Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcom
    no i zamówiłem dokładnie tą tubę o której napisał Bigant w stx-ie
    jaka tube? gdzie ty tam tube widzisz?
    bingant, pisal o tunelu bass-refles. inna nazwa to port b-r lub poprostu rurka - ale to nie jest tuba!
    Zamieszczone przez Marcom
    długość mi nie pasowała ale tak jak się domyślałem trzeba ją ciachnąć, tylko co z tym wygięciem na gorąco - do góry, jaki kąt??
    paradoks jest w tym ze dluzsza rurka jest tansza.
    wiec docinamy ja do 16cm (czyli tyle ile ma srednia rurka-drozsza!) i na goraco (najlepsza opalarka) profilujemy 2cm tego tunelu w taki sam sposob jak to jes na przedniej czesci tego tunelu
    ktos na forum pokazywal jak to robi na butelce...

Skomentuj

Ja ten zabieg zrobiłem w ten sposób, że ogrzewałem tunel nad płomieniem palnika kuchenki gazowej i rozgrzany, wciskałem na szyjkę szklanej butelki litrowej po napoju. Sam się łatwo wygina. Moja rada, zanim odetniesz nadwyżkę tunelu, narysuj sobie kreskę na 16cm i poćwicz sobie nad palnikiem na odcinanym końcu. Zobaczysz na jakiej wysokości trzymać tunel i jak szybko nim okręcać, żeby się nie nadtopił i nie zapalił.

Skomentuj

Sory za tą "tubę" co do rozszerzenia też mam sprawę jasną, mam pytanko do PawłaS czy coś Ci wiadomo czy ktoś może mierzył już GDWK-10-250-8-AWX (STX) może ty coś wiesz o jakiejś zwrotce. Usiłowałem znaleźć jakieś info ale na nic nie trafiłem.

[ Dodano: 2009-11-24, 11:01 ]
        przepraszam za zamieszanie znalazłem zwrotkę.

Skomentuj

dobra to ja mam teraz pytanie.
          ile i komu musze zaplacic, zeby zrobil mi podobne obudowy???

moze to nie temat do tego watku ale (porownwalnie) do jakich kolumn graja te stx-y ??? (jaka polca cenowa i jaka firma.

ps. odwieczy dylemat czy DIY czy gotowe ze sklepu

Skomentuj

Zamieszczone przez patyk123
            dobra to ja mam teraz pytanie.
            ile i komu musze zaplacic, zeby zrobil mi podobne obudowy???
            Najlepiej zapytaj autora konstrukcji może poświęci czas i dla Twojej konstrukcji, ale licz się z dużymi kosztami, budowanie kolumn (szczególnie takich) wymaga czasu i poświęcenia

ps. odwieczy dylemat czy DIY czy gotowe ze sklepu
            Buduję suba na SLS 8 staram się zamknąć w 550zł - sklepowa konstrukcja na tym głośniku 2900zł (bodajże Avance Dana) i tych przykładów można mnożyć i mnożyć

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
              Buduję suba na SLS 8 staram się zamknąć w 550zł - sklepowa konstrukcja na tym głośniku 2900zł (bodajże Avance Dana) i tych przykładów można mnożyć i mnożyć
              Ciekawe jak zagra w porównaniu z VK 78XX czy 880, bo miałem tego SLSa jeszcze parę lat temu i nie zachwycał
              Więc nie ryzykowałbym tym razem równać wartość z ceną.

Skomentuj

czy mozecie polecic z forum osoby, ktore z taka precyzja i finezja wykonuja obudowy do kolumn??

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  Ciekawe jak zagra w porównaniu z VK 78XX czy 880, bo miałem tego SLSa jeszcze parę lat temu i nie zachwycał
                  Mam nadzieję, że zagra dobrze. To VK z tych serii można porównać do Peerlessa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                    Mam nadzieję, że zagra dobrze. To VK z tych serii można porównać do Peerlessa ?
                    raczej tego peerlessa można porównać do VK zapewne
                    Mój SLS8 nie grał dużo lepiej od STXa serii AW - i to wersji 8R, wersja 4R była już porównywalna.
                    Dlatego ten SLS zaczął szybko użytkowników zmieniać, z tego co wiem to na Budziku stanęło

Skomentuj

czy mozecie polecic z forum osoby, ktore z taka precyzja i finezja wykonuja obudowy do kolumn??
                      jezeli taka osoba sie znajdzie to albo nie znajdzie czasu na budowe... albo skasuje tyle ze sie przewrocisz :P

Skomentuj

Na audiostereo obudowy super robi Marko3T, Pan Piątek, zresztą tam wielu obecnie świadczy takie usługi. Ale jak mawiał Ferdynand Kiepski- "Panie! To nie są tanie rzeczy!!!"

