Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONITORY Usher Audio Heban

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    Daj jak możesz parę fotek z budowy, a nie tylko finalny produkt.
    Coś tam się znajdzie.
    Aha, i żeby nie było że nie pokazałem zwrotnicy
    Załączone pliki

Skomentuj

formatki wycinane na cnc? czym doklejales front do kolumn?

Skomentuj

Wszystko docinane wyrzynarką, dlatego kolumny musiały być szpachlowane, co widać na 2 zdjęciu.
        Mocowanie frontu opisywałem kilka postów wcześniej.

Skomentuj

Ogólnie piękna robota. Jak dla mnie to konstrukcja na bardzo wysokim poziomie. Może kiedyś będę miał okazję posłuchać :)
          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Aha, i żeby nie było że nie pokazałem zwrotnicy
            haha, cwaniaczek :) Stawiam, FDP - 2 rząd + pułapka/kompensacja imp. ; FGP - 3 rząd
            Nie na temat...
            jakim motorem jeździsz? Widzę kask na zdjęciu

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              jakim motorem jeździsz? Widzę kask na zdjęciu
              Na razie rowerem, to kask rowerowy
              A w przyszłości planuję Yamahę dragstar

Skomentuj

Nie na temat...
                Rowerowy chyba :P
                //Spóźnilem się
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

jak tak patrzę to konstrukcje kanapkowe są bardzo nieoptymalne pod względem wykorzystania surowca (drewno). Większość materiału się marnuje a zostaje mała obramówka do obudowy. Marian myślałeś na gięciem płyty pilśniowej albo sklejki, aby uzyskać efekt łezki?

Skomentuj

haha, cwaniaczek :) Stawiam, FDP - 2 rząd + pułapka/kompensacja imp. ; FGP - 3 rząd
                    O ile dobrze pamiętam to będzie to zwrotnica Yoshiego więc tak jak mówisz - 2 rząd na wooferze z RLC i 3 rząd na tweeterze z tłumieniem.

Skomentuj

konstrukcje kanapkowe są bardzo nieoptymalne pod względem wykorzystania surowca
                      Owszem, ale wtedy niestety tylko tak mogłem to zrobić.

myślałeś na gięciem płyty pilśniowej albo sklejki, aby uzyskać efekt łezki?
                      Ta konstrukcja była na zamówienie. Jeśli to by była konstrukcja dla mnie, zrobił bym to inaczej, czyli taniej (nie koniecznie gorzej, ponieważ nie materiał tu jest problemem a technika montażu).
                      Dla bardziej zainteresowanych, zrobił bym to tak jak zrobiłem w konstrukcji 2,5way STX-a http://diyaudio.pl/showthread.php/17...na-ala-Bingant Wygląda tak samo, jednak konstrukcja jest zupełnie inna.
                      Następne takie konstrukcje będą z giętkiego MDF-u.

Skomentuj

Następne takie konstrukcje będą z giętkiego MDF-u.
                        a to co u licha? Namaczać będziesz?

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        O ile dobrze pamiętam to będzie to zwrotnica Yoshiego więc tak jak mówisz - 2 rząd na wooferze z RLC i 3 rząd na tweeterze z tłumieniem.
                        jakby było zdjęcie lepszej jakości to osoby zainteresowane mogłyby odgadnąć schemat zwrotnicy wraz z wartościami. Ale lepiej chyba zapytać się Yoshi'ego o pomoc.

Skomentuj

jakby było zdjęcie lepszej jakości to osoby zainteresowane mogłyby odgadnąć schemat zwrotnicy wraz z wartościami. Ale lepiej chyba zapytać się Yoshi'ego o pomoc.
                          No pewnie, wraz z rezystancjami cewek? :) Można ułożyć zbliżony model, anie nie będzie to ta sama zwrota. Z resztą myślę, że jakby był ktoś zainteresowany to wie gdzie Yoshiego szukać.

Skomentuj

a to co u licha? Namaczać będziesz? [COLOR="#696969"]
                            nacinasz rowki w mdf po dlugosci i sie ladnie gnie. Ale jest fajna sklejka tylko cholernie droga ale mozna uzyskac ksztalt jaki sie chce
                            http://www.sklejkaelastyczna.pl/o-nas.html

odstrasza troche cena ale z tym obudowy mozna cudaczne tworzyc

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                              nacinasz rowki w mdf po dlugosci i sie ladnie gnie.
                              Dokładnie :)
                              Tylko później trzeba na to nakleić HDF 3mm, ponieważ z tego MDF-u nie wychodzi jeden ładny łuk, tylko w miejscach nacięć, więc otrzymujemy kilkanaście - kilkadziesiąt lekkich łuczków.

Skomentuj

a czym to robisz? reczna pilarka? mozna jeszcze zamiast mdf nakleic 4warstwy hdfu 4mm i powinno tez byc ok tylko ze wydluza sie czas na schniecie kleju

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                  a czym to robisz? reczna pilarka?
                                  Tak, jest z tym trochę pracy i potrzeba trochę miejsca (najlepiej duży stół), ale efekt końcowy jest warty tej pracy.

Skomentuj

Tak, jest z tym trochę pracy i potrzeba trochę miejsca (najlepiej duży stół), ale efekt końcowy jest warty tej pracy.
                                    Można zakupić gotowy mdf rowkowany

Skomentuj

Można, tyle że to drożej wychodzi, i jak ktoś robi konstrukcję np. 2.5way STX-a, gdzie głośniki kosztują 900zł, to już może się nie opłacać.
                                      Ale to też zależy, dla siebie można robić z płyt nawet ze starej szafy (i tak się kiedyś robiło), a dla klienta już nie za bardzo.

---------- Post dodany o 06:10 ---------- Poprzedni post o 06:08 ----------

jakby było zdjęcie lepszej
                                      Dlatego właśnie nie jest :flapper:

Skomentuj

Wklejam kolejne zdjęcia na których "coś tam widać".
                                        W planach jest kolejna taka konstrukcja, ale robiona inaczej :)

Czy ktoś mi może powiedzieć, co zrobić aby głośnik nie osiadał?
                                        Przed złożeniem całej kolumny do kupy wszystko było OK, głośnik basowy we frez wchodził ciasno jak również był dość mocno przykręcony. Po krótkim czasie jednak zrobiło się to co widać na załączonym zdjęciu.
                                        Jak tego uniknąć? robić jeszcze bardziej ciasny frez?
                                        W 2.5way STX-a mi się tak nie stało, tyle że tam głośniki wchodziły tak ciasno że było ciężko je wyciągnąć: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...na-ala-Bingant
                                        Załączone pliki

Skomentuj

nie wiem czy ślepy jestem, ale wszystko wygląda dobrze :) Nawet jak się zapadło to jest spoko. A co do zapaści pewnie materiał się zmiażdżył, o ile jest miedzy koszem a MDFem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X