Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] STX FX-300 by Pawel S.

Wujek poprosił mnie o zrobienie kolumn do nowego mieszkania. Po krótkiej dyskusji wybór padł na sprawdzone, popularne i nie drogie STX FX-300

Wujek jest zawodowym stolarzem (meble z buku itp) więc skrzynki nie mogły być zwyczajne.

Projekt to lekko zmodyfikowany oryginał.

http://pawel.lutuje.se/fx-300%20wymiary.PDF

MDF załatwił kolega raizzo
    Niestety wymagał trochę poprawek i zeszlifowania laminatu, ale był bardzo dobrej jakości, suchy i gęsty

Skrzynki zrobione wg sprawdzonej metody na pióro-wpust i klejone klejem poliuretanowym

na koniec całość oklejona HDFem dla wzmocnienia i zamaskowania klawiszowania

Fornir zapewnił kolega irOnhide
    Piękny orzech amerykański w szerokich liściach i w idealnym stanie.
    Fronir klejony na Bochem boterm GTA (butapren)

frezowanie sprawiło trochę problemów - porysowany fornir
    ale udało się to ogarnąć poprzez frezowanie przez karton

z odpadów po frezach na głośniki powstały profilowane pierścienie do b-r. Tunele później pomalowane na czarny mat.

Zwrotnice wykonane na laminacie wg schematu STXa (projektowal misiomor). Kondensatory 5% z STXa, cewki i rezystory z polinka. Jak widać robiłem hurtem.
    http://pawel.lutuje.se/zwrotnica%20fx-300.PDF

Pora na montaż

okablowanie procab LS15 + 0,75mm2 na GDWK

a teraz można rozpakować

Długo nie miałem pomysłu na design podstawy. W końcu powstało coś takiego inspirowane konstrukcjami żółwika

Gotowa konstrukcja u wujka

cennik:
    mdf 50
    fornir 110
    hdf 16,91
    glosniki 900
    papier scierny 23,78
    zwrotnice ok 200zl
    klej butapren 32
    klej poliuretanowy 20
    frezy 20
    procab 105
    mata bitumiczna 22
    lakier + lakierowanie 86,5
    kolce 63
    blacha + laser 150
    b-r 15,18
    terminale ~15
    razem ok 1830zl

Coś o brzmieniu.
    Słyszałem wcześniej mx-140 więc wiedziałem czego się spodziewać. Ale po pierwszym uruchomieniu byłem bardzo rozczarowany - plastikowe brzmienie, brak średnicy i grało jakoś tak mało przyjemnie :???:
    Ale na szczęście po wygrzaniu wszystko się poprawiło
    Kolumny to konstrukcja 2,5 drożna więc z założenia basu ma być dużo. Szczerze mówiąc jak dla mnie i na moje warunki (blok) to basu jest za dużo!
    Bas jest szybki, energiczny, schodzi dość nisko, ale samego dołu nie sięga. Tutaj warto się pobawić ilością wytłumienia żeby dobrać podbicie basu pod siebie (AWXy mają taką cechę że mimo niskiego strojenia potrafią podbarwiać wyższy bas - niwelujemy to wytłumieniem).
    Jak dla mnie ten bas był po dłuższym czasie męczący, ale zostawiłem tak jak jest bo początkujący taki bas lubią.
    Wysokie tony są czyste, szczegółowe i w zasadzie nie można się do nich przyczepić.
    Średnie tony odtwarzane przez wysokotonówkę potrafią być czasami krzykliwe, ale ogólnie jest OK. Niestety średnie tony odgrywane z woofera to najgorsza partia tych kolumn. Brak tu lekkości i detali.

Do słuchania na co dzień popularnej muzyki z radia są bardzo dobre. Do słuchania rocka czy muzyki dyskotekowej są OK. Na muzyce audiofilskiej potrafią zadziwić sceną jaką potrafią wytworzyć! Byłem w szoku jak w mojej kiepskiej akustyce wokalista śpiewał mi z telewizora!
    Ale jeżeli ktoś na codzień słucha takiej muzyki to raczej będzie rozczarowany nie za dużą ilością detali z woofera (o ile słyszeliście coś lepszego oczywiście).

Ogólnie kolumny idealne dla kogoś kto przechodzi z kolumn typu altus na coś lepszego jakościowo, ale nie chce rezygnować z większej ilości basu. Totalnie zieloni mogą być rozczarowani "nie cykającym" głośnikiem wysokotonowym.
    Last edited by tomekk_; 18.03.2015, 17:24.

