Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx w.18.200.8.mcx , t.10.200.8.alx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Stx w.18.200.8.mcx , t.10.200.8.alx

Dobre głośniki STX-a

Obudowa 12litrów netto, MDF 22mm lub 18mm, bass-reflex, tunel z tyłu obudowy.

Zwrotnica:

Głośniki łączymy w fazie ( na rysunku jest połaczenie w przeciwfazie aby pokazac że istnieje zgranie fazowe).

Pomiary dobre od ok 400Hz.

Wykaz elementów:
    Cewka 0.35mH /0.4 m 000-1204 (ok 2x10zł)
    Cewka 1.6mH / 0.33om 000-5271 (ok. 2x14zł)
    W torze wysokotonówki - kondensatory 4,7u/400V oraz 6,8u/400V – MKP
    W torze niskośredniotonowym kondensator 6,8u/100V – Bipolarny
    Kondensator 570nF/100V=470nF i 100nF MKT połączone równolegle
    Rezystory metalizowane 5W.
    Rezystor 4.7om w torze wysokotonówki nalezy dobrać indywidualnie w zakresie od 4.7om do 1.5om ( w zalezności od preferencji co do ilości wysokich tonów).

Cena całości materiałów powinna się zamknąć w 600zł.

Jakie granie - bas jest, wysokie mają tzw. metalowe brzmienie, co nie wszystkim może się spodobać...
    Generalnie za tę cenę jest nieźle ( jak dla mnie).
    Last edited by wiesiek9990; 01.03.2016, 20:21.

Wrzuć proszę finalną charakterystykę kolumn, nie tylko z pokazaniem reversa.

Skomentuj

ładne zgrabne i tanie kolumienki- Gratulacje :)
      To są screeny z symulacji ?
      Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      wysokie mają tzw. metalowe brzmienie, co nie wszystkim może się spodobać...
      - Ten głośnik gra całkowicie nie "metalowo" cokolwiek ten stereotyp znaczy :) ( paradoksalnie ) Jest łagodny i delikatny w swojej detaliczności. Z czego wynika ta górka na 8-9kHz ? głośnik tego nie ma w paśmie może to TO słyszysz i opisujesz :)

Rezystor 4.7om w torze wysokotonówki nalezy dobrać indywidualnie w zakresie od 4.7om do 1.5om ( w zalezności od preferencji co do ilości wysokich tonów).
      - Sprawdzałeś zmiany ? Zmiany tłumienia w tak dużym zakresie mogą sporo zmienić w podziale.

2 najbardziej udane cena/jakość głośniki STX - fajna konfiguracja :)
      Last edited by Zap Projekt; 01.03.2016, 20:43.

Skomentuj

Z wysokotonówkami jest drobny problem, mają nieosłonięte membrany i wystarczy chwila nieuwagi aby nieodwracalnie ją wgnieść. Niestety tak mnie sie zrobiło i możliwe że stąd ta górka na 8kHz.
        W przypadku rezystora 4.7om mamy podział na ok 2.35kHz. Przy R=1.5 om mamy podział na ok.2.15kHz i lekkie podbicie na ok 2.7kHz (+2.5dB) ( w stosunku do przebiegu z R=4.7).

Skomentuj

Fajne. Wysyłam nominację bo coś ci się należy przy avatarze

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ups.. chyba ktoś inny musi

Skomentuj

Głośniki łączymy w fazie ( na rysunku jest połaczenie w przeciwfazie aby pokazac że istnieje zgranie fazowe).
            Troche dziwi mnie takie podejscie. Wydaje mi sie ze co niektorzy troche za bardzo kieruja sie tym reverse null. Na charce glownej widac ze zgranie moglo by byc lepsze w okolicach 3.5-7khz.
            Pozatym fajny projekt. Monitor wyglada bardzo kompaktowo.

Skomentuj

W uzupełnieniu pomiary z odległości 80cm.

(na czerwono w przeciwfazie)

Strojenie BR - 40Hz. Obecnie gram na rezystorze 2 om i pomiary są tez na tej wartości (zamiast 4.7 - 2 omy)

Tutaj widac tez lekkie podbicie na 8kHz - niestety 2-gi ALX tez lekko puknięty przez zaciekawioną córke.
              Last edited by wiesiek9990; 02.03.2016, 06:45.

Skomentuj

Coś maławe zgranie fazowe
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Docelowe zgranie fazowe jest liczone na odległość 3 metry, a pomiar zrobiony dużo bliżej , dodatkowo wygładzanie przebiegów 1/3 oktawy robi swoje.

