Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5.1 na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hehe, może to ciężką zrozumieć, ale po podłączeniu do terminala cyfry na programie grającym bluesa, talerze od perkusji piaszczą jak cholera, trzeba dać głośniej, żeby chwyciły. Moje drażnią ucho klarowną czystością - niezależnie od głośności.
    Zwrotnice:
    3D-12 x 4
    2D-12 x 2

Skomentuj

Ta "klarowna czystość" to po prostu wysokie wybijające się o grubo ponad 10dB nad reszte pasma :|
      Zamin napiszesz jakąś opinie o jakimś sprzecie to staraj się znaleźć jakiś punkt odniesienia bo wg mnie to B&W to jakaś ściema ...
      Napisz jaki model, bo jak narazie to napisałeś że mają 5 lat (zaraz pewnie zaczniesz szukać w googlach - pomogę CI : http://www.google.com/search?sourcei...UNA:en&q=B%26W )

Skomentuj

Eh, zwroty też kupione...
        No cóż - to był chyba twój pierwszy raz - pod wzgledem estetyki i jakości wykonania - jest całkiem fajnie.
        Pod względem akustyki jest (sorry) tragicznie.
        Życzę miłej przygody z DIY w przyszłości.

Skomentuj

TAK SZCZERZE MÓWIĄC WYGLĄD SPOKO ALE WIDZE PEWNE BŁEDY!!!
          POZDRAWIAM

Skomentuj

Przecież wyraźnie napisałem, że miało być tanio, szybko i bezproblemowo, a potem dodałem, ze mojej inwencji w konstrukcji jest niewiele, bo wszystko kupiłem.
            Natomiast, jeżeli idzie o odsłuchy, to ufam swoim uszom. Uwielbiam słuchać muzyki i co do jakości mam określone wymagania. Dotyczy to zarówno klasycznego rocka z lat 70, jak i Alternatywy. Kolumny spełniają moje oczekiwania, niezależnie od wiedzy teoretycznej. Bo co to za wiedza, skoro różnicę ma wychwycić jakiś przyrząd do pomiarów, a nie ucho?

[ Dodano: 2006-04-13, 13:20 ]
            Zamieszczone przez radecky
            TAK SZCZERZE MÓWIĄC WYGLĄD SPOKO ALE WIDZE PEWNE BŁEDY!!!
            POZDRAWIAM
            No to podziel się uwagami. Przecież się nie pogniewam.

Skomentuj

nie no jak najbardziej masz racje to tobie ma sie to podobać i jak ma grać!!!!
              ja jak dla siebie bym wiele zmienił!!!!

[ Dodano: 2006-04-13, 13:22 ]
              te bass refleksy takie małe ja bym dał jeden wiekszy !!!!
              zyskało by to na wyglądzie!!!

Skomentuj

moim zdaniem włogule nieprzemyślana konstrukcja, obudowy za szerokie ( jak to wygląda ) tyle głosników <LOL> to już dobre stereo by lepiej zagrało od tego wszystkiego, i te br ta wielkośc LOL, i poco dwa terminale są w subie

Skomentuj

ale tak moim zdanie to sa spoko !!!!
                  pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
                    moim zdaniem włogule nieprzemyślana konstrukcja, obudowy za szerokie ( jak to wygląda ) tyle głosników <LOL> to już dobre stereo by lepiej zagrało od tego wszystkiego, i te br ta wielkośc LOL, i poco dwa terminale są w subie
                    I do tego podwójne - nie? Otóż po, że jakbyś dokładnie czytał, to byś się zorientował, że sub chodzi ze wzmakiem, który ma wyjście dedykowane, ale może chodzić też z takim, który takiego wyjścia nie ma. Wtedy podłączasz do suba wyjście na dwie kolumny stereo i sub sumuje basy z obu kanałów. Nie znałeś takiej sztuczki? Zapewniam, że gra świetnie. Chociaż z pomiarów może wynikać, że to niemożliwe hihihihi

Skomentuj

hehe a robiłeś jakieś obliczenia symulacje bo nic o tym nie wspomniałeś jak do tąd,chyba że na pałe zrobiłeś te kolumny??

