Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pisałem już, kolega mi wytoczył z aluminium

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      Ludzie same paczki w zakładzie stolarskim kosztowałby ze 2-3 tysiące, dlatego że nie można położyć forniru na prasie i złożyć ścianek na 45 stopni.
      No to niechby zrobili zwykłe sześciany, tak by można było dać fornir na prasę i łączyć płytę pod kątem 45stopni. Serio aż tyle kosztuje w zakładzie stolarskim zrobienie takich dość prostych obudów? Cholera nawet nie wiedziałem:( A może zatrudniliby kilku z was chłopaki w STX i byście powiedzmy za 2/3 rynkowej ceny trzaskali kolumny?:)

Skomentuj

marjano82, takie obudowy kosztują mnóstwo pracy i wcale nie są "dość proste". To jest kilkadziesiąt (kilkaset?) godzin roboty, a przecież zakład chyba chce na tym zarobić, do tego dochodzi zużycie maszyn, prąd itp. Niech bingant podliczy ile wyszła obudowa, do tego można jeszcze doliczyć koszt profesjonalnych maszyn, ktore zakład kupił i które muszą się zwrócić i róznice od tych 2-3 tys podzielić na ilość godzin potrzebnych do wykonania, podejrzewam że pensja nie byłaby wysoka. HarpiaAcoustic pisał niedawno na AS że z tych poważniejszych firm tylko avalon forniruje skrzynki po złożeniu...
        Przepraszam autora wątku za robienie tutaj syfu :???:

Skomentuj

Wygląda super. Tylko szkoda tak wielkiego wysiłku na STX-y.

Skomentuj

I ja przepraszam za śmietnik, pewnie kolega ma rację z tym kosztem dobrych fornirowanych obudów. Swoja drogą niechby i one standartowe były, takie jak obecnie robią, niech to tylko gra lepiej:) Wracając do tematu jeszcze raz gratuluje koledze bardzo udanej konstrukcji, pokazałem fotki kolumn koledze właśnie to za cholerę nie chce uwierzyć że to domowa warsztatowa produkcja. Gratuluję!

Skomentuj

Chyba trochę przesadzacie z ceną skrzynek, nonameplum pisał, że zrobienie frontów z frezami to 20zł(?). Fornirowanie to czasochłonna robota, ale daje sporo satysfakcji -czyt. pojawia się banan :grin: jak skrzynki nabierają kształtu.
              A teraz na temat, bingant przyznaj się kupiłeś uszkodzone Sonusy na ebayu i wymieniłeś głośniki :lol: żartuję i gratuluję dokładności i zapału do pracy. Swoje paki robiłem ponad 3mc a są "jakby" z niższej półki, gdzie cena jednego ca22=wszystkim stx'ą.

Skomentuj

Jak do tej pory, nie widziałem ładniejszych cacek jak te, które pochodzą ze stajni Franco Serblina.

[ Dodano: 2009-09-25, 20:36 ]
                Nie wspomniałem jeszcze o jednym etapie konstrukcji, może się to komuś przyda, z mojej strony polecam taki zabieg przy konstrukcjach innych niż prostopadłościan, który łatwo sobie wyobrazić lub narysować razem z przetwornikami. Zanim zgrałem wymiary skrzynek z litrażem, zrobiłem sobie model ze styropianu. Taka atrapa pozwala na najbardziej optymalny design dla swojego gustu, a pracy przy tym nie ma zbyt wiele, w porównaniu z całością.

Skomentuj

bingant, myślę że jak kolega ma czas wytoczyć takie kolce to znalazłoby się kilku chętnych na nie ;-) , takie same nóżki mam w planie też bym nie pogardził takimi, kolumny trafiają mocno w mój gust, największy efekty jak dla mnie robią właśnie nóżki+kolce i fornir,
                  gdzie go kupiłeś i jak wygląda cena padouka ?

