Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] na Stx-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] na Stx-ach

Chciał bym się pochwalić moim pierwszym dziełem są to kolumny na stx-ach. Prace nad kolumnami zacząłem robić w styczniu i finał dziś 30 kwiecień :))

ZAŁOŻENIA:

Kolumny miały zagrać w miarę dobrze i lepiej od mojego zestawu obecnego i małym kosztem wykonania

OBUDOWA

Obudowa została wykonana z płyty meblowej 19mm, przód MDF 15mm, skręcana wkrętami do drewna

i klejona Vikolem.

ZWROTNICA:

Zwrotnica była wykonywana w oparciu o schemat

zwrotnice wykonałem samodzielnie

GLOSNIKI:

Niskotonowy - GDN-22-140-8-SCX
    Sredniotonowy - GDM-14-150-8-SCX
    Wysokotonowy - GDWK-10-200-8-PJ
    Bassreflex - fi-68x160mm końcówka 2cm zaokrąglona

WYKOŃCZENIE:

Kolumny zostały oklejone Fornirem orzech amerykański na Pattex Moment i polakierowane lakierem połysk Luxmark do parkietów

PODSUMOWANIE:

Kolumny jak na pierwszą konstrukcje wyszły naprawdę ładnie tak mi się wydaje ale to zostawiam waszej ocenie. Co do dźwięku to przerósł moje oczekiwania, dźwięk który wcześniej był dla mnie nieosiągalny

CENY:

głośniki 320zł z przesyłką
    zwrotnice, terminale, b-r --- 220 z przesyłka
    klej moment 25zł
    wkręty, płyty meblowe, kable, lakier do parkietu, klej vikol wytłumienie -- miałem
    fornir 60zł
    front - lakier samochodowy, podkład 60zł
    malowanie frontu (lakiernik) 50zł plus flaszka
    papier ścierny - 4zł
    praca - bezcenna
    plus inne rzeczy, które zapomniałem :)
    razem około
    800zł

Chciałem bardzo podziękować Pawłowi S za pomoc w wyborze projektu jak również w pomocy doboru elementów do zwrotnicy jak i zapodanie projektu obudowy jak również koledze Zoltar25 za pomoc w wykonaniu frontu oraz udostępnienie maszyny wielkie dzięki

FOTKI:

Fajne, to mi sie podoba, dużo fotek, no ale przydały by sie z dala od kolumn bardziej, super robota, kolców mi brak tylko, no i wg mnie za nisko terminal. Fajny ten orzech :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa
      Sredniotonowy - GDM-14-150-8-SCX
      zastanawia mnie jego gra na srednicy skoro jako sredniak sie go daje hmm...

Skomentuj

Ładny front i w ogóle bardzo ładne i starannie wykonane. W moich też Zoltar maczał paluchy :wink:

Skomentuj

nooooo
          nareszcie

demolkaa, jak sie spisuje ten zaokraglony b-r? nie slychac niczego niepozadanego?

niezle to wyszlo. dodaj cokol i bedzie super :P

[ Dodano: 2009-05-01, 00:42 ]
          to moze uprzedzajac pytania innych zamieszcze schemat obudowy + plytke do zwrotnicy

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
          http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

Skomentuj

nie no... fuuuj. ale brzydkie

Teraz tak całkiem serio, to naprawde super wykonanie, bardzo mi się podoba i.. się juz nie moge doczekac kiedy coś podobnego zagra u mnie :)

Skomentuj

Normalnie miód malina, bardzo ładnie zrobione kolumny, moje 3 way na tych głośnikach by się nie powstydziło takiego opakowania jak Ty zrobiłeś :wink: Brawo! :razz:

Skomentuj

nooooo
                nareszcie
                no też tak myśle :)

Zamieszczone przez Pawel S.
                demolkaa, jak sie spisuje ten zaokraglony b-r? nie slychac niczego niepozadanego?
                no ja tam nie słyszę żadnych świstów
                Zamieszczone przez Pawel S.
                nieźle to wyszło. dodaj cokół i będzie super :P
                dzięki za pochwały trochę jestem wnerwiony bo lakiernik porysował w niektórych miejscach fornir grrr. Co do cokołu to nie wiem na razie nie mam kasiory

Skomentuj

Bardzo ladne, fornir w super kolrze i na pewno pieknie graja. Jak dla mnie tylko troche za niskie

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    Jak dla mnie tylko troche za niskie
                    metr to malo?

Skomentuj

Wiem ile z tym roboty, ale jeszcze dopracowałbym fronty. Gdybyś dał większe fotki to napewno dałoby się zauważyć więcej przeszlifowań lub niedopolerowanych miejsc. Chyba, że jakieś pobrudzone są :)

Skomentuj

trochę wypalcowane bo mojej córce się spodobały heheh już miałem kopułki wciśnięte w 2 głośnikach

Skomentuj

nikt mi nie odpisal co do sredniaka... :razz:

Skomentuj

ladniutka konstrukcja czym robiles sciecia na froncie? pilnik?

Skomentuj

metr to malo?
                              Foty sa robione z bliska moze stad takie wrazenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                                ladniutka konstrukcja czym robiles sciecia na froncie? pilnik?
                                dzieki że się podoba. Ścięcia były robione najpierw pilarką potem heblarka elektryczna i reszta papier ścierny

a kolumny maja wysokość 88cm

Skomentuj

Napisałbyś coś więcej o brzmieniu.

Skomentuj

Ładna konstrukcja podoba mi się. Napisz jak gra taki zestaw jaki bas, jakie średnie tony bo pj'ke każdy zna i wie jak gra, więc o niej nie musisz się rozpisywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                      zastanawia mnie jego gra na srednicy skoro jako sredniak sie go daje hmm...
                                      Co masz na myśli?

Skomentuj

ogolna gra tu jako sredniaka. zastanawia mnie jego gra w porownaniu do tonsila 13 40 2 czy 14SCX stosowany w monitorkach,zeby dokladniej sprecyzowac pytanie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X