Skomentuj

Niechaiło mi się czytać wszystkiego ale szok brawa dla konstruktora mogłes te 1000zł podpalić było by lepiej wiedziałbys jak się kasa jara a tak masz kolumny ..... brak słowa ... niewime jak je nazwać.

Ale za jedno Cie cenie chcialeś cos zorbić zorbiłes ale pamietaj wpierw się pyta zanim się coś zrobi.

Skomentuj

jak to widze to odechciewa mi sie diy:( za 1000zl juz naprawde moza bylo zrobic cos co by grało i nawet dobrze wygladało:| jestem ciekawy czy sam wybierałes te zestawienie głosników czy jakis znawca Cie pokierował<LOL>

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                            Niechaiło mi się czytać wszystkiego ale szok brawa dla konstruktora mogłes te 1000zł podpalić było by lepiej wiedziałbys jak się kasa jara a tak masz kolumny ..... brak słowa ... niewime jak je nazwać.

Ale za jedno Cie cenie chcialeś cos zorbić zorbiłes ale pamietaj wpierw się pyta zanim się coś zrobi.
                            Albo kupić od Ciebie jakąś tandetę, co nie? Bałach chłopcze to my, a nie nam.

[ Dodano: 2006-04-13, 14:17 ]
                            Zamieszczone przez Explosion
                            jak to widze to odechciewa mi sie diy:( za 1000zl juz naprawde moza bylo zrobic cos co by grało i nawet dobrze wygladało:| jestem ciekawy czy sam wybierałes te zestawienie głosników czy jakis znawca Cie pokierował<LOL>
                            No, jak Ci się odechciewa, to już tylko Twój problem.

Skomentuj

Ja na twoim miejscu znalazł bm jakiegoś jel;enia co by to kupił i spróbował zrobić jakas naprawde przemyślaną konstrukcje bo za tą sume to naprawde coś pieknego i dobrego można odjebać

Skomentuj

Zamieszczone przez gangstaigla
                                Ja na twoim miejscu znalazł bm jakiegoś jel;enia co by to kupił i spróbował zrobić jakas naprawde przemyślaną konstrukcje bo za tą sume to naprawde coś pieknego i dobrego można odjebać
                                Kupujesz? buahahahaha

Skomentuj

powiem tak... zawsze mogło byc gorzej :P
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Block, wogle nie masz wiedzy i wogle nie wiesz o czym wszyscy do ciebie mówią:

1. Aby obiczyć obudowę musisz użyć programu symulacyjnego
                                    2. Aby dobrze zestroić wyżej obiczoną obudowę tzn dodać bass refelks również musisz użyć w/w programu.
                                    3. Zwrotnica w kolumnie 3-drożnej jest najtrudniejsza do obiczenia a rozwiazania uniwersalne po prostu są błętem. 3dB to dwókrotna różnica głośności u ciebie różnice między efektywnościami głośników to ktoś pisał 10dB

to są tylko 3 podstawowe rzeczy których nie spełniłeś i to świadczy nie tylko o nieprzemyśleniu konstrukcji ale o totalnym braku wiedzy.

Pozatym B&W to hi end i zdrowy rozsądek mówi, że to niebo a ziemia w porównaniu do stx. A każdy kto myśli inaczej zasługuje na spalenie na stosie. Masa ludzi na forum zna dzwięk stx i wie, że stosowanie ich na średnie i wysokie to grzech, to co dla ciebie jest krystalicznym dźwiekiem w rzeczywistości jest wybijającym sie piachem:P

A jeżeli twoimi jedynymi argumentali są przykłady z bąkami to ja ciebie serdecznie pozdrawiam. Skoro wystawiasz swój zestaw na forum to powinieneś być przygotowany na krytykę.

