Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaczęło się... Zazdrość czyni różne emocje, ale Panowie bez przesady... Porządnie pokazane kolumny, bardzo fajne zdjęcia - przede wszystkim naturalne (poza winietą, która troszkę za duża ) i przede wszystkim DIY, więc w czym problem? Nic tylko pogratulować, a nie doszukiwać się teraz błędów.

UWAGI MODERATORA
    Jeśli dalej będą kontynuowane bzdurne zarzuty co do konstrukcji, temat będzie zamknięty lub posypią się ostrzeżenia. Jeżeli kolega bingant będzie chciał pochwalić się zdjęciami z budowy i opisem na pewno sam to uczyni bez wyciągania..

Skomentuj

Wreszcie przeczytałem całość, momentami to mi mowę odjęło. Dosłownie. Wieczorem wyjaśnię kilka kwestii, chociaż widzę, że niektórzy wiedzą lepiej co się skąd wzięło, ile kosztowało i po co powstało. Dziwne rzeczy :)

Skomentuj

Ile kosztowało to żadna filozofia, przecież bingant napisał, że to kopia projektu akustyka, wystarczy wejść na stronę tej firmy i zobaczyć ile kosztują głośniki do tego projektu, nawet nie trzeba podliczać bo sami to zrobili. Dodać ok 1000zł na obudowy i mamy cenę całości.

Prawdę mówiąc jedynie czym mógłby kolega się podzielić to sposobem wykonania takiego lakieru. Skrzynki umie zrobić każdy, tak samo podfrezować pod głośnik czy położyć fornir, po co dodatkowe opisy po raz n-ty tego samego.

Kolumny są bardzo ładnie wykonane. Wzornictwo dzieli ludzi na pół bo jest kontrowersyjne. Z jednych ujęć kolumny wyglądają fajnie z innych trochę mniej. Na pewno jest w tym sporo pomysłu i indywidualności i to się liczy. Prostopadłościan każdy potrafi zrobić.
        A w DIY chodzi o to żeby robić coś innego i wyjątkowego. Fabryczne klocki są budowane po najmniejszej linii oporu bo proste skrzynki średnio rozgarnięty stolarz złoży w godzinę maja już pofornirowana płytę i pocięcie pod katem 45 stopni. Taki wzór jak tutaj będzie się składał kilka dni i to jest nieekonomiczne dla 90% firm.

Skomentuj

Chyba co niektorzy zapomnieli, ze sa na forum osoby mieszkajace w takim miejscu, gdzie kupno mdf jest problemem, a co dopiero lakierowanie i bajeranckie ozdobki chocby za 10zl. To sa wlasnie mozliwosci. Przeciez kazdy chcialby wlozyc duzo serca w swoje konstrukcje, ale samo serce to za malo. Ja sie bardzo ciesze, ze Bingant jest na naszym forum i robi tak piekne paczki, ktore swoim dopracowaniem daja do myslenia uzytkownikom forum i z pewnoscia mobilizuja nas do przylozenia sie w pracy nad wlasnymi konstrukcjami.

Tak jak napisalem wczesniej, wizualnie kolumny nie sa w moim guscie lecz to akurat nie ma zadnego znacznia :)

