Oj tam bez przesady, trzeba wiedzieć co czytać na AS :wink: . Na zakładce diy jest trochę ludzi od których można się wiele nauczyć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 3-drożne] na Stx-ach
Collapse
X
-
Wlaśnie popełniłem konstrukcję według tego samego projektu :smile:
Pytanie do demolkaa: czym wytłumiłeś komorę głośnika niskotonowego.
Pytanie zadaję z powodu zjawiska jakie u mnie występuje- cewka niskotonowego wali mi o dno już przy niewielkiej mocy ok 40W, zwłaszca przy utworach o dynamicznym basie ("white stripes":)). Przypuszczam, że albo wytłumienie do bani mam albo bass reflex źle zestrojony- zastosowałem fi 68x 160 z polinku. Co o tym myślicie? Piszę tutaj, bo temat tej samej co moja konstrukcji, to może podzielimy się doświadczeniami:) Jakby złe miejsce było to proszę moderów o przeniesienie albo skasowanie.
Skomentuj
-
pabloid, b-r fi 68x 160 z polinku końcówka 2cm musisz wyprofilować tak jak przód czyli zaokrąglić albo przyciąć z 1cm i 1cm na półokrągło. A co do wytłumienia to ja mam słabo wytłumiona i ściankę tylna wogóle
A teraz do reszty mam pytanie bo mam dziwne zachowanie głośnika średniotonowego. W jednej kolumnie ma duży wychył i pracuje w rytm niskotonowego a w drugiej kolumnie praktycznie znikomy takim objawem?? albo gdzie szukać przyczyny tego efektu?? coś ze zwrotnicą źle??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez demolkaaW jednej kolumnie ma duży wychył i pracuje w rytm niskotonowego a w drugiej kolumnie praktycznie znikomy takim objawem?? albo gdzie szukać przyczyny tego efektu?? coś ze zwrotnicą źle??
pozniej odlacz woofer i sluchaj samego sredniaka
Skomentuj
-
demolkaa czyli jak rozumiem wywinąłeś na końcówce bass reflexu taki kołnierz na odcinku 2 cm? Na gorąco?
Co do średniaka to u mnie też minimalnie się wychylają, oba tak samo- wychyły rzędu 1mm. Co do szczelności komory to jestem pewien że mam szczelną więc o wpływie głośnika niskotonowego na średniaka nie ma mowy- zatem myślę że minimalne wychyły to normalne zjawisko, ponadto zauważcie że on jest nisko cięty i filtrem o nachyleniu 6db/okt , zatem dość wcześnie zaczyna pracę. Dodatkowo komorę średniotonowego mam wytłumioną watą w całej objętości i gąbką 2cm na ściankach, co też może mieć znaczenie.
Przy okazji wytłumienia to komorę niskotonowego mam wytłumioną gąbką 2cm za głośnikiem i u góry. Ale z tym to musze poeksperymentować:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pabloidwywinąłeś na końcówce bass reflexu taki kołnierz na odcinku 2 cm? Na gorąco?
Zamieszczone przez pabloidCo do średniaka to u mnie też minimalnie się wychylają, oba tak samo- wychyły rzędu 1mm. Co do szczelności komory to jestem pewien że mam szczelną więc o wpływie głośnika niskotonowego na średniaka nie ma mowy- zatem myślę że minimalne wychyły to normalne zjawisko, ponadto zauważcie że on jest nisko cięty i filtrem o nachyleniu 6db/okt , zatem dość wcześnie zaczyna pracę.
Skomentuj
Skomentuj