Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio Reference Series

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Dayton Audio Reference Series

Zakonczony I Etap budowy kina czyli fronty 3way. Temat z budowy dostepny tutaj:
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ference-Series

Głośniki użyte:
    Dayton RS28A
    Dayton RS125
    Dayton RS225

Kolumny
    Szkielet wykonany z płyty wiórowej oraz MDF. Szkielet oklejony plytami HDF 3mm klejem vikolowym (6warstw). W sródku przegrody i wzmocnienia. Komora dla RS225 40L, dla wysokotonówki i średnio 6L.

Fornir to Bubinga naturalny lakierowany poliuretanem połysk. Lakieru jest ok 6warstw, międzyszlify papierami od 240-2000 przed polerką. Lakier po wstępnej polerce ale będzie jeszcze polerowany jak dojdą nowe pady.

Fronty podwójna płyta MDF 18mm, skosy robione ręcznie + frezy. Oklejone sztuczna skórą. Do frontów zamocowane gniazda M8 + sruby i przymocowane na motylki + podkładka. Dzięki temu można front odłączyć bezinwazyjnie, polakierować czy okleić kolumny na nowo czy zamontować nowy front.

Zwrotnica: Projekt wykonany przez Raven1985. RS 225 gra w 40L wytłumienie za głośnikiem i górna ścianka, delikatnie. Komora dla średniotonówki i wysokotonówki 6L zamknięta mocno wytłumiona. Strojenie 28Hz

do zrobienia polerka kolumn do uzyskania tego efektu, niestety pady które miałem okazały sie jednorazówkami a profesjonalne tylko online :) Kolece są kupione czarny chrom, do zrobienia podstawka ze stali ale to za 2mce jak będę w Polsce, niestety w UK nie moge znaleźć firmy, która to zrobi w normalnych pieniądzach

Detale
    Użyte wkręty z lebkiem imbusowym

Przezroczyste terminale głośnikowe
    Tabliczki na szczotkowanym aluminium

napęd Na dzień dzisiejszy Cambridge Audi Azur 640A

Koszta Koszt budowy ze wszystkimi dodatkami i akcesoriami to ok 3500-4000 zł.
    Koszt samych głośników i zwrotnic to 2300zł.
    Zdjęcia Poniżej kilka fot z ukończonej budowy, niestety w ciasnym pomieszczeniu. Wątek za ok 3 tyg zostanie uzupełniony o nowe zdjęcia po właściwej polerce i w lepszych warunkach. Kolumny trzeba porządnie wyczyścić bo na skaju mocno zostają paluchy co widać na niektórych fotach, wiec w przyszłości będzie wymiana na lakier.

Podsumowanie/wrażenia
    Po narzekaniach na RS225 że nie ma pazura trochę się obawiałem. Po złożeniu 1 kolumny miałem mieszane uczucia, ilość basu taka sobie, na połowie potka przester wysokotonówki. Złożyłem drugą i podpiąłem i różnica niebo a ziemia. Bas potężny, czuć wibracje na łóżku, wysokotonówka wytrzymuje potka do końca. Wyjąłem RS225 z 1 kolumny i okazało się, że jest spora dziura, która idą kable między komorą dla niskotonowca a wysokotonówką i sredniakiem. Klej na bazie sylikonu i załatane. W tym momecie zestaw pokazał pazur i to co potrafi! Jako fan ciśnienia i ilości basu dla mnie jest go aż nadto a wzmak jest na direct więc nie wiem skąd ta opinia... Oczywiście ten rozmiar potrzebuje przestrzeni bo basu do 2m od głośników nie ma tyle co od 3m i dalej :) Kolumny idelanie trafiają w mój gust oraz potrzeby! Z czystym sumieniem polecę każdemu. Basu idealnie w punkt, średnie czyste wyraźne a wysokie rewelacja, ta aluminiowa kopółka jest warta swojej ceny i sporo więcej. Od września ma być produkowana nowa wersja więc od razu kupię :)
    Filmik :)

Dzięki wszystkim, którzy byli na bieżąco w temacie budowy, oraz tym którzy pomagali!
    Last edited by konradzik88; 30.07.2017, 18:50.

Konradzik
    Swietna robota. Niestety nie mialem nigdu rs225 ale cala reszte tak, bardzo fajne glosniki. Szkoda ze daytony sa tak malo popularne w polsce. Ladny kolor staranne wykonanie. Super.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Chyba najbardziej są popularne w USA. Szkoda bo robią bardzo fajne głośniki w często mniejszych cenach niż konkurencja.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Konradzik
        Swietna robota. Niestety nie mialem nigdu rs225 ale cala reszte tak, bardzo fajne glosniki. Szkoda ze daytony sa tak malo popularne w polsce. Ladny kolor staranne wykonanie. Super.
        W uk znalazlem firme ostatnio maja w niższych cenach niz w pl.
        Glosniki świetnie ostatni moj zestaw w pl 3lata temu byly 3drogi na vifach mr i pl i ti mi dzwiek duzo bardziej przypada do gustu. Full aluminium :) btw waga 1 szt 40kg

