Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Tang Band w4-657 sb

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez skal_ar
    Jeśli głośnik lata jak szmata w takiej dużej obudowie
    nie lata ; )
    zestawik taki + subik malutki miod

Skomentuj

A domyśla się ktoś, jak zagra też głośnik po wepchnięciu go do obudowy 2l ? Testował ktoś może? Mnie zależy na dobrym środku, wysokich i na małym rozmiarze, bo chce to postawić na biurku o wymiarach 90cm x 50cm Zestaw będzie uzupełniany subem, ale przy takiej obudowie nie wiem, czy będzie to miało jakiś wpływ na średnie itd.

Skomentuj

Żeby jeszcze do tego był zaprojektowany filtr to byłby to bardzo ciekawy zestaw do komputera.

Skomentuj

podobny projekt jest w trakcie budowy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20173
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

RzeznikUnitra, Mi się wydaje że w obudowie 2 l zamkniętej będziesz miał wyraźniejszy dźwięk, tak wynika z logiki bo membrana będzie miała mniejsze wychylenia
            a i w obudowie 2 l ładniej będzie wyglądał

zainteresuj się zestawem podanym w linku wyżej może on mieć lepsze wysokie bo jest mniejszy głośnik :) ( to są moje przypuszczenia)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Żeby jeszcze do tego był zaprojektowany filtr to byłby to bardzo ciekawy zestaw do komputera.
              Chyba będę miał prośbę do kogoś z forum, żeby wykonał pomiary gotowych monitorków i może zaprojektował jakąś godziwą zwrotkę, bo głośniczki mają potencjał.

Skomentuj

ten fajny głośnik Tang Band W4-1052SD

http://boingboing.net/2009/12/15/joe...eramic-sp.html

zastanawiam sie czy nie zrobić coś podobnego w OZ :)

takie same obudowy tylko z mdf

[ Dodano: 2010-08-01, 21:34 ]
                jeste

zwrotka

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                  Chyba będę miał prośbę do kogoś z forum, żeby wykonał pomiary gotowych monitorków i może zaprojektował jakąś godziwą zwrotkę, bo głośniczki mają potencjał.
                  Ja bym jednak proponowal zrobic zrobic zestaw oparty na tym glosniku : link

Ten glosniczek zbiera bardzo pochlebne opinie na zagranicznych forach. Ma on papierowa membrane, stad wnioskuje, ze wszelkie rezonanse oraz "wzniesienia" charakterystyki beda znacznie mniej dokuczliwe, niz w membranie aluminiowej. Niestety nie zejdzie on tak nisko jak ten TB W4 ale ma znacznie ciekawsza charakterystyke czestotliwosciowa.

A dlaczego akurat pisze o glosniku, ktory jest pewnie okolo 60zl drozszy ? "Wymodelowanie" charakterystyki W4-657 moze wyniesc nawet 50zl albo i wiecej. Stad ceny moga sie zrownac.

Taki maly offtop ;p

Skomentuj

Ty nie miałeś wersji W4-657SC ? robiłem pomiary tego głośnika (ver. SC) i niestety nieco odbiega od podanych przez producenta. Nie wiem jak u Ciebie/ was bo pewnie grają bardzo podobnie, bez RLC jest kłopot.. jaki ? popatrzcie sami:

Jak dla mnie bardzo mocno niestety to słychać.
                    To wstępny filtr z elementów jakie miałem, odbiega od oryginalnego projektu, to tylko wstawione w program aby zobrazować co się dzieje.

z filtrem gra o niebo lepiej, znika buczenie które potrafi dokuczać.
                    A dlaczego akurat pisze o glosniku, ktory jest pewnie okolo 60zl drozszy ? "Wymodelowanie" charakterystyki W4-657 moze wyniesc nawet 50zl albo i wiecej. Stad ceny moga sie zrownac.
                    Masz racje, potrzeba filtra RLC który będzie kosztował pewnie tyle co napisałeś, bez filtra nie gra dobrze. pozatym pomiary które pokazuje tangband są baaaardzo wygładzone.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                      Ty nie miałeś wersji W4-657SC ?
                      Masz rację, miałem taką wersję. Dokładnie na takiej wersji była zrobiona moja pierwsza konstrukcja, która została sprzedana. Teraz mam nową parkę 657SB. Nie wiem jak z parametrami, ale wypróbuję ten filtr i zobaczę jak to gra. Nie mam niestety systemu pomiarowego więc nie dam rady zmierzyć :(

Skomentuj

Witajcie koledzy :smile:

Akurat natknąłem się na ten wątek, w którym opisujecie sytuację, którą niestety i ja też "posiadam" :cry: Mianowicie jestem na etapie budowy kolumn na głośnikach TangBand W4-657SB (właściwie schnie lakier), ale zanim zabrałem się za wykończenie przymierzyłem "na sucho" głośniki... i tak jak piszecie - nie ma aż tak ostrej góry, jaką bym sobie życzył :mad:

Po ukończeniu kolumieniek (myślę, że jeszcze około dwóch tygodni) chętnie zaproszę kogoś z okolic śląska (oczywiście, jeśli będzie ktoś chętny) na pomiar :lol:

Pozdrawiam!

