Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam!

Naprawdę kupa dobrej roboty, te maskownice moim zdaniem dodają smaku całej konstrukcji ;-) Fornir bardzo ładny, trafiłeś w mój gust :razz: Oby nowy właściciel był zadowolony z tych pięknych podłogówek.

Pozdrawiam,
    Krzysiek191022.

Skomentuj

Sorki pomyliłem się przy pisaniu :smile: Oczywiście chodziło mi o seasa 27TBFC/G

Skomentuj

Dzwięku nie oceniam bo nie słyszałem więc oceniam tylko wygląd i bardzo mi się podobają napisz tylko z jak grubego mdf-u zrobiłeś maskownice i czy materiał jest przyklejony czy mocowałeś go takerem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
          Pawle jak oceniasz seasa 27tdfc/g do xt25tg?? Różnią się bardzo?
          tak
          XT25 przy zlej aplikacji a nawet przy zmianie wzmacniacza potrafi draznic
          a seas pozwala na nizszy, bezpieczniejszy podzial a przy tym brzmienie mi duzo bardziej przypadlo
          powiem tak - XT25 wiecej nie kupie a seasa chetnie

[ Dodano: 2010-02-21, 16:54 ]
          Zamieszczone przez Hubertoos0222
          napisz tylko z jak grubego mdf-u zrobiłeś maskownice
          10mm. podfrezowanie na kolnierze kolkow ma 4mm. kolek wchodzi do konca w maskownice

Zamieszczone przez Hubertoos0222
          czy materiał jest przyklejony czy mocowałeś go takerem?
          pierwsza strone tylko na klej. po ok 15min druga strona na klej + taker.
          po wyschnieciu kleju usunalem zszywki i odcialem nadmiar tkaniny

Skomentuj

Ja powiem tak:
            wykonanie 10/10 gratuluje Paweł, piękna robota, widać że włożyłeś dużo pracy

Mam kilka pytań:
            Jaki lakieru użyłeś, ile warstw, czy między warstwami szlifowałeś?
            Jakie masz strojenie w 20L, ile Hz ?

Teraz odnośnie dźwięku:
            Moja rada Paweł taka i to się tyczy każdych nowych kolumn, odkręć na normalny poziom głośności jak słuchasz na co dzień lub trochę głośnej zostaw tak na 7 dni i wtedy przyjdź posłuchaj i oceń dźwięk jak kolumny się wygrzeją. Nie bronie tu zestawu bo sam taki mam ale uważam, że głośniki są nie wygrzane i na opis jak to gra jest za wcześnie.

Ja jak zrobię te kolumny to się rozczarowałem, pierwszy tydzień kopułka darła tak mordę że aż mnie oczy od słuchania bolały, w pierwszej chwili myślałem że coś źle połączyłem, po około 1,5 tyg się unormowała. To samo z basem na początku go prawie w ogóle nie było, był ale jakoś tak jak by grał za kocem.

Napisz Paweł coś o dźwięku za 2 tyg jak już trochę pograją. A potwierdzam że dźwięk jest specyficzny bo przez ten niski podział, jedni to lubią drudzy nie.

Jeszcze raz gratuluje i zazdroszczę takich "złotych" rąk.

[ Dodano: 2010-02-21, 19:01 ]
            toma085, jak miałeś według zwrotnicy Zapha to podział był 2000Hz, jak misomora to jeszcze niżej.
            przemo-lukas, jak z pochyłym frontem słuchałeś to chyba L18 nie ER18?

[ Dodano: 2010-02-21, 19:04 ]
            A i jeszcze pytania do Pawła:

Z jakimi rezystancjami kupiłeś cewki do zwrotnicy, i jaki dałeś ten rezystor 4 ohm? 3,9 czy czy niżej? Dałeś w gałęzi wysokotonowego 12,11 czy 10 uF?
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Piękne,kawał dobrej roboty.Pawle napisz jakie są wymiary paczek i jakiego bass-reflexu użyłeś?

