Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] scan speak 18W4531 + D3004/6600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny na scan speak 18W4531 + D3004/6600

@colcolcol powiedz skąd wytrzasnąłeś taką skórę; sam co prawda przy radach Pawła S. przymierzam się do swojego pierwszego DIY Audio, ale o wiele niższą klasę (GDN 15/40 plus jakaś Vifka), to jednak skóry sobie nie podaruje :)

Skomentuj

http://www.metafora.pl/
      Niedaleko mnie i dlatego nie szukałem dalej... sprzedają na kg ale przy mniejszych ilościach cena za sztukę, niezależnie od wymiaru, płaciełm 30 zł , można (z uśmiechem) poprosić o samodzielny wybór, a jest naprawdę spory.

Skomentuj

Po prostu zaniemówiłem, 1konstrukcja i do tego na takich przetwornikach :!: KLASA zestaw :!: Bede troszku złośliwy i powiem tak: Dlaczego kondy z nisko-sredniej pułki a nie najwyzszej albo chociaz sredniej typu (wysoka) Silver albo (srednia) Superior :?: I dlaczego plastik terminal a nie ładne zlacza :?: Wg mnie taka konstrukcja zasługuje na wszystkie elementy górnej pułeczki... Ale i tak zaniemówiłem bajecznie to wygląda do tego ten midbas SS wyglada rewelacyjnie :!: Chcialbym posłuchac takiego kawału High-Endu :!:

Skomentuj

Mam 43 lata i sporo zainteresowań, można robić coś na ALPHARD EW (i to nie jest złe !) ale jak się ma 16 lat. Mam szacunek do każdej konstrukcji pokazanej tu, na diyaudio.
          Części do zwroty zamówiłem w Polinku i prosiłem o zapodanie czegoś w sam raz do ww głosników, to był raczej ich wybór, może kiedyś zmienię. Masz rację również co do terminala: też mi się nie podoba :( pracuję nad kawałkiem blachy mosiężnej z jakimiś fajnymi napisami. Grawerowanie ręczne powoli odchodzi w niepamięć a chciałbym zrobić jeszcze skromny napis na przodzie, też na mosiądzu. To będzie nastepne DIY.
          Przy okazji: głośniki (albo moje ucho) rozegrały się: bas jest piękny, "hey you" Pink Floyd odkrywa się na nowo. ślicznie brzmią wokale, chóry: aż ciary przechodzą przy "gorzkich żalach" (?!) i głos M. Knopflera w "Brothers in Arms" z niczym się nie miesza. Postaram się zaglądnąć na audio show 2008 i porównać co nie co. Pozdrawiam.

Skomentuj

colcolcol ja mam 19lat mieszkam w obrębie Szczecina, podziwiam również każdą konstrukcje na tym forum gdyż wydaje mi się ze ja bym takiej slicznej nie zrobił, ogolnie to do mojej małej precyzji dochodzi jeszcze jedna istotna sprawa, brak niektórych materiałów, ogolnie moge pomarzyć o MDFie bo jak narazie po podjęciu szukania i obdzwonieiu wiekszosci sklepów zawsze mowia mi "MDFu nie mamy ale mozemy zaproponowac....trele morele" Brakuje u mnie wieluuu rzeczy potrzebnych do paczek m.in. Co do tych kondziorków to zauważ w schemacie jaki dałes na początku posta, maximum tolerance 2%(lepszych elementów na swiecie niema jak 2%, bynajmniej w rozsądnych cenach) Te słowo maximum mozna sobie podarować wiadome jest ze tam powinno być napisane minimum 2%, wiec nie wiem czemu dali Ci takie elementy...I tak zazdroszcze Ci konstrukcji bo jakbym ja miał takową to bym skakał do samego sufitu :!: pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
              Czy ktoś z okolic Łodzi (z doświadczeniem) pisze się na kawę przy scanach ?
              Znaczy się tak z moim doświadczeniem jest kiepsko ale właśnie będe robił nowe kolumienki i chciałbym posłuchać czegoś z wyższej pułki więc jeśli była by taka opcja to chętnie bym posłuchał co sobą prezentują SS , jestem już po odsłuchu Excell-ów Seas-a i aluminiowych Visaton-ów sam chyba nie będę robił SS bo tak jak koledzy wyżej napisali że jak się wdepnie w SS to później już tylko wir w kieszeni ,przymierzam się ku Seas Exclusiv ale chętnie bym posłuchał SS