Skomentuj

Sam nie wiem od czego mam zacząć?
            Pierwszy post jest przedrukiem z forum diyakustyk, taka forma była podyktowana przez organizatorów konkursu na tamtym forum, w którym wziąłem udział. Dopisałem, że więcej informacji podam później. Miałem zdjęcia na serwerze i chciałem wrzucić tu i tu za jednym razem.
            Nie mam zdjęć z budowy i dziwi mnie fakt, że dopominają się o nie starzy wyjadacze tematu? Dokładnie to ujął Yoshi w poprzednim poście, wszystkie tego typu podłogówki, buduje się tak samo. Co za różnica, czy mdf jest gięty na "sonusa", czy odwrotnie?
            RpLand podejrzewa mnie o korzystanie z technik CNC. Bzdura. Oprócz wieńcy wzmacniających kolumnę wewnątrz(trapezy, a raczej ich podstaw), nie ma formatki, której brzegi docięty były pod kątem 90 stopni. Żeby to pociąć na CNC, potrzeba by maszyny, która pracuje w 5 osiach. Łatwiej to sobie wyobrazić wiedząc, że kolumny zwężają się do środka(front i tył) w 1/3 wysokości od dołu i mają wymiary: front 205/193/205 i tył 105/93/105 mm szerokości.
            Korzystałem natomiast z CNC przy wycinaniu podstaw z blachy aluminiowej. Tabliczka z napisem i pod terminale, wypalona jest laserowo i laserem naniesione są napisy.
            Kolejny mit, który muszę obalić, to posiadanie komory lakierniczej. Nie mam takowej, niestety. Z odkurzem podczas lakierowania walczyłem w ten sposób, że robiłem "system" przeciągów w pomieszczeniu, w którym lakierowałem kolumny. Wcześniej zalałem posadzkę wodą i spryskałem tynki na ścianach i suficie.
            Lakierowałem sam Marku i kląłem przy tym jak szewc, ale wiele się nauczyłem. Technika jest dosyć obszerna w opisie, więc jeżeli będą zainteresowani, postaram się z grubsza wyjaśnić. Chociaż i tak spróbować należy samemu. No i mieć w miarę porządny pistolet. Koszt(u nas) wykonania takiej powłoki lakierniczej wynosi około 700zł/m2 za powierzchnie płaskie(meble). Znajomy lakiernik powiedział mi, że za 1kzł może z tym powalczyć. Za te pieniądze kupiłem sobie pistolet i jazda :)
            Skąd pomysł na taki lakier, ano dostałem kiedyś list na skrzynkę od kogoś z radą, że moje kolumny lepiej będą się prezentowały w takim wykończeniu(mowa była o2,5way na AWX). Tak się zaczęła moja znajomość z Maćkiem Bagińskim(stolarz/lakiernik). I teraz chcę mu serdecznie podziękować za wszystkie rady i rozmowy telefoniczne. Samemu miał bym z tym cholernie pod górkę. Dziękuję Maciek!!!
            Z fornirem też było troszkę zabawy, bo liście naturalnego hebanu mają około 12cm szerokości. Po skrawędziowaniu czasami mniej niż 10cm, a więc łączeń jest masa. Tak jak wspomniał Yoshi, rzecz nie opłacalna w masówce, nawet tej drogiej. Koszt forniru przekroczył znacznie 400zł.
            O samych kosztach też nic nie pisałem, bo prawie wszystko miałem/mam w domu. Kit AkustyKa ILR12 kiedy go kupowałem wyniósł mnie 4kzł. Kupowałem wtedy jeszcze inne zestawy i razem troszkę ugrałem na cenie. Ogólnie samego materiału na podłogówki 2way wychodzi prawie zawsze tyle samo, więc jakieś szczegółowe wyliczenia uważam za zbyteczne. Pisałem o tym już w temacie o moich 2drogach dla ubogich. Wielu zarzucało konstrukcji mezalians głośników z obudową.
            Totalnie pomylony tok myślenia. Materiał ten sam, a frajda z budowania nieporównywalna. Tłuczenie na prawo i lewo prostopadłościanów i późniejsze oczekiwanie na komentarze typu"klasycznie ładnie" (ło matko!) jest drogą donikąd.
            Jeszcze jedną kwestię muszę wyjaśnić Tobie RpLand, napisałeś, że szukam potencjalnych klientów prezentując tylko zdjęcia gotowych kolumn, bez fazy budowy(to już wyjaśniłem). Szukam gdzie? Tutaj? W zagłębiu miłośników diy??? Przez moment nie zajarzyłem o co Ci chodzi, poważnie, potem jakoś było mi przykro, ale niech leży.
            Dziękuję serdecznie za wszystkie opinie, chętnie odpowiem na Wasze pytania, jeżeli kogoś coś zainteresuje. Brzmienie opiszę później, jest czad :)

