Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] scan speak 18W4531 + D3004/6600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ahh no to prosze zerknac jeszcze raz na schemat zwrotnicy zalaczonej na str. 1.
    Schemat ten to zwrotka dla monitora Reference Monitor SE czyli pojemnosc obudowy jest inna niz wykonana przez kolege colcolcol a wiec i zwrotnica nie jest dopasowana.
    Poza tym nie jestesmy nietoperzami wiec pomiary zrobione w domu po odpowiednim przygotowaniu mysle ze spokojnie wystarcza (przy zalozeniu ze sie ma dobra karte dzwiekowa i mikrofon) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez polek1980
      Ahh no to prosze zerknac jeszcze raz na schemat zwrotnicy zalaczonej na str. 1.
      Schemat ten to zwrotka dla monitora Reference Monitor SE czyli pojemnosc obudowy jest inna niz wykonana przez kolege colcolcol a wiec i zwrotnica nie jest dopasowana.
      patrz co pisałem linijke wyzej

strojenie w pewnym rozsądnym zakresie to rzecz indywidualna ...
      bo w pewnym rozsadnym przedziale nic się nie dzieje .. i można sobie to dopasować, colcol tez na pałę tego nie dobierał ;p

KAZDY konstruktor przy swoich powaznych projektach daje nam pewne "mozliwosci" wyboru litrazu i strojenia...
      zerknij sobie chociazby na projekty Zapha czy Jay-a (chyba nie powiesz mi ze oni tez zle robili ;p ) ... ......lub na uznane projekty http://www.htguide.com/forum/forumdisplay.php4?f=39

do wielu tych projektów proponowane jest kilka możliwosci strojenia w zaleznosci od wlasnych prefernecji i NIE ZMIENIA sie wtedy zwrotka !...

projekt rozni się od wykonania colcola czyms duzo wazniejszym niż litraz co moze wplynąc na zgranie fazowe.... ...i o tym nie wspomniałeś wogole ;p
      trzeba sobie zdawac sprawe kiedy jest sens to rozgrzebywać ... co można zmienic i w jakim zakresie...

tak wiec z tym niedostrojeniem zwrotnicy...strasznie dużo teoretyzujesz niepotrzebnie......

Poza tym nie jestesmy nietoperzami wiec pomiary zrobione w domu po odpowiednim przygotowaniu mysle ze spokojnie wystarcza (przy zalozeniu ze sie ma dobra karte dzwiekowa i mikrofon) :)
      heh wybacz ale sam sobie zaprzeczasz ...najpierw piszesz ze trzeba ją dostroić a potem ze "na domowym poziomie to nie trzeba super dokładności" ......

kolejny raz powtarzam ...w domu wkładką ten projekt możesz najwyżej zepsuć i koniec !

heh robimy burdelik w watku colcola

Skomentuj

oki nie zasmiecajmy watku cola :razz:
        w kazdym razie wiem jedno zwrotnice projektuje sie w obudowie docelowej i zmiana litrazu kolumny z pewnoscia zmieni charakterystyke czestotliwosci - jak bardzo dowiedziec sie mozna tylko z pomiarow.
        Co do "sluchu nietoperza" chodzilo mi o spadki +/- 2-3 db co jest bez problemu do osiagniecia w warunkach domowych :wink: taka sama zwrotka dla monitorow np o pojemnosci 10L i kolumn wolnostojacych 27L przy tych samych przetwornikach z pewnoscia wprowadzi wzmocnienia lub spadki w pewnych zakresach czestotliwosci co niestety bedzie juz slyszalne i wtedy trzeba bedzie przerobic zwrotnice :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
          projekt różni się od wykonania colcola czymś dużo ważniejszym niż litraż co może wplynąc na zgranie fazowe.... ...i o tym nie wspomniałeś wogole ;p
          Pochylenie jest niewielkie tylko 5 stopni od pionu i uzyskałem to pochylając całą kolumnę, dodatkowo właśnie ta głębsza kopułka nie jest przypadkowa. Litraż ma wpływ ale w zasadzie na pasmo poniżej około 100Hz ,na odpowiedź impulsową i wytrzymałość mocową. Dwa ostatnie to dla tego głosnika nie problem a jak sie okazało w praktyce nawet trochę niższe niż wynika to z wykresów i teorii zestrojenie nie wpływa istotnie na odpowiedź impulsową, pozostał na tyle szybki i nie przeciaąąągaaaa, że pozostałem przy strojeniu niższym.
          Z pewnością zrobiłem błędy, zawsze można lepiej ale akurat zwrotki bym nie ruszał...

Skomentuj

Czaruję...
          X