Skomentuj

Do mnie dzisiaj dotarły te TB W4 657SB z polinka. Mają 1,4kg, mimo to wydaja się być cięższe. Te cycki w środku tam gdzie zaczyna się cewka wyglądają jak ubrudzone, albo jakby nie były zjechane w tym miejscu na tokarce.
                          Tutaj zdjęcia:

Myślałem, czy by ich nie zjechać papierem ściernym i potraktować pastą polerską, ale chyba sobie odpuszczę, bo nie chcę ich zniszczyć z moimi zdolnościami :P

@Bartuś u Ciebie też tak jest?

Skomentuj

RzeznikUnitra napisałbym do polinka i wysłał im zdjęcia, na pewn szybko to rozpatrzą i zaproponują dogodne wyjście :wink:

Skomentuj

Dwie parki 657SC, które kupowałem, nie miały tego "czegoś" na korektorze fazowym, natomiast kilka par 657SB już miały to "coś", bez wyjątku, każda para. Wygląda to na pozostałość po toczeniu na tokarce.

Skomentuj

Dwie parki 657SC, które kupowałem, nie miały tego "czegoś" na korektorze fazowym, natomiast kilka par 657SB już miały to "coś", bez wyjątku, każda para. Wygląda to na pozostałość po toczeniu na tokarce.
                                Wałek, z którego to toczą miał za małą średnicę po obróbce zgrubnej i obróbka wykańczająca nie miała "mięsa" do zebrania, stąd taki wygląd (gorszy). Podsumowując, nadaje się to do reklamacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                  nadaje się to do reklamacji
                                  W takim razie polink musiałby wymienić wszystkie głośniki z serii SB, które sprzedał do tej pory. Pewnie uzbierałoby się tego trochę, sam kupiłem kilka par.
                                  Czas takiej reklamacji pewnie też nie byłby krótki. Pamiętam sytuację, kiedy na początku tego roku (styczeń) okazało się, że nie mają już wersji SC, to na realizację zamówienia czekałem do marca. Moim zdaniem nie warto, bo tą pozostałość po tokarce widać dopiero z bliska, a w jakiejkolwiek słyszalnej degradacji dźwięku nie bierze ona udziału.

Skomentuj

ale żeby nie płacić 2 razy za wysyłkę i nie zostać z używanym sprzętem mogą zaproponować jakiś rabacik
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                      nadaje się to do reklamacji
                                      W takim razie polink musiałby wymienić wszystkie głośniki z serii SB, które sprzedał do tej pory. Pewnie uzbierałoby się tego trochę, sam kupiłem kilka par.
                                      Czas takiej reklamacji pewnie też nie byłby krótki. Pamiętam sytuację, kiedy na początku tego roku (styczeń) okazało się, że nie mają już wersji SC, to na realizację zamówienia czekałem do marca. Moim zdaniem nie warto, bo tą pozostałość po tokarce widać dopiero z bliska, a w jakiejkolwiek słyszalnej degradacji dźwięku nie bierze ona udziału.
                                      Masz rację, bo czas oczekiwania i sama procedura reklamacyjna może zniechęcić. Dodatkowo jak tego nie widać tak mocno jak na zdjęciu (wg mnie na zdjęciu bardzo) to wcale nie warto robić zamieszania. Jednakże fakt pozostaje faktem, jak sam napisałeś robili lepiej, robią inaczej (czyt. taniej - cięcie kosztów, więc gorzej), więc dla mnie to pogorszenie jakości wyrobu, która w tym przypadku dotyczy estetyki a przy tych konkretnych głośnikach ma to kolosalne znaczenie, bo są ładne :).

Skomentuj

aformative, tez takie mam a druga sprawa to to, że w świetle widać klej który trzyma membrane wygląda to jaka tania chinska tandeta no ale ... etony tez tak maja i wiekszosc glosnikow : )

ps: jak dla mnie to to"coś" to wyzniacznik kresu xmax głośniczka :)
                                        tylko, że u mnie jest to idealnie proste, u Ciebie pofałdowane

Skomentuj

No u mnie jeden egzemplarz ma "równe" to niedociągnięcie... A co do tego kleju to też niestety racja.

[ Dodano: 2010-08-04, 15:40 ]
                                          Orientuje się ktoś, czy można ten cycek wyciągnąć? Chciałbym jednak go wyszlifować i wypolerować, a kiedy jest osadzony w głośniku, będzie raczej ciężko.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X