Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

somac - na co dzień pracuję w laboratorium chemicznym. Rotexa kupiłem bardzo okazyjnie i potwierdzam, że to świetne maszynki. Mam z Festoola jeszcze wyżynarkę Carvex, również świetny sprzęcik. Tak więc zainteresowanie diy zmusza człowieka do nauki róznych czynności, nie spokrewnionych z wykonywanym zawodem :)
    Tutaj się tym zaraziłem i choroba nie popuszcza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
      na co dzień pracuję w laboratorium chemicznym
      muszę moją laborantkę zaciągnąć do takiej roboty
      świetna porada. teraz by trzeba to tylko opatrzeć kilkoma fotkami i piękna fotoporada będzie

Skomentuj

Tak trochę z przekąsem spytam :) czy robiłeś jakieś pomiary ?? Bo stolarkę wiemy że masz opanowaną do perfekcji. Ale do pełni szczęścia wypadało by sprawdzić jaki tak naprawdę ma parametry kolumna. Czasem wydaje się że gra pięknie ale... może grać jeszcze lepiej. :)

Skomentuj

Odpowiem bez przekąsu(bo po co ?), że nie.

Skomentuj

Aż szkoda nie sprawdzić czy zwrotnica została prawidłowo zaprojektowana. I czy ułożenie głośników jest ok. :)
            Zawsze wydawało mi się że DIYaudio to nie tylko forum zajmujące się stolarką.
            A użycie świetnych głośników nie gwarantuje możliwie najlepszych wyników.
            Ale to tylko takie moje przemyślenia. Robisz sporo ładnych zestawów to może i czas pomyśleć nad jakimś sprzętem pomiarowym.

Skomentuj

Zgadza się, ale czy wiesz kto projektował tą zwrotkę?

Skomentuj

Nie na temat...
                To nie jest kwestia tego kto jest autorem schematu zwrotnicy tylko tego, czy kolumny zostały wykonane zgodnie z projektem, w którym to projekcie zawiera się owa zwrotnica. Same dobre głośniki i schemat zwrotnicy to jeszcze nie projekt kolumn i nie klucz do sukcesu jeżeli chodzi o wykonanie "dobrego stereo" i czasem można mocno zmarnować potencjał drzemiący w przetwornikach. No chyba, że zwrotka została opracowana dla tych właśnie konkretnych obudów (bo że głośniki "te", to nie wątpię ).

Skomentuj

Zgadza się, ale czy wiesz kto projektował tą zwrotkę?
                  Wiem, czytałem, i pewnie jest zrobiona bardzo dobrze, ale dla mnie oczywista ścieżka to: projekt -> budowa -> wygrzanie -> pomiary -> ewentualna korekta.
                  Parametry wszystkich użytych podzespołów nie są idealne, czasem zdarza się nałożenie kilku niewielkich negatywnych czynników i wynikowy efekt jest zauważalnie różny od idealnego.

Skomentuj

Przepraszam, że się wtrącam. Należy pamiętać, że nie można zaglądać do portfela innej osoby. Może warto nie psuć sobie wrażenia przez zrobienie pomiarów, gdyż może to zaniżyć subiektywną opinię o konstrukcji, po drugie wykresy nie grają... (proszę nie cytować do "najlepsze wypowiedzi na forum")

Do mistrza :)
                    Świetne wykonanie, świetny projekt i świetny wykonawca Lakier I klasa. Mógłbyś napisać ile wyniosły Ciebie koszty wykonania tabliczki z "bingantaudio"? Myślę, że jest to świetny projekt na przykład wykonywania kolumn DIY.

