Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way ala Wilson Audio Sophia 3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marian dasz wymiary kolumn? mniej więcej chociaż, dzięki

Skomentuj

Wrzucałem poglądowy rysunek w temacie w trakcie budowy.

Post 205.
      Last edited by marian; 16.02.2016, 21:02.

Skomentuj

Wskazówka
        zbierz zdjecia z budowy, rysunki, schematy i wrzuc zbiorczo tutaj
        obecnie ludzie sa zbyt leniwi zeby czytac 2 osobne tematy

Skomentuj

Nie na temat...
          Leniwi czy nie, ale ja nawet nie miałem pojecia, że coś wrzucałeś...

Skomentuj

Jak jest potrzeba rozrysuje to ładnie i dam pliki 3d i dxf ?

Skomentuj

Bardzo dobrze i super dobrane podziały. Podobnie jak Ty słyszę różnice pomiędzy 2,5 a 3 drogami na korzyść zestawu trójdrożnego. Ja mogłem bezpośrednio porównywać pomiędzy 2,5 a 3 drogami ze względu na zwrotnice cyfrową w której mamy przycisk porównaj.
              Dlatego zachęcam do podziałów 300-600Hz i 3kHz-4kHz. Brzmi to o wiele lepiej niż żyłowanie średniotonowych albo inaczej mówiąc za małych głośników ku za nikich częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                Brzmi to o wiele lepiej niż żyłowanie średniotonowych albo inaczej mówiąc za małych głośników ku za nikich częstotliwości.
                Można by tu wszcząć grubą dyskusję, bo wiele osób, w tym ja, mają odmienne zdanie, ale nie ma sensu. Najważniejsze, że autorowi granie się podoba.

Skomentuj

Dlatego zachęcam do podziałów 300-600Hz i 3kHz-4kHz. Brzmi to o wiele lepiej niż żyłowanie średniotonowych albo inaczej mówiąc za małych głośników ku za nikich częstotliwości.
                  Zwykle to glosniki i ich mozliwosci dyktuja podzialy, a nie nasze widzimisie :P trzeba przed projektem wybrac odpowiednie przetworniki do przewidzianego filtrowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Zwykle to glosniki i ich mozliwosci dyktuja podzialy, a nie nasze widzimisie :P trzeba przed projektem wybrac odpowiednie przetworniki do przewidzianego filtrowania.
                    Rozumiem,

w takim razie nie bedzie problemu dla Ciebie przytoczyc dwa przyklady glosnikow do podzialu niskiego i do podzialu wysokiego. Obojetnie w jakiem pasmie.

Skomentuj

Chcesz mnie sprawdzac szukajac zaczepki czy szukasz porady do nowego projektu? Jak to drugie, to podales za malo danych, poza tym to nie jest na to wlasciwy temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Wlaśnie mi chodzi o takie ogólniki, które są niczym poparte a mają zrobic dobre wrażenie. Jestem w stu procentach przekonany, że nie robiles nigdy takiego porownania. Jeden z naszych kolegow popelnil 3 drogi na 5 calowym Audaxie, ktory jako sredniotonowy gral od 600Hz, gdzie jego parametry bardzo dobrze pasowaly na 2,5 drogi.

Skomentuj

Ogolniki? Ok, sprawdzam znieksztalcenia glosnikow, zakres pracy tlokowej, charakterystyki katowe, wodospad, wytrzymalosc mocowa, mechaniczma i tak dalej. Potem wyciagam z tego optymalne punkty podzialu. Oczywiscie nie mozna pominac ksztaltu obudowy, frontu, aplikacji glosnikow. Staram sie podchodzic do tego najbardziej technicznie jak sie da. Jesli wydaje Ci sie, ze glosnik ciety na 4khz, gra dobrze, a pomiary temu przecza, to tylko Ci sie wydaje, ze gra dobrze. Widocznie Twoje ucho lubi ten zakres znieksztalcen harmonicznych i traktuje je jako przyjemne.

Jeden z naszych kolegow popelnil 3 drogi na 5 calowym Audaxie, ktory jako sredniotonowy gral od 600Hz, gdzie jego parametry bardzo dobrze pasowaly na 2,5 drogi.
                          Czemu nie? Jesli na takie wysokie pasmo pozwalal glosnik niskotonowy...

