Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] scan speak 18W4531 + D3004/6600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] scan speak 18W4531 + D3004/6600

Witam, z zamiarem zrobienia kolumn nosiłem sie od dawna ale szkoda pisać, zrobione i już...
    Zostały zrobione z mdf-u 18mm, jedna płyta, prawie 6 m˛, wykorzystana w całości, głównie sklejana ale dla "pewności" w niektórych miejscach skręcana. Waga jednej kolumny to około 40 kg. Pokryta fornirem modyfikowany palisander. Wysokotonówka celowo wpuszczona nieco głębiej. Całość wykończona skórą baranią, na przedniej ściance położyłem gąbkę pod skórą.. Podstawy z granitu 6 cm grubości (20 kg jeden) pozostawiłem do dalszej obróbki...
    Zrobienie całości zajęło ponad dwa miesiące a były dni, że pracowałem po 8 godzin dziennie. Szacun dla osób, które kolumny zrobiły w tydzień!
    Głośniki i zwrotnica:

Wg akustyka i moich skromnych symulacji 25 litrów to w sam raz dla tego 18W4531 i tak zrobiłem.
    Płyty były cięte dokładnie ale pomocny okazał sie hebel i papier ścierny. Zdjęcia przedstawiają konstrukcję środka a więc nie będę kwasił...dodam tylko, że niemal bez wytłumienia. Wysokość 90cm, głębokość 40 cm, szerokość 11 cm i 24 cm.
    Koszty:
    Palisander 50
    lakier 34
    kleje 27
    zwrotka+kable 300
    płyta mdf 160
    skóra 60
    głośniki 2100
    podstawy 300
    radość → ∞ jak przy pierwszym małym modelarzu

stanowisko pomiarowe 1-sza w nocy, nie chciałem zabierac rodzinie kołdry, stąd niedokładne pomiary

I skromne pomiary:
    A tak przy okazji: dlaczego nikt nie zamieszcza pomiarów swoich diy ? Myślę, że pomogłoby to wyrobic sobie pogląd na efekty Waszej pracy. O ile solidne zmierzenie charki to już wyzwanie (pomieszczenie, przygotowanie sprzętu, markery i cuda wianki o których mam pojęcie takie, że to widziałem) to już zmierzenie portu i dopasowanie jego długości nie jest chyba trudne. Tym bardziej, że tu:
    http://audiomania.info/articles.php?id=9 jest tyle pracy włożone w temat.
    Pomiar był dokonany wspólnie dla dwóch głośników :( (wiem, wiem) a głośniki grają raptem z 10 godzin (wiem, wiem) ale nie mogłem sie oprzeć...
    4531 1 cm
    port
    impuls
    cała kolumna z 1 metra
    standardowa rura reflex fi 68 x 220 mm+ 5 cm
    rura jw skrócona o 3,5 cm

Wrażenia?
    Gdzie jest piasek z wysokich, którego słuchałem całe życie? a może wysokich brak? Są bezwzględne dla nagrań, do tego stopnia, że niektórych kawałków nie da się słuchać, słychać jak na dłoni: bas z kompa i klawisze za 500 zł , płaska scena i pseudostereofonia w której gitara w lewym a coś co udaje saksofon w prawym. W filmach słychać dźwięki w tle, ciche stuki lub odgłosy zza ściany (Amelia). Bas nie trzęsie chałupą jak u kolegi z subem ale słychać ręce na strunach kontrabasu.
    Chętnie posłucham opini szczególnie o wykresach bo nie wiele z tego rozumiem, musiałem dokonać reinstalki na windowsa (pracuję na ubuntu) , poznać program i sprzęt w 6 godzin, proszę to uwzględnić :) Pozdrawiam.

Mmm od zawsze strasznie mi się podobają te wzorki na membranie Przetworniki już wyższa klasa A wykończenie też jest fajne...

Skomentuj

nie podoba mi sie gabka pod skora na froncie - powoduje ze widac nierownosci. gora widze tez skora pokryta i wyglada naprawde fajnie
      Zamieszczone przez colcolcol
      Są bezwzględne dla nagrań, do tego stopnia, że niektórych kawałków nie da się słuchać, słychać jak na dłoni: bas z kompa i klawisze za 500 zł , płaska scena i pseudostereofonia w której gitara w lewym a coś co udaje saksofon w prawym.
      miedzy innymi dlatego odradzam scany poczatkujacym co maja kase i chca cos duuzo lepszego.

ogolnie nawet dosc tanio wyszlo (nie liczac kosztow glosnikow) i ladnie to wykonales

Skomentuj

noo przyznam, że ładnie ci to wyszło :wink: choc jednak wolę symetrycznie ułożone głośniki :razz: no i jak powiedział Pawel S., może lepiej było by bez tej gąbki, ale jak uważasz :smile:
        no i płyty to też trochę chyba poszło :mrgreen:

Skomentuj

Re: Pierwsze kolumny na scan speak 18W4531 + D3004/6600

Zamieszczone przez colcolcol
          A tak przy okazji: dlaczego nikt nie zamieszcza pomiarów swoich diy ?
          cała kolumna z 1 metra
          Pewnie dlatego, żeby nie pokazywać tak zwalonych pomiarów jak ten powyżej, co to w ogóle ma być?!

