Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bingant
    następne są już w drodze i też na STXach
    Co tym razem będzie? Czyżby AWX?

Choć śledzę go od samego początku to nie wypowiadałem się jeszcze w Twoim temacie... bo jakoś nie mogłem znaleźć odpowiednich słów... kolumny zrobiłeś... no nie wiem... trafiłeś w samo sedno i tyle :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
      Co tym razem będzie? Czyżby AWX?
      Nie, nie na AWX, będzie "klasycznie ubogo" :)

Skomentuj

A po zaprezentowaniu kolumn pisałeś:
        Może ja wtrącę swoje trzy grosze.
        Nie stać mnie było w tej chwili na lepsze głośniki
        Jak widać mogłeś poczekać i byłoby cię stać :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
          Jak widać mogłeś poczekać i byłoby cię stać
          nie bardzo rozumie co masz na myśli?

Skomentuj

Jak inni mówili że szkoda że do takich obudów dałeś "tylko" stxa to odpowiedziałeś że:
            Nie stać mnie było w tej chwili na lepsze głośniki
            , a teraz po krótkim czasie robisz coś znowu. Mogłeś więc poczekać i porwać się na coś lepszego, ale oczywiście to Twoje pieniądze i możesz je wydawać jak chcesz :wink:

Skomentuj

Rzeczywiście w momencie, kiedy robiłem te kolumny, nie miałem więcej pieniędzy. Nigdy wcześniej, ani nawet do tej pory, nie słyszałem kolumn na lepszych przetwornikach, więc nie mam porównania. Może właśnie dlatego nadal podoba mi się brzmienie tej konstrukcji :)

Skomentuj

Szczerze kolumienki robią niesamowite wrażenie. Sam zrobiłem sobie także kolumny. Jak się odważę umieszczę foty na forum . Zamierzam zrobić kolejne obudowy właśnie w takim kształcie jak kolegi bingant. Niestety mam zupełnie inne głośniki- 4 sztuki tonsila gdn 16/30. Wysokotonowca bym wstawił gdwk 11/100- lub coś innego- doradzicie. Na pw prosiłbym o wiadomość o wymiary obudów właśnie do tych głośników. Obliczać tego wszystkiego nie potrafię, ale z obróbką drewna daję radę - jakby kolega bingant wypowiedział się w mojej sprawie było by miło. pozdrawiam

Skomentuj

jacek1986, czy jest/masz zwrotnicę do "2xgdn 16/30 + 11/100- lub coś innego?"
                  Prosisz o podanie wymiarów do kolumn na tych przetwornikach, żeby było Ci miło, a ja nie mam pojęcia jaki litraż jest wymagany dla tych gdn-ów. Czy raczej chcesz znać wymiary moich kolumn, bo nic z tego nie rozumie? Czy raczej chodzi Ci o zmianę proporcji mojej konstrukcji pod Twoje głośniki? Jeżeli tak, to ja nic Ci nie doradzę, bo nie znam nawet wymiarów tych tonsilków. Napisz coś więcej na pw.

Skomentuj

Zamieszczone przez harvester88
                    I to jest wlasnie bledne podejscie bo to jest forum diy czyli powinno sie tu doceniac rekodzielo a nie to co w nim siedzi. Co z tego ze ktos ma duzo pieniedzy na przetworniki jak wszystko co potrafi zmajstrowac to skrzynki niewiele ladniejsze od tych na ziemniaki;]
                    Zgadzam się w 100% Bardzo podoba mi się podejście

Swoją drogą super konstrukcja, nie głośniki a obudowa bo to najbardziej mnie intryguje, każdy głosnik można wstawić do sześcianu z desek i zagra identycznie, ale to pudlo to dzieło sztuki, jestem pełen podziwu dla talentu autora :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Gratuluje projektu. Kolumny są po prostu śliczne.

Mam pytanko czy warto dokładać do GDWK-10-250-8-AWX i robić zwrotnice jak TU ?

Skomentuj

Piękne kolumny, szczęka opada, aż się proszą o lepsze głośniki typu ScanSpeak, Seas czy Vifa.

