poprostu zmierzymy strojenie? michal - odpadaj JIGa :P
                                Zamieszczone przez Michał K.
                                Uniamp już niedługo, niemam trafa
                                a kto ci polutowal?;> sam czy UKA znalazl czas? ;>

Skomentuj

Strojenie zmierzymy u mnie jak zrobimy spota. Uni jeszcze nie polutowałem, ale zrobię to już niebawem. ie mogę się doczekać aż posłucham tego zestawu. :grin:

Skomentuj

Michał K napiałeś-,,Zbytnio osłuchany nie jestem ale mi sie bardzo podoba, po przesiadce z STXów czuć sporą różnice. '',,średnica bardzo przyjemna choć tutaj o dziwo nie czuć aż tak wielkiej poprawy w stosunku do 18AKX. Co do basu sie nie wypowiadam bo mój pokój ma taką akustyke, że niema go za wiele ,,.-możesz opisać na czym ona polega?ta róznica oczywiście.
                                    Bardzo ładne kolumny,pięknie wykonane-gratulacje.

UWAGI MODERATORA
                                    wuja69, w prawym gornym rogu okienka z postem masz ikonke "cytowanie selektywne". zaznaczasz interesujacy ciebie obszar tekstu i klikasz to. pojawi sie na bialym tle i bedzie lepiej czytelne

Skomentuj

bardzo ładny fornir - taka zebra :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                                        bardzo ładny fornir - taka zebra :grin:
                                        Zebrano jeszcze fajniejsze. :mrgreen:

Wszystko pięknie, fornirek, przetrworniki, estetyka, elementy zwroty w pająka (cewki taśmowe i Jantzen Z-Standart - miodzio), proporcje itd. itp. Poezja dla ucha i oka. Szkoda tylko, że wciśnięte pomiedzy biurko, szafę, i suba z paskudnym głosnikiem :lol: . Przenieś je do większego pomieszczenia. Wtedy konstrukcja "odetchnie".
                                        Jak to śpiewał Rysiek Riedel w "wehikule czasu":
                                        "...nie powrócą już..." :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X