Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam i przedstawiam efekt mojej morderczej walki z popularnym ostatnio projektem 3way na STX.
    Założenia były takie, żeby w miarę małym kosztem, zbudować kolumny i zapomnieć o DIY.
    Bzdura:)
    Kolumny montowałem kilka miesięcy, ze względu na brak wolnego czasu, co zresztą wyszło im na dobre. Każdy z etapów konstrukcji miał czas na doschnięcie i wyprężenie się.
    Niestety nie robiłem zdjęć w trakcie budowy, ponieważ tak nie do końca wierzyłem, że kiedykolwiek to skończę, ale myślę, że i tak niczego wielkiego nie odkryłem. Konstrukcja i jej etapy, jakich wiele na tym forum.
    Szkielet główny wykonany jest na planie trapezu z mdf 22mm, front 2x22mm.
    Dla uzyskania kształtu lutni, użyłem sklejki 5mm, wygiętej na przymocowanej do konstrukcji głównej listewce 1,5cm^2. Całość klejona na wikol, oprócz sklejki, którą przymocowałem na wkręty. Spód i góra kolumn, zostały wykonane na samym końcu. To była mordęga, ponieważ musiałem doszlifować łezki do kształtu sklejki napiętej pomiędzy konstrukcję a listewkę. Sklejka była cięta na miarę i wystawała równe 22mm nad i pod kolumną. Oba dekielki przykleiłem klejem montażowym Patteksa.
    Całość pokryłem fornirem Padouk 0,6mm, słojami w poprzek konstrukcji, klejąc go na Pattex Moment. Zamiast metody dociskania wałkiem, użyłem gumowego młotka i dobijałe miejsce przy miejscu. W sumie szło bardzo szybko. Powstały tylko dwa bąble, które usunąłem podgrzewając fornir suszarką do włosów i doklepując młotkiem. Malowane dwa razy lakierem matowym, bezbarwnym.
    Fronty okleiłem skórą ekologiczną, po wcześniejszym sfrezowaniu frezarką górno wrzecionową do kształtów jak na fotkach. Kleiłem też na Pattex Moment.
    Odnośnie kształtu kolumn, to zależało mi głównie na tym, aby ich bryła nie sprawiała wrażenia ciężkości. Czy mi się udało, nie wiem. Rozmiar GDNa determinuje całą konstrukcję do takich, a nie innych kształtów.
    Komora GDNa ma 29l brutto i jest połączona razem z PJ-ką w ten sposób, że komora midwoofera, nie dotyka tylnej ściany kolumny, a wycięty we wzmocnieniu otwór, pozwala na przepływ powietrza w górę. Komora średniaka ma 3l brutto.
    Na początku odsłuchów, kolumny nie był niczym wytłumione. Niestety bas miał taki dudniący pogłos. Tunel b-r z Polinka 68mm docięty na 16cm. Potem za GDNem wykleiłem tylną ściankę kilkoma warstwami filcu tak na około 4cm grubości. Było lepiej, już nie dudnił bas, ale jeszcze brakowało mu sprężystości. Następnie całą komor GDNa, aż do tunlu b-r, wypchałem watą perlonową. I tak ma być!
    Zwrotnice "by PawełS."
    Nie pamiętam w tej chwili całego kosztorysu, ale to łatwo każdy może policzyć sam, jeżeli będzie chciał zbudować takie klocki.
    Wrażenia z odsłuchu?
    Nie spodziewałem się takiego brzmienia po tych przetwornikach. Naprawdę. Szczególnie po wytłumieniu. Może PJ-ka daje trochę do życzenia, ale przez przypadek chyba udało mi się znaleźć na to radę. Różnica w wysokości pomiędzy tylnymi a przednimi kolcami, wynosi 2cm. Nie wiem (nie mierzyłem) o ile stopni w ten sposób jest pochylona przednia ścianka, ale jest o wiele lepiej niż na wprost. Nie sypie tak piaskiem. Kto ma tą konstrukcję, może spróbować.
    Na koniec chcę serdecznie podziękować PawłowiS, za nieocenioną pomoc, odpisywanie na moje tępe priv i wszystkie rady. Dzięki Paweł!!!
    Jeżeli kogoś coś zainteresowało, a nie ma tego w opisie, chętnie odpowiem na pytania.
    Kilka fotek:

Gratuluje wykonania.

Cały czas nie mogę uwierzyć że to DIY :).

Skomentuj

bingant, jak zobaczyłem zdjęcia :shock: ...

Pierwsza myśl: brak mi słów...
      Druga: mistrzostwo świata popełniłeś!

No nic bardziej konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy o tej porze... Poprostu cudo :shock:

Skomentuj

o ja cie pierdyle :grin:

przepiekna robota, gratulacje!!

Ja dodam tylko jeszcze ze bardzo mnie ziirytowalo jak przecztalem jakie glosniki, czyt buble, siedza tam :razz: w takich obudowach

Skomentuj

ja powiem tyle: wow :shock: Też chcę takie domki dla moich głośników :wink: :wink:

Skomentuj

Kolumny są przepiękne, zmienić tylko kopułkę na jakąś vifę i mamy cudowny zestaw.

Skomentuj

Ogolnie patrzac na tytul a na zdjecia mozna sie zawiesic na chwile gratki
              Zamieszczone przez bingant
              Fronty okleiłem skórą ekologiczną,
              Skad zamawiales ze tak ladnie dala sie naciagnac ? Miala pod soba jakas cieniutka siatke?
              Jesli mozesz napisz, rozrysuj jak wyglada wymiarowo gora-wymiary trapezu

A poza konkursem jakim sprzetem robiles foty?