Co do kolumienek wykonanie świetne lecz tak jak koledzy wyżej napisali jest kilka detali nad którymi powinieneś popracować choćby terminal, no i to brzmienie które na pewno jest niebanalne. :wink:

Skomentuj

colcolcol,
                Piękna robota. Sam rozmyślam nad moim pierwszym zestawem DIY ale chyba na przetwornikach vifa. Chcę zacząć od niższej półki. Twój projekt to absolutny Hi-End. Ten mam również zapisany na na pulpicie oczywiście odpowiednio "wyróżniony". Jest tam już z pół roku.
                Ale osobiście nie włożył bym tej gąbki pod piękną skórę. Ale to tylko jeden minus.
                Szkoda, że nie mieszkam w Łodzi na pewno bym wpadł na kawę.
                Jak to możliwe, że zużyłeś 6m2 płyty- to nie pomyłka?
                Z moich planów wychodzi mi max 3m.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gratulacje! :shock: Super efekt wizualny :shock: ! Co do głośników to jak zwykle nie mogę nic powiedzieć.... :razz: Naprawdę bardzo stylowe kolumienki! :wink:
                  ---
                  pozdrawiam!

Skomentuj

Witam. Na <diyaudio> znalazłem niezbedną wiedzę, która była niezbędna do zrobienia własnych kolumienek. Dzięki.
                    Jestem po dłuższych odsłuchach i mogę coś więcej powiedzieć na temat ww kolumienek.
                    Pasmo.
                    Góra przypomina raczej spadające dzwoneczki niż piasek z wywrotki. Przy około 16kHz kończy się zakres mojego słuchu.
                    Średnica jest wielobrawna, zmianę w stosunku do tego co słuchałem dotychczas można porównać tylko jak do zmiany obrazu z czarnobiałego na kolor. Niby ta sama bajka i treść ale reszta...
                    Dół jest szybki, mięsisty, nie muszę nic robić z kolektorem we wmaku, wyraźny do około 40Hz, poniżej tej częstotliwości głośniki pracują delkatnie ale ja nic nie słyszę, zgodnie z pomiarami tunel przejmuje rolę źródła od około 45Hz i w dół. Tunel mógłby mieć większa średnicę, przy dużych głośnościach i czystej sinus przy około 32 Hz słychać szum powietrza. Ponieważ w Polinku nie mieli większego dałem co było, rada dla innych: poszukajcie tuneli do profesjonalnych estradówek mają około 10cm do suba nie wyobrażam sobie innych!. Być może zestroję je trochę niżej za jakis czas dając dłuższy i z większa średnicą tunel ale będę stroił "słuch". Reasumując: niemal ideał do stereo, łapie cały kontrabas i jeszcze niżej ( http://megatonaudio.com/zakresy.php ) a zero dudnienia, tak jak ze średnicą - barwa powala. Do kina nic suba nie zastąpi...
                    Całość neutralna (wspaniałe chóry) i bardzo dynamiczna, szept Cyndi Lauper w "True Colors" powoduje szybsze bicie serca, organy hammonda w Brothers in Arms - Dire Straits, cieplutkie a Stratocaster Knopflera dopiero nabiera życia.. uwielbiam słuchać pracę palców na strunach.
                    Scena, mogło być lepiej :( wiążę to z moim pokojem niewygłuszone panele, prostopadłościan 3x2,5x7 kolumny w rogach oraz ze źródłem DVD za 99,99 zł
                    Największą zmianą jest sposób słuchania: przypomina to udział w przedstawieniu, ważne wtedy staje sie nie tylko co ale jak, początek, rozwinięcie, zakończenie 2 sekundy ciszy...Po wizycie w kinie na najnowszym Bondzie "Quantum of Solace" w Silver Screen byłem zdegustowany dźwiękiem: brumienie, pseudoefekty, brak muzykalności, płasko i szorstko...nawet poziom dźwięku mogę u siebie uzyskać nieporównywalnie większy przy lepszej barwie i mikrodynamice, o dzwoniących komórkach nie wspominając :twisted:
                    Mają wady:
                    1) narażam się rodzinie i znajomym kiedy zwracam uwagę aby dziecko nie rzucało plastikowym mikrofonem w głośniki i nie dotykało umazanymi palcami membran
                    2) nie ma szans na odróznienie barwy moich kolumn w hałasie 10 osób po dwóch "bełtach" od altusów
                    a więc po co przepłacać?
                    Pzdr