Skomentuj

napisze tak.... dla mnie bomba... w moim typie. sam lubie laczyc fornir ze skorka... jeszcze tylko wstaw fotki jasniejsze calosci kolumn no i Twoja konstrukcja musi grac... gratuluje

Skomentuj

Czy autor płaci za uszkodzenie szczęki spadającej na samą podłoge :?: Brak słow :!: Moim zdaniem powinno sie dodac to do wyróznionych... Fajnie jakby kolega postarał sie o lepsze foty... Podajecie adres jakiegos dobrego stomatologa....super!!

Skomentuj

No to Ja powiem tak.. Wykonanie naprawdę ciekawe, głośniki to juz wyższa klasa na pewno będziesz z nich zadowolony.

Teraz odnośnie pomiarów pomogę trochę Tobie bo widzę że, mało masz z tym styczności. Po pierwsze staraj się dokonywać pomiarów na środku pokoju, im dalsze odległości kolumny, od ścian tym mniej pasożytniczych rezonansów wpływających na wynik pomiaru będą nam przeszkadzać. Polecam dużo poczytać o dokonywaniu pomiaru Pluse Respone, bo to dzięki jemu i dobremu ustawieniu można dokonywać miarodajnych pomiarów, a jak u Ciebie widać strasznie duże odbicia i w bardzo dużym stopniu dlatego właśnie masz takie wyniki pomiarów a nie inne. No to chyba tyle na początek.

Pozdro.

Skomentuj

Pozdrawiam.Zacne głośniki,ciekawa konstrukcja-bardzo mi się podobają,gratulacje.
                  Napisz proszę czym je napędzasz,jakie źródło sygnału?-ponoć te głośniki są wymagające pod wzg. mocy wzmacniacza.

Skomentuj

Super wykonanie. 10/10 moja ocena.
                    Pytanie takie: Jak stereofonia? Nie miałem jeszcze słuchać nowych SS tylko starsze węglowe i kolumny nie potrafiły "zniknąć" był kanał lewy prawy ale stereofonii 3D nie było z wyraźnymi źródłowymi pozornymi a jak w przypadku nowych SS? Dodam że ten sam problem mwystępował na 2 różnych konstrukcjach SS węglowymi i podróbkach SS czyli Usherach u pana akkusa na odsłuchu.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

ciekawy patent ze skórą na topie, chociaż na froncie ta gąbka psuje efekt (do przewidzenia). symetryczne ułożenie byłoby ładniejsze, ale tak chyba gra lepiej. wykonanie godne przetworników scan speaka, sam też planuję poważnie zrobić skórzany front.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Trudno się z Wami nie zgodzić co do gąbki pod skórą: efekt mógł być lepszy. Gdybym robił to po raz drugi też dałbym gąbkę bo dzięki temu przód jest mięciutki jak pupcia niemowlaka ale poczekałbym aż solidnie wyschnie klej pod gąbką i wybrałbym superidealnie wyprawiony kawełek skórki cielęcej. Mój błąd, nie dostrzegłem, że skóra na rewersie prowadzi własne życie i jest nieco grubsza i nieregularna i to może byc widoczne, szczególnie na brzegach
                        Zamieszczone przez piku16
                        bo widzę że, mało masz z tym styczności
                        nie mam wogóle, wolę narazić się na cenne uwagi w stylu "zwalonypomiar" niż nie robić żadnych albo udawać, że ich nie robiłem...
                        Zamieszczone przez wuja69
                        jakie źródło sygnału?-ponoć te głośniki są wymagające pod wzg. mocy wzmacniacza.
                        Postaram się o ocenę kogoś bardziej obiektywnego co do mocy wzmacniacza i jego związku ze skutecznością mojego diy :) a w temacie źródło to tylko odbiornik satelitarny swiis jazz , hotbird, 12399, sr 27500/H, i odtwarzacz DVD, kiepsko ? pracuję nad tym :)
                        Do "esh0" po co ta agresja? Zapodaj dwa, trzy swoje (wykonane przez siebie) pomiary, nie zaokrąglone tercjami itd...wytłumacz jak to robiłes i daj mi linka do tego, wtedy inni i ja czegoś sie nauczymy.
                        Wrócę do pomiarów "ale jeszcze nie teraz", muszę się lepiej do tego przygotować. Pozdrawiam

