Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powiedz temu artyście fotografikowi, że rozmycia są tylko i wyłącznie zprawą małej GO uzyskanej na f/1,4 i f/1,8 przy 35mm i 85 mm ogniskowej. Mam szczęście, że nie pożyczyłem do zdjęć szkła od kolegi 85L ze światłosiłą f/1,2 bo ten fotografik pewnie by Ci nawciskał, że to nawet nie LR a siły nieczyste.
    Znalazłeś w exifie ślad LR, bo zmniejszałem w nim zdjęcie i (zabieg konieczny po resize) lekko użyłem suwaczka sharpnes. Winiety w tym przypadku nie były dodawane.
    Odnośnie podciągania kolorów to kolejny absurd. Cały problem jest w tym, aby uzyskać właśnie NATURALNE barwy lakierowanego forniru. Prawdziwa zmora sklepów internetowych z fornirami. Nie tylko ich. Poza tym, wielu ludzi na forum widziało fornir bloodwood, chociaż co partia to i tak są różne odcienie. Do tego dochodzi zmiana barwy po lakierowaniu. W tym przypadku pastelowości forniru dodał podkład poliestrowy.
    Masz do mnie godzinkę szybszej jazdy samochodem, jak skończę 2,5 way na Illuminatorach(nowy projekt) to zapraszam.
    Wszędzie ludzie węszą teorie spiskowe, tylko pomyśl, po co miałbym upiększać swoje prace? Przychodzi klient i co mu powiem? Sorki, ale troszkę pobawiłem się photoshopem?

Skomentuj

Nie na temat...
      Hehe.. Ludzie są tak przyzwyczajeni do tragicznych żółtych zdjęć, że jak widzą poprawnie naświetloną fotografię i dobre wb, to już artyzm w tym widzą i photoshopa... :)

Skomentuj

Tutaj nawet nie chodzi o WB, zresztą uważam niektóre prezentacje swoich prac za czystą głupotę. Ludzie męczą się z budową swoich kolumn przez miesiąc albo i dłużej i na koniec cały efekt psują jakimś paskudnym gniotem. Przecież wystarczy poczytać jeden wieczór w necie o tym, jaki wpływ na zdjęcie ma ogniskowa, perspektywa, odległość tła od motywu głównego i wspomniany wcześniej WB. Albo jeszcze większa bzdura wypisywana dosyć często "jak kupię sobie lustrzankę to zrobię lepsze zdjęcia" Jasne!

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
          Tutaj nawet nie chodzi o WB, zresztą uważam niektóre prezentacje swoich prac za czystą głupotę. Ludzie męczą się z budową swoich kolumn przez miesiąc albo i dłużej i na koniec cały efekt psują jakimś paskudnym gniotem. Przecież wystarczy poczytać jeden wieczór w necie o tym, jaki wpływ na zdjęcie ma ogniskowa, perspektywa, odległość tła od motywu głównego i wspomniany wcześniej WB. Albo jeszcze większa bzdura wypisywana dosyć często "jak kupię sobie lustrzankę to zrobię lepsze zdjęcia" Jasne!

Może i tak może i nie. Zrobienie dobrego zdjęcia nie jest łatwe.
          Popieram RpLanda w tym, że w sumie powinniśmy pokazywać budowę, rozwiązania techniczne, efekt końcowy, a nie robić fotki jak na konkurs fotograficzny. Zwykłe zdjęcie z kompakta, doświetlone i w dobrej rozdzielczości wystarczy. Resztę można dpowpowiedzieć sobie samemu.
          Co z tego, że WB spieprzy trochę kolor forniru? Przecież każdy dobrze wie, że 99% zdjęć nie oddaje wiernie rzeczywistości, zawsze są jakieś przekłamania.

Robienie zdjęć jak do katalogu jest moim zdaniem sztuką dla sztuki bo te zdjęcia ładnie pokazują produkt ale są sztuczne jak cycki Pameli. Sterylność tych zdjęć aż kłuje w oczy. Takie zdjęcia faktycznie mogą być odebrane jako zdjęcia z kategorii "zdjęcie produktu na sprzedaż" a nie zdjęcie efektem mojej pracy. Bo dla autora konstrukcji nie będzie wielką ujmą jak inni czegoś tam nie dojżą i nie docenią.

Skomentuj

Sama forma kolumn bardzo mi się podoba. Gratuluje wykonania i pomysłu na projekt.

Co do samych zdjęć. Jest to wybór samego konstruktora, wszyscy chcą żeby kolumny które zrobimy były jak najlepiej odbierane i jak najlepiej wyglądały. Więc nie ma się co dziwić. Z tego co widzę kolumny są raczej robione dla ludzi na sprzedaż jako towar. Więc i zdjęcia wyglądają jak katalogowe.