Z tego co widzę to co pokazują inne projekty to większość to chyba tylko symulacje, a nie rzeczywiste pomiary w punkcie odsłuchu.....
                  Last edited by wiesiek9990; 02.03.2016, 17:18.

Skomentuj

Docelowe zgranie fazowe jest liczone na odległość 3 metry, a pomiar zrobiony dużo bliżej , dodatkowo wygładzanie przebiegów 1/3 oktawy robi swoje.
                    Tym bardziej nie rozumiem dlaczego ten temat znalazł się w tym dziale.
                    Dział "projekty" to dział z dopracowanymi projektami warte kopiowania.
                    Ten projekt powinien najpierw znaleźć się w dziale ukończonych konstrukcji, a to czy znajdzie się tutaj powinna zadecydować moderka.

Z tego co widzę to co pokazują inne projekty to większość to chyba tylko symulacje, a nie rzeczywiste pomiary w punkcie odsłuchu.....
                    I Ty jako świerzak w tym temacie możesz tak pisać?
                    Nie sądzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Tym bardziej nie rozumiem dlaczego ten temat znalazł się w tym dziale.
                      Dział "projekty" to dział z dopracowanymi projektami warte kopiowania.
                      Ten projekt powinien najpierw znaleźć się w dziale ukończonych konstrukcji, a to czy znajdzie się tutaj powinna zadecydować moderka.

I Ty jako świerzak w tym temacie możesz tak pisać?
                      Nie sądzę.
                      2. Mam info od znanych na tym forum osób że nie koniecznie wszędzie są pomiary końcowe pokazywane w projekcie lecz symulacje..

1. Jak chcecie to wywalcie ten projekt ... mnie to rybka...

Skomentuj

Bądź twardy i ciąg projekt ulepszaj zmieniaj a żeby był idealny

Skomentuj

Mam info od znanych na tym forum osób że nie koniecznie wszędzie są pomiary końcowe pokazywane w projekcie lecz symulacje..
                          Ponieważ symulacja zwrotnicy zazwyczaj się zgadza z fizyczną zwrotnicą... w przeciwnym wypadku nie miało by to sensu.

Skomentuj

2. Mam info od znanych na tym forum osób że nie koniecznie wszędzie są pomiary końcowe pokazywane w projekcie lecz symulacje..
                            Symulacje obrazują to co chce się uzyskać, a pomiar po zazwrotkowaniu tylko jest potwierdzeniem. To chyba oczywiste...
                            Regulamin nie określa, które dokładnie pomiary mają być wykonane, ale samo przedstawienie danych można ocenić i stwierdzić czy to projekt czy nie.

Dla mnie na ten czas nie, więc przenoszę do gotowych konstrukcji.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Ponieważ symulacja zwrotnicy zazwyczaj się zgadza z fizyczną zwrotnicą... w przeciwnym wypadku nie miało by to sensu.
                              Tolerancja i ułożenie elementów - przecież to może mocno wpłynąć na głębokość dołka w RN. Nie ma możliwości aby coś się tam lekko nie sprzęgało, symulacja tego nie bierze pod uwagę. Może autor użył konda który ma tolerancję +/-10% i akurat ma taki błąd?
                              To była dobra uwaga, mało kto pokazuje realny RN - większość to symulacje. Jestem ciekaw co by było gdyby zmierzyć RN paczek wykonanych według jakiegoś projektu z forum - może było by podobnie?

A to jest moim zdaniem głupie. Jak ocenić czy projekt się nadaje czy nie? Posłuchać się nie da, wykresy nie grają, pozostaje kierować się nickiem, a to doprowadzi do tego, że w dziale projekty będą publikowali tylko Ci którzy mają znane nicki.
                              Druga sprawa to do takich osób nikt się nie czepia i postów im nie kasuje, przykłady - oczywiście nic personalnego, po prostu takie znalazłem:
                              - http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985 - RN jest tu głęboki ale bardzo wąski, gdyby tak zmierzyć a nie symulować, to mogło by się okazać, że sięgnie on nie -60dB a tylko -20dB czyli nie wiele lepiej niż u wiesiek9990. Czy ktoś coś mówił? Nie, wszyscy dziękowali i dobrze, bo za pewno projekt broni się dźwiękiem.
                              - http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985 - tu nawet nie ma wykresu RN. Ok widać, że wszystko jest okej, ale nikt uwagi na to nie zwrócił.
                              - http://diyaudio.pl/showthread.php/21...y-LuSzTi/page5 tu okazało się, że autor prawdopodobnie pomylił się w schemacie z polaryzacją głośnika
                              - http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 - tu RN też brak, no ale co gorsze to sam projekt przewiduje cięcie Daytona powyżej 3kHz filtrem około 18db/oct, w całym necie nie spotkałem się z tak wysokim podziałem, bo zniekształcenia RSa są tam już wyraźne, nie mówiąc o rezonansach - nikt posta nie przenosił, pomimo że można mieć zastrzeżenie do technicznej poprawności. Gdyby nie nick Yoshiego, to pewnie autor został by lekko wyśmiany albo prostowany przez innych - a tu przecież ktoś ten projekt wykonał i był z niego zadowolony czyli działa.
                              - a nawet gdyby udało się projektu posłuchać to dochodzą gusta, tak jak tu http://diyaudio.pl/showthread.php/24...Yoshi_80/page3 Yoshi zrobił po swojemu, ravenovi to nie grało więc zrobił po swojemu.
                              Jak zatem oceniać czyj projekt nadaje się do tego działu, a czyj nie i kto miałby to robić?