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Chyba najbardziej są popularne w USA. Szkoda bo robią bardzo fajne głośniki w często mniejszych cenach niż konkurencja.
        Szczerze sa warte swojej ceny nawet tej polskiej. Ludzie podobne kwoty na stx wydaja a porownania brak.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
          Filmik

Skomentuj

A co innego w tym czasie toz to hit :P

Skomentuj

Troche bardziej naturalne oswietlenie

Skomentuj

Jak liczyles objetosc budek z takimi zaokragleniami?
                Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                i ciągle rośnie :)

Skomentuj

AutoCad, rzut pionowy był projektowany w AutoCad i jest to jego powierzchnia netto. AutoCad policzyl pole powierzchni x Wysokość i jest objętość

Skomentuj

Dzieki, a ja wszystko recznie licze xD
                    Trzeba bedzie kogos prosic o zrobienie projektu w cadzie :rolleyes:
                    Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                    i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Ja też robię rysunki w AutoCADzie. AutoCAD z a automatu liczy powierzchnię dowolnej obwiedni.

Tu przekrój pionowy wystarczy pomnożyć przez szerokość netto i mam objętość.
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                        A co innego w tym czasie toz to hit :P
                        a...masz tu dla normalnych ludzi wersję

https://www.youtube.com/watch?v=hcQyFtHMfbs
                        Last edited by Przemek; 01.08.2017, 18:37.

Skomentuj

Bardzo udana stolarka. Gratki.
                          Taki ładny zestaw głośnikowy w takim nieładnym "akustycznie pokoju". To jak wstawił ferrari do stodoły między gnój. Czas pogłosu i to w całym paśmie jest pewnie niebywały.
                          Jak chcesz odkryć jakość dźwięku tego cacka, zajmij się teraz trzecią najważniejsą rzeczą czyli [B]choć odrobinę/B] adaptacją akustyczną. Żródło jest pierwsze, sprzęt głośnikowy drugi, a akustyka wnętrza trzecia. Możesz mieć najlepszy sprzęt i salon odsłuchowy ale jak masz źródłoo mp3 128kbps - to nie zagra, jak masz juz źródło‚o np. CD, to w najlepszym salonie odsłuchowym bez dobrego zestawu głośnikowego nie zagra. A jak masz już i źródło‚o i sprzęt to czas na salon.
                          I nie musisz odrazu projektować cholera wie czego... wstaw se dywan, dwa kwiatki do rogów czy zawieź pośrodku sciany, jakieś długie i grube zasłony, wstaw jakiekolwiek meble, albo KUP książki ! i zrób z nich półkę jako dyfuzor wysuwając książki w róznych odstępach.
                          I pamiętaj, największą różnicę zauważysz dopiero jak zaaplikujesz wszystko za jadnym zamachem (tygodniem) i dopiero odpalisz muzykę. Jak cegiełkę po cegiełce, to zleje ci sie wszystko i jeszcze nie będziesz zadowolony.
                          Powodzenia :)
                          Last edited by El_liero; 03.08.2017, 21:31.

Skomentuj

spokojnie kupilem dom w grudniu i remont koncze tam gdzie sa dziury miedzy kominem za miesiac bedzie zabudowa wnekowa :P wczoraj doszedl pistolet do lakierowania :) takze za 2 tyg bede dzialal z meblowaniem bo nawet po gacie chodze do goscinnego bo tam stoja nasze poprzednie meble :P nawet widac ze po zalozenu podlogi nie listwowalem wnek :P wczesniej akustyka byla elegancka zabudowy plus wykladziny dywanowe w calym domu ale zachcialo sie zmian na drewno :P
                            Last edited by konradzik88; 03.08.2017, 21:32.

Skomentuj

Jaka jest różnica pomiędzy RS125 a RS150 użytym np. w projekcie Dayton Reference Black by Żółwik? Czy dźwiękowo kolumny Żółwika będą grały podobnie? Czy zdublowanie nisko- i średniotonowego wpłynie tylko na zwiększenie ich głośności czy poprawia też jakość?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                Jaka jest różnica pomiędzy RS125 a RS150 użytym np. w projekcie Dayton Reference Black by Żółwik? Czy dźwiękowo kolumny Żółwika będą grały podobnie? Czy zdublowanie nisko- i średniotonowego wpłynie tylko na zwiększenie ich głośności czy poprawia też jakość?
                                Odsyłam Cię do linku, który jest wklejony w mój temat ( dokumentacja ) - poczytaj o oryginalnym projekcie, zwrotce i wyciągnij wnioski. Autor tego zestawu projektował go stricte po kino domowe i takie też jest jego przeznaczenie. Myślę, że na pewno będą się różnić brzmieniowo.... Jak bardzo? Tego nie wiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X