Skomentuj

kolektorem
                      korektor. kolektor masz sciekowy lub wydechowy :P
                      Ponieważ w Polinku nie mieli większego dałem co było, rada dla innych: poszukajcie tuneli do profesjonalnych estradówek mają około 10cm do suba nie wyobrażam sobie innych!
                      wieksze sa ale to beda juz raczej za duze. moze kup nowe dluzsze i pobaw sie z ich profilowaniem? wystarczy podgrzac i profilowac

Skomentuj

Na początek, witam wszystkich serdecznie.To mój inauguracyjny post. Colcol
                        czy ten projekt zwrotnicy pasował by do AkustyKa R1 na takim właśnie 4 Ohm niskośredniotonowym i kopółce 9900 revelator?
                        Wiem, że wersja na 8 Ohm miała dwie zwrotki w projekcie. Ja szukam jakiegoś projektu do takich głośników. Fajnie by móc przełączyć zwrotnicę i mieć drugie (inne)kolumny.
                        pzdr.

Skomentuj

zwrotnica jest do konkretnych głośników i pod konkretny gust

Niestety, nie. Tak najkrócej.
                          Rozumiem, że masz głośniki z R1 a nie masz do nich zwrotki...Na forum DIY jest kilka osób (i co najmniej dwie :) które doskonale) zaprojektują Ci zwrotkę. Powiedz co preferujesz (style, głośnośćitd...) a na pewno Ci pomogą. Załóż nowy temat pt zwrotka do ww głośników.
                          Przy okazji...
                          Pawełku :) dzięki za podpowiedź z tunelami.
                          lklukasz, grubość ścianek przekracza w niektórych miejscach 4x18mm, a są też miejsca ścianek bocznych (środek dolnej części) złączone na stałe 9-cioma trapezami z mdf jak na foto, dlatego 6m˛ płyty ale tylko 3 dm˛ o gr 20mm wytłumienia z owcy :) tylko w części górnej. Płaszczyzn równoległych nie znajdziesz.
                          Wytrzymałość mocowa: sprawdzone ostre - granie Azur 640V2 na max, wytrzymało i jedno i drugie. Gorzej z uszami. Zapałały się diody zabezpieczające od wzmacniacza, dźwięk do końca klarowny. Pzdr.

Skomentuj

colcolcol śledzę twoje wypowiedzi i zastanawiałem się czy podoba Ci się dźwięk SS czy nie?
                            Wykonanie i przetworniki to I klasa. W sklepówkach za 3-4tyś raczej nie ma co marzyć o SS. Następny krok to gruba wykładzina dywanowa. Nie przejmuj się Ja też mam panele i muszę wspierać się subem jak chcę poszaleć.

Skomentuj

sałatka?

