Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - by Tomekk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, coś nie mogę wysłać do Ciebie prywatnej wiadomości.
    Mam pytanie, czy udostępniłbyś wymiary elementów użytych do budowy tych kolumn ?

Skomentuj

naniosłem wymiary na wewnętrzną formatkę

grubość użytego mdf to 18mm, a wysokość całkowita kolumny to 900mm, powinno wystarczyć do reszty obliczeń

Skomentuj

Witam
        Jakie wymiary ma tuba w twoich kolumnach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mirabelka Zobacz posta
          Witam
          Jakie wymiary ma tuba w twoich kolumnach?
          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
            http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
            Tu nie ma żadnej tuby.

Skomentuj

Brencik, łapiesz za słowa czy jak?

Objętość obudowy brutto - 19l.
              Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 40Hz. Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym, np. WinISD.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                Brencik, łapiesz za słowa czy jak?
                POmyliłeś chyba tematy, pewnie chodziło Tobie o http://diyaudio.pl/showthread.php/26...CF-Visaton-EMT

Skomentuj

Nie na temat...
                  dobra dobra Brencik cwaniaczku :) Mirabelce chodziło o rurę bass-reflex, nazwała to tubą i tyle

Skomentuj

W zyciu bym nie skojarzyl! CZego to ludzie nie wymysla.

Skomentuj

dobra Panowie po co te wywody...
                      koledze chodziło o tunel BR i tutaj jest zastosowany 68/220 - tyle w temacie :P
                      btw zbudowałem już sobie nowe kolumny więc te będą na sprzedaż... a chętnie zacząłbym kolejny projekt tym razem 3 way...i jak tu żyć

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                        dobra Panowie po co te wywody...
                        koledze chodziło o tunel BR i tutaj jest zastosowany 68/220 - tyle w temacie :P
                        btw zbudowałem już sobie nowe kolumny więc te będą na sprzedaż... a chętnie zacząłbym kolejny projekt tym razem 3 way...i jak tu żyć
                        Polecam wygrać w lotka

Niestety, żadne hobby nie jest tanie. Ale w przeciwieństwie chociażby do numizmatyki, nasze jest ciekawe

Skomentuj

Witam. Na wstępie gratuluję pięknych kolumn i solidnej roboty. Skorzystałem z tej "ściągawki"kolegi "Tomekk85" i jestem w trakcie budowy takiego zestawu. Na razie nie zakładam swojego posta, ale chciałem innym zwrócić uwagę na pewien problem, który może wystąpić w trakcie budowy takich skrzynek.Chodzi o rozsądne wypełnianie pustych przestrzeni pianką. U mnie pianka po wyschnięciu, wybrzuszyła powierzchnię MDF-u. Łuki straciły swój prawidłowy kształt. Trudno będzie to skorygować.

Skomentuj

Szkoda że nie spytałaś. Do takich rzeczy trzeba niskoprężną. Taką jakiej się używa (no, powinno się używać, ale różnych artystów widziałem) do obsadzania stolarki. Taka zwykła rzeczywiście sporo rozpycha.

Skomentuj

Wydaje mi się, że użyłem właściwej. O obniżonej prężności, tej ze zdjęcia.

https://diyaudio.pl/i/26985/9e2b3396...1445342224.jpg

Skomentuj

Ja robiłem taką niskoprężną do pistoletu. Ale trudno, mleko się rozlało. Teraz musisz albo zaakceptować albo próbować ją jakoś usunąć (tylko mechanicznie - jakieś długie wiertło?) w nadziei że kształt wróci. Albo zerwać wszystko i giąć jeszcze raz :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                                  naniosłem wymiary na wewnętrzną formatkę

grubość użytego mdf to 18mm, a wysokość całkowita kolumny to 900mm, powinno wystarczyć do reszty obliczeń
                                  Jak widać na zdjęciu - między formatką, a tyłem obudowy powstała szpara - a jaki sposób ją wypełniłeś? Chodzi mi przede wszystkim o to czy metoda wypełnienia zapewnia odpowiednią szczelność.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegaz_28 Zobacz posta
                                    Jak widać na zdjęciu - między formatką, a tyłem obudowy powstała szpara - a jaki sposób ją wypełniłeś? Chodzi mi przede wszystkim o to czy metoda wypełnienia zapewnia odpowiednią szczelność.
                                    zarówno z przodu jak i z tyłu trzeba po prostu zeszlifować na prosto wystające krawędzie i zrobić płaszczyznę żeby można przykleić front/tył kolumny. Dodatkowo można użyć kleju poliuretanowego, żeby wypełnił jakieś małe niedoskonałości. Ja szlifowałem ręcznie papierem naklejonym na prosty kawałek deski (mdf się łatwo obrabia) ale jak się pokombinuje to frezarką też można

co do pianki to ja miałem zarówno zwykłą jak i niskoprężną ale i tak robiłem na raty dla bezpieczeństwa

Skomentuj

Czaruję...
                                    X