Bardzo fajne paczki. Zwrota z oryginału?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Zwrota z oryginału?
      tak, nie mialem czasu nawet na pomiary. az uzupelnie opis

Skomentuj

Pochylone obudowy w tej konstrukcji nadają jej charakteru. To jest duży + Widać, że przykładałeś dużą uwagę do detali w tym projekcie. Czemu podfrezowania wysokotonówki nie podmalowałeś ? (aż się prosi, żeby było jednakowo:))

No i teraz już wiem o co Ci chodziło z tymi podstawkami

Skomentuj

No Paweł widziałem kilka fx-300 ale te mają coś sobie. Good job!
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Bardzo zacne obudowy, proste i schludne. Aż mi się zachciało zrobić nowy domek dla moich :)

Skomentuj

Mistrzowska robota, gratulacje. Długo musiałeś czekać na głośniki? :)

Skomentuj

Szkoda tylko że grają na Techniksach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                  Czemu podfrezowania wysokotonówki nie podmalowałeś ? (aż się prosi, żeby było jednakowo)
                  bo tego nie wymagaly. GDWK wchodzi ciasno i jest rowny.
                  GDNy niedość ze maja pochylenia odlewnicze to w dodatku nie sa idealnie okragle! stad koniecznosc pomalowania podfrezowan

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                  Długo musiałeś czekać na głośniki?
                  dluzej czekalem na lakierowanie...

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                  Szkoda tylko że grają na Techniksach
                  wujek chcial do tego kino... ale wyjasnilem ze to nie prawdziwe kino itp i zmienilismy koncepcje na stereo. jak za jakis czas uslyszy roznice to sie zmieni elektronike

Skomentuj

GJ Pawle ! :thumbsup: Konkretne kolumny, wzorowo wykonane.

Boki nawet zgrywają się wizulanie z frontami - ładnie wyszło, lakier pół-mat ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      lakier pół-mat ?
                      tak, nitro pół-mat. ale jakis dziwny bo dosc mocno połyskuje.

dostalem pytanie o kolce - to HD-916

Skomentuj

fajna robota widac doswiadczenie , co do odsluchu Pawle nie jestes sam

Skomentuj

Dziękuję Pawle. Świetna robota. Napracowałeś się.
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

powiem szczerze że po przeczytaniu

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            Coś o brzmieniu.
                            Słyszałem wcześniej mx-140 więc wiedziałem czego się spodziewać. Ale po pierwszym uruchomieniu byłem bardzo rozczarowany - plastikowe brzmienie, brak średnicy i grało jakoś tak mało przyjemnie
                            przeszła mi duża ochota na budowę na tych głośnikach czy dobrze nie wiem teraz mam 3drogi na scx i pj nie gra to jeszcze tak jakbym chciał myślałem że FX-300 da mi to czego oczekuję ale mam coraz większe wątpliwości.

Ale mimo wszystko szacun wielki, piękna robota i z dużą dbałością brawo.

Skomentuj

Zamieszczone przez s@jmon Zobacz posta
                              myślałem że FX-300 da mi to czego oczekuję ale mam coraz większe wątpliwości.
                              tak to jest jak sie czyta zdanie wyrwane z kontekstu.
                              wg mnie zmiana 3d scx na fx-300 nie ma wiekszego sensu poniewaz ilosc basu bedzie zapewne podobna, a tylko jakosc bedzie lepsza. to samo mozna uzyskac zmieniajac GDWK i zmienic kolumne na FX-200

osobiscie bym zmienial na lepsze 3 drogi

Skomentuj

no właśnie od dłuższego czasu myślę na co lepszego i nie za bardzo wiem

Skomentuj

Mało na forum masz konstrukcji?
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                                    w ciagu ok 2 tygodni zabieram sie za 3 drogi na tonsilach + wavecor
                                    w pozniejszym terminie 3d na MDS08 + GDM AWX + wavecor

Skomentuj

Kolumny wyglądają kapitalnie :) Dzięki pochyleniu wydają się bardzo zgrabne bardzo dobra robota Paweł prosto i z klasą bez udziwnień.

P.S. Jak robisz kolumny na Tonsilu to mogę podesłać kameleona 30/120/1 jak masz czas i ochotę się pobawić. Jeszcze mam 30/120/1 nielakierowany(na zamówienie dostępny w tonsilu po normalnej cenie wiem bo dzwoniłem miesiąc temu)

Skomentuj

Super wykonanie. Całość prezentuje się wzorowo świetna robota :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X