Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Cześć.witam !
    Dzisiaj zaprezentuje wam zestaw mobilny do komputerka.
    Pare spostrzeżeń, sub by sie przydał. chociaż taki na 20cm głośniczku. Wspomagane lekko przez suba na pionierze dają rade, tworzą przyzwoitą scene i grają miło dla ucha, wokale bardzo pozytywnie. Ale skupmy sie na odsłuchu bez suba. Trzeba dać dość głośno żeby odróżniało coś te głośniki od zwykłych creativów itp. Z dnia na dzień przekonują mnie do siebie, mile widziana pomoc na górne częstotliwości. Jak zauważyliście z głośnika szerokopasmowego robi się średniotonowy, ale to nic, gra, jeżeli ktoś ceni sobie miejsce i brak zabawy ze zwrotnica to da sie przeżyć z nimi. Buda wychodzi ok. 7-8 litrów. Br standard z polinka.
    http://www.youtube.com/watch?v=B7rxoAZ8p5M
    Kolumienki robione w taki sam sposób jak konstrukcja oparta na vifach, ten sam fornir, inna bejca nie pamiętam jaka

No Bartuś postarałeś się. Bardzo ładnie, trafiłeś w mój gust. Bardzo podoba mi się fornir i prostota konstrukcji.

Skomentuj

Bardzo ładne skrzynki :) dokładne i estetyczne wykonanie na pewno cieszą oprócz ucha też oko :) nawet zwykłe wkręty mocujące głośnik nie przeszkadzają, mogły by jedynie być bardziej czarne.... gratuluję konstrukcji.

Aha, w jakich momentach brakuje wysokich tonów?

Skomentuj

Ładnie wykonane, ale spore jak na ich możliwości, a z tego co piszesz możliwości niewielkie, chociaż wychylenia solidne to basu nie można się spodziewać w nadmiarze, to jednak góra powinna być OK.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Bartuś, a nie uważasz, że skrzynka ździebko za duża? Według mnie 5 litrów to maks dla tego głośnika.

Skomentuj

raczej nie, w symulacji wygladalo to najlepiej

[ Dodano: 2010-07-31, 20:48 ]
            moge prosić moda o przesłanie mi na pw treści mojego tematu wraz ze zdjęciami ? bo jak zwykle zapomniałem przekopiować na inne forum ... Oczywiście piku niech czuje sie zaproszony na odsłuch : )

Skomentuj

Bartuś możesz napisać więcej szczegółów o konstrukcji ? (strojenie wytłumienie) Wielu osobom nic nie mówi to, że masz konstrukcję na Vifach....

Skomentuj

Obudowa ladnie wykonana lecz ewidentnie za duza. Symulacjie w winISD powinno sie traktowac jako orientacyjne, a nie rzeczywiste. Strojenie pewnie tez bardzo niskie. BR zapewne sie bardzo nudzi tutaj :)

Skomentuj

wytłumienie jest bo jest, nie chce mi sie kombinowac bo i tak wiem ze z tego glosnika nic wiecej nie wycisne. Symulacja nie byla wykonywana w winisd;p
                  jest wszystko gut obudowe projektowalem naprawde z doswiadczona osoba

Skomentuj

Czyli projektowales z doswiadczona osoba, nie robiles zadnej symulacji i tym samym nie wiesz nawet jakie strojenie ? Czegos tu nie rozumiem... :wink:

Skomentuj

Nie pamiętam strojenia, dla takiego najlepsza "hi-fi-jowa" charka wychodziła. Napisałem, że symulacja nie była wykonywana w winisd tylko w innym programie.

Skomentuj

Chyba ten głośnik się męczy w za dużej obudowie, może stąd problemy z wysokimi tonami?
                        Zamieszczone przez Bartuś
                        Br standard z polinka
                        to na pewno nie pomaga...

Skomentuj

co ma pojemność obudowy do wysokich tonów? Napisałem, że jeżeli głośniki są skierowane bezpośrednio w strone uszu jest ok, da sie żyć nawet jest fajnie, pomruk basu jest. Ale żeby było fajnie, fajnie można wspomóc ten zestaw malutkim subem. to wszytko. Nie pisałem, że są problemy z wysokimi ; ) Jest to głośnik szerokopasmowy do którego trza sie przyzwyczaić a napewno nie można oczekiwać ekstra góry po nim.

[ Dodano: 2010-07-31, 23:13 ]
                          Co do wkrętów racja, napewno wymienie na ciemniejsze bo szpecą. Ale to przed oddaniem do właścicielki Robione na 18 urodziny.

Skomentuj

Nie pisałem, że są problemy z wysokimi ; )
                            Zamieszczone przez wcześniej Bartuś
                            mile widziana pomoc na górne częstotliwości. Jak zauważyliście z głośnika szerokopasmowego robi się średniotonowy
                            to chyba źle to rozumiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              Nie pisałem, że są problemy z wysokimi ; )
                              Zamieszczone przez wcześniej Bartuś
                              mile widziana pomoc na górne częstotliwości. Jak zauważyliście z głośnika szerokopasmowego robi się średniotonowy
                              to chyba źle to rozumiem...
                              Tak napisałem, że mile widziana pomoc na górze mimo to da sie słuchać? Mówie tu o konkretnym siedzeniu w odpowiednim miejscu z głośnikami skierowanymi prosto w nas.

Skomentuj

Proponuje dla celow testowych wlozyc ten TB w bude 4 litrowa i zestroic na 80Hz. Wtedy zapewne pojawi sie basik. Oczywiscie tak wnioskuje po charakterystyce przetwarzania glosnika.

Pieknie ta "doswiadczona" osoba dobrala obudowe oraz strojenie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                                  Proponuje dla celow testowych wlozyc ten TB w bude 4 litrowa i zestroic na 80Hz. Wtedy zapewne pojawi sie basik. Oczywiscie tak wnioskuje po charakterystyce przetwarzania glosnika.

[ Dodano: 2010-07-31, 23:50 ]
                                  Zamieszczone przez pharoh

Skomentuj

co ma pojemność obudowy do wysokich tonów?
                                    Zrób eksperyment z mniejszą obudową, to się przekonasz Jeśli głośnik lata jak szmata w takiej dużej obudowie, to wyższe pasmo zaczyna trochę kuleć, przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie podczas testów.

Dodatkowo w mniejszej budzie zaczyna się pojawiać całkiem fajny basik, coprawda nie powala na kolana zejściem, ale go wyraźnie słychać. Lekkie wspomaganie od dołu i mamy zestawik 2.1 do kompa, który bije na głowę jakością choćby takie konstrukcje jak z2300 Logitecha za grubą kasę.

Skomentuj

Ja stoję przed dylematem. Kupić Tang-Band'y W4-654SC czy może W3-881SJ? Za W4 przemawia wygląd, natomiast za W3 rozmiar i cena. Czy ma ktoś porównanie?

A konstrukcja na niezłym poziomie Na audiostereo czytałem opinie o W4-1320SI i strasznie zachwalali za wysokie tony (porównywali do Vify). Ale wiadomo jak audiostereo, tam nie można do końca ufać.

Skomentuj

W3-881SJ nie gra już tak fajnie jak W4 657SB. Jeśli ma być taniej, to od biedy może być, ale moim zdaniem warto dołożyć.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X