Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88
    Skoro np ktos uwaza ze wysoki gra lepiej w przeciwfazie, a wg mnie lepiej w fazie, to moze ta roznica w zgraniu sie GDM i GDN rowniez jest subiektywna
    Oj nie tak,źle mnie chyba zrozumiałeś,nie napisałem że w wysokotonówce też trzeba zmieniać polaryzację. Chciałem napisać że nie tylko źle zgrywała się średniotonówka z basowym ale jednocześnie z wysokotonówką też. Jak zmieniłem polaryzację w średniaku to w obu przypadkach (bas/mid i mid/high) polaryzacja zmieniła się na taką jaka powinna być. Rozumiesz?

Skomentuj

Czyli to jest to co zauważyłem, PJka tak nie "skrzypi" po zmianie polaryzacji średniaka.

Skomentuj

marian, wydaje mi sie ze ja rozumiem. Ale przeanalizujmy ta sytuacje teoretycznie:

- miedzy GDN a GDm jest podział 1 rzędu, więc powinny byc w fazie i są wg projektu
        -miedzy GDM a GDWK jest II rząd, a więc teoretycznie nie powinny byc w fazie, a sa wg projektu

Zamieniajac polaryzacje gdma:
        -GDN i GDM w przeciwfazie.
        -GDM i GDWK sa w fazie

Zamieniając polaryzacje GDWK
        -GDN i GDM sa w fazie
        -GDM i GDWK sa w fazie
        (Tyle ze IMHO to nie gra dobrze.)

Ja wiem, ze nie projektowalem zwrotnic, wiec nie mam zbytnio podstawy by sie wypowiadac i zdaje sobei sprawe rowniez z tego, ze czasem filtr II rzedu powinien byc teroetycznei w pzreciwfazie, ale charki ladnie sie sumuja w fazie, opisal to irek tutaj: http://audioefm.w.interia.pl/problem_fi.htm - Bardzo wiec mozliwe ze po prostu z uwgai na specyfikacje filtrow uzytych w tej zwrotnicy charki ladnie sie sumuja tak jak przewidzial to IREK, glosniki byly mierzone w zwyklym ukladzie, a roznice w brzmieniu sa czystio subiektywne

[ Dodano: 2010-01-29, 19:37 ]
        bingant, Jeśli być mógł - na probe zostaw tweeter w fazie, ale założ do niego tłumik np na 3 dB i opisz swoje wrazenia.

Jesli Ci sie nie chce, nie masz reyztsorow pod reka, to spoko ;]

Skomentuj

Mnie to zawsze ciekawilo jak Irek to robi, ze kazdy jego projekt zwrotnicy jest plaski jak stol...
          Gdyby zaczal produkowac monitory studyjne zarobilby niezly majatek.

Skomentuj

Przy takiej skali muszą byc płaskie Moim zdaniem to kwestia zastosowanych przedziałów/powiększenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              Mnie to zawsze ciekawilo jak Irek to robi, ze kazdy jego projekt zwrotnicy jest plaski jak stol...
              np to ze pracowal na profesjonalnym sprzecie a nie na "amatorskim" SW
              no i nie kazde byly takie rowne - kwestia skali

w zasadzie wiecej na ten temat nie bede sie wypowiadal bo nie slyszalem tych kolumn w calosci

Skomentuj

tak czytam te posty kolegow az sam chcialem sie przekonac czy to prawda
                zmienilem polaryzacje na srednio tonowym glosniku i zeczywiscie srednica jakby wyrazniejsza i tak chyba zaostawie :wink: na wysokich tonach nie otczulem ruznicy jest chyba tak ak bylo :wink: pozatym nie ktorzy nazekaja na brak niskich rejestrow, ja takich odczuc nie mam a slucham takiego typu muzyki gdzie jest ich dominacja :mrgreen: wedlug mnie ta konstrukcja gra poprawnie a teraz bardzo poprawnie :razz: :mrgreen:

