Założenia były takie, zrobić dobrze brzmiący zestaw do pokoju ok. 34m2 (to, że narazie siedzi w 10m2 i jest okropnie ustawiony pomijam bo nie to było moim celem
)
Przetworniki:
Morel MDT-29(czy tam CAT-298, jak kto woli...)
Vifa M18WH
Głośniki zamówione z AC.
Zwrotnica:
Wszystko zamówione z Polinka, cewki rdzeniowe drut 1.6, kondensator Jantzen Z-Standart na tor niskotonowy, cewka taśmowa wax-coil 16AWG, kond Jantzen Z-Standart, rezystory Superes 10W. Okablowanie to Jantzen 2.5mm2 6N plecione w tzw. choinke :P
(fotka jeszcze z cewką powietrzną w torze wysokotonowym)
Obudowa:
W całości wykonana z MDFu 22mm, osobna komora na głośnik wysokotonowy, na dole przegroda na zwrotnice, kilka wzmocnień. Objętość to ok. 19l strojona na ok. 47Hz tunelem HP 68x220 skróconym o 3cm.
MDF na subwoofer i kolumny
Fornirowanie
Całość pokryłem fornirem Zebra pasiak dostępny w Italcolor za dobre pieniądze, prosty w obróbce, polecam. W porównaniu do mojego pierwszego fornirowania dę(ą)bem jest to tak proste, że wręcz idealny jak na pierwszy raz :)
Odsłuch:
Zbytnio osłuchany nie jestem ale mi sie bardzo podoba, po przesiadce z STXów czuć sporą różnice. Kolumny bardzo melodyjne, góra delikatna, bardzo przyjemna dla ucha, średnica bardzo przyjemna choć tutaj o dziwo nie czuć aż tak wielkiej poprawy w stosunku do 18AKX. Co do basu sie nie wypowiadam bo mój pokój ma taką akustyke, że niema go za wiele, wypowiem sie na ten temat jak kolumny zagrają w docelowym pomieszczeniu. Tak czy siak dla mnie bomba
Narazie napędzam je dziadowskim Ampli Denona ale już niedługo zawita u mnie uniamp.
Fotki:
sorry za jakość ale kiepskie światło a aparat... po prostu robi zdjęcia :roll:
tej plamy nad B-R niema
Była na obiektywie aparatu
A tak wyglądały przed lakierowaniem
Kosztorys:
pozwólcie, że to omine bo sie boje...
Czeka mnie jeszcze jedna poprawka a mianowicie minimalnie za płytki frez pod morela ale to już szczegół :razz:
Subwoofer opisze jak go skończe w 100%.
pozdrawiam Michał K.

Przetworniki:
Morel MDT-29(czy tam CAT-298, jak kto woli...)
Vifa M18WH
Głośniki zamówione z AC.

Zwrotnica:

Wszystko zamówione z Polinka, cewki rdzeniowe drut 1.6, kondensator Jantzen Z-Standart na tor niskotonowy, cewka taśmowa wax-coil 16AWG, kond Jantzen Z-Standart, rezystory Superes 10W. Okablowanie to Jantzen 2.5mm2 6N plecione w tzw. choinke :P

(fotka jeszcze z cewką powietrzną w torze wysokotonowym)
Obudowa:
W całości wykonana z MDFu 22mm, osobna komora na głośnik wysokotonowy, na dole przegroda na zwrotnice, kilka wzmocnień. Objętość to ok. 19l strojona na ok. 47Hz tunelem HP 68x220 skróconym o 3cm.

MDF na subwoofer i kolumny
Fornirowanie
Całość pokryłem fornirem Zebra pasiak dostępny w Italcolor za dobre pieniądze, prosty w obróbce, polecam. W porównaniu do mojego pierwszego fornirowania dę(ą)bem jest to tak proste, że wręcz idealny jak na pierwszy raz :)

Odsłuch:
Zbytnio osłuchany nie jestem ale mi sie bardzo podoba, po przesiadce z STXów czuć sporą różnice. Kolumny bardzo melodyjne, góra delikatna, bardzo przyjemna dla ucha, średnica bardzo przyjemna choć tutaj o dziwo nie czuć aż tak wielkiej poprawy w stosunku do 18AKX. Co do basu sie nie wypowiadam bo mój pokój ma taką akustyke, że niema go za wiele, wypowiem sie na ten temat jak kolumny zagrają w docelowym pomieszczeniu. Tak czy siak dla mnie bomba

Fotki:
sorry za jakość ale kiepskie światło a aparat... po prostu robi zdjęcia :roll:

tej plamy nad B-R niema

A tak wyglądały przed lakierowaniem
Kosztorys:
pozwólcie, że to omine bo sie boje...
Czeka mnie jeszcze jedna poprawka a mianowicie minimalnie za płytki frez pod morela ale to już szczegół :razz:
Subwoofer opisze jak go skończe w 100%.
pozdrawiam Michał K.
Skomentuj