Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

kolega poprosil mnie o pomoc z wyborem kolumn. a ze nie bylo niczego odpowiedniego gotowego (STX MX-140 nie byly jeszcze dostepne) to zaczalem szukac odpowiednich glosnikow

wybor padl na SEAS
    ER18RNX http://www.seas.no/index.php?option=...111&Itemid=133
    27TBFC/G http://www.seas.no/index.php?option=...=90&Itemid=114

projekt zwrotnicy zaczerpniety z http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

zalecana obudowa przez wielu forumowiczow to 14 litrow. jak dla mnie to byla smieszna wartosc jak na podlogowki wiec zaryzykowalem 20 litrow. no i jest dobrze

obudowa to podlogowka wiec trzeba bylo kombinowac ze zmniejszeniem litrazu

kolega chcial ciemne kolumny. nie bylo w czym wybierac wiec mialo pasc na fornir modyfikowany. ale w ostatniej chwili trafila sie aukcja z fornirem SAPELI za rozsadnie pieniadze wiec kupilem
    fornir kupiony u http://www.pester.pl/index.html

Marcin tez chcial zeby kolumny posiadaly maskownice

zwrotnica jak to zawsze u mnie zamontowana na terminalu

okablowanie to alphard da-vinci 2,5mm˛ + tani 2x0,75mm˛ z polinka (w zupelnosci wystarcza )

kolumny polakierowane lakierem NITRO firmy OLI przez kolege Huberta - dzieki

co tu wiecej pisac - podziwiajce

brzmienie

po pierwszym odsluchu w budzie testowej bylem bardzo zdziwiony. zestaw ma bardzo nisko ustalony podzial (ok 1,6kHz) i brzmialo to bardzo nietypowo...

po pierwszych odsluchach w docelowej obudowie bylem rowniez rozczarowany. zestaw brzmi poprawnie ale w porownaniu do moich vif poprostu nie gra srednica :???:

teraz kolumny wygrzewaja sie 2 dzien. brzmia coraz lepiej i powolutku pojawia sie srednica. nie jest ona taka jak u mnie ale jest.
    ze wzgledu na nieco wycofana srednice (ch-ki sa idealnie rowne) zestaw idealnie nadaje sie dla poczatkujacych - nie trzeba stosowac korekcji w V :P

najbardziej podoba mi sie wysokotonowka. jest bardzo przyjemna. nic nie szumi, nie piszczy, nie szelesci. wtedy kiedy porzeba jest delikatna. kiedy ma tak byc to zapiszczy. bardzo fajny glosnik i jak za ta cene naprawde polecam

woofer mi sie juz mniej spodobal. ani to nie chce srednica grac, ani za bardzo basem... ale do chwili kiedy wlaczylem bas-testy :mrgreen:
    mimo ze mam jedynie 2x20w do dyspozycji to po rozbujaniu glosnikow pojawil sie niezly banan na mojej twarzy :mrgreen:
    bas schodzi nizej niz moje vify i w dodatku potrafi byc calkiem przyjemny

gdyby nie ta srednica to by mi sie podobalo. ale teraz juz wiem ze jednak niska srednica grana z woofera to jest zupelnie cos innego

koszta

glosniki 897zl
    zwrotnice i akcesoria z polinka + wysylka 197zl
    fornir z wysylka 60zl
    plyty + ciecie + dostawa ok 60zl
    kleje, lakier, narzedzia ok 60zl
    lakierowanie 30zl
    robota XXX

razem za kolumny wyszlo 1300zl nie wliczajac w to mojej roboty

kolumny zostaly wykonane dla kolegi Marcina "Łysego"
    jak tylko je odbierze i sie oslucha to poprosze go o opinie

Zamieszczone przez Pawel S.
    gdyby nie ta srednica to by mi sie podobalo. ale teraz juz wiem ze jednak niska srednica grana z woofera to jest zupelnie cos innego
    i właśnie tego zawsze się obawiam przy tej konstrukcji...

Jeśli chodzi o całość to maksymalnie klasyczne niczym z firmy 16hertz :smile:

Skomentuj

co tu wiecej pisac - piekne :mrgreen:

Skomentuj

Trochę mnie zdziwiła opinia na temat dźwięku szczególnie że te głośniki są tak chwalone :wink: Pewnie jeszcze muszą sobie trochę pograć. :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          Jeśli chodzi o całość to maksymalnie klasyczne niczym z firmy 16hertz
          tak wlasnie chcial kolega. do kompletu zrobilem mu kanciate maskownice. ale on pomyslal w ostatniej chwili o zaokraglonych. tak wiec zrobilem 2 wersje

w zaleznosci od nastroju bedzie sobie zmienial :P

[ Dodano: 2010-02-20, 23:28 ]
          Zamieszczone przez jamess8
          Trochę mnie zdziwiła opinia na temat dźwięku szczególnie że te głośniki są tak chwalone
          jakbys uslyszal srednice z mojej vify XT18WH to bys zrozumial

no ale jedno jest pewne - XT19 wylatuje jak tylko bedzie kasa :twisted:

Skomentuj

no to mnie też zaskoczyłeś tym bardziej że moje L18 średnicy w ogóle nie brakowało , fakt że tam był podział na 2,5khz a to sporo.

Ogólnie kolumienki kapitalne i te maskownice świetnie wyszły chyba trzepne sobie takie do swoich usherów, no i fornirek klasa.

Skomentuj

Ładnie i dostojnie.

Tylko jak dla mnie to na 99,9% zmienia charkę ta maskownica, szczególnie dla wysokotonowego.