Skomentuj

Koszt takiej tabliczki to zwykła przysługa koleżeńska.
                      Niech no tylko złapię oddech i chwilkę czasu, a zajmę się tymi pomiarami

Skomentuj

bingant konstrukcja jak i wykonanie poprostu nie do opisania az brak słów poprostu bomba.Pozdrawiam

Skomentuj

Niech no tylko złapię oddech i chwilkę czasu, a zajmę się tymi pomiarami
                          No wiesz, nie ma się do czego doczepić. To przynajmniej do tych pomiarów nam pozostało:)

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                            No wiesz, nie ma się do czego doczepić. To przynajmniej do tych pomiarów nam pozostało
                            No... generalnie dobrze powiedziane

Skomentuj

no to teraz zdopingowaliście mnie dokładnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                                Może warto nie psuć sobie wrażenia przez zrobienie pomiarów, gdyż może to zaniżyć subiektywną opinię o konstrukcji, po drugie wykresy nie grają...
                                Wykres nie gra, ale pokazuje czy nie została popełniona jakaś karygodna pomyłka w projekcie lub doborze elementów.

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                No wiesz, nie ma się do czego doczepić. To przynajmniej do tych pomiarów nam pozostało:)

Jak to mówią: Dobre jest wrogiem lepszego. Stolarkę widać że mamy na bardzo wysokim poziomie.
                                To mnie by aż ściskało żeby sprawdzić czy cała reszta jest równie dobra i dopracowana :).

Nie mówię że da się cokolwiek poprawić, ale jeśli ?? nie chcieli byście spróbować ?? :]
                                Dla mnie uczestnictwo w tym forum ma na celu jakiś rozwój, zdobywanie wiedzy a nie głaskanie się po główkach i mówienie jak tu pięknie.
                                Mobilizuje kolegę binganta żeby pokazał nam całokształt wykonania świetnych kolumn a nie tylko temat nadający się na forum mistrzów stolarstwa :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                                  Dobre jest wrogiem lepszego
                                  A nie czasem: "lepsze jest wrogiem dobrego"? :biggrin:
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Prosto z "taśmy" jeszcze pachnące poliuretanem, bez loga i podkładek Illuminatusy(ILR12) w fornirze bloodwood.

Skomentuj

Zmieniłeś wygląd starych paczek, czy sklepałeś nowe?
                                      Wyglądają świetnie.

Skomentuj

nóweczki, zmontowane na szybko żeby odsłuchać wzmacniacz, który kolega podesłał mi na odsłuchy, tamte poszły do ludzi.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Każde Twoje kolumny wyglądają elegancko i bezbłędnie. Wykonane są profesjonalnie i z pomysłem, wprowadzając sporą część "dijowców" w poważne kompleksy w swoim hobby, ale, ale...
                                          Dałem Twoje zdjęcia artyście fotografikowi z wieloletnim doświadczeniem i praktyką (nazwiska nie podam- taki był warunek pozyskania opinii) i obróbka na nich jest spora. Nie jestem znawcą tematu, ale ostrość, rozmycia (niemożliwe do osiągnięcia obiektywem), podciąganie kolorów, dodawanie winiet itd. sprawiają, że są to zdjęcia produktu i jako takie do mnie osobiście nie trafiają na forum DIY-tu dzielimy się wiedzą, nie chwalimy.
                                          Wiem, że odbierzesz to znów (bo już raz się "czepiałem") jako atak na swoją osobę, choć nie mam takiego zamiaru- o zasadę chodzi i nie bierz tego "do siebie".
                                          Duma i satysfakcja z wykonanej własnymi rękami pracy jest jednym z najistotniejszych- przynajmniej dla mnie- elementów DIY. Nie chcę z Tobą polemizować i nie będę tego robił ale chciałbym kiedyś zobaczyć Twoje dzieła na żywo. Jak sprzedasz jakieś na południe kraju to daj znać, wybiorę się.
                                          BTW, nie usunąłeś z plików zdjęć wpisu Adobe Photoshop Lightroom, dla mniej wtajemniczonych program nazywany jest cyfrową ciemnią.
                                          Jeszcze jedno, moderację informuję, że informacje zawarte w moim poście są rzeczywistą opinią, a mój post ma charakter informacyjny przez stwierdzenie faktów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X