Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    niestety mam zla informacje

wszystkie glosniki z tego projektu przeszly "lifting" i niestety ta zwrotnica nie nadaje sie do nich!
    musimy poczekac az ktos znajdzie czas i zaprojektuje nowa zwrotnice pod nowe glosniki
    Ciekawe czy po tym liftingu będą lepsze.
    OK. poczekamy

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez telesfor Zobacz posta
      Ciekawe czy po tym liftingu będą lepsze.
      mniejsze GDNy sa lepsze

Skomentuj

wiem że głośniki są po liftingu jednak tak się zastanawiam...
        wg strony stxa -> http://www.stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-...4-150-scx.html
        sugerowana pojemność zamkniętej skrzynki dla średniotonówki to około 3-6 litrów i tutaj jest w tym zakresie, jednak jak patrzę na ich konstrukcję fx-200 to skrzynka mida ma około 13 litrów...
        co ciekawe jak liczyłem ten głośnik programem to też dla zamkniętej skrzynki wyliczał mi właśnie około 13 litrów
        o co chodzi? to specjalny zabieg czy jakiś błąd?

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

Zamieszczone przez pm82pm Zobacz posta
        wiem że głośniki są po liftingu jednak tak się zastanawiam...
        wg strony stxa -> http://www.stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-...4-150-scx.html
        sugerowana pojemność zamkniętej skrzynki dla średniotonówki to około 3-6 litrów i tutaj jest w tym zakresie, jednak jak patrzę na ich konstrukcję fx-200 to skrzynka mida ma około 13 litrów...
        co ciekawe jak liczyłem ten głośnik programem to też dla zamkniętej skrzynki wyliczał mi właśnie około 13 litrów
        o co chodzi? to specjalny zabieg czy jakiś błąd?
        dobra... doczytałem toszkę o kolumnach 3 droznych i wiem już że w tym przypadku nie ma to znaczenia, tzn pojemność może być minimalna, chodzi przedewszystkim o odizolowanie od niskotonowca,
        niemniej jednak zastanawia mnie po co 13 litrów w projekcie STX FX 200?... może to poprostu oszczędnościowe wykorzystanie obudowy...? poprawcie mnie jeżeli się mylę

Skomentuj

Zamieszczone przez pm82pm Zobacz posta
          te 3-6 litrow to takie minimum zeby uzyskad pelna sprawnosc glosnika w dolnych krancach przetwarzania

w fx-200 jest 13 litrow bo to jdna deska a nie 2 czy 3

Skomentuj

witam
            chciałbym się zapytać posiadaczy i tych którzy mogli słuchać kolumn opartych na głośnikach
            STX GDWK-10-250-8-AWX
            STX GDM-14-150-8-SCX
            oraz STX GDN-22-140-8-SCX
            jaki jest dźwięk produkowany przez nie? Czy w pokoju 10m^2 będę mógł poczuć bass na własnym ciele?

Kolejne pytanie. Piszecie o zmianach głośników, a ja nie za bardzo orientuje się o co chodzi. Czy zwrotnica: http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html oraz dołączone do niej głośniki (te na obrazku) pasują do siebie oraz czy to nadal jest ten sam projekt "3way na STX"?

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
              STX GDN-22-140-8-SCX
              jaki jest dźwięk produkowany przez nie? Czy w pokoju 10m^2 będę mógł poczuć bass na własnym ciele?
              Dwie 20 w 10mkw to sporo

ja mam 15mkw i mam dwie 18AWX :) ale jak chce mieć masaż to zapodaję 12" w subie wiec na twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.... zawsze możesz mieć mało....

Skomentuj

Czy można zamówić tą zwrotnicę http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html oraz głośniki z jej schematu http://www.stx.pl/uploads/images/Zwrotnica%20FX-200.JPG ? Następnie zamknąć to wszystko w obudowie binganta z tego tematu? Czy użyte elementy w zwrotnicy pasują do użytych tam przetworników (w związku z tą całą zmianą parametrów, która jest wg mnie bezsensowna) ?

Firma STX nie odpisuje na maila, ciężko coś się od nich dowiedzieć..

Skomentuj

ja bym zapytal o nowa zwrotnice bo wszystkie glosniki z serii SCX zostaly odswiezone (na plus!)

