Zamieszczone przez Echo1
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mechano22 - pełnopasmowy monitor z linearyzacją odpowiedzi on-axis oraz Power Response na przetwornikach DS135-8 oraz ND25FW-4 firmy Dayton
Collapse
X
-
Trochę zrobię offtopic. Może trzeba by założyć nowy wątek.. Pobawiłem się tym twoim softem. Nawet zrobiłem kawałek bazy elementów z Polinku - na razie mam wybór cewek powietrznych. Jestem w szoku, bo w sumie spory kawałek softu, a jest intuicyjny, do manuala zajrzałem raptem ze dwa razy. Szacun.
Niezależnie mam pytanie, algorytm robi schematy o dość dużej ilości elementów - dla prostego 2way, ok. 15elementów. I to w takiej topologii że nie potrafię tego uprościć. Da się jakoś to ograniczyć z góry? Może coś trzeba kliknąć a ja nie zauważyłem..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNiezależnie mam pytanie, algorytm robi schematy o dość dużej ilości elementów - dla prostego 2way, ok. 15elementów. I to w takiej topologii że nie potrafię tego uprościć. Da się jakoś to ograniczyć z góry? Może coś trzeba kliknąć a ja nie zauważyłem..
Najczęściej takie sytuacje biorą się to stąd, że cele i dane wejściowe się rozmijają. Np. ustawiona jest systemowa charakterystyka celu na 90db ale głośnik ma tylko 85dB albo ustawiony jest cel impedancji na 8R a głośnik ma 4R.
Skomentuj
-
Znalazłem trochę czasu by kolumienki zdemontować, oszlifować i pomalować no i poskładać ponownie. Efekt nie jest jakiś szczególny, właściwie są to poskładane na zakładkę niefornirowane obudowy testowe, a różnią się tylko tym, że są wykonane ze sklejki a nie z paździerzu. Zauważyłem pewien plus stosowania sklejki do obudów testowych: po drobnym ogarnięciu, na tle mebli typu ikeowego dobrze wtapiają się w tło, nie wzbudzają kontrowersji, nie rzucają się w oczy, a nawet pasują (wysoki WAF innymi słowy).Last edited by XMechanik; 26.11.2022, 21:58.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Ciekawe jak ten zestaw gra ?
Zwrotnica wygląda dość skomplikowanie jak na zestaw 2 drożny.
Prawdopodobnie wychodzi 4 rząd akustycznie ( ostre cięcie) na niskotonowym i wysokotonówce.
Linkwitz-Relay LR4 ?
Swoją drogą XMachina wyglada zachęcającoLast edited by wiesiek9990; 27.11.2022, 09:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaCiekawe jak ten zestaw gra ?
Zwrotnica wygląda dość skomplikowanie jak na zestaw 2 drożny.
Prawdopodobnie wychodzi 4 rząd akustycznie ( ostre cięcie) na niskotonowym i wysokotonówce.
Linkwitz-Relay LR4 ?
Filtrowanie faktycznie ustawione było na ostro, breakup midwoofera i punkt podziału są oddalone o mniej więcej oktawę, więc żadne 6 ani 12 dB/oktawę nie wchodziło w grę.
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaSwoją drogą XMachina wyglada zachęcająco. Łatwo nie jest, zwłaszcza jak się pracuje na spinoramie a nie tylko na odpowiedzi na osi. Czasem trzeba popróbować wielu różnych ustawień zanim zacznie wychodzić coś ciekawego, ale jest to też fajna zabawa zwłaszcza jak się lubi eksperymentować.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Mam jeszcze pytanko odnośnie wyrównania czasowego w przypadku korzystania z XMachiny.
Czy XMachina bierze też to pod uwagę ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Loudsp...time_alignment
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaMam jeszcze pytanko odnośnie wyrównania czasowego w przypadku korzystania z XMachiny.
Czy XMachina bierze też to pod uwagę ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Loudsp...time_alignment
Do wyliczania odpowiedzi na osi można skorzystać z charakterystyk hor=0 vert=0 poszczególnych dróg, tylko trzeba je osobno załadować do węzła FRD(main). Korzystając z prostych zależności geometrycznych (pitagoras) trzeba jeszcze wyznaczyć odległości punktów XYZ poszczególnych dróg od punktu referencyjnego, dla którego wyznaczana jest odpowiedź na osi. Następnie, dla drogi która jest najbliżej należy ustawić w węźle Delay=0 a dla pozostałych dróg wstawić różnicę względem najbliższego przetwornika (można wpisać w cm, program automatycznie przeliczy na jednostki czasu).
Do wyliczania odpowiedzi na osi można też wykonać osobne pomiary w punkcie referencyjnym. Otwarcie bramki ustawić dla pomiaru najbliższej drogi i nie zmieniać tego ustawienia mierząc pozostałe drogi. Tak wykonane pomiary załadować do węzłów FRD(main) a Delay dla wszystkich dróg ustawić na 0. Informacja o ewentualnych opóźnieniach trafi do obliczeń za pośrednictwem charakterystyk fazowych.
Lokalizację wspomnianych węzłów zaznaczyłem na rys.
Skomentuj
Skomentuj