Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] scan speak 18W4531 + D3004/6600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

toma085, zazdroszczę Ci teraz, że mieszkasz tak blisko Łodzi, ale w 1997 wręcz przeciwnie. Każda porównanie i opinia się przyda. Czy warto wydawać tyle pieniążków na SS. Najważniejsze jest to, aby opinie były szczere i odzwierciedlały to co naprawdę się słyszało, odczuwało.

Skomentuj

spotkanie

Wstępnie umówiłem się z toma85, napiszemy co i jak pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
        No powiem szczeże że ciekawi mnie jak wypadło by porównanie SS z moimi Seas-ami. Na pewno moje są gorsze ale chciałbym się dowiedzieć czy warto dopłacić ponad 2 razy większą kwotę za to co oferują. Mieszkam 25km od Łodzi może byśmy się umówili(bez zbędnych komętaży :lol:) na jakiś mini odsłuch?
        A skąd te kompleksy? :) Stosunek ceny seasów do tego co oferują jest świetny. Natomiast za przeciętny zestaw na SS można przy odrobinie ułańskiej fantacji zrobić coś o wiele ciekawszego:) Nie mniej jednak SS to solidny produkt.

Skomentuj

Dlatego większość uważa SS za HighEnd ze względu na cenę. Peerlessy, Vify, Urshery już są bardzo drogie ale cena SS to już lekkie przegięcie.

Skomentuj

no coz EXCEL-e od Seasa do tanich tez nie należą ....heh a może i troszke taniej by na SS wyszlo wtedy ;p (pomijam nowośći SS czyli Illuminatory ;p)

niestety nigdy na żywo ani nie widziałem ani nie słyszałem EXCEL-i.....
            [/quote]

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
              no coz EXCEL-e od Seasa do tanich tez nie należą ....heh a może i troszke taniej by na SS wyszlo wtedy ;p (pomijam nowośći SS czyli Illuminatory ;p)

[/quote]

exel ma ładną średnice ,ale ss revelatora nikt nie przebije na basie

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                Ja miałem okazję posłuchać 2,5drogi na EXCEL i powiem tak jeśli ktoś jest mało osłuchany to wrażenie lepsze zrobi na nich Prestige ale jak już zdołałem troszkę pogłębić swoją wiedzę i osłuchałem to wiem dlaczego tak jest teraz jak posłuchałem to już inna bajka.

Skomentuj

Ale poruszenie na forum. Świetne kolumny

A jak ma się klasa grania tych SS do XT19+KEP? Będę miał jakieś odniesienie :)

Skomentuj

No więc tak byłem dziś u kolegi colcolcol na umówionym wcześniej odsłuchu, muszę przyznać że zostałem miło ,kulturalnie i przyjemnie ugoszczony. Przywiozłem ze sobą kilka płyt żeby mieć lepsze porównanie z tym co wcześniej słuchałem. Na wstępie powiem że kolumienki na żywo wyglądają o niebo lepiej niż na zdjęciach są naprawdę masywne a przy tym nie tracą nic ze swojej smukłości, jest kilka minimalnych niedoróbek które ciężko zauważyć jeśli się o nich nie wie.
                    Dźwięk hmm no cóż nie jest to tak wielka przepaść jak na przykład diy na tonsilach za 350zł a Seasem za 900(mowa o samych przetwornikach) ale na pewno grają czysto dynamicznie, zrównoważone wysokie tony których na początku wydał mi się totalny brak ale po chwili okazuje się że są ale tylko w tych momętach których powinny się pojawiać bez natarczywości piskliwości i piasku którego doświadczyłem w niewiarygodnych ilościach przy tonsilach. Bas jest wspaniały w pokoju 20m2 można zapomnieć o subie w nie których chwilach miałem wrażenie że podjechało auto lub coś grzmi nie wiadomo po prostu skąd dochodził był niski i sprężysty.
                    Jedyne do czego mógł bym się przyczepić to do przestrzeni po prostu nie znikały już tak specyficznie jak np Visaton AL170 z Gffl ale to może być wina w ustawieniu ponieważ pokoik był wąski a długi.
                    Chciałbym podziękować koledze Maćkowi za odsłuch i pogratulować naprawdę udanego projektu ,teraz jesteśmy umówieni na odsłuch mojego dieła które prawdopodobnie w bieżącym tygodniu będzie gotowe.

Skomentuj

toma085, Czy po Twoich odsłucha możesz powiedzieć, czy warto wydać takie pieniążki na Scany tymi wysokimi tonami i basem mnie przekonałeś, ale co ze średnicą co z wokalami? W jakiej muzyce lepiej się spisywały, a w której nie za specjalnie?

Skomentuj

Szczerze mówiąc jednoznacznej odpowiedzi nie mogę ci podać na pewno średnicy nic nie mogę zarzucić świetnie wybarwiona ,naturalna i krystalicznie czysta ale ale jest jedno ale nie wiem ale każdy musiał by sam tego posłuchać przed zbudowaniem i to koniecznie z mojego punktu wyjścia ja bym ich nie kupił bo żeby zobaczyć co mogły by zaprezętować trzeba by było konkretnego odtwarzacza CD a nie (DVD pioneera jak my słuchaliśmy) przydała by się jakaś lampeczka(na pewno dźwięk by się ocieplił)
                        Tak jak napisałem wcześniej ze jest taka granica że jak się chce coś lepszego os tonsili czy stx to się pakujemy w Vifę ,Seasa,Reerleesa wtedy jest przepaść miedzy brzmieniem a kiedy chcemy się z średniej klasy(Vif Sasów) na coś lepszego musimy słono zapłacić a dostajemy nie wiele więcej(co nie znaczy że nie warto zależy dla kogo ja na przykład wolał bym zrobić teraz solidne 3wey na Seas niż monitory na SS)

Skomentuj

Odsłuch

Dzięki -toma085- za wizytę i opinie, z pewnościa zajrzę pooglądać (i posłuchać)Twoje kolumny.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

colcolcol, i jak przesłuchałeś już kolumny toma085?

