Trochę niedobrze to świadczy, szczególnie biorąc pod uwagę to, że z puntu widzenia działania filtru Rp1 jest elementem ważnym. 8,2 ohm nie do dostania? To wystarczy zlutować 3,3 i 4,7 szeregowo i będzie prawie to samo. Może mniej elegancko ale przynajmniej zgodnie ze sztuką.
Czy oby na pewno piszesz o tej zwrotnicy i tym rezystorze w RLC przed kopulka ?:> . Zapewne dobrze wiesz, co sie stanie, gdy ten rezystor zostanie tam pominiety
Czy oby na pewno piszesz o tej zwrotnicy i tym rezystorze w RLC przed kopulka ?:> . Zapewne dobrze wiesz, co sie stanie, gdy ten rezystor zostanie tam pominiety
Pominięcie powoduje znaczne wycięcie częstotliwości do jakiej jest dostrojony LC. W tym konkretnym przypadku wycinało częstotliwości w pobliżu 17kHz. Niby to jest na granicy słyszalności, ale trochę nie ładnie jest nie zaznaczyć czegoś takiego na wykresach z pomiarów całych kolumn.
Jak dla mnie estetyka kolumn doskonała. Chciałbym je ujrzeć na żywo. Jak dla mnie wysokość też idealna. Nic bym nie poprawiał. Tu nie ma czego poprawiać. Dla siebie potrzebuję też ok 1300mm lub wyższe. Tylko w kolorze dębu. Oceniam na 5.
Kolego wysokość zrobiłeś dobrą. Nic mnie nie zakuło o oczy. Wszystko do siebie pasuje. Czułeś taką potrzebę i ja to doceniam. Jak grają pięknie nie widzę przeciwwskazań....
Teraz tak nie na temat. Panowie czy ktoś mógłby mi stworzyć coś takiego tylko w kolorze dębu:
Proszę o odpowiedź i jakiś kosztorys. Dla mnie to jest doskonałość pod względem wyglądu. A i wolałbym aby przetwornik boczny był osadzony identycznie jak ten na froncie. Mam nadzieję że takie zapytanie nie jest problemem na tym forum?
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.
Proszę o odpowiedź i jakiś kosztorys. Dla mnie to jest doskonałość pod względem wyglądu. A i wolałbym aby przetwornik boczny był osadzony identycznie jak ten na froncie.
Są opisane jako Audio Physic Yara Superior II
Audio Physic Yara Superior II są 3-drożne. Mają zupełnie inne założenia.
Odezwij się na pw czasu mam mało ale kusi mnie złożenie kolejnego diy :)
Zmieniłem strojenie BR. Obecnie kolumny pracują z BR długości 8cm i strojeniem na 42Hz.
Przy niższym strojeniu odczuwałem niedobory basu. Nawet chciałem budować suba w celu jego uzupełnienia.
Różnica między pierwotnym strojeniem 35Hz a obecnym jest kolosalna. W końcu pojawił się bas bez konieczności podkręcania pokrętłem na wzmacniaczu. Budowa suba narazie została odroczona :)
Zmieniłem również napęd. Obecnie gram na cambridge A500.
Z ciekawości muszę sprawdzić jak AWX-y wypadną pomiarach T/S i ile im do fabrycznych parametrów. Przy pierwszych pomiarach niewygrzanych głośników FS był prawie 20Hz większy niż podaje producent.
Może ktoś robił pomiary tych głośników i może się pochwalić wynikami ??
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------
Symulacja w WinIsd potwierdza moje obserwacje. Wykres zielony: obudowa 40L strojenie 35Hz, Wykres żółty strojenie 42Hz.
Przecięcie obu wykresów ~40Hz przy -4dB. Więc zmiana tak czy tak wyszła na plus.
Wiadomo że WinIsd to tylko symulator ale w moim przypadku nawet prawidłowo podaje długość BR przy jednym i przy drugim strojeniu.
Jeśli ktoś ma 2,5way na awx-ach proponuje popróbować ze strojeniem. Ciekaw jestem czy u was również taka zmiana może przynieść poprawę w zakresie basu.
Wzmacniacz wymagał na dobry początek wymiany elektrolitów. Główne w zasilaczu końcówek były wylane. Ogólnie jak na wzmacniacz za niemałe pieniądze to jakość podzespołów w środku jest przeciętna. Ma większe szumy własne w porównaniu do reloopa.
Ale jako całokształt gra ładnie :) bardziej miękko niż reloop, ma więcej szczegółów na górze. Ale nie sądzę żebym pozbył się reloopa.
Pewnie przez jakiś czas pogram na obu zamiennie i zdecyduje który zostanie.
Jedyny duży plus względem reloopa to głośność sterowana z pilota :] ale to jest do założenia w każdym wzmacniaczu :)
Jeśli ktoś ma 2,5way na awx-ach proponuje popróbować ze strojeniem. Ciekaw jestem czy u was również taka zmiana może przynieść poprawę w zakresie basu.
Z doświadczenia nigdy kolumn nie stroję niżej niż 40Hz, bo jest właśnie tak jak piszesz z niedoborem basu. Swoje 2,5drogi stroiłem na 40Hz.
Bardzo ładne kolega ma te wariacje;D
Ładne kolce ładne wykonczenie kolumn dobre przetworniki zastnawia mnie tylko zastosowanie 2 bas reflexów czy to było konieczne?
Skomentuj