Skomentuj

Jaki lakieru użyłeś, ile warstw, czy między warstwami szlifowałeś?
                jak juz pisalem byl to dosc tani lakier NITRO firmy OLI (profesjonalne lakiery nie dostepne w marketach budowlanych)
                kladzione natryskiem 3-4 warstwy. przeszlifowana tylko pierwsza warstwa a reszta kladzione "na swiezo"
                ja tylko wyszlifowalem kolumny w domu i zadzwonilem po kolege

przydalby sie koncowy szlif teraz i jeszcze jedna gruba warstwa lakieru. wtedy byloby idealnie gladkie

Jakie masz strojenie w 20L, ile Hz ?
                Zamieszczone przez jacky72
                jakiego bass-reflexu użyłeś?
                nie wiem na ile strojony - dobieralem na sluch
                tunel "fi 68x220" skrocony do 18cm co daje ok 43-44hz

Teraz odnośnie dźwięku:
                Moja rada Paweł taka i to się tyczy każdych nowych kolumn, odkręć na normalny poziom głośności jak słuchasz na co dzień lub trochę głośnej zostaw tak na 7 dni i wtedy przyjdź posłuchaj i oceń dźwięk jak kolumny się wygrzeją. Nie bronie tu zestawu bo sam taki mam ale uważam, że głośniki są nie wygrzane i na opis jak to gra jest za wcześnie.
                i masz racje
                ale niestety dopiero co je skonczylem a zaraz kolega je zabiera :P

Napisz Paweł coś o dźwięku za 2 tyg jak już trochę pograją
                jak odwiedze kolege

Z jakimi rezystancjami kupiłeś cewki do zwrotnicy, i jaki dałeś ten rezystor 4 ohm? 3,9 czy czy niżej? Dałeś w gałęzi wysokotonowego 12,11 czy 10 uF?
                0,3mh - 0,36ohm
                3mh -0,23ohm
                3R9 i 12uF
                niestety nie mam czasu na modyfikacje

Pawle napisz jakie są wymiary paczek
                wysokosc z cokolami 100cm
                szerokosc 20cm
                glebokosc w zaokragleniu 26cm
                cokol po 1,5cm wiekszy w kazda strone

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  tunel "fi 68x220" skrocony do 18cm co daje ok 43-44hz
                  Według WinISD 48,2 Hz :)

Świetna robota :) widząc jak frezujesz w MDFie fronty stwierdziłem ze moje kolumny następne będą w całości z MDFu :)

Gratulacje :) choć ja bym je widział w innym fornirze :) ale o "gustach" sie nie dyskutuje :)

Skomentuj

ja mam ERa z 27tdfc .....
                    i tez przez pare dni byłem troche zniesmaczony ....a po paru dniach sporo się zmieniło
                    basiku mi nie brakuje,

Paweł co do twojej opinii do 27tbfc/g ...to nie jestes pierwszy heh ...każdy kto je "dostaje w łapy" mówi ze to swietne przetworniki ;p tymbardziej ze na to co oferują to są naprawde tanie ;p

no i jak zwykle u Ciebie ładnie, schludnie i starannie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                      Według WinISD 48,2 Hz
                      nie zapominaj ze ten tunel przy tej dlugosci ma jakies 59-60mm srednicy :P

Skomentuj

Pawel S., czemu uwazasz ze 14L to smieszny litraz?
                        Ja bym stroił jak najniżej ; )

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                          Pawel S., czemu uwazasz ze 14L to smieszny litraz?
                          jakby to mialyby byc monitorki to moze bym zaryzykowal. ale ze to podlogowki to nie bylo sensu dawac tak malej pojemnosci. a w tych 20 litrach zyskal na zejsciu a na szybkosc nie mozna narzekac :P

Zamieszczone przez Bartuś
                          Ja bym stroił jak najniżej ; )
                          i bys mial cichy bas ;]
                          stroi sie tak zeby dzialalo to efektywnie

mam 3 dlugosci tych tuneli. wsadzam kazdy i slucham. pozniej decyduje na jaka dlgosc dociac docelowe

Skomentuj

Bartuś bo dla 18cm woofera to jest śmieszny litraż przy opiniach że basu jest mnóstwo... Trochę w tym przesady. Po prostu jest danemu klientowi wystarczająco basu ale nie mnóstwo...