Skomentuj

Block, brawa za wytrzymałośc w odpieraniu ataków.
                                      Mogę się załozyć ze nie spodziewałeś się takie reakcji ze strony forumowiczów :)
                                      Ciekawie ująłeś kwestię, że skoro brzmi świetnie (dla Ciebie) to co interesują Cię jakieś głupie pomiary. Słusznie.
                                      Jesli chodzi o moje zdanie to mój stosunek do takich konstrukcji jest następujący "fajnie ze sie odważyłeś ale teraz zrób coś normalnego".
                                      Twoja wiedza z zakresu DS 5.1 jest niepełna. Zakładm jednak, że wiesz iż standard zakłada używanie w kazdym kanale takich samych głośników (pasmo) a Ty w centralnym masz dwa! wysokotonowce. Odchylenia od wytycznych są spowodowane tylko względami ekonomicznymi.
                                      W zeszłą sobote byłem w kinie DD ale z drugiej strony ekranu.
                                      Jesli nie byłeś to powiem Ci co tam było.
                                      Otóż znajdowały się tam trzy identyczne zestawy głosnikowe (lewy, prawy, centralny - stał też sub ale nie o tym) w kazdym przetwornik wysokotonowy miał magnes duzo większy od magnesu w niejednym wooferze 10 cali.
                                      rzecz w tym rzeby skompensować straty wynikłe z przesłonienia ich ekranem.
                                      ...odszedłem od tematu :)
                                      Najwazniejsze jest to ze były to trzy identyczne zestawy.
                                      Chodzi o to ze zaproponowanego przez Ciebie brzmienia nie mozna nazwać naturalnym. w THXie chodzi nawet o celowe stępnienie wysokich tonów tak jak ma to miejsce w prawdziwym kinie. A ty pakujesz do centrala dwa wysokotonowce.
                                      Nie bedę tak jak moi przedmówcy krytykował idei większej efektywności wysokich - jak ci sie podoba to niech tak bedzie. Ale nie pisząc ze to dobre rozwiązanie zawsze akcentuj że "dla Ciebie".

Pozdrawiam

Skomentuj

Muszę? a z czego to wynika? Może ktoś uważa, że powinienem, ale rzecz w tym, że nikt nie poczekał na wymiary, te efektywne - nie wynikające z zewnętrznych wymiarów skrzynki, tylko w ramach których pracują głośniki. Zaznaczyłem, że są wytłumione szczelnie gąbką a klejone elastycznym klejem ( taki hydrauliczny, zapomniałem jak się nazywa, ale to powszechnie znany klej).
                                        Co oznacza dźwięk naturalny? Dla kogo ma być naturalny? Ma to ocenić jakiś miernik? A tego miernika, to nie skalował ktoś wedug swojego widzimisię? Co? Dlaczego mam ulegać gustom tego kogoś, a nie zaufać sobie? Zdecydowanie przesadzacie z tymi Waszymi pomiarami i całą teorią czegoś, co jest bardzo proste. Przypomina mi to gościa, który jest magistrem od sprzątania (hihihi)
                                        Co kina, w którym byłeś. Mój zestaw gra w pomieszczeniu ok. 20 m/kw Musiał się zmieścić i wkomponować w otoczenie, a co do wysokich tonów - pisałem, że na nie właśnie stawiam - od basów jest sub. Ja muszę usłyszeć nawet przeciągnięcie szczotką po talerzach.
                                        A co do krytyki - wręcz przeciwnie, spodziewałem się, a na pewno nie spodziewałem się pochwał. Liczyłem tylko na coś konstruktywnego, a nie teksty na poziomie szaletu z zadęciem na wykazanie postawy cwaniaczka z łupieżem na kołnierzu.
                                        Twój post - DJtomek - zdecydowanie odbieram pozytywnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Block
                                          a nie teksty na poziomie szaletu z zadęciem na wykazanie postawy cwaniaczka z łupieżem na kołnierzu.
                                          tak odbieram twoje posty i caly ten temat

kto ci powiedzial ze te forum jest komercyjne? i ze kazdy chce sprzedac swoj sprzet?

Mialem okazje slyszec te glosniki ktore masz w kolumnach i serio nie wiem jakim cudem ci sie podoba ten dzwiek i to nie ze kazdy ma inny gust - tego sie nie da sluchac, podejzewam ze nie slyszales dobrej klasy sprzetu, no ale jak ci sie podoba to ok

Skomentuj

Czaruję...
                                          X