Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AcuHorn by Elminster

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zanim się za tego spiral horna weźmiecie to lepiej zastanówcie się czy warto marnować czas i pieniądze bo moim zdaniem nie.

Po pierwsze tego typu konstrukcja nie ma nic wspólnego z tubą, nie wiem skad ten cały "horn", widać autor tego pomysłu miał fantazje do nazw.

Jakby się zastanowić to po "rozwinięciu" tej spirali mamy zwykła linie transmisyjną ze ścięta przegrodą. I gdzie tu cała rewelacja ? Niech nikt nie próbuje mnie przekonywać, że wszystko jest ukryte w spiralnym kształcie. A czy schody spiralne róznią sie od zwykłych po prostej ? Chyba tylko tym ze ze spiralnych łatwiej spaść na dół.

Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest toretycznie lepsze upakowanie długiej linii w małej objętości , ale nie do końca bo w gruncie rzeczy tracimy na przekroju linii. Fizyki i matematyki nie da się oszukać .

Po drugie rezultaty, gdzie tu rezultaty ? Bo ja nie widze. Jakoś te ich pomiary mnie nie przekonują. Widać na ch-ce zaznaczone rezonanse typowe dla linii transmisyjnej.
    Jakiegoś cudownego wzrostu SPL nie widze, cały spiral jakoś marnie promieniuje , prawie nic nie daje ,chyba poza tymi rezonansami.

Oczywiście może ktoś powiedzieć, że można zrobić spirale o zmiennym skoku , liniowo lub wykładniczo na wzór tuby. Jasne ale to i tak nie bedzie tuba. W spirali powietrze ma rózne drogi do pokonania w zależności od położenia od środka. Żadnych zjawisk rezonansu wystepujących w tubie bym sie nie spodziewał. Do tego powierzchnia wlotu bedzie i tak równa powierzchni wylotu.

Skomentuj

Yoshi_80 niestety mówi prawde,dopiero dziś zacząłem uważniej przeglądać zawarty na tamtej stronie materiał.Co prawda przy zmianie skoku spirali można uzyskać jak gdyby "rozwarcie" kanału ale niestety pozostają inne aspekty raczej nie do przeskoczenia.
      Ponadto kwestia stosunku powierzchni wlotu względem wylotu tuby.Ciężko bedzie.
      Wiadomo że wylot teoretycznie musi być wiekszy 10x od wlotu zaś najkorzystniejsza powierzchnia wlotu to ok 60% pow.membrany.Nawet przyjmując wylot 2 razy mniejszy,co w okreslonych sytuacjach jest jak najbardziej poprawne, w tym układzie bedzie ciężkie do zrealizowania.No chyba że zależy nam na tubie średniowysokotonowej.No ale po co wtedy cała ta maskarada?W tych zakresach przewazają tuby proste.Kółko sie zamyka.

Skomentuj

Wiem o tych aspektach ujemnych.... Sprobowac jednak mozna. Zawsze to cos innego. Jakos sie dziwnie okazuje, ze w standardowych tubach juz nie ma wiele do kombinowania :)

Skomentuj

hey! moglby mi ktos wyslac to foto co bylo tam nad wymiarami tej skrzyni?? bo nie ma go teraz, a jest mi potrzebne. z gory thx. moj mail : wasik1989@tenbit.pl

Skomentuj

co wam powiem to wam powiem ale ta budowa jest godna szacunku !!!!
            pozdrawiam

[ Dodano: 2006-04-15, 16:36 ]
            i dodam ze bardzo ładnie to zrobiłes
            Konstrukcja godna pochwały!!!!!

Skomentuj

z biegiem czasu coraz bardziej mnie intryguje ta konstrukcja. az mam ochote ja wykonac ale szkoda ze projekt juz niejest dostepny... :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                z biegiem czasu coraz bardziej mnie intryguje ta konstrukcja. az mam ochote ja wykonac ale szkoda ze projekt juz niejest dostepny... :(
                wystarczy uzyc magicznego przycisku i wszystko jest dostepne , pod reka...