Skomentuj

patyk123 nie wiem, czy robiłeś już takie zabawki, ale jeżeli nie, to zachęcam do własnego wykonania. W miarę swoich możliwości, mogę Ci pomóc radą. Z tym nie ma wielkiej filozofii, natomiast jest duuużo pracy. Nawet, jeżeli na pierwszy rzut oka tego nie widać.
                          To są moje pierwsze kolumny i jak zaczynałem ich budowę, to nawet nie spodziewałem się 30% pracy, jaką musiałem w to włożyć. Zresztą spróbujesz, to się sam przekonasz, ale głowa do góry, to daje dużo satysfakcji :)
                          Szczerze zachęcam do walki z DIY

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                            Szczerze zachęcam do walki z DIY
                            patyk123-nie słuchaj go,to nie walka,to frajda i przyjemnosc

Skomentuj

Moja pierwsza reakcja jak zobaczyłem te fotki z kolumnami to było "lol" druga to "śliiiiczneee" tak wiec good job stary wielki szacun. Na początku tematu ktoś napisał ze podoba mu się "ciężar wizualny" zupełnie się z nim zgadzam :grin:
                              A tak nawiasem mówiąc to ja osobiście widział bym je troszeczkę inaczej (ale to szczegóły które przy projektowaniu nie każdy sposób jest ogarnąć, dopiero po wykonaniu można się czegoś czepiać) tj.
                              WRAŻENIE NISKIEJ KOLUMNY (wyciągłości i smukłości w pionie)
                              1. Głośnik nisko tonowy wydaje się być zbyt wypchnięty na przód
                              2. Fronty mogły by być wyższe ...
                              3. Rurę BR dał bym ciut niżej
                              4. Kolce minimalnie dłuższe
                              WYRAZISTOŚĆ LINI
                              1. Tylna cała "oś" kolce zbyt w tyle
                              2. Nie widzę dobrze na zdjęciu ale powinny być też wężej niż te z przodu
                              3. myślę ze bez tych podkładek dostały by więcej uroku
                              4. Nie potrzebnie lub za bardzo chylą się w tył

Trochę tego napisałem ale pragnę zaznaczyć ze to tylko moje przemyślenia bingant nie zrażaj się tym co napisałem bo to są drobne przeróbki które ja bym uwzględnił przy budowaniu. Kolumny są bardzo śliczne a za jakość wykonania dał bym 10/10 :wink:
                              Dodam jeszcze tylko ze czytałem ze zdjęcia nie widziałem ich w realu wiec mogą być jakieś nieścisłości ...
                              PoZdRo :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                1. Głośnik nisko tonowy wydaje się być zbyt wypchnięty na przód
                                GDN jest w tej samej linii, co reszta głośników. Takie wrażenie powodują skosy.
                                2. Fronty mogły by być wyższe ...
                                robiłem symulację w PSie i takie najbardziej przypadły mi do gustu, ale to już co kto woli.
                                3. Rurę BR dał bym ciut niżej
                                Niżej zaczyna się już dolny skos i z tym też kombinowałem w programie :)
                                4. Kolce minimalnie dłuższe
                                Kolce w realu i tak sprawiają wrażenie ogromnych.
                                1. Tylna cała "oś" kolce zbyt w tyle
                                Takie wrażenie mogą sprawiać, jeżeli patrzymy na nie od tyłu. Patrząc od frontu(czyli cały czas), jest oki
                                2. Nie widzę dobrze na zdjęciu ale powinny być też wężej niż te z przodu
                                Wtedy kolumna stała by w pionie, a tak nie chciałem.
                                No, nie wiem co na to mój parkiet :)
                                4. Nie potrzebnie lub za bardzo chylą się w tył
                                Próbowałem i tak i tak. Kolce mają zapas gwintu i ustawiałem ja w różnych pozycjach, ta wydała mi się najbardziej optymalna.
                                Najgorsze w tym wszystkim jest to, że podczas budowania skrzynek wynik niektórych operacji zobaczymy dopiero na końcu i musi już tak zostać, ale zawsze można coś zmienić/poprawić w następnej konstrukcji
                                Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.

Skomentuj

Bo to jest prawda, ja u siebie tyle błędów znalazłbym, jakie popełniłem, że szkoda gadać:) Ale człowiek po to się uczy by być mądrzejszym, gorsza część tego powiedzonka to ta, że i tak głupim umiera:)
                                  Ale fakt faktem, paru użytkowników narzeka, że tu za wiele kopii powstaje a za mało oryginalnych konstrukcji, większość kopii robią właśnie początkujący userzy- i zobaczcie co wychodzi niektórym. Dzieła sztuki. Poza tym kolega bingant wiele się robiąc te kolumny nauczył i już niżej tej półki nie zejdzie zapewne zarówno jeśli chodzi o obudowy jak i przetworniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82
                                    zapewne zarówno jeśli chodzi o obudowy jak i przetworniki.
                                    następne są już w drodze i też na STXach :)

Skomentuj

następne są już w drodze
                                      No patrzcie go jak się rozkręcił :mrgreen:
                                      Czekam :)
                                      NIe musiałeś mi odpisywać chciałem tylko pokazać co osobiście bym zmienił
                                      ir0nhide napisał/a

No, nie wiem co na to mój parkiet
                                      A co aż tak je trzącha że łażą po pokoju ? :grin:
                                      (miałem kiedyś takiego suba w zamkniętej przymałej skrzynce na mocnym wzmaku "wychodził sobie na spacer" :mrgreen: )

Ps jak zrobić żeby podpisywało czyj to cytat

Skomentuj

Cytat
                                        No, nie wiem co na to mój parkiet

A co aż tak je trzącha że łażą po pokoju ?
                                        nie - pod samym ciezarem kolumn zrobi sie dziura na pare mm :P

Ps jak zrobić żeby podpisywało czyj to cytat
                                        albo zaznaczasz interesujacy cie tekst i klikasz "cytowanie selektywne" (po prawej na gorze w oknie postu)
                                        lub z kodu [code][quote="nikc"][/code]

Skomentuj

mi kiedyś niefortunnie spadł subwoofer na MDS08 z łóżka na panele i ładne dziurki porobił, wyjąć dziada nie mogłem niestety niefortunnie przesuwałem łóżko z subwooferem i troszke mu sie spadło :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X