Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945A + 9950 TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Ja bym jeszcze pokombinował, dla mnie zbyt duża ilość niskiego środka wydobywa się z tunelu...
    można dodać filtr akustyczny. Falowód + komora + falowód = Filtr dolno przepustowy

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      można dodać filtr akustyczny. Falowód + komora + falowód = Filtr dolno przepustowy
      A możesz wytłumaczyć dokładnie, jak zrobić to w tych gotowych kolumnach?
      Ja myślę że to brak owaty powoduje taki efekt, po prostu jest zbyt słabe tłumienie tych częstotliwości (w projekcie owata jest, u Gokara jej nie ma).

Skomentuj

Owata nie owata, trzeba spojrzeć na pomiar i wytłumić to co zbędne dla naszych potrzeb. Stąd też projektowanie TLki nie ogranicza się tylko do wyliczenia teoretycznej długości i przekroju tunelu..
        Pogromca pokazywał to nie raz w temacie o TL..

Skomentuj

Zacznijmy, że mój projekt był pod 8935A
          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...A-TL-by-Hermes
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
            Zacznijmy, że mój projekt był pod 8935A
            Ale lepiej gra niż moja stara linia (zejście w sumie te same, ale ma więcej wyższego basu/"kopa"), czyli w sumie jest OK

Skomentuj

Wobec czego tylko się cieszyć :)
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                A możesz wytłumaczyć dokładnie, jak zrobić to w tych gotowych kolumnach?
                Nie proejktowałem nigdy TLki ale:
                Hmm, no w TLce nie da się perfekcyjnie wytłumić wyższych składowych, czy całego pasma (tam powyżej np:200Hz) samym materiałem tłumiącym. No dobra da się, ale spieprzysz TLke :) Ale można się wycwanić i dodać mechanicznie dolno przepustowy filtr akustyczny. O to jak on wygląda:

a to jest jego przełożenie na schemat elektryczny:

Teraz nasuwa mi się tylko pytanie czy taki filtr należy wstawić W linię transmisyjną (siedzi sobie w tunelu TLki)
                czy
                ma być jej częścią (jest przedłuzeniem, albo śrdokowym elementem)
                MYślę że powinna być jej częśćią, a to oznacza spore wypociny jak wtedy zestroić prawidłowo TLkę :)
                Ale jak nauczysz sie obsługiwać Akabak http://www.randteam.de/AkAbak/Index.html to z łatwością to zasymulujesz.

Skomentuj

Coś na zasadzie rezonatora helmholza, tylko problem w tym że przy częstotliwościach które potrzbujemy tłumić wychodzi to dość spore.

Skomentuj

Jak juz chcecie dawac rezonator, to na poczatku tunelu, choc ja uwazam, ze to zupelnie zbedne.

Skomentuj

Tylko ze taki filtr ma niewielki nachylenie zbocza opadajacego 6dB/oct. W samej TL'ce mysle ze latwiej by bylo o filtr środkowozaporowy ze wzgledow konstrukcyjnych.

Skomentuj

Czaruję...
                      X