Skomentuj

To ze są podobne to nie oznacza ze nie masz zakładać nowego tematu :)
                          Załóż nowy i tam je pokaz :)

Skomentuj

Najgorsze jest to ze te cudenka nie sa w wyroznionych.A np http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9898 takie cos jest,gdzie nie ma nawet frezow.

Skomentuj

poti89, czytales regulamin tego dzialu? (tzn wyroznionych)
                              a tak wogole to juz pisalem cos na ten temat - niech przenosza tam tematy ci ktorzy wymyslili ten dzial
                              wg mnie byl on zbedny

Skomentuj

Na prosbe znajomego mam pewne pytanie:

"Chciałem sie dowiedzieć jaką impedancje mają kolumny zrobione na bazie tego projektu, pytam ponieważ posiadam amplituner o impedancji 2,4,6 Ohm i jeżeli np. te kolumny mają 8 Ohm to czy da sie przerobić coś żeby była impedancja np. 6 Ohm lub 4 Ohm

Prosilbym tez o informacje, co zmienic itp.

Mam tez pytanie, co by sie stało jak bym podpioł kolumny 8ohm pod w/w amplituner dzialalby, czy jednak coś mogło by sie uszkodzić?"

Skomentuj

nodek, nie da się zmienić impedancji kolumn. Musiałbyś wymienić głośniki oraz zwrotnicę, a więc cały projekt zrobić od początku. Także widzisz, że to jest bez sensu.
                                  Możesz spokojnie podłączyć te kolumny pod swój amplituner, nic złego mu się nie stanie. Jedynie moc wyjściowa będzie trochę niższa. Co innego jakby ampli obsługiwał od 8 ohm, a kolumny miałyby np. 4ohmy. Wtedy istniałoby ryzyko uszkodzenia końcówki.

Skomentuj

zobacz dolny wykres
                                    tam widac ze minimum impeadancji to 6ohm
                                    a ze impedancja znamionowa jest o iles tam procent wyzsza to kolumny ogolnie sa 8ohm

Skomentuj

Zamieszczone przez poti89
                                      Najgorsze jest to ze te cudenka nie sa w wyroznionych.A np http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9898 takie cos jest,gdzie nie ma nawet frezow.
                                      To zbuduj takie coś żeby moderatorzy wyróżnili - nie widzę problemu. Nikt nie zabrania. No i co z tego że nie ma frezów...typowy Polak - wziąć i się dopieprzyć. Widocznie komuś się jednak spodobało, więc umieścił tam moje konstrukcje.

Skomentuj

Ten dział konstrukcje wyróżnione najlepiej powinien zniknąć. Tylko niepotrzebne ciśnienia sobie tu chłopaki robicie, bo te są w wyróżnionych, te nie, te lepsze, te frezów nie mają, a te takie, śmakie i owakie. Ja pitolę, co to szkoła jest, żebyście traktowali wrzucenie kolumn do wyróżnionych jak dobrą ocenę? Tu na tym forum chyba o coś innego chodzi, o zabawę DIY, pomoc wzajemną, pokazanie swoich wytworów, nauczenie sie czegoś więcej a nie o spinanie się. Paweł ma rację, pomysł działu "wyróżnione" jest do kitu.

Skomentuj

Ten dział jest bardzo dobrym pomysłem.
                                          Tyle że konstrukcje tam trafiające być może powinny być wyłaniane poprzez coroczny konkurs gdzie każdy mógłby oddać swój głos, a nie podstawie indywidualnej opinii moderatora co jak widać budzi kontrowersje niektórych.
                                          Jednak idea jest bardzo słuszna - niech najlepsze, najładniejsze i najbardziej wyjątkowe konstrukcje będą wyróżnione, ja w tym nic złego nie widzę, a wręcz przeciwnie.
                                          Nie ma jasnych wymagań co do konstrukcji która ma tam trafić, nigdzie nie jest napisane że musi ona mieć frezy, ani że musi być na głośnikach najwyższej klasy, musi mieć ona w sobie to coś co sprawia że jest wyjątkowa i tyle.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X