Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    ale jestem pewien ze kolega bedzie w pelni zadowolony
    i nie będzie trzeba profilować tuneli :wink:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pawel S., tunele za małe? nie żartuj Paweł. Ja mam 5 cm średnicy, zaph, jay też mają około 5 cm, ty masz prawie 6,5 i mówisz że mało? Dodam jeszcze że ja mam nie profilowany z obu stron i żadnego świstu nie ma. Mebrana do godziny 11-12 na wzmacniaczu czyli do tej gdzie już jest bardzo głośno prawie w ogóle się nie rusza. Więc albo silnie obciążasz port poprzez złą obudowę i stronie albo ten wzmacniacz nie jest wydajny i membrana lata jak szmata powodując nadmierne obciążenie tunelu.

Moim zdaniem stawiam na pierwszy wariant. Czyli zły litraż i złe strojenie. Zdecydowanie 20L to już jest przeciągniecie jego możliwości a strojenie na ucho jeszcze bardziej w tym pomogło. Port jest po prostu obciążony złym zestrojeniem 18L według symulacji w LSP cad i rad misiomora to i tak już na niego sporo. Jay proponuje 20L ale z jakim spadkiem - strojenie ebs.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
        a strojenie na ucho jeszcze bardziej w tym pomogło.
        widocznie woli jak gra mu dobrze niz wyglada na charce.

Skomentuj

Ja mam 5 cm średnicy, zaph, jay też mają około 5 cm, ty masz prawie 6,5 i mówisz że mało?
          mam 60mm. i tak, malo
          jestem uczulony na swisty i gdybym miale czas to bym je profilowal :P

Dodam jeszcze że ja mam nie profilowany z obu stron i żadnego świstu nie ma.
          a wlaczales bas-testy?

Mebrana do godziny 11-12 na wzmacniaczu czyli do tej gdzie już jest bardzo głośno prawie w ogóle się nie rusza. Więc albo silnie obciążasz port poprzez złą obudowę i stronie albo ten wzmacniacz nie jest wydajny i membrana lata jak szmata powodując nadmierne obciążenie tunelu.
          wzmacniacz jest "nowy" i nie sprawdzony. ale przy max glosnosci gdzie to jeszcze czysto gra na bas testach bardzo je slychac :P

Moim zdaniem stawiam na pierwszy wariant. Czyli zły litraż i złe strojenie. Zdecydowanie 20L to już jest przeciągniecie jego możliwości a strojenie na ucho jeszcze bardziej w tym pomogło.
          na jakiej podstawie tak twierdzisz skoro nie slyszales?

faktycznie glosnik zadziwiajaco dobrze sobie radzi z basem w malej obudowie. ale te 20 litrow to wcale jeszcze nie za duzo

po 20-tej kolega odebral kolumny. brzmienie mu sie spodobalo... jak juz mial odjezdzac to uprzedzalem go zeby nie wspominal ile to kosztowalo bo go rodzina zjedzie...
          pozniej na gg pisze ze go opieprzali bo rachunki zobaczyli :twisted:

Skomentuj

Pawel S., tak włączałem bass-testy i u mnie świstów nie ma. Zresztą kto słucha na co dzień bass testów?

Obslugiwałeś kiedyś LspCad lub coś podobnego co w miarę normalnie pokazuje prędkość powietrza w tunelu b-r? Jak tak to za symuluj sobie 14-15L i 45hz strojenie to jak zaleca zaph lub jay i zasymuluj swoje i 20L pewnie 50-55 hz strojenie, przelicz metry na sekundy na km na godziny dla np. 50W watt i zobaczysz jaka jest różnica w prędkości, i dlaczego ci świszczy.
            Tasior, i to jest właśnie takie chłopskie myślenie, to że gra nie znaczy, że gra dobrze albo jest to poprawne. Ludzkie ucho jest niestety takie, że się do pewnych rzeczy przyzwyczaja i uważa że tak ma być, i czasem szumy tunelu są ale sie do nich przyzwyczajamy. Poczytajcie wpisy niektórych nawet na audiostereo jak słuchali klona audiophysic w przeciw fazie kopułki na zlocie dopóki nie pomierzyli i się okazało, że pół roku słuchali z dziurą na 10 db ponad w miejsu podziału

Skomentuj

Tasior, i to jest właśnie takie chłopskie myślenie, to że gra nie znaczy, że gra dobrze albo jest to poprawne.
              Pawel S. testowal rozne strojenia i zadecydowal ze to najbardziej mu odpowiada, nie ze to jest poprawne (nie wazne czy jest czy nie). Ja slucham 2 way z podzialem aktywnym tez na słuch, bo tak mi odpowiada. A to ze ludzie nie slysza - zgadza sie, sluchalem ponad 3 dni z wysokotonowka ktora leciala calym pasmem, niskosredniak tez (ominiete filtry byly), dopiero po 3 dniach pomyslalem ze cos pokrece w filtrach zeby zobaczyc roznice... i sie zdziwilem. (slucham na niskiej mocy wiec nie uszkodzilo to glosnikow ani nie bylo slychac nic zlego!)