Skomentuj

brak slow :shock: jeżeli chodzi o kolumny są po prostu prze piękne:) ale widzę ze nie tylko mi się one podobają... prosił bym o dokładne wymiary i projekt zwrotnicy, tylko nie na rapida bo z tamtad nie mogę ściągnąć:( zawsze jestem na gg 3481722. chciał bym poeksperymentować z tymi kolumienkami inna kolorystyka no i może inne przetworniki :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez suchythc
                    projekt zwrotnicy, tylko nie na rapida bo z tamtad nie mogę ściągnąć
                    schemat nie jest na rapidzie

a ze reszta tam jest to juz nic nie poradze - wczesniej dalo sie tam normalnie sciagac. teraz cos im odbilo i nawet ja tego nie sciagne w ciagu dnia :???:

Skomentuj

Schemat zwrotnicy masz to co ci jeszcze potrzebne??
                      Wymiary obudowy chyba obliczysz sobie samemu.

Skomentuj

dziękuje resztę postaram się sam zrobić:)

będę miał jeszcze parę pytań ale to dopiero jak stworze jakiś mały projekcik wizualny...

Skomentuj

Przetworniki

Witam wszystkich na forum .
                          Właśnie się zarejestrowałem po przeczytaniu i obejrzeniu fotek na forum , całego forum .
                          Mam pytanie do bingand mianowicie o głośniki , jeśli to możliwe możesz podać symbole Twoich
                          zastosowanych w tych pięknych skrzynkach jest różnorodność w sprzedaży , a Twoje bardzo ładnie
                          harmonizują z całością.

Skomentuj

Oj słabo czytałeś, pierwsza strona.
                            GDN-22-140-8-SCX
                            GDM-14-150-8-SCX
                            GDWK-10-200-8-PJ

Skomentuj

oj coś mi się wydaje, że jednak nie przeczytałeś wszystkiego, a już na pewno nie w tym temacie :) - było

http://stx.sote.pl/gdwk-10-200-8-pj.html
                              http://stx.sote.pl/gdm-14-150-8-scx.html
                              http://stx.sote.pl/gdn-22-140-8-scx.html

piterek-23 byłeś szybszy :)

Skomentuj

Przetworniki

Dzięki Panowie .
                                Nie sądziłem , że to forum tak szybko działa (dzięki wam).
                                Właśnie zamierzam zamówić takie same głośniki i zabieram się do pracy.
                                Mam nadzieję że w trudnościach mogę liczyć na waszą pomoc .
                                Z natury jestem cholerykiem ale już jeden projekt udało mi się uruchomić i zakończyć.
                                Gdyby kogoś interesowało zrobiłem CNC Jest to na : CNC Forum ,strona główna , konstrukcja drewniana , moja konstrukcja drewniana . Mam zamiar na tym CNC powycinać otwory pod głośniki.
                                Jeszcze raz dzięki.
                                wlodek_t40

Skomentuj

a co myślicie jak by PJ wymienić na:

GDWK-10-250-8-AWX lub GDWK-10-250-8-AKX

myślałem żeby jeszcze GDN-22-140-8-SCX zastąpić dwoma :

GDN-18-140-8-AWX lub GDN-18-130-8-AKX

wiem ze będą problemy ze zwrotnica ale do czasu kiedy skopletowal bym wszystko możne udało by mi się kogoś namówić na projekt takowej...

Skomentuj

Na stronie stx-a masz projekt z kopułka AWX. Tutaj chyba nikt nie słyszał takiego zestawienia. Jest gdzieś na forum ten projekt a AKX jak dobrze pamiętam to był projekt tomq :roll:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17952
                                    Projekt z AKX

dolphin123 chce zrobić MTM na serii AWX tak wiec poczekaj trochę :razz:

Skomentuj

TU są kolumny na:
                                      GDN 22-140-8 SCX
                                      GDM 14-150-8 SCX
                                      GDWK 10-250-8 AKX

Skomentuj

No, na taką ilość zachęconych do kupna tych głośników, STX mógłby podesłać mi jakieś AWXy do własnej zabudowy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

bingant, Napisz na poważnie maila, że promujesz im głośniki i czy możesz liczyć na jakiś bonus

Co do zestawu ze strony STXa mogę podać namiary na gadu-gadu do osoby która ten zestaw robiła (o ile sie zgodzi, w koncu jakas ustawa o ochronie danych obowiazuje ;p )

Skomentuj

Czaruję...
                                          X