Skomentuj

ciekawe jakiego?? bo ja tez jestem zainteresowany i to bardzo!! prosze o konkrety

[ Dodano: 2006-06-04, 12:35 ]
                  sam sie zastanawiam po co takie konstrukcje skoro nie mozna ich skopiowac...szkoda mi nawet gadac, kazdemu by sie sprzydalo takie cos, a tu uniedostepniaja. powiedzcie chociaz czemu!!

Skomentuj

wasik1989, a wejdz soebie w dział akustyka i poszukaj przycisku szukaj!! wpisz arz i wyskoczy ci kilkanaście tematów z kilkunastoma projektami tuby na arz'cie

sam sie zastanawiam po co takie konstrukcje skoro nie mozna ich skopiowac...szkoda mi nawet gadac, kazdemu by sie sprzydalo takie cos, a tu uniedostepniaja. powiedzcie chociaz czemu!!
                    Wszysko jest udostepnione, tylko trzeba wykazać sie inteligencją i poszukać, a to w cale nie jest takie trudne. Masz racje szkoda gadać.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                      ciekawe jakiego?? bo ja tez jestem zainteresowany i to bardzo!! prosze o konkrety

[ Dodano: 2006-06-04, 12:35 ]
                      No pewnie, najlepiej to by bylo jak by Ci kazdy wyslal adres smsem, napisal na gg, a najlepiej wyslal poleconym. Do roboty lenie !!!!

Skomentuj

myslicie ze nie szukalem?? szukalem cale 3 tyg i nie bylo, przeszukalem elektrode i inne fora, i nie bylo nic. zwatpilem w temat, mialem dzis juz zamawiac glosniki do 2waya ale skoro temat odzyl, wstrzymalem sie poszukalem projektu. jak sie okazalo, teraz jest i juz zabieram sie za prace. mam projekty, za ktore autora konkretnie dziekuje. a co do opcji szukaj i tym podobnych rzeczy zawsze to robie, i albo wczesniej slepy bylem albo cos, ale nic nie bylo. :) sorka za problem, i za uniesienie, ale to bardzo dobra konstrukcja za psie pieniadze, dla mnie bomba.
                        POZDRO

Skomentuj

;-)

pozdrawiam

Skomentuj

Jesli macie te plany to podeslijcie na mail

elminster@puszkin.org

Z gory dzieki

Skomentuj

Cholera,mafia

Skomentuj

Ja mam pytanie do twórcy tego cuda: skad wiedziałes jakie wymiary dać, jakie katy, itp?? możesz mi na to pytanko odpowiedziec?? jakies linki, cos takiego?

Skomentuj

pan_membran, hornresp.A później to tylko rysunek techniczny i wyobraźnia.

Skomentuj

lol... a umberto masz jakies rysunki technicczne swoich hornów?? bo nie umiem sie tym programem obsłużyć...:(

Skomentuj

No,no,to jakby gotowca dawac komus kto nie ma pojęcia o winisd.Nie pochwalam.
                                      Ja ponad 2 lata zmarnowałem na temat tub...

Skomentuj

Umberto, o winisd mam pojęcie... tylko nie wiem jak obliczyc taka specjalna obudowe do horna...nigdy sie za to nie zabierałem:)

Skomentuj

Witam wszystkich.
                                          Co prawda to moje pierwsze kroki na tym forum, ale nie jestem taki zielony w tych klockach.
                                          Długo zastanawiałem się, czy rozpoczynać taki projekt, ale niektóre osoby przekonały mnie, że wato spróbować.
                                          Myślę, że do połowy lipca uporam się z oudowami i jak zacznę strojenie to będę miał więcej pytań do bardziej doświadczonych kolegów w budowaniu tub.
                                          na razie nurtuje mnie kwestia, czy zaokrąglać załamania tunelu tuby?

Pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X