Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
    No u mnie jeden egzemplarz ma "równe" to niedociągnięcie... A co do tego kleju to też niestety racja.

[ Dodano: 2010-08-04, 15:40 ]
    Orientuje się ktoś, czy można ten cycek wyciągnąć? Chciałbym jednak go wyszlifować i wypolerować, a kiedy jest osadzony w głośniku, będzie raczej ciężko.
    Ten "Cycek" nazywa się korektor fazy na 99% jest wkręcony szpilką

przynajmniej tak miałem w seas

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
      na 99% jest wkręcony szpilką
      ale, że czym wkręcony? To jak go wykręcić?

Skomentuj

Może być również wklejony, jakby nie patrzeć to tanie głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
          Może być również wklejony, jakby nie patrzeć to tanie głośniki.
          Chyba właśnie tak jest. U mnie się nie da wykręcić.

Skomentuj

U mnie także nie da się wykręcić...

http://www.youtube.com/watch?v=7CrT7LAw3_4

Skomentuj

RzeznikUnitra,
              u Ciebie rzeczyiście jest to brzydkie u mnie przynajmniej jest to równe : ) Jaka piosnka na filmiku ?

Skomentuj

Widać na filmie: RANK - L.E.D There Be Light (Marcel Woods RMX).

Skomentuj

jak przymieząłem głośnik czy elegancko pasuje w otwór i mi wpadł do zaciasnego otworu to wyciągalem właśnie za korektor fazy, dość mocno ciągnąłem więc chyba jest tam na amen :)

Skomentuj

Masz rację, bo czas oczekiwania i sama procedura reklamacyjna może zniechęcić.
                    Dziwne, na reklamacje maja 2tyg i ani dzien dluzej, zreszta tak mowi kodeks handlowy, ich wewnetrzne przepisy moga conajwyzej jeszcze to zaostryc , np. dac 1 tydzien ale nigdy nie moga zwiiekszyc tego czasu.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                      Masz rację, bo czas oczekiwania i sama procedura reklamacyjna może zniechęcić.
                      Dziwne, na reklamacje maja 2tyg i ani dzien dluzej, zreszta tak mowi kodeks handlowy, ich wewnetrzne przepisy moga conajwyzej jeszcze to zaostryc , np. dac 1 tydzien ale nigdy nie moga zwiiekszyc tego czasu.
                      Nie twierdzę, że w Polinku mogłoby tak być (firma jak najbardziej godna zaufania), ale bardzo często egzekwowanie czegokolwiek bywa uciążliwe i trwa znacznie dłużej niż precyzuje prawo, takie są realia.

Skomentuj

ustawiłem dzisiaj gdzie indziej i bardzo fajnie grają na basie nawet można powiedzieć, że nie tylko mruczą

Skomentuj

Bo Polink niepotrzebnie kupuje głośniki Tang Band u włoskiego dystybutora zamiast u niemieckiego. Ale rzeczywiście, to bardzo solidna firma, a na Tang Band warto czekać i pół roku :)

Bartuś, b. ładne głośniki. Gratuluję!

Skomentuj

ustawiłem dzisiaj gdzie indziej i bardzo fajnie grają na basie nawet można powiedzieć, że nie tylko mruczą

Zrób sobie TLkę ;-) to zobaczysz że potrafią zagrać basem :)

Skomentuj

niestety w sobotę wychodzą odemnie ; )

Skomentuj

Ja właśnie je zapakowałem do sześcianów 13,5cm... Na Unitrze PW3015 jest naprawdę nie fajnie. Nie wiem, czy to wina wzmaka, czy tego, że głośniki są niewygrzane... Czy dźwięk znacząco się zmieni po jakimś czasie?

Skomentuj

Mi dzwiek z dnia na dzień podobał sie coraz bardziej, nie wiem czy to kwestia wygrzania, czy przyzwyczajenia, wydaje mi się, że trzeba sie do nich przyzywczaić.
                                  Z drugiej strony jak porównywałem ten głośnik na diorze ws 354 a nad-zie to różnica byla nieziemska ! Głównie poprawa góry i średnicy, czyli wszystkiego czym ten glosnik gra.

Skomentuj

Nie będę nowego tematu zakładał o Tang Bandach więc napiszę tutaj. Czy ktoś ma pomysł jak mógłby wyglądać schemat zwroty do tego projektu?

http://www.lautsprechershop.de/hifi/...i/ct237_en.htm

Jest tam podana lista części na zwrotkę ale za cholerę nie wiem jak powinno wyglądać połączenie. A kombinacji trochę jest. Za kilkanaście dni zabieram się za zrobienie obudów i albo będzie zwrota do 1320 albo wkładam w nie 657SB wykorzystawanego przez wielu na tym forum.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie na temat tego jak powinna wyglądać zwrota do CT237.

Skomentuj

Sadzac po skutecznosci zestawu, zapewne cewka jest szeregowo z glosnikiem, a rezystor rownolegle do cewki.

Skomentuj

A jak złoże zwrotę w kombinacji, którą podałeś i okaże się, że jest błędna to z głośnikiem się może cos stać? Bo z miłą chęcią bym zaufał Tobie i proponowany schemat zrobił ale jak TB się może spalić lub cośtam to podziękuję.

Skomentuj

Nic się nie stanie. Głośnik to szerokopasmówka i ma stosunkowo nisko położony rezonans - nie musi być cięty od dołu. Dodatkowo wstawienie elementów tak, jak napisał pharoh nie wpłynie ujemnie na impedancje zestawu więc i wzmacniacz nie będzie w żaden sposób zagrożony.

Zastosowanie samego 657SB bez żadnej filtracji chyba też nie jest super dobrym rozwiązaniem. Z doświadczeń kolegi Rfck wynika, że głośnik w obudowie dostaje dosyć mocne podbicie w okolicach 1kHz, które warto w jakiś sposób jednak odfiltrować. Charakterystyka tego głośnika to raczej siodło z wybitymi "skrajami" pasma (~1kHz i ~10kHz) i z obniżonym przedziałem pomiędzy nimi. O ile ta górka w okolicy 10kHz może być jeszcze do zniesienia to ta dolna może być momentami męcząca w odsłuchu.

No i nie zapomnij o tym, że raczej nie warto robić temu głośnikowi dużej, nisko strojonej obudowy bo do buczenia niskiej średnicy może dojść jeszcze buczący wysoki bas

Skomentuj

Czaruję...
                                          X