Skomentuj

Z tymi możliwościami finansowymi to przesada, przy poprzednich projektach było widać jak pięknie mogą wyglądać kolumny na tanich głośnikach.
              Co trzeba posiadać żeby zrobić takie obudowy; ano trzeba mieć fach w rękach i pomysły w głowie, kto próbował stworzyć jakąś nowatorską formę wie jakie to jest trudne (mowa o pomyśle), żeby nie stworzyć potwora. Tutaj mamy świetny pomył wykonany na najwyższym poziomie i o ile dobrze pamiętam to warsztat jest gdzieś w garażu czy piwnicy.

Skomentuj

Rzeczywiście nie mam jeszcze warsztatu, ale to kwestia 2 miesięcy :)
                Święte słowa funiax1, najważniejszy jest pomysł, reszta to tylko kwestia czasu i własnej pracy.

Skomentuj

Dla mnie rewelacja, na dodatek wyglądają bardzo zgrabnie i to mi się podoba. I jak zwykle profesjonalne podejście do prezentacji kolumn - niebanalne zdjęcia. To ma też ogromne znaczenie na całokształt odbioru konstrukcji. Takie konstrukcję też są potrzebne żeby motywować do większego wysiłku innych. Jestem ciekawy brzmienia tego zestawu. Poza tym zastanawiam się jak Akustyk podszedł do zwrotnicy w tej konstrukcji.

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                  założenia - sprawić sobie mały hi-end na 35-te urodziny
                  Żeby taki prezent sobie zrobić to musisz się bardzo cenić:)
                  Z pewnością założenia zostały spełnione.

Skomentuj

a ja nadal czekam na wrazenia z odsluchu

Skomentuj

Niedlugo tutaj bedzie tyle postow, ze autor tematu zapomni odpowiedziec na pytania, ktore tutaj padly

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        a ja nadal czekam na wrazenia z odsluchu
                        I filmik jak grają :)

Napisze raz jeszcze.. detale i wykonanie na najwyższym poziomie. Ilość włożonej pracy i serca może docenić chyba tylko ten kto sam próbował coś zrobić.
                        To czy się komuś podoba ten kształt czy nie ma drugorzędne znaczenie.
                        Gratulacje Bingant twoje prace są inspirujące :) zresztą daleko szukać nie muszę, wystarczy że zerknę na moje kolumienki (inspirate Bingant) w salonie. Chciałbym kiedyś stanowić dla Ciebie konkurencje. ;]

Skomentuj

Jak dla mnie to założenia spełnione w 200%. HiEnd pełną gębą, są referencyjne głośniki, "egzotyczny" fornir , alu. cokół ,orginalny (czyt. niepowtarzalny) kształt obudowy (lubię takie) Wykonanie , no cóż :drool: Gratulację przez wielkie G Właśnie czekam na wrażenia z odsłuchu ,jak w porównaniu z innymi kolumnami w tym naturalnie (muszę zapytać ) AWX (żeby nikt zle nie zrozumiał ,ciekaw jestem i tyle) Pozdrawiam.

Skomentuj

ss vs. awx :) nie ta klasa :)