Skomentuj

Ludzie kochani, ja nie szukam klientów na tym forum!!! Pisałem już o tym. Przecież tutaj każdy sam próbuje swoich sił, po to jest to forum. Nie zmuszam też nikogo do męczenia się z aparatem/fotografią, tylko po co się czepiać zdięć tylko dla tego są troszkę inne. Skoro byle jaki gniot jest wystarczający, to moje obrazki od razu są sztuczne? Uważam, że są właśnie bliższe rzeczywistości.

Skomentuj

Uważam, że są właśnie bliższe rzeczywistości.
                I tym wnioskiem kończymy offtopic.

Skomentuj

Moje kolumny w domu inaczej wyglądają w słoneczny poranek, inaczej w pochmurne popołudnie a inaczej przy sztucznym świetle wieczorem. Która barwa forniru jest najbliższa rzeczywistości? Może ktoś z zacnych fotografów mi to wyjaśni bo ja nie wiem kiedy mój orzech ma najbardziej odpowiedni odcień.
                  To tyle nt WB i oddaniu barw forniru, poprawianiu zdjęć, doświetlaniu i ogólnym męczeniu się nad tym idealnym zdjęciem co to niby ma pokazywać rzeczywistość. W takich warunkach żyjemy. Ktoś pstryknie fotke wieczorem przy sztucznym świetle i ma żółte odcienie to co ma zły WB? Nie po prostu ma fotkę wieczorem bo tak jest o tej porze przy takim oświetleniu. Po co szukać dziury w całym i czynić biel bielszą niż jest w rzeczywistości.

Dla mnie fotografia ma oddawać tą chwile kiedy była robiona, klimat. Nawet jak robi ja amator od niechcenia to jest w mojej ocenie bardziej rzeczywista niż najlepsza fotka "z katalogu".
                  Widać o poczuciu rzeczywistości tak samo jak o gustach nie powinno się dyskutować :). Dla mnie najbliższe rzeczywistości są zdjęcia np z audioshow gdzie wchodzimy, ustawiamy aparat i pstrykamy. Raz wyjdzie raz nie ale zwykle zdjęcia są ładne, pokazują klasę i jakość kolumn, pokazują jakąś scenerię, klimat. Nie widać może na nich super ostrości i dokładnie każdego mm^2 powierzchni ale może nie o to chodzi?

To tak jak z muzyką. Jedni słuchają jej żeby poczuć emocje, rytm, zidentyfikować się z utworem, a są tacy co słuchają żeby usłyszeć jak gitarzysta przesuwa palce po strunach albo, że w 3 rzędzie orkiestry ktoś głośniej sapnął i się tym podniecają, że usłyszeli.

---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post o 09:40 ----------

btw chyba powiniiśmy sobie założyc topic o fototragii :)

Skomentuj

Uważam, że są właśnie bliższe rzeczywistości.
                    Ale moglbys chociaz wrzucac w wiekszej rozdzielczosci :p a nie takiej miniaturkowej

Skomentuj

Nie na temat...
                      Kolega bingant umie zrobić dobrą fotkę więc takie robi. W pewnym momencie jak wiesz, że możesz lepiej sfotografować swoje dzieło (czymkolwiek ono jest) to automatycznie starasz się zrobić to zdjęcie najlepiej jak umiesz. No bo czemu miałbyś robić coś źle jeśli umiesz zrobić coś dobrze? Czy Ty Yoshi projektując zwrotnicę projektujesz ją gorszą niż w rzeczywistości mógłbyś zrobić lepszą, bardziej dopracowaną? Myślę, że nie. Tak to właśnie działa...
                      Swego czasu fociłem trochę z użyciem namiotu bezcieniowego oraz paru lamp błyskowych. I mając taki sprzęt, wystawiając coś na Allegro wyfociłem to w namiocie, mimo, że nie było takiej potrzeby. Ale wiedziałem, że można lepiej i miałem takie możliwości. Więc tak zrobiłem.
                      Nie potępiajmy kolegi binganta, że zrobił dobre fotki swoich kolumn. Bo jeśli tak jest to powinniśmy też czepiać się dolphina123, że fotki jest wzmacniaczy też zwykle są dopracowane i dobre. A nie o to przecież chodzi...

A koledze bingantowi gratuluję zapału i umiejętności. Bardzo ładne kolumny, choć poprzednia wersja bardziej mi się podobała.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam.
                        Ja również gratuluję bo pomysł i wykonanie świetne, jak dla mnie :).