Skomentuj

Konstrukcja bardzo ładna! Choć przyczepiej sie do bassreflexu z przodu, ja bym dał go na tył.

Właśnie! Dobre fotki to podstawa pokazania swojej konstrukcji, gdyby te foto były zrobione kiepskim aparatem zachwytów było by zapewne mniej.

Tak czy siak gratulacje!!

PS. zmień głośniki na lepsze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                  gdyby te foto były zrobione kiepskim aparatem zachwytów było by zapewne mniej.
                  moze nie do konca, ale grunt pokazac je naturalnie. biale ma byc biale czarne ma byc czarne, proste

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
                    Michał K. kolumny na zdjęciach wyglądają tak jak w realu.
                    dolphin123 zdjęcia zrobiłem Canonem 5D + 85/f1.8 a skóra pochodzi stąd:
                    http://www.allegro.pl/item742358469_..._na_meble.html
                    rzeczywiście ma pod spodem taką białą siateczkę, a wymiary podam wieczorem, jak wrócę z pracy

Skomentuj

Bardzo ładne i przede wszystkim starannie wykonane. Tylko pozazdrościć :smile:

Skomentuj

Piękne, piękne piękne!!!!!!! Wykonanie, pomysł, fornir- wsystko na 5. Ta konstrukcja nadaje się do wyróżnionych jako przykład jak można niewielkim budżetem mieć stylowe i piękne kolumny w domu. I niech ktoś tylko powie że obudowy za ładne do STXów:)

Skomentuj

Śliczne :)

Czy na 7 od góry focie kolec nie jest jakoś dziwnie krzywo ?

Skomentuj

Bardzo ładnie wyszło :smile:

Podaj wymiary tych kolumn,na zdjęciu wydają się niskie...

Skomentuj

Hmm żeby nie ten plastikowy terminal to powiedział bym, że te kolumny nie są Twoje, a ze sklepu, może warto by jeszcze zmienić ten terminal na jakiś ładny blaszany z innymi złączami :?: Czasem niektórzy jak coś zrobią to aż na patrzeć się nie można :!: Moim zdaniem do wyróżnionych powinno się to dać...

Skomentuj

Bardzo ładne, wykonanie pierwsza klasa, świetne proporcje i dobranie kolorów.
                                Nie znalazłem w opisie dokładniejszych informacji o głośnikach, akurat GDN-ów jest dużo i po wyglądzie nie łapię, o który chodzi. Myślę, że Paweł nie obrazi się, jeżeli umieścisz schemat zwrotki. Może jakieś symulacje? Stroiłeś "na słuch" czy 'jig-iem"? I jeszcze jedno: z opisu wynika, że ścianki mają 5mm grubości, jeżeli tak jest to niestety jest to w zasadzie porażka konstruktorska, 22 mm wydaje się minimalne. Łatwo to sprawdzić "opukując" kolumnę w różnych miejscach. Dodanie tak dużej, jak w opisie, ilości wytłumienia musiało mieć wpływ na objętość "widzianą" przez głośnik. Należałoby wtedy dodać masy do komory aby tą objętość zmniejszyć.
                                I na koniec: jak obliczyłeś objętość? Niektórzy mają problemy z obliczeniem objętości wewnętrznej prostopadłościanu :twisted: a tu jest skomplikowana bryła!
                                Gratuluję efektu! Pozdrawiam.

Skomentuj

Bardzo ladne : ), ostatnio jakis wysyp konkretnie wykonczonych konstrukcji. Bardzo dobrze :) i dajcie sobie spokoj z textami zeby zmienial glosniki na lepsze albo ze skrzynki sie marnuja do takich glosnikow, nic to nie wnosi

Skomentuj

colcolcol

Zamieszczone przez colcolcol
                                    Nie znalazłem w opisie dokładniejszych informacji o głośnikach, akurat GDN-ów jest dużo i po wyglądzie nie łapię, o który chodzi.
                                    GDN-22-140-8-SCX
                                    GDM-14-150-8-SCX
                                    GDWK-10-200-8-PJ

Myślę, że Paweł nie obrazi się, jeżeli umieścisz schemat zwrotki.
                                    Widać, że nie czytasz forum :razz:
                                    http://img218.imageshack.us/i/3waystxep8od6.gif/

I jeszcze jedno: z opisu wynika, że ścianki mają 5mm grubości
                                    Oj :roll: tyle to ma sklejka użyta do tych łuków na bokach kolumny...

I na koniec: jak obliczyłeś objętość?
                                    Wewnętrz obudowa ma kształt prostopadłościanu, więc sprawa jest dość prosta

:mrgreen:

[ Dodano: 2009-09-23, 13:26 ]
                                    Zamieszczone przez n_omyzs
                                    i dajcie sobie spokoj z textami zeby zmienial glosniki na lepsze albo ze skrzynki sie marnuja do takich glosnikow
                                    Popieram :!: Niektórzy to chyba sobie myślą, że głośniki z niższej półki należy dechami obić i olejną pomalować :mrgreen:

Skomentuj

Obudowy piękne, głośniki... powiem tyle szkoda tak ładnych obudów.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                                        Obudowy piękne, głośniki... powiem tyle szkoda tak ładnych obudów.
                                        oj tam pitolenie :P Sprzeda potem jako haj endy, a każdy wie że haj endowcy z allegro nie patrzą jakie tam głośniki siedzą, aby łądnie wszystko wyglądało i kosztowało dużo :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X