Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer by Kari :P (Mivoc XAW310HC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czesc! Ja troche wiem o tych skay-ach. Fachowo to sie nazywa eko skora, jest tego kilka rodzaji od tzw papy czyli tak sztywnych ze nie da sie tego ani troche naciagnac, do miekich i elastycznych. I wlasnie te bym polecal do tego suba, porownaj tez ich grubosc bo sa rozne. Kolega tam mial problemy z klejem sa takie kleje co mozna je nanosic za pomoca pistoleta do kleju, takiego na powietrze. Wtedy nie bedzie problemu z wloskami pod materialem :wink: . Klej mozesz kupic albo ten budaprem albo klej do pianek poliuretanowych czyli do zwyklej pianki tapicerskiej. Sam robilem duzo na eku bo caly samochod mam tym zrobiony w srodku. Ogulnie nie jest trudno, zwlaszcza na takiej powierzchni jaka ma sub. Samemu mi sie podoba ten pomysl na takie wykonczenie!

Skomentuj

1grzecho, tak robiłem to po raz pierwszy:) wskazówek żadnych raczej Ci nie dam jakichś konkretnych, ale są osoby na forum które się na tym znają i Ci na pewno pomogą chociażby RAF_1909 :P I jak będziesz kleił to kup jakiś lepszy pędzel (byle nie te najtańsze :P ) albo odklejaj włoski, po posmarowaniu. Jak będziesz smarować skaj to uważaj bo po posmarowaniu go klejem ładnie się zwija w rulonik :P A pozatym to musisz dać conajmniej 2 warstwy butaprenu na skaj ( 1 warstwa wsiąka w w materiał pod skajem i się nie przyklei) i dobrze dociskaj co najmniej parę godzin :P

Skomentuj

Gorsen13, uporałes się juz z tym basem? pojawił się wreszcie?

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie :P Już od 2tyg. zabieram się, żeby coś napisać ale jakoś czasu brakowało... tak owszem uporałem się :)

Wniosłem parę poprawek i 2 chyba najważniejsze to:
          - położyłem cienką warstwę sylikonu między głośnik a obudowę. Po częściowym wyschnięciu sylikonu dopiero położyłem głośnik, żeby go nie przykleić :) Bez świstów bass wydawał się już trochę lepszy :wink:

-ponadto wymieniłem panel Matronix'a na panel Irka SUB300. Prawdopodobnie gdybym przeczytał przed wymianą problem jaki istnieje w matronixie z odwróceniem fazy, to pewnie by zrezygnował, ale... teraz jestem szczęśliwym posiadaczem tak zacnego sprzętu jak panel Irka, który naprawdę wniósł ogromną poprawę!!! Wprawdzie na 10Hz nie popatrze jak chodzi membrana, ale powyżej freq. filtru subsonic bas jest dużo bardziej dynamiczny, głębszy i słyszalny :mrgreen: co więcej przy kawałku "Bass, I Love You" zaobserwowałem dużo lepszą kontrolę nad głośnikiem - przy identycznej głośności znikł problem obijania się cewki o magnes :)

Oprócz tego pobawiłem się z wytłumieniem, trochę przedłużyłem i zmieniłem kierunek tunelu (są jeszcze małe świsty ale tylko jak się przystawi ucho to je słychać :) ) i wymieniłem kabel łączący subwoofer z amplitunerem :P

Bas już stosunkowo mniej telepie domem, Ogólnie jest poprawa i to nie mała :) Najważniejsze, że teraz oprócz odczuwania basu można go jeszcze usłyszeć :)

Załączam nowe nagranie :) :
          http://www.youtube.com/watch?v=z8chxrt9yvY

Skomentuj

Czaruję...
          X