Dolphin123 to ja już prędzej przeniósłbym to:
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Tobike
                              dlaczego, pisałem w tamtym wątku.
                              Last edited by waloos; 04.03.2016, 17:25.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Woloos, moim zdaniem dział projektów powinien zawierać dopracowane projekty godne polecenia aby je kopiować.
                                Czy polecił byś komuś ten projekt?

Czy uważasz że pomiar przedstawia rzeczywistą charakterystykę przenoszenia?
                                Jeśli tak, to tym bardziej ja bym nie polecał (7db góry i doliny)... a jeśli nie, to co to za projekt?

Osoby typu Luszti, Raven czy Yoshi raczej wiedzą co robią i "baboli" by nie pokazali.
                                Jeśli coś w ich projektach wygląda nie do końca ok, to znaczy że inaczej (w danym projekcie) się nie dało.

Oczywiście, to tylko moje zdanie.

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                - http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985 - RN jest tu głęboki ale bardzo wąski, gdyby tak zmierzyć a nie symulować, to mogło by się okazać, że sięgnie on nie -60dB a tylko -20dB czyli nie wiele lepiej niż u wiesiek9990.
                                To zależy też od samego pomiaru.
                                Jak będzie kiepski pomiar, to i RN będzie kiepskie.

Po za tym, wypadało by pokazać nie wygładzoną charakterystykę.
                                U Wieśka jest to 1/3 oktawy... kto tak robi? jak już to 1/16.

A jeśli charka tak wygląda przy wygładzeniu 1/3, to jestem ciekaw jak wygląda bez wygładzenia.

Last edited by marian; 04.03.2016, 19:29.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Woloos, moim zdaniem dział projektów powinien zawierać dopracowane projekty godne polecenia aby je kopiować.
                                  Czy polecił byś komuś ten projekt?
                                  Też tak uważam, ale we wczesniejszym poście postawiłem pytanie, jak uznać który projekt jest sensowny? Ten Lusztiego się taki wydawał, a okazało się, że jeden z głosników ma nie taką polaryzację. Ten Yoshiego znowu wydaje się mieć błąd z za wysokim podziałem, który wytknął lklukasz a jednak komuś się podobało.
                                  Jeżeli ktoś chciałby zrobić coś na tych głosnikach, to lepsze to niż totalny brak zwrotnicy.
                                  Poza tym górki i doliny to może być kwestia pomiarów jak i samych głosników. Popatrz bardziej na wartości elementów - te jak dla mnie są całkiem sensowne.

Osoby typu Luszti, Raven czy Yoshi raczej wiedzą co robią i "baboli" by nie pokazali.
                                  Jeśli coś w ich projektach wygląda nie do końca ok, to znaczy że inaczej (w danym projekcie) się nie dało.
                                  No widzisz i tu wchodzi tak zwany fenomen marki. Czegoś co ma renomę nie podejrzewasz o błędy, a produktów małych i nieznanych firm się boisz.
                                  Dlaczego ktoś kto nie siedzi na forum długo i nie wrzucił tu iluś projektów nie może zrobić dobrej zwrotnicy?

Poza tym cała sprawa zaczęła się od wrzucenia pomiaru RN - przejrzyj inne projekty, w większości są tam symulacje a nie realne pomiary, moim zdaniem to wiele zmienia, bo wystarczy że cewka w torze wysokotonówki sprzęgnie się z inną i faza, a razem z nią RN się rozjedzie. Gdyby autor tego nie wrzucił to sprawy pewnie by nie było.