Skomentuj

colcolcol, moja rada jako posiadacza ss

1, kup cd dvd naprawde podcina skrzydla tym kolumna u mnie super sie sprawdzil Cambridge
                          2. kup dobry wzmak moim typem jest lampa ale to kupa kasy wiec dobry tran
                          3, zainwestuj duuuuuuuuuzo w orginalne plyty warto

ogolnie wspolczuje przejscia na ss czeka cie wir w kieszeni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                            ale przed zakupem sprawdz jakosc plyty - nie kazda oryginalna jest dobrze zrealizowana o czym przekonalismy sie na przykladzie "pendulum - hold your color" :???:

Skomentuj

Tak sądzę, że zabawa w dobry dźwięk na tym się nie skończy a źródło jest teraz najsłabszym ogniwem. Najprawdopodobniej też przebuduję trochę pokój, panele na podłodze nie są przyjaźnie nastawione to kolumn.
                              Zamieszczone przez kondrax
                              i kolumny nie potrafiły "zniknąć"
                              Nie będę pisał o "głebi" "przestrzeni" itd.. takie hi-end odzywki ale opiszę coś innego:
                              W jednym z nagrań zbliżając się do wzmacniacza (jest między kolumnami) miałem wrażenie włażenia "w perkusję" , dziwne uczucie...
                              Poza tym jest taka ilość barw, sposobów realizacji, że nawet dla mnie, muzyka amatora, jest tego trochę za dużo...

Skomentuj

nie kazda oryginalna jest dobrze zrealizowana o czym przekonalismy sie na przykladzie "pendulum - hold your color" :???:
                                ona jest zle zrealizowana!? o kurcze to moze lepiej nie bede nigdy przechodzil na zadne scany, bo podejrzewam, ze polowa mojej plytoteki musialaby zaliczyc wizyte w pobliskim smietniku. juz z aktualnym sprzetem - kep+xt19 wiele plyt jest asluchowalnych (czego doskonalym przykladem, choc mocno przerysowanym - bo tego sie na niczym nie da sluchac, jest najnowsza plyta metallici - death magnetic), ale bez przesady - nawet albumy ktore sa lekko przesterowane nadaja sie do sluchania. a moze po prostu pendulum ma brzmiec "technicznie" - jak to w sumie brzmi muzyka elektroniczna i stad zle odczucia?

sama konstrukcja mi sie bardzo podoba - pierwsza klasa. wyroznilbym

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                  Cytat
                                  nie kazda oryginalna jest dobrze zrealizowana o czym przekonalismy sie na przykladzie pendulum - hold your color
                                  ona jest zle zrealizowana!?
                                  tak. dlatego niema na necie zadnych FLACow z tej plyty - poprostu roznica jest bardzo mala w stosunku do mp3 :???:
                                  Zamieszczone przez Caleb
                                  a moze po prostu pendulum ma brzmiec "technicznie" - jak to w sumie brzmi muzyka elektroniczna i stad zle odczucia?
                                  nie. poprostu przy wiekszej ilosci szczegolow (chodzi raczej o instrumenty/muzyke itp) robi sie wielki szum typowy dla MP3 itp. bardzo sie tym rozczarowalem :|
                                  ale zauwazylem ze to typowe w tym zespole...

Skomentuj

Ładnie zrobione, choć sam nie jestem zwolennikiem skóry. Mam pytanie, czemu wersja 4 ohm i czy już się głośniki wygrzały. Sam planuję zrobić wg schematu z Zaph Audio i ciekaw jestem dalszych wrażeń.
                                    Pozdrawiam, pełen podziwu dla włożonej pracy.

Skomentuj

Dzięki, przeważyła zwrotka: dostępna, osłuchana, prosta oraz podobna skuteczność obydwóch głośników. Wyszła dość łagodna charakterystyka impedancji i jak sądzę spora (~90db) skuteczność. Chciałbym zasilić je kiedyś lampą a widząc co robi 3/4 mocy z Azura ze szklankami w pokoju + moje upodobania (łagodny jazz, ballady, spokojny rock) nie powinno być z tym kłopotów. Brzmienie ? OK :) Czy ktoś z okolic Łodzi (z doświadczeniem) pisze się na kawę przy scanach ?

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                                        colcolcol, moja rada jako posiadacza ss

1, kup cd dvd naprawde podcina skrzydla tym kolumna u mnie super sie sprawdzil Cambridge
                                        2. kup dobry wzmak moim typem jest lampa ale to kupa kasy wiec dobry tran

ogolnie wspolczuje przejscia na ss czeka cie wir w kieszeni :)
                                        Polecam DVD (!) yamaha s1800. Na prawdę świetny multiformatowiec. Azurek 640 to też fajny wzmacniaczyk tak więc warto go polecić (właśne masz go w podpisie-to plany czy już fakt dokonany?). No i oczywiście oryginalne płytki.
                                        Kolumienki ślicznie się prezentują. Skóra nie jest w moim typie ale przyznam, że przyjemnie wygląda. Skoro skóra z barana to na wyghłuszenie poszła wełna owcza? :mrgreen:
                                        Też wyrazy współczucia. Kolego, wdepnołeś. :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X