To jest porównanie do jedzonka :) Muzyka z:
                              komputerkowe głosniki:
                              ciut lepsze (500 zł + około 50 W):
                              Pozycja moich to chyba to niżej ha ha, nieźle podane, ładne barwy, widać co jest na talerzu, klarowne i bogate w witaminy, zostawia pole do popisu, jutro (17.12.2008) jak dobrze pójdzie, odsłuch u kolegi znajomego szwagra, napiszę co i jak:
                              Mój absolutny top - srebro, przyprawy, kawior i to czego nie widać: wokół świece, biały obrus, kobieta :) I tu się zatrzymam na chwilę; dla jednego szczytem będzie to samo tylko bez kobiety :) a dla innego bez srebra (bo ma uczulenie). Ten wymarzony system nie każdemu musi sie podobać...
                              Wcześniej mnie zapytano: czy kolumny potrafią zniknąć, teraz wiem o co chodzi. Przenoszą raczej w inne pomieszczenie, miejsce; czasem jest to ciekawe jak u Pink Floyd czy Dire Straits a czasem plastikowe studio Alphaville - Forever Young (bardzo lubię ten kawałek).
                              Jeszcze jedno na koniec: nie zawsze super precyzyjny system jest dobry tej muzy, którą słuchamy, czasami są potrzebne zniekształcenia jak w systemach gitarowych (ogromne zniekształcenia harmoniczne i jakie tylko inne w Marshall) aby zabrzmiało super ! Pzdr

Skomentuj

:lol: gratuluje udanego porownania :lol:

Skomentuj

Ale to chyba dotyczy tylko obudowy zamkniętej, bo przez b-r mógłby ogórek lub rzodkiewka wypaść.

Skomentuj

Czy szczęśliwy posiadacz tytułowych kolumn miał okazje porównywać je do innych kolumn? Tzn prosiłbym o szeroki opis. Bardzo mnie interesuje porównanie HDS180 + xt25.

Skomentuj

porównanie

Niestety nie miałem przyjemności porównania z HDS180 + xt25. Wiem, że to uznany i niezły systemik ale nie znam nikogo z takimi głośnikami. Miałem okazję posłuchać (dłuższe posiedzonko, około godzinki, na róznych muzyczkach) Paradigm Reference Studio 100 v.2 + Nad 315 (ciut za słaby jak sie wydaje). Pozdrowienia dla p. Krzyśka za herbatkę.

Bas w moich jest niestety cieniuteńki (mocowo) w porównaniu z tymi potworami. Te, chyba kanadyjczyki, fizycznie potrafią przesunąć kanapę, pokazując gdzie są nerki w naszym ciele :)
                                      Ale w porównaniu z moimi ta wielość głośników wprowadza lekki bałagan przy odsłuchu, wszystko czyste, szybkie, dobre stereo ale uczucie "hałasu", które pojawiło sie od razu przy pierwszym kawałku zostało do końca. To chyba wynik nakładania się różnych barw w tym samym paśmie (plus przesuniecia fazowe i inne w okolicach podziału).
                                      Jeżeli ktoś nie lubi słuchać muzyki poważnej lub jazzu, chórów, skrzypiec lub tria jazzowego (repertuar niemal dowolny) to po zakupie ss zmieni upodobania. Potrafią po prostu wzruszyć.
                                      Zaproszenie do odsłuchu dla osób z forum jest aktualne.

Skomentuj

Kurcze naparwdę chętnie bym wpadł na odsłuchy, ale Łódź jest cholernie daleko z pomorskiego. Paradigm Reference Studio 100 v.2 mają znacznie lepszy bas tak?, a jak sprawa się ma z wysokimi tonami i średnicą. Z basem to SS troszkę były w plecy przez ilość przetworników. Gdyby zrobić taką konstrukcję jak posiadasz tylko 2,5way to pewnie bas by się poprawił.

Skomentuj

No powiem szczeże że ciekawi mnie jak wypadło by porównanie SS z moimi Seas-ami. Na pewno moje są gorsze ale chciałbym się dowiedzieć czy warto dopłacić ponad 2 razy większą kwotę za to co oferują. Mieszkam 25km od Łodzi może byśmy się umówili(bez zbędnych komętaży :lol:) na jakiś mini odsłuch?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X