Skomentuj

DIGIPROCOMP, zapytaj sie jakiegoś stolarza ile by wziął :wink: Taki od składania mebli powiedziałby: "nie mamy czasu na takie rzeczy" albo walnąłby kosmiczną cenę żebyś się odczepił. A po za tym nie wiem jakby to ofornirowali. Poważny producent nie sprzeda Ci kolumn oklejonych na moment.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                      zapytaj sie jakiegoś stolarza ile by wziął :wink: Taki od składania mebli powiedziałby: "nie mamy czasu na takie rzeczy" albo walnąłby kosmiczną cenę żebyś się odczepił
                      taki "pożal się boże" stolarz nie ma odpowiedniego sprzętu, chodziło mi o firmy, którym podsyłasz projekt w cadzie i czekasz na kuriera.
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=asc&start=650
                      drugi wpis

Skomentuj

Ogromny szacun duże uznanie i gratuluje cierpliwości...PIĘKNE BRAWO.
                        Aż wstyd będzie pokazać mój projekt na STX.
                        Nie rozumie kompletnie tekstów typu wrzuć lepsze przetworniki itp. Głupoty gadacie i zazdrościcie szukacie dziury w całym aby się przyczepić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                          bingant, myślę że jak kolega ma czas wytoczyć takie kolce to znalazłoby się kilku chętnych na nie ;-) , takie same nóżki mam w planie też bym nie pogardził takimi, kolumny trafiają mocno w mój gust, największy efekty jak dla mnie robią właśnie nóżki+kolce i fornir,
                          gdzie go kupiłeś i jak wygląda cena padouka ?
                          Fornir kupiłem u tego gościa:
                          http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=11702516
                          jak nie ma w ofercie, to pytaj, bo ma na prawdę bogaty asortyment.
                          Z kolcami jest tak, toczył mi je kolega w zakładzie, w którym i ja pracuję ale w zupełnie innej branży. Najpierw musiałem załatwić materiał u innego kolegi, a potem stękać u tego pierwszego, żeby mi to zrobił. On to robił w czasie przerwy śniadaniowej, nie jednej nawet, bo podczas normalnej pracy nie ma czasu na to, ani nie może zbytnio robić fuch. Więc nie obiecuję.

Skomentuj

CIekawe ile by chcial za takie cuś, alu nie jest tanie, a te płaskowniczki też z alu tyle że anodowane/lakierowane ?

Skomentuj

Płaskowniki są ze stali nierdzewnej, anodowane na czarno. Szerokości 4 cm, grubości 5mm, końce obcinane po skosie do dwóch cm na odcinku 10cm. Obcinał mi je na prasie jeszcze inny kolega, a anodował na galwanizerni jeszcze inny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                                Z kolcami jest tak, toczył mi je kolega w zakładzie, w którym i ja pracuję ale w zupełnie innej branży. Najpierw musiałem załatwić materiał u innego kolegi, a potem stękać u tego pierwszego, żeby mi to zrobił
                                Zamieszczone przez bingant
                                Obcinał mi je na prasie jeszcze inny kolega, a anodował na galwanizerni jeszcze inny
                                i po to wlasnie sa koledzy :lol:

Skomentuj

Tak tak- koledzy to pomocna sprawa przy wielu sprawach- sam chciałbym takowych mieć ale żaden ani tokarz, ani ślusarz ani nawet lakiernik się nie trafił:(

Skomentuj

O cholera..
                                    Wielkie ukłony za wykonanie kolumn. Natchnąłeś mnie do pracy. Czułem się wyprany z wszelkich pomysłów, a gdy zobaczyłem Twoje cudeńka... Piękne, gratuluję.

Skomentuj

Na allegro znalazłem firmę która oferuje kompletne wykonanie kolumn:)
                                      W związku z tym chciałbym się dowiedzieć ile by wzięli za wykonanie konstrukcji takiej jak twoja także jeśli byłbyś łaskaw to chciałbym dostać dokładne projekty (jeśli takowe posiadasz) i zgodę na ich przetwarzanie :)

Skomentuj

Żadnych projektów nie mam. Projekt frontu powstał na kawałku styropianu, a reszta wymiarów jest podana w tym wątku.

Skomentuj

Wow bardzo pierwsza liga ; )
                                          takie obudowy nie zasługuja na takie pierdziawki : )

pozdrawiam i gratuluje takiej pracy ; )

Skomentuj

Czaruję...
                                          X