Skomentuj

Tasior, to jak ci bez różnicy czy gra poprawnie to po co się audio interesujesz? Można przecież radyjka w kuchni słuchać jak gra fajnie mimo, że nie poprawnie bez sensem jest abyś inwestował w porządne audio bo nie odczujesz różnicy

Skomentuj

bo ma grac tak zeby mi sie podobalo a nie zeby charka byla jak od linijki. A co mi sie podoba? na wysokich seas 27tbfcg a na dole tonsil 13/50/9 albo sph 165kep, i widze roznice pomiedzy radyjkiem w kuchni a w/w. Pozatym charka plaska jak stol - a pokoj podbija tu i tam, moje ucho jest inne niz mikrofon itp...

Skomentuj

Zresztą kto słucha na co dzień bass testów?
                    ci co ogladaja jak glosnik gra :P

ale jak pisalem przy muzyce problemu nie slychac. nawet na D&B

Jak tak to za symuluj sobie 14-15L i 45hz strojenie to jak zaleca zaph lub jay i zasymuluj swoje i 20L pewnie 50-55 hz strojenie
                    czytanie ze zrozumieniem sie klania ;]
                    Zamieszczone przez Pawel S
                    tunel fi 68x220 skrocony do 18cm co daje ok 43-44hz
                    :!:

Skomentuj

Co mogę powiedzieć a raczej napisać - 5/5 klasyka bo w prostocie siła :mrgreen:
                      Kolumny w moim guście jak grają to nie długo sam się przekonam bo sklecam takie konstrukcje tylko że MTM :mrgreen:

I traz pytanie mam takie: czy da się jakoś określić w których miejscach będą dziury na śruby mocujące głośnik :?:
                      Dlatego że mam obudowę dość wąską i dwie śruby wypadną mi na ściankach bocznych więc za nim przykręcę front muszę zamontować podkładki wbijalne bo potem nie będzie jak, a żeby to zrobić muszę wiedzieć gdzie dokładnie te śruby będą a głośników jeszcze nie mam.
                      Ma ktoś pomysł jak to zrobić bez przetworników :?:

Najlepsza opcja to był by rysunek z Corelu w skali 1:1 kosza z dziurami a ja bym go potem wyciął i odrysował :?: ale czy ktos się podejmie tego :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
                        czy da się jakoś określić w których miejscach będą dziury na śruby mocujące głośnik
                        tak - przyloz glosnik i odrysuj

Ma ktoś pomysł jak to zrobić bez przetworników
                        zrob to jak bedziesz mial glosniki. albo wkrety albo wkrecane gniazda ktore kupisz np w polinku

Najlepsza opcja to był by rysunek z Corelu w skali 1:1 kosza z dziurami a ja bym go potem wyciął i odrysował ale czy ktos się podejmie tego
                        eeee...

:twisted:

Skomentuj

Tyle że nie stać mnie w tym momencie na głośniki a obudowę bym kończył powoli, no ale chyba będzie trzeba szybiej na nie uskładać a z obudową poczekać :mad: trochę szkoda bo mam teraz trochę czasu wolnego

Skomentuj

Ziomek86, a umiesz czytac rysunki (niekoniecznie techniczne) ?
                            wszystko masz na w/w rysunku. ale i tak ja bym poczekal na glosniki

Skomentuj

Właśnie się zastanawiam co oznacza 8,7 oraz 166 :?:

Skomentuj

8,7 mm - średnica wgłębienia na łepek śrubki
                                166 mm - średnica okręgu, na której są środki otwór pod śruby.

Skomentuj

ktos na PW pytal o wymiary kolumn...
                                  http://pawel.lutuje.se/seas-wymiary.PDF

Skomentuj

prosiłbym o małą rade:
                                    robie http://www.zaphaudio.com/SR71.html i mam tunel 68x220 z polinka, obudowa 18l + do tego mata bitumiczna na wszystkich sciankach ( po kawałku, nie na calosci) i filc 1,5cm na całych 3 sciankach. Zamierzam wyprofilować tunel od tyłu tylko do jakiej dlugosci skracac?
                                    Z gory dzieki

Skomentuj

Nie wiem jakie powinno być strojenie, ale możesz wklepać parametry dowolnego głośnika do WinISD, ustawić objętość na 18l, wpisać strojenie jakie zaleca projektant zestawu, następnie w zakładce obok wybrać średnicę tunelu (uśredniona, jeśli nie jest jednakowa na całej długości), który posiadasz i odczytać długość jaką podaje program. Musisz też wziąć poprawkę na to, że skracając tunel zwiększasz przy tym uśrednioną średnicę tunelu.

Skomentuj

czarekp9 utnij ją na 20cm i zaokrąglij 1cm,da ci to strojenie ok 44Hz jak u Zapha.

Skomentuj

bart210, czytaj mój podpis-w programie podaje się mniejszą średnicę a nie uśrednioną... Sprawdzałem wiele razy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X