Skomentuj

Z tego co widzę to Jay w 20 litrach proponuje strojenie 37Hz.
                              http://www.geocities.com/woove99/Spk...as_ER18RNX.gif

Skomentuj

jacky72, 37 to dla audio(pedo)filów jest nie do normalnego słuchania. Nawet te 44hz zapha w 14 litrach to się słuchać ledwo da. Wszystkie kupne konstrukcje są strojone z podbiciem basu można na testach zobaczyć na audio.com.pl na wykresach. A strojenie na płasko się nie da słuchać bo przez to podbijanie producentów jesteśmy do niego przyzwyczajeni.

Skomentuj

Ja myślałem o monitorach na tych przetwornikach 18 litrów 40Hz.Ale po Twoim opisie brzmienia Pawle, jeszcze bardziej się waham.

[ Dodano: 2010-02-21, 23:40 ]
                                  kondrax dzięki zaraz poszukam i poczytam.

[ Dodano: 2010-02-21, 23:51 ]
                                  kondrax wrzuciłbyś namiar bo coś nie mogę tego zlokalizować.

Skomentuj

Z tego co widzę to Jay w 20 litrach proponuje strojenie 37Hz.
                                    primo - rurka sie ledwo miescila
                                    secundo - lepiej brzmialo z wyzszym strojeniem

Ja myślałem o monitorach na tych przetwornikach 18 litrów 40Hz.Ale po Twoim opisie brzmienia Pawle, jeszcze bardziej się waham.
                                    a z czym miales doswiadczenie? bo ja mam takie wrazenie po przesiadce z moic vif gdzi srednica jest mocno podkreslona

dla przecietnej osoby jest poprostu OK

Skomentuj

jacky72, http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe

Przeważnie się przyjmuje że minimum między dwoma "górkami" na wykresie impedancji to strojenie b-r.

Zobacz np. ten rarytas http://audio.com.pl/testy/esa-triton-1:1 sam Kisiel napisał "Lokalne minimum przy 60 Hz wskazuje na dostrojenie bas-refleksu - jak widać dość wysokie, przez co pojawiło się wskazane wyżej wzmocnienie okolic 100 Hz."

I tak połowa konstrukcji ma ze są strojone na basie "na ilość" czyli mają wysokie strojenia zaczynające się od około 50hz, szczególnie z tych tańszych.

Ja jeszcze mam taką uwagę do Pawła. Czy czasem nie jest tak że twoje kolumny grają "więcej" średnią i jesteś po prosu do takiego brzmienia przyzwyczajony? Masz XT18WH? jeżeli tak to produkt podobny do M18WH, z takim samym układem magnetycznym. Czyli kolumny grają pewnie tak jak moje m18, słaby bass, super średnica uwydatniona.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                        Czy czasem nie jest tak że twoje kolumny grają "więcej" średnią i jesteś po prosu do takiego brzmienia przyzwyczajony?
                                        mozliwe. ale i tak odrobine wiecej srednich by sie przydalo w seasach. slychac to wyraznie na meskich wokalach. na zneskich jest OK

Zamieszczone przez kondrax
                                        Masz XT18WH? jeżeli tak to produkt podobny do M18WH, z takim samym układem magnetycznym. Czyli kolumny grają pewnie tak jak moje m18, słaby bass, super średnica uwydatniona.
                                        niestety z M18 ten glosnik ma malo wspolnego :P
                                        M18WH gra bez zycia. kompletnie mi sie nie podobal. a XT to juz cos innego. gdybym mial XT18WO to by bylo juz super

Skomentuj

No WO ma dwa razy większy układ magnetyczny. Także i bas powinien być lepszy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X