Pytanie do konstruktora

Chciałem zapytać jak spisuje się BR zamontowany w dół?? Sprawdzałeś inne konfiguracje tzn odległość od podłoża itp? Jak wpływa to na dźwięk?
                        Last edited by wieniu26; 30.06.2011, 17:03.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          No bo czemu miałbyś robić coś źle jeśli umiesz zrobić coś dobrze? Czy Ty Yoshi projektując zwrotnicę projektujesz ją gorszą niż w rzeczywistości mógłbyś zrobić lepszą, bardziej dopracowaną? Myślę, że nie. Tak to właśnie działa...
                          Nie chodzi mi o to żeby robić coś gożej ale inaczej. Obecną fotografię, jako kompletny amator, oceniam jako zbyt techniczną.
                          bingant zrobił dobre technicznie zdjęcia i to co chciał pokazać jest na nich widać. Zdjecia tego typu są świetne jako zdjęcia do katalogu produktów albo do tutoriala. Ja jednak jakoś wolę zdjęcie z pokoju.
                          Fotografią mozna zrobić wszystko. To tak jak np z samochodami. W katalogu każdy wygląda super. A na żywo wiele z nich nam się nie podoba bo inna sceneria, inna perspektywa i już czar pryska.
                          Nie sugeruję że kolumny binganta źle się będą prezentować na żywo ale mówią o tym, że zwykła fotografia zrobiona przez amatora bez specjalistycnzej obróbki, bez dobierania perspektywy, światła, naciągania koluoru fitlrami i balansem bieli, czasem pokaże więcej rzeczywistości niż takie technicznie doskonałe zdjęcie. Bo pokaże kolumny w konkretnym miejscu na tle innych rzeczy. To porównanie z innymi przedmiotami może dać nam odniesienie do tego jak kolumna wygląda na prawdę i jak na prawdę się prezentuje.

Skomentuj

Piękne wykonanie i bardzo dobre fotki i bardzo dobrze,ze takie są.Zawsze w przypadku takiej prezentacji pozostaje pewien niedosyt,mianowicie,iż nie mogę tego posłuchać-szkoda.Kiedy coś robimy,dążymy do osiągnięcia,dorównania jakiemuś wzorcowi.Ta konstrukcja dla mnie jest takim celem,wzorem ,do którego trzeba dążyć.Br od spodu - tu mam pewne doświadczenia ponieważ wykonałem w ten sposób suba i szczerze pisząc dla mnie to nie to samo co Br z przodu czy z tyłu;korzystniej moim zdaniem umieścić wylot z przodu lub tyłu obudowy.

Skomentuj

Nie wiem czy mi akurat wypada zabierać głos....ale brakuje mi(chyba nie tylko mi)takiej sesji fotograficznej z budowy, przegród, jak złożone są ścianki, surowej bryły, zdjęć z etapu fornirowania itp... Miłośnik fotografii mógł się pokusić o kilka fot. Tylko na Boga nie odbieraj tego jako zaczepke z mojej strony.

p.s. te w hebanie były chyba ciut lepiej....

Skomentuj

A mnie nurtuje pytanie skąd taki pomysł na kształt obudowy? Podpatrzyleś gdzieś czy kształt jest całkowicie Twoim pomysłem?

Skomentuj

mi ten ksztalt bardzo sie podaba
                                  rzeczywiscie brakuje zdjec z budowy
                                  warto by bylo zobaczyc jak to "konstrukcyjnie" wyglada

btw: zeby zakonczyc temat zdjec bingant powinienes wziac zwykly aparat lub telefon, ustawic na automat i cyknac kilka zdjec :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    nóweczki, zmontowane na szybko żeby odsłuchać wzmacniacz, który kolega podesłał mi na odsłuchy, tamte poszły do ludzi.
                                    Coś modne ostatnio hybrydy :)

Skomentuj

Dobrze wykonane, ładne fotografie. Fajna konstrukcja. Są mistrzowie od DIY, a Ty jesteś "mistrzem" od fotografii/prezentacji oraz perfekcyjnego wykonania konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        btw: zeby zakonczyc temat zdjec bingant powinienes wziac zwykly aparat lub telefon, ustawic na automat i cyknac kilka zdjec :)
                                        Mhmmm.... i wtedy posypie się fala krytyki, że kolumny świetne, ale zdjęcia nie odpowiadają jakością poziomowi wykonania kolumn :) Albo, że zdjęcia do kitu, bo nie widać szczegółów itp... Tak to już jest, wszystkim nie dogodzisz. Moim zdaniem zdjęcia super.

Btw: ten komentarz profesjonalnego "fotografika" - żenada. Ciekawe czy gość wie co to w ogóle jest to GO i że da się to uzyskać odpowiednimi obiektywami a nie programem. Zresztą - nieważne

Skomentuj

Miałeś rację zbyszek, tunel b-r z przodu daje inną barwę basu, jest bardziej żywy.

Miałem mały problem z umiejscowieniem tunelu na froncie, ponieważ w tym miejscu jest on wygięty. Musiałem odciąć kołnierz i zrobić maskownicę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X