Jadnak jak lakier to tylko kompresor!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2-drożne] trzecie kolumny Pawla S - Vifa XT18+XT19
Collapse
X
-
Bardzo ładne kolumny! Mają coś szlachetnego w swojej prostocieSzkoda tylko ze nie siedzi w nich XT18WO
Mam pytanie odnośnie lakierowania. Ile warstw lakieru zostało położone?? Skoro miałeś juz możliwość alkierowania natryskowo, nie myślałeś nad tym, żeby położyć wiecej warstw lakieru i na koniec przepolerować, tak zeby uzyskać efekt szklanej powierzchni??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ŁukaszNSzkoda tylko ze nie siedzi w nich XT18WO
1- "mala" ilosc basu
2- slaba wytrzymalosc mocowa
ale nawet WH mi bardzo pasujeZamieszczone przez ŁukaszNMam pytanie odnośnie lakierowania. Ile warstw lakieru zostało położone??
Zamieszczone przez ŁukaszNMam pytanie odnośnie lakierowania. Ile warstw lakieru zostało położone?? Skoro miałeś juz możliwość alkierowania natryskowo, nie myślałeś nad tym, żeby położyć wiecej warstw lakieru i na koniec przepolerować, tak zeby uzyskać efekt szklanej powierzchni??
potrzeba i wypelniacz porow i bardzo duzo papieru sciernego :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.potrzeba i wypelniacz porow i bardzo duzo papieru sciernegoAle efekt: bajka ;] Chociaż powoli odchodzi sie od lakierowania na wysoki połysk, nie mniej jednak, można uzyskać ciekawy efekt i chyba przy kolejnych kolumnach pokuszę sie o coś takiego
tylko zastanawiam się czy bawić się w takie coś lakierem nitro, czy kupić klar akrylowy + utwardzacz i pojechać profi. Trzeba będzie pogadać z jakimś lakiernikiem samochodowym
Skomentuj
-
Polecam lakiery akrylowe - klar takie same jakie stosuje się na samochody. Z tego względu, że są wytrzymałe na zarysowania, co najważniejsze dają się szlifować i polerować. Oczywiście są też droższe, ale myślę, że warto dołożyć. Gdy lakierowałem swoje paczki (też na początku z zamiarem na lustro) zrezygnowałem, ze względu, że osiągnięty wynik po 3-ej warstwie był dla mnie wystarczający, na dodatek akuratnie skończył mi się lakier :)
Lakiery bezbarwne z reguły mieszane są w stosunku 2:1, także wychodzi 1,5 litra lakieru.
2 komplety (lakier + utwardzacz) powinny wystarczyć na położenie około 6-7 dość grubych warstw co powinno już dać szybkę (tej wielkości co Pawla S). Po pierwszej warstwie warto zaczekać do uschnięcia i ściąć wszystkie włoski, które wstaną na fornirze. Po lakierze prawie nie będzie śladu, bo wszystko wpije fornir. Natomiast gdy ta warstwa wyschnie swobodnie można pojechać 3 warstwy w około pół godzinnych odstępach (zależnie od pogody) żeby zaoszczędzić czas, trzeba natomiast nabrać przed tym trochę wprawy, bo nie można zrobić zacieku ani morki po drodze, jeśli wystąpi to niestety, ale czekamy do uschnięcia i szlif. Przed ostatnią warstwą wystarczy szlif na morko 1500, albo 2000 (jeśli lakier lubi sobie spłynąć to lepiej 1500), wtedy dość cienko ostatnią warstwę, ale tak żeby lakier się rozlał. Jeśli nic się nie spapra po drodze to nie ma co polerować, jedynie jakieś drobne śmieci, ale to można całość ręcznie pastą do polerowania na waciku (nie na szmacie bo narobicie rys)
PS. Pawel S, fajne klasyczne kolumienki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DIGIPROCOMPPaweł, kiedyś pisałeś, że ta Vifa XT18 "gra jak stare radio"
ja cos takiego pisalem?
pokaz gdzie bo nie wierze ze cos takiego mowilem o tym glosniku :P
Zamieszczone przez dolphin123M18WO gra średnicą jak stare radio
ale XT sa bardzo fajne
Skomentuj
-
moze ci chodzilo o ta wypowiedz tylko to nie pisal Pawel tylko El_Lieropl18wo09-08 zajebisty głośnik, jak trzeba szybki, jak nie wolny bas.
do 2 way nadaje sie
co do średnicy, to porównywałem go z M18WO i M18 grał jak stare radio w porównaniu do PLki. Po prostu powiem, że głośnik ma średnice, wyraźna i mi się ona podoba.
Jeżeli znajdziesz opinie o M18, to te wszystkie zdania o nim, przedstaw sobie tak jak napisałem "M18 w porównaniu z PL gra jak stare radio, bez średnicy i w ogóle tonów."
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piku16Coś mi się wydaję, że ta zwrotka była projektowana dla głośników w "tradycyjnym" froncie.
Zwykłą podłogówke z prostym frontem przechylisz do tyłu to głośniki dalej są w pionie tylko graja bardziej w górę :)
Skomentuj
Skomentuj