Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] na Stx-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj tam bez przesady, trzeba wiedzieć co czytać na AS :wink: . Na zakładce diy jest trochę ludzi od których można się wiele nauczyć.

Skomentuj

ale napisz jakis temat i juz wyjadacze Ci nie pomoga

Skomentuj

demolkaa- Bardzo ładnie wykonane. Napisz coś więcej o ich brzmieniu(jaka średnica no i jak się GDN spisuje?). Myślę o budowie podobnych.
        pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          bez sensu z 17scx
          Czemu bez sensu? 22 to dużo.

Skomentuj

jak chcesz 17scx to daj go w dwie drogi a nie trzy bo to nie ma sensu...

Skomentuj

... ale dlaczego nie ma sensu?

Skomentuj

no bo po co dawac slabego gdna na bas ktory w dodatku w srednicy tez sobie bedzie radzil ? zamiast sredniaka i niskiego poszukalbym innego glosnika, za to co wydasz na dwa glosniki dostaniesz jeden lepszy...

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                  22' jest wydajniejszy i bardziej bije basem i dla tych 3 dróg jest w sam raz 17' według mnie za mała

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                    bo GDN 17 SCX nie gra basem :lol:

Skomentuj

Jaką kolejność zastosowaleś w budowie ?
                      Najpierw pomalowany front i potem fornirowanie czy na odwrót ?
                      a moze front dokleiles po fornirowaniu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        Jaką kolejność zastosowaleś w budowie ?
                        Najpierw pomalowany front i potem fornirowanie czy na odwrót ?
                        a moze front dokleiles po fornirowaniu ?
                        najpierw fornirowanie malowanie forniru potem dopiero malowanie frontu

Skomentuj

Wlaśnie popełniłem konstrukcję według tego samego projektu :smile:
                          Pytanie do demolkaa: czym wytłumiłeś komorę głośnika niskotonowego.
                          Pytanie zadaję z powodu zjawiska jakie u mnie występuje- cewka niskotonowego wali mi o dno już przy niewielkiej mocy ok 40W, zwłaszca przy utworach o dynamicznym basie ("white stripes":)). Przypuszczam, że albo wytłumienie do bani mam albo bass reflex źle zestrojony- zastosowałem fi 68x 160 z polinku. Co o tym myślicie? Piszę tutaj, bo temat tej samej co moja konstrukcji, to może podzielimy się doświadczeniami:) Jakby złe miejsce było to proszę moderów o przeniesienie albo skasowanie.

Skomentuj

a jaki wzmacniacz? mozliwe ze nie wyrabia i tak sie to objawia... unitra 2x25W potrafila dobic stx 27 150 4 ss

Skomentuj

SU V-570 Technics on ma 2x 75W/8om zdaje mi się:)

Skomentuj

pabloid, b-r fi 68x 160 z polinku końcówka 2cm musisz wyprofilować tak jak przód czyli zaokrąglić albo przyciąć z 1cm i 1cm na półokrągło. A co do wytłumienia to ja mam słabo wytłumiona i ściankę tylna wogóle

A teraz do reszty mam pytanie bo mam dziwne zachowanie głośnika średniotonowego. W jednej kolumnie ma duży wychył i pracuje w rytm niskotonowego a w drugiej kolumnie praktycznie znikomy takim objawem?? albo gdzie szukać przyczyny tego efektu?? coś ze zwrotnicą źle??

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa
                                  W jednej kolumnie ma duży wychył i pracuje w rytm niskotonowego a w drugiej kolumnie praktycznie znikomy takim objawem?? albo gdzie szukać przyczyny tego efektu?? coś ze zwrotnicą źle??
                                  na poczatku sprawdz szczelnosc komory sredniaka.
                                  pozniej odlacz woofer i sluchaj samego sredniaka

Skomentuj

demolkaa czyli jak rozumiem wywinąłeś na końcówce bass reflexu taki kołnierz na odcinku 2 cm? Na gorąco?
                                    Co do średniaka to u mnie też minimalnie się wychylają, oba tak samo- wychyły rzędu 1mm. Co do szczelności komory to jestem pewien że mam szczelną więc o wpływie głośnika niskotonowego na średniaka nie ma mowy- zatem myślę że minimalne wychyły to normalne zjawisko, ponadto zauważcie że on jest nisko cięty i filtrem o nachyleniu 6db/okt , zatem dość wcześnie zaczyna pracę. Dodatkowo komorę średniotonowego mam wytłumioną watą w całej objętości i gąbką 2cm na ściankach, co też może mieć znaczenie.
                                    Przy okazji wytłumienia to komorę niskotonowego mam wytłumioną gąbką 2cm za głośnikiem i u góry. Ale z tym to musze poeksperymentować:)

Skomentuj

Zamieszczone przez pabloid
                                      wywinąłeś na końcówce bass reflexu taki kołnierz na odcinku 2 cm? Na gorąco?
                                      tak
                                      Zamieszczone przez pabloid
                                      Co do średniaka to u mnie też minimalnie się wychylają, oba tak samo- wychyły rzędu 1mm. Co do szczelności komory to jestem pewien że mam szczelną więc o wpływie głośnika niskotonowego na średniaka nie ma mowy- zatem myślę że minimalne wychyły to normalne zjawisko, ponadto zauważcie że on jest nisko cięty i filtrem o nachyleniu 6db/okt , zatem dość wcześnie zaczyna pracę.
                                      no tak - przynejmniej wiesz gdzie szukac przyczyny :P

Skomentuj

najpierw fornirowanie malowanie forniru potem dopiero malowanie frontu
                                        Ok a jak malowales front ? byl juz przymocowany i malowales go uprzednio maskujac fornir jakąś taśmą ?

Skomentuj

Ok a jak malowales front ? byl juz przymocowany i malowales go uprzednio maskujac fornir jakąś taśmą ?
                                          tasma do oklejania zwykła malarska szeroka i malowane bylo przez lakiernika samochodowego pistoletem podkład czarny samochodowy i lakier akryl czarny połysk

Skomentuj

Czaruję...
                                          X