Skomentuj

Stolarki nie oceniam bo się nie znam a na zdjęciach i tak dużo nie widać (ślepy jestem ).
                            To co widać wygląda fajnie :)

Zwrotnica jak na pierwszy raz nie ma się czego przyczepić , no może to zgranie fazowe na średnicy ale pewnie tyle się dało uzyskać tymi częściami co były dostępne .

Życzę kolejnych udanych konstrukcji .

Trochę szkoda, że nie ma tam tego SBA .
                            Ten STX nie jest zły no ale szkoda .

Nie na temat...
                            Bardzo dobrze i super dobrane podziały. Podobnie jak Ty słyszę różnice pomiędzy 2,5 a 3 drogami na korzyść zestawu trójdrożnego. Ja mogłem bezpośrednio porównywać pomiędzy 2,5 a 3 drogami ze względu na zwrotnice cyfrową w której mamy przycisk porównaj.
                            Ehhh .
                            Ca ma 2.5way do 3 way i podziałów ?
                            Bo ja zapełnienie nie rozumiem twojego rozumowania .
                            I nie wiem skąd wnioskujesz, że podziały są dobrane "super" ?
                            Ja widzę, że są w granicach technicznej poprawności i tyle mogę na ten temat powiedzieć .
                            Dobre jak każde inne w takich granicach .
                            Albo inaczej "super" jak każde inne dające pożądany efekt i będące w granicach poprawności technicznej .

w takim razie nie bedzie problemu dla Ciebie przytoczyc dwa przyklady glosnikow do podzialu niskiego i do podzialu wysokiego. Obojetnie w jakiem pasmie.
                            Ależ proszę .
                            Spróbuj sobie uciąć na 600Hz TIW200 albo accutona as250 zobaczymy ile wytrzymasz i czy też będzie tak super .
                            Od drugiej strony spróbuj uciąć magnezową 15cm seasa na 3-4k .
                            Ale np. daytona rs225 utniesz nawet na 1.5k (jak potrafisz) i będzie znośny .

Podsumowując cytując klasyków :
                            "Liczy się tylko to co człowiek może a czego nie może" (kapitan Jack Sparrow )
                            i
                            "Człowiek powinien znać swoje ograniczenia" (Harry Callahan )

Proszę używać tagu offtopic .

Skomentuj

nie pogadamy no bo moderacja nie pozwala .
                              Ja mówie op podziale dla średniotonowego lub wysokotonowego.
                              może na audiostereo.

Skomentuj

Ja mówie op podziale dla średniotonowego lub wysokotonowego.
                                Ty mówisz o teoretycznym budowaniu kolumn a pozostali o praktycznym, dlatego się nie rozumiecie. Są głośniki nadające się do wyższych podziałów i takie które się do tego nie nadają. Trzeba tak sobie dobrać głośniki aby każdy z podziałów był optymalny dla obu głośników. Np połączenie wysokotonowego ceamicznego etona z magnezowym seasem 18cm będzie totalną pomyłką bo seasa najlepiej łączyć przy ok 2khz a ten eton nie powinien pracować niżej jak 3,5kHz. Będziesz mieć dwa bardzo dobre głośniki ale jako całość wyjdzie kupa. Z drugiej strony można zastosować średnio tonowego scana 12MU który idealnie nadaje się do wyższych podziałów.
                                Problem dolnego podziału jest raczej wydumany bo wszystkie głośniki nisko-średnio oraz większość średnio tonowych nadaje się do niskich podziałów. Nie ma jednak przeszkód żeby dawać wyższy podział, o ile umożliwia to głośnik basowy. Przy wyższym podziale konstrukcja filtrów może być prostsza i tańsza. Przesunięcie podziały z 200 na 500Hz może zmienić kondensator średniego np ze 100uF na ok 33uF, można sobie też odpuścić korektory impedancji. Cewka basowego również może sporo zmaleć. Przy tanich konstrukcjach takie rzeczy nie są bez znaczenia.

Skomentuj

Marian, jaką miałeś długość bramki do pomiarów on-axis?

Skomentuj

Około 10ms.

Skomentuj

To faktycznie mało na pomiary woofera.

Skomentuj

Malo? W przecietnym pokoju trudno zamknac bramke 5ms, a co dopiero 10ms. Nie wiem jak sie to udalo marianowi :)

Skomentuj

Zależy do czego się odnosimy, mało jak na 3 drogi, wystarczająco dużo na każdy 2 way.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X