Objętość obudowy brutto - 19l.
Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 40Hz. Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym, np. WinISD.
dobra Panowie po co te wywody...
koledze chodziło o tunel BR i tutaj jest zastosowany 68/220 - tyle w temacie :P
btw zbudowałem już sobie nowe kolumny więc te będą na sprzedaż... a chętnie zacząłbym kolejny projekt tym razem 3 way...i jak tu żyć
dobra Panowie po co te wywody...
koledze chodziło o tunel BR i tutaj jest zastosowany 68/220 - tyle w temacie :P
btw zbudowałem już sobie nowe kolumny więc te będą na sprzedaż... a chętnie zacząłbym kolejny projekt tym razem 3 way...i jak tu żyć
Polecam wygrać w lotka
Niestety, żadne hobby nie jest tanie. Ale w przeciwieństwie chociażby do numizmatyki, nasze jest ciekawe
Witam. Na wstępie gratuluję pięknych kolumn i solidnej roboty. Skorzystałem z tej "ściągawki"kolegi "Tomekk85" i jestem w trakcie budowy takiego zestawu. Na razie nie zakładam swojego posta, ale chciałem innym zwrócić uwagę na pewien problem, który może wystąpić w trakcie budowy takich skrzynek.Chodzi o rozsądne wypełnianie pustych przestrzeni pianką. U mnie pianka po wyschnięciu, wybrzuszyła powierzchnię MDF-u. Łuki straciły swój prawidłowy kształt. Trudno będzie to skorygować.
Szkoda że nie spytałaś. Do takich rzeczy trzeba niskoprężną. Taką jakiej się używa (no, powinno się używać, ale różnych artystów widziałem) do obsadzania stolarki. Taka zwykła rzeczywiście sporo rozpycha.
Ja robiłem taką niskoprężną do pistoletu. Ale trudno, mleko się rozlało. Teraz musisz albo zaakceptować albo próbować ją jakoś usunąć (tylko mechanicznie - jakieś długie wiertło?) w nadziei że kształt wróci. Albo zerwać wszystko i giąć jeszcze raz :(
grubość użytego mdf to 18mm, a wysokość całkowita kolumny to 900mm, powinno wystarczyć do reszty obliczeń
Jak widać na zdjęciu - między formatką, a tyłem obudowy powstała szpara - a jaki sposób ją wypełniłeś? Chodzi mi przede wszystkim o to czy metoda wypełnienia zapewnia odpowiednią szczelność.
Jak widać na zdjęciu - między formatką, a tyłem obudowy powstała szpara - a jaki sposób ją wypełniłeś? Chodzi mi przede wszystkim o to czy metoda wypełnienia zapewnia odpowiednią szczelność.
zarówno z przodu jak i z tyłu trzeba po prostu zeszlifować na prosto wystające krawędzie i zrobić płaszczyznę żeby można przykleić front/tył kolumny. Dodatkowo można użyć kleju poliuretanowego, żeby wypełnił jakieś małe niedoskonałości. Ja szlifowałem ręcznie papierem naklejonym na prosty kawałek deski (mdf się łatwo obrabia) ale jak się pokombinuje to frezarką też można
co do pianki to ja miałem zarówno zwykłą jak i niskoprężną ale i tak robiłem na raty dla bezpieczeństwa
Skomentuj