Skomentuj

Zanim zdecydowałem się na kupno Illuminatorów do podłogówek, słuchałem kilka rzazy konstrukcji Aries ze Studio16Hz u mojego kolegi z AS, który mieszka w Częstochowie. To pomogło mi w wyborze przetworników.
                              Na AkustyKi zdecydowałem się dlatego, ponieważ ta opcja była najtańsza. Skrzynek oryginalnych nie chciałem, sam mogłem je wykonać, a tym samym nie miałem zamiaru płacić tyle pieniędzy za zwykłe prostopadłościany.
                              Umiejscowienie tunelu b-r w podstawie na samym początku podyktowane było samym kształtem obudowy, który klarował się w mojej głowie. Z tyłu za mało miejsca, a z przodu wygięcie. Zacząłem wertować sieć w poszukiwaniu informacji o takim rozwiązaniu. Dyskutowałem o takiej zmianie również z p.Kisielem. Warunkiem udanego upgradu jego skrzynek, było podniesienie całości na taką wysokość, aby nie tworzyła się poduszka powietrzna. Prześwit z przodu kolumn wynosi 73mm, a z tyłu 43mm. Zapewniam, że żadnych podbić nie słychać, za to uniknąłem tego sztucznego puknięcia z tunelu pompującego powietrze na słuchacza.
                              Pisać o dźwięku, to jak tańczyć o architekturze :)
                              Illuminatory są cholernie neutralne, z minimalną nutą ciepełka - papier.
                              Pierwszy raz miałem prawie namacalny dowód na wygrzanie się głośników. Mówił mi o tym wcześniej kolega, że zauważył to u siebie. Kolumny grały, grały, aż pewnego dnia coś się zmieniło, spadła taka jakby woalka. Był dokładnie tak jak mówił.
                              Nie pamiętam kto w tym temacie pisał o podbiciu basu i wysokich tonów w tej konstrukcji, ale tutaj bym się sprzeczał, że czegoś w całym paśmie jest za dużo, lub za mało. Wszystko jest zszyte w niewidoczny sposób.
                              Mam ostatnio dwie ulubione płyty z nagrań koncertowych(dobra realizacja) Diany Krall i Patricii Barber, które zamordowałem prawie na śmierć. Panowie, ich wokale mnie rozwalaj na atomy, oczywiście podane z illuminatorów. Naprawdę długo by wymieniać różne instrumenty akustyczne i to, jak brzmią, ale dla mnie jest to referencja. Przynajmniej na chwilę obecną i w odniesieniu do tego co słyszałem. Kolumny z niezwykłą lekkością radzą sobie z muzyką Marcusa Millera, git. bas. śmiga i trzęsie. Może zakończę to ochy i achy, bo ktoś pomyśli, że mam 8 cud świata, ale jestem bardzo zadowolony z ich brzmienia.
                              Niedługo będę robił duży monitor na Seasach z serii Excel(też cholernie drogie, nawet jeszcze droższe nić moje SS), to dopiszę w tym temacie wrażenia z porównywalnego odsłuchu.
                              Śmiało można pytać o inne niuanse brzmieniowe, odpowiem w miarę swojego osłuchania.

Skomentuj

bingant

dziwie ci się ze tu chciałeś umieści swoją konstrukcje,

jak coś nie jest stx i jest inne to jest złe i powinieneś przeprosić :)

dlatego tu nie umieszczam swoich konstrukcji bo ludzie będą ci zwracali że coś drogo itp

dla podniesienie ciśnienie DIY za 45 tys :)

pozdrawiam Marcin

P.S piękny lakier :)

Skomentuj

Bingant powiedz czym to jest napędzane (jaki wzmak i cd) bo jestem ciekaw ?

Skomentuj

Do bingant: samo brzmienie mnie zbytnio nie interesuje, ponieważ nie kupię sobie takich przetworników przez długi czas :)choć nie wątpię, że grają rewelacyjnie :) Interesuje mnie natomiast czy można zakupić ten fornir, ale żeby był szerszy np. pasy 30 cm szerokości, jeśli tak to gdzie i za ile?

Skomentuj

na razie gram na Marantzach; PM 7000 i CD6000OSE

---------- Post dodany o 19:03 ---------- Poprzedni post o 19:01 ----------

Nie sądzę, żeby były szersze pasy tego forniru, on jest pozyskiwany tylko z konarów(drzewo pod ochroną). Przynajmniej Ja nigdy się nie spotkałem z szerszym, ani ludzie których znam, a zajmują się tym zawodowo.

Skomentuj

Drogi bingancie co z tymi kabelkami co na jednej z fotek widnieją ?? to też DIY ?? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć ze kupiłes

Skomentuj

i nie jest ten fornir strugany tylko cięty wzdłuż miałem kiedyś taki 17 cm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X