Skomentuj

Co ciekawe zasumulowałem orginalną zwrotnicę FX200 z pomiarami nowych głośników i miało to ręce i nogi. Wieczorem wrzucę wykres.

Skomentuj

czyli jest szansa ze podpasuje

Skomentuj

Użyte głośniki:
                        - wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC
                        - średniotonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (wersja "przejściowa" z piankowym zawieszeniem i małym magnesem)
                        - niskotonowy: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X

Zwrotnica FX200 wg. schematu STX z przerobioną pułapką rezonansową na wysokotonowym, ze względu na użyty GDWK PC zamiast AWX:

PS. I wiem że GDWK PC tak nisko nie powinien być cięty, to tylko symulacja
                        Last edited by mobias; 12.03.2014, 20:23.

Skomentuj

Wynika z tego, że...? Można to montować?
                          Z jakiego powodu użyłeś innego wysokotonowego? Gdyby użyć AWX nie trzeba przerabiać pułapki rezonansowej? Tylko to zmieniałeś w zwrotnicy?

Czy może ktoś wyjaśnić dlaczego wykres wyżej tak bardzo różni się od wykresu tutaj http://www.stx.pl/uploads/images/FX-200-Diy.jpg (szczególnie w zakresie niskotonowym)? Czyżby zmiana parametrów nie wyszła na dobre? Czy niskie tony znacząco się zmieniły, w którą stronę (na plus czy minus)?

Skomentuj

Nie montowałem tej zwrotnicy tylko zasymulowałem ją w BoxSIM. Takie głośniki miałem bo budowałem 3 drogi Irkowe i stąd posiadane pomiary. A że głośniki się zmieniły to do tej pory bujam się z przeróbkami irkowej zwrotnicy żeby jakoś to grało. Z ciekawości chciałem sprawdzić jak orginalna zwrotnica FX200 będzie wyglądać. Zmieniłem tylko wartości w pułapce na wysokotonowym.

Jeżeli chodzi o niskie tony na wykresie to ciężko je zmierzyć w warunkach domowych i wykres tak pewnie do 200 Hz jest zafałszowany.
                            Last edited by mobias; 13.03.2014, 05:57.

Skomentuj

Zrob pomiar w polu bliskim i bedziesz wiedzial kiedy u Ciebie zaczyna sie niezafalszowany pomiar.

Skomentuj

Wiem, pomiary i zwrotnica jaką obecnie użytkuję do tych głośników znajdują się w tym temacie:
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/20...l=1#post352208
                                Last edited by mobias; 13.03.2014, 06:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                                  do tej pory bujam się z przeróbkami irkowej zwrotnicy żeby jakoś to grało
                                  Czyli trzeba czekać na konkrety?

Zamieszczone przez mobias
                                  ciężko je zmierzyć w warunkach domowych i wykres tak pewnie do 200 Hz jest zafałszowany.
                                  Więc można przyjąć wykres z FX-200?

Coś mi się wydaje, że temat albo umiera albo został stworzony sztuczny problem z nowymi parametrami głośników (prawdopodobnie przez to, że został wprowadzony zamiast PJ to AWX)

Skomentuj

Panowie, ale to nie temat na dyskusję o "innych" głośnikach i zwrotnicy do niej...

Skomentuj

W inny sposób nie dowiem się czy mogę składać ten zestaw czy nie... stx podaje jedno a to forum podaje drugie. Nie wiem czy mam szukać czegoś innego czy nadal interesować się tym :|

Skomentuj

A odpowiedział ci STX? Bo to że głośniki się zmieniły jest faktem. Faktem też jest to że nowe głośniki nie grają dobrze na irkowej zwrotnicy której użył bingant.

Skomentuj

Głośniki się zmieniły i jeszcze nikt nie zrobił do nich konkretnej zwrotnicy. STX sprzedaje chyba zwrotnice do starego zestawu, nie wiem jak to wygląda w gotowych kolumnach FX-200 czy tam zmienili zwrotnice pod nowe głośniki czy nie. Napisz do STX i zapytaj.
                                          Nie bulwersuj się że tu kolega stosuje i symuluje PJ bo przecież to temat o 3 drogach dla ubogich. Takie jest ogólne założenie projektu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X