No i na koniec, może wiesiek ma dobre ucho, tego stwierdzić nie możemy. Czy na AS kolumny Laski grały dla Ciebie źle? Dla mnie grały co najmniej poprawnie - a on nawet jednego pomiaru nie zrobił. Nie moim celem jest propagowanie takich czynów, jak to się mawia - pomiary zawsze na propsie

Ja nie chcę murem bronić tego projektu, bardziej podejścia, że jeśli wrzucił to nieYoshi, nieRaven czy niePharoh, to jeśli coś wygląda podejrzanie to pewnie jest to złe. Gotowych schematów pokazuje się coraz mniej, to i każdy nowy powinien być przyjęty z lekkim "hendikapem" :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Nie na temat...

- http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 - tu RN też brak, no ale co gorsze to sam projekt przewiduje cięcie Daytona powyżej 3kHz filtrem około 18db/oct, w całym necie nie spotkałem się z tak wysokim podziałem, bo zniekształcenia RSa są tam już wyraźne, nie mówiąc o rezonansach - nikt posta nie przenosił, pomimo że można mieć zastrzeżenie do technicznej poprawności. Gdyby nie nick Yoshiego, to pewnie autor został by lekko wyśmiany albo prostowany przez innych - a tu przecież ktoś ten projekt wykonał i był z niego zadowolony czyli działa.

Ja miałem, a właściwie jedna mi jeszcze została, może to dobry powód aby ruszyć D. z pomiarami, ale fakt taki że jak by się nie prezentował ten wykres to gra dość przyjemnie, może podłącze ją jeszcze raz i posłucham bo praktycznie cały sprzęt mi się zmienił, grało to lepiej jak 3SM i tw z tego projektu odbieram znacznie lepiej jak obecnego wavecora 05 z 18ss rev

Skomentuj

Nie na temat...
                                      przejrzyj inne projekty, w większości są tam symulacje a nie realne pomiary, moim zdaniem to wiele zmienia, bo wystarczy że cewka w torze wysokotonówki sprzęgnie się z inną i faza, a razem z nią RN się rozjedzie.
                                      Jeśli chciał byś brać pod uwagę rozkład cewek, musiał byś w projekcie pokazać projekt płytki do zwrotnicy, a na niej wykaz elementów co gdzie się znajduje.
                                      Ale przed tem musiał byś robić pomiary już gotowej zwrotnicy i zastosowanych w niej cewek, które to się sprzęgają.

Kto tak robi?
                                      Nikt.
                                      Dlaczego?
                                      Ponieważ to nie ma sensu, dlatego że cewki w zwrotnicy powinny być oddalone od siebie aby nie sprzęgały. I tym sposobem unikasz dodatkowej, bezsensownej pracy.

Ja nie chcę murem bronić tego projektu, bardziej podejścia, że jeśli wrzucił to nieYoshi, nieRaven czy niePharoh, to jeśli coś wygląda podejrzanie to pewnie jest to złe.
                                      Ale ta charka nie wygląda dobrze, i to jeszcze po takim wygładzeniu...

Czy na AS kolumny Laski grały dla Ciebie źle? Dla mnie grały co najmniej poprawnie - a on nawet jednego pomiaru nie zrobił. Nie moim celem jest propagowanie takich czynów, jak to się mawia - pomiary zawsze na propsie
                                      Laska spoko koleś, ale jakoś nie chce mi się wierzyć że wydał tyle kasy na głosniki, a sam od zera robił zwrotnicę na słuch, zwłaszcza że gotowa zwrotnica jest na stronie Visatona.

Dobra, koniec offtopu.

Wiesiek, czy możesz pokazać charakterystykę przed wygładzeniem?

Skomentuj

Po sobotniej "walce" przedstawiam raczej ostateczną wersję.

Symulacje symulacjami, a pomiar prawdę Ci powie....

Okazało się że nie mozna zmniejszyć R1 do 2 om bo dołek robi się mniejszy.
                                        Dodatkowo była potrzeba zwiększyć kondensator w torze niskośredniootnowego do 10u.

Pomiar wygładzony 1/24oktawą.
                                        Okazało się, że nie mozna zmniejszyć R1 do 2 om bo dołek robi się mniejszy. Poziom tonów wysokich można wyregulować rezystorem R2
                                        Proponowane wartości R2 od 10om do 15om.
                                        Dodatkowo była potrzeba zwiększenia kondensatora w torze niskośredniootnowego do 10u.
                                        Odchylenie kolumienki do tyłu nie powodowało w zasadzie żadnych różnic w przebiegach stąd wynika że jest to efekt filtrowania przebiegów.
                                        Większego dołka nie udało się uzyskać. pomiar robiony w Arta w trybie 2 kanałowym

dodatkowo pomierzone harmoniczne (SPL and distortion) - pomiar 1 kanałowy i stąd chyba przebieg odbiega od 2 kanałowego...
                                        Last edited by wiesiek9990; 06.03.2016, 18:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X