Skomentuj

Gites malines, czysto, prosto i schludnie :) Co do wrażeń to mam nadzieję że mi wpadnie w ucho te wysoka średnica z 27tbfc/g :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                  Tylko jak dla mnie to na 99,9% zmienia charkę ta maskownica,
                  Zawsze można zdjąć, ale jak ktoś ma małe dziecko lub wrednego kota to nie ma innego wyjścia i trzeba chronić głośniki.

Kolumny bardzo ładne i jak zwykle super wykonanie, prezentują się dostojnie.
                  Który fornir twoim zdaniem lepiej się prezentuje, sapeli czy jatoba na twoich paczkach, bo nie wiem czy kupować jatobę droższą 2x a widzę że ten jest do niej podobny?
                  Lakier nitro jest kładziony pistoletem?

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                    Zawsze można zdjąć, ale jak ktoś ma małe dziecko lub wrednego kota to nie ma innego wyjścia i trzeba chronić głośniki.
                    Jasne, chodziło mi bardziej o to, że wycięcia są bardzo blisko głośników, zamiast np tylko samej ramki z paroma ewentualnymi poprzeczkami.
                    Tak jak jest teraz tworzy nie jako lekką tubę dla głośników.

Czy to słychać ? Możliwe, że nie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                      Co do wrażeń to mam nadzieję że mi wpadnie w ucho te wysoka średnica z 27tbfc/g :roll:
                      Nie mogę się doczekać kiedy przyjadę i stwierdzę jak z tą średnicą :smile:

Skomentuj

Tylko jak dla mnie to na 99,9% zmienia charkę ta maskownica, szczególnie dla wysokotonowego.
                        moze i cos zmienia ale nic nie slychac

Który fornir twoim zdaniem lepiej się prezentuje, sapeli czy jatoba na twoich paczkach, bo nie wiem czy kupować jatobę droższą 2x a widzę że ten jest do niej podobny?
                        kolor podobny a nawet prawie taki sam
                        ale jatoba ma czarne sloje i duzo lepiej to wyglada
                        jak masz okazje zobaczyc jatobe przed zakupem to wtedy sam decyduj czy doplacisz :P
                        ja bym kupil ja jeszcze raz

Lakier nitro jest kładziony pistoletem?
                        tak

Jasne, chodziło mi bardziej o to, że wycięcia są bardzo blisko głośników, zamiast np tylko samej ramki z paroma ewentualnymi poprzeczkami.
                        Tak jak jest teraz tworzy nie jako lekką tubę dla głośników.
                        to juz ma sens bo ogranicza nam kierunkowosc zestawu
                        ale tych kolumn i tak trzeba sluchac na osi wiec to nie problem :P

Skomentuj

Aleś pewny Pawle. :wink:
                          Masz rację. Należy podziwiać. Są śliczne. Jak brzmią? Niech sobie wyobrażają ci, co nie słuchali. :wink:
                          A mi zestaw ten na prawdę się podoba (pod względem brzmienia). Przy czym więcej słuchałem na innej zwrotnicy (konstrukcji z pochyłym frontem z audiostereo).

Nie myślałeś o zmianie sposobu montażu zwrotnicy. Są piękne chromowane terminale w polinku. :wink:

Ale jeszcze raz. Wielkie gratulacje. Pozdrawiam.

Skomentuj

Niezłe wykonanie :) Paweł nie myślałeś żeby zamiast tych szpetnych plastikowych gniazd pod maskownice dać małe magnesy pod fornir? Np neodymowe ze starego dysku twardego.
                            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                              Nie myślałeś o zmianie sposobu montażu zwrotnicy. Są piękne chromowane terminale w polinku.
                              ktore?

tym razem mialem ochote zrobic mosiezna blaszke z grawerem i do tego "bolce"
                              ale niestety kolega stwierdzil ze te plastiki beda bezpieczniejsze bo nie wystaja :???:

Zamieszczone przez taz
                              Paweł nie myślałeś żeby zamiast tych szpetnych plastikowych gniazd pod maskownice dać małe magnesy pod fornir? Np neodymowe ze starego dysku twardego.
                              obawiam sie ze sie zsunie :roll:

ale nastepnym razem zrobie takie testy

Skomentuj

Kolumny jak zawsze idealnie wykonane szkoda tylko że głośniki za tyle kasy i czegoś im brak zastanawiam się jakby wyglądały z czarnym cokołem z zaokrążonymi krawędziami.
                                PS. pogratulować kolejnej udanej konstrukcji. :grin:

Skomentuj

Hubertoos0222 brak myślę, że nie skoro tylu zwolenników tej konstrukcji. Po prostu kwestia gustu średnicy odgrywanej przez kopułkę czy przez midwoofer. Tak jak niektórzy nie trawią aluminiowych kopułek.

Skomentuj

Hubertoos0222, ale chodzi ci o wyglad czy o brzmienie?

bo jezeli o wyglad to zdania kolegow byly bardzo podzielone
                                    jedni byli zachwyceni a inni (jeden :P ) powiedzial ze sa paskudne bo jemu bardziej podobaja sie jasne forniry...
                                    skrzynka tez moglaby byc bardziej wymyslna - ale wtedy musialbym skasowac duzo wiecej niz za te ;]

Skomentuj

Kolumny ładne tylko troche proste ,ale niektórzy takie lubią. Pawle jak oceniasz seasa 27tdfc/g do xt25tg?? Różnią się bardzo?

Skomentuj

Pawel nie ma 27TDFC/G a 27TBFC/G... :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X