Skomentuj

seas

Witam, kolumienki Toma085 odsłuchaliśmy w miłej atmosferze i trzeba przyznać, że ładnie brzmiały, czyściutko, dynamicznie, wysokie naprawdę bardzo ładne, średnica miała swój ładny charakter, bas szybki z ładnym wybrzmiewaniem, nie twardy. Dokładne porównanie jest nie możliwe ze względu na inne pomieszczenia i źródełka. Toma nie przedstawił ich na forum i dlatego nie ruszałem tematu. Seas mogę z czystym sumieniem polecić osobom szukającym ładnego brzmienia i niezłej dynamiki.
                              Ponieważ jest sporo odświeżeń tematu przy okazji parę słów:
                              miałem okazję posłuchać sonus faber cremona i nie mam czego się wstydzić i to w stosunku do jakości wykonania (tam jest skaj :( ) i do barwy dźwięku. Zmieniłem w swoich tunel na wersję + 5 cm z pomiarów, może wykres nie jest idealny (duża różnica w pikach) ale nie odczuwa się ślimaczenia basu, zmniejszyło się podbicie przy 50 Hz a spadły do około 35 Hz możliwości odtwarzania. W filmach nie używam suba. Akustyk dołączył do swoich projektów to: http://www.akustyk.com.pl/projekty/RD12.html i mogę tylko potwierdzić ich opinie, ale nie wiem jak zrobili z 4 om 6 om?! I ta efektywność 87 db? cięli 18W4531G00? To co najbardziej rzuca się na ucho przy odsłuchach moich kolumn, oprócz barwy, to zakres dynamiczny. Z szeptu do forte bez ostrzeżenia i marudzenia, w całym zakresie Hz a jeszcze słychać oddech Joshua Bell`a.
                              Łyżka dziegciu: trudno ustawialne, w moim pokoju na razie nieosiagalne jest piękne stereo połączone z możliwością precyzyjnego zlokalizowania źródła, pod tym wzgledem "trust" za 100 zł jest bardziej precyzyjny nie wspominając Seasów w pokoju Toma085. Nadrabiają, jak mogą, niesamowitą przestrzenią.

Pzdr dla wszystkich z forum.

Skomentuj

no to teraz pora na TOMA zeby tez tu na forum zapodal projekt

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi
                                  no to teraz pora na TOMA zeby tez tu na forum zapodal projekt
                                  http://zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Skomentuj

Wg mnie pomiary sa zle dokonane albo zwrotnice zwalone lub/i obudowa
                                    przy takich przetwornikach warto poswiecic pare dni na pomiary i na dostrojenie zwrotnicy.
                                    Wykonanie TOP :)
                                    p.s.
                                    1. Warto poczytac o dostrajaniu zwrotki w praktyce - link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1243425.html
                                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...027&highlight=

2. Pochwale sie moim budzetowym projektem :) - link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...837&highlight=

Skomentuj

Zamieszczone przez polek1980
                                      Wg mnie pomiary sa zle dokonane albo zwrotnice zwalone lub/i obudowa
                                      przy takich przetwornikach warto poswiecic pare dni na pomiary i na dostrojenie zwrotnicy.
                                      Wykonanie TOP :)
                                      Kolego zwrotnicca to projekt z audiocomponets http://www.audiocomponents.nl
                                      watpie czy "domowymi" sposobami zrobisz to lepiej ;p

heh troche nie trafiłes... po prostu pomiary zle zrobione

Skomentuj

Kolego Bawolek...
                                        Napisalem ze albo zle zrobine pomiary albo zle zrobiona zwrotka lub/i kolumna!
                                        prosze dokladnie czytac...
                                        poza tym, nie wiem czy wiesz ale zwrotnice projektuje sie dla konkretnej kolumy(obudowy) i dopiero robi sie pomiary z glosnikami w obudowie!!!
                                        konstrukcja kolegi colcolcol na pewno nie jest 100% odwzorowaniem kolumny z podanej przez Ciebie strony dlatego pomimo "gotowca" nalezaloby wykonac dokladne pomiary i ewentualne drobne poprawki :razz:

Skomentuj

role odgrywa szerokość przedniej ścianki ktora jest akurat taka sama... zwężenie ku tyłowi może tylko pomóc by nie bylo rezonansów..

strojenie w pewnym rozsądnym zakresie to rzecz indywidualna ...

dalej twierdze ze nie ma szans zrobic tego lepiej w domu ... audiocomponenes wie co robi.. ..autor tego watku też dobrze to przemyslał ...

heh nie odbieraj tego jako atak ..po prostu chodzi mi o to ze ten projekt w domu mozesz co najwyzej zepsuc .....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X