Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechano22 - pełnopasmowy monitor z linearyzacją odpowiedzi on-axis oraz Power Response na przetwornikach DS135-8 oraz ND25FW-4 firmy Dayton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Głośnik nie zostanie zniszczony jeśli będzie grał z tym rezystorem ale zwiększy się ilość zniekształceń intermodulacyjnych.

A jak to odczytałeś z tego wykresu? Czerwona charakterystyka to moc rozpraszana przez woofer, a zielona przez tweeter. Dla tweetera poniżej 3kHz jest zerowa. Jest tu jakiś problem?
    Last edited by XMechanik; 21.09.2022, 21:37.

Skomentuj

Trochę zrobię offtopic. Może trzeba by założyć nowy wątek.. Pobawiłem się tym twoim softem. Nawet zrobiłem kawałek bazy elementów z Polinku - na razie mam wybór cewek powietrznych. Jestem w szoku, bo w sumie spory kawałek softu, a jest intuicyjny, do manuala zajrzałem raptem ze dwa razy. Szacun.
      Niezależnie mam pytanie, algorytm robi schematy o dość dużej ilości elementów - dla prostego 2way, ok. 15elementów. I to w takiej topologii że nie potrafię tego uprościć. Da się jakoś to ograniczyć z góry? Może coś trzeba kliknąć a ja nie zauważyłem..

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Niezależnie mam pytanie, algorytm robi schematy o dość dużej ilości elementów - dla prostego 2way, ok. 15elementów. I to w takiej topologii że nie potrafię tego uprościć. Da się jakoś to ograniczyć z góry? Może coś trzeba kliknąć a ja nie zauważyłem..
        Coś masz nie tak z ustawieniami. Założyłem w ToolBox wątek dotyczący aplikacji (link), jak pokażesz co i jak masz ustawione, to może mógłbym coś zasugerować.
        Najczęściej takie sytuacje biorą się to stąd, że cele i dane wejściowe się rozmijają. Np. ustawiona jest systemowa charakterystyka celu na 90db ale głośnik ma tylko 85dB albo ustawiony jest cel impedancji na 8R a głośnik ma 4R.

Skomentuj

Podobna konstrukcja https://www.audiosciencereview.com/f...-review.12693/

Skomentuj

Znalazłem trochę czasu by kolumienki zdemontować, oszlifować i pomalować no i poskładać ponownie. Efekt nie jest jakiś szczególny, właściwie są to poskładane na zakładkę niefornirowane obudowy testowe, a różnią się tylko tym, że są wykonane ze sklejki a nie z paździerzu. Zauważyłem pewien plus stosowania sklejki do obudów testowych: po drobnym ogarnięciu, na tle mebli typu ikeowego dobrze wtapiają się w tło, nie wzbudzają kontrowersji, nie rzucają się w oczy, a nawet pasują (wysoki WAF innymi słowy).
            Last edited by XMechanik; 26.11.2022, 21:58.

Skomentuj

Ciekawe jak ten zestaw gra ?
              Zwrotnica wygląda dość skomplikowanie jak na zestaw 2 drożny.
              Prawdopodobnie wychodzi 4 rząd akustycznie ( ostre cięcie) na niskotonowym i wysokotonówce.
              Linkwitz-Relay LR4 ?

Swoją drogą XMachina wyglada zachęcająco
              Last edited by wiesiek9990; 27.11.2022, 09:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                Ciekawe jak ten zestaw gra ?
                Zwrotnica wygląda dość skomplikowanie jak na zestaw 2 drożny.
                Prawdopodobnie wychodzi 4 rząd akustycznie ( ostre cięcie) na niskotonowym i wysokotonówce.
                Linkwitz-Relay LR4 ?
                W "maszynie" nie daje się ustawić wprost konkretnego rodzaju charakterystyki, klika się tylko kształt do którego ma się maksymalnie zbliżyć spl systemu oraz podaje się nachylenie zboczy ponad które poszczególne drogi nie powinny się "wybić". Obwody będące wynikiem syntezy pełną więc role nie tylko przepustowo-zaporowe ale również korygujące, może więc być trudno przeprowadzić klasyfikację czy to taki czy inny typ filtru. W tym konkretnym przypadku bardziej mi to przypomina filtr Czebyszewa typu II niż LR, ale to tylko tak przez przypatrzenie, bez sprawdzania formalnych kryteriów.
                Filtrowanie faktycznie ustawione było na ostro, breakup midwoofera i punkt podziału są oddalone o mniej więcej oktawę, więc żadne 6 ani 12 dB/oktawę nie wchodziło w grę.

Swoją drogą XMachina wyglada zachęcająco
                Zachęcam więc do eksperymentów . Łatwo nie jest, zwłaszcza jak się pracuje na spinoramie a nie tylko na odpowiedzi na osi. Czasem trzeba popróbować wielu różnych ustawień zanim zacznie wychodzić coś ciekawego, ale jest to też fajna zabawa zwłaszcza jak się lubi eksperymentować.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanko odnośnie wyrównania czasowego w przypadku korzystania z XMachiny.
                  Czy XMachina bierze też to pod uwagę ?
                  https://en.wikipedia.org/wiki/Loudsp...time_alignment

Skomentuj

Mam jeszcze pytanko odnośnie wyrównania czasowego w przypadku korzystania z XMachiny.
                    Czy XMachina bierze też to pod uwagę ?
                    https://en.wikipedia.org/wiki/Loudsp...time_alignment
                    Nie przerabiałem dotąd tematu "stepped baffle" ale myślę, że nie powinno być problemu. Sytuacja jest poniekąd analogiczna jak w VituixCad. Do celów poprawnego wyznaczania odpowiedzi poza osią oraz power response należy dla każdej z dróg ustawić parametry XYZ tak by odzwierciedlały pozycję przetworników na froncie. Pomiary kierunkowe każdego przetwornika należy wykonać w stałej odległości od osi obrotu przebiegającej pionowo na powierzchni frontu (t.j. frontu w miejscu w którym przetwornik jest zainstalowany) Cofniętemu przetwornikowi ustawić parametr Z na grubość schodka na froncie.

Do wyliczania odpowiedzi na osi można skorzystać z charakterystyk hor=0 vert=0 poszczególnych dróg, tylko trzeba je osobno załadować do węzła FRD(main). Korzystając z prostych zależności geometrycznych (pitagoras) trzeba jeszcze wyznaczyć odległości punktów XYZ poszczególnych dróg od punktu referencyjnego, dla którego wyznaczana jest odpowiedź na osi. Następnie, dla drogi która jest najbliżej należy ustawić w węźle Delay=0 a dla pozostałych dróg wstawić różnicę względem najbliższego przetwornika (można wpisać w cm, program automatycznie przeliczy na jednostki czasu).

Do wyliczania odpowiedzi na osi można też wykonać osobne pomiary w punkcie referencyjnym. Otwarcie bramki ustawić dla pomiaru najbliższej drogi i nie zmieniać tego ustawienia mierząc pozostałe drogi. Tak wykonane pomiary załadować do węzłów FRD(main) a Delay dla wszystkich dróg ustawić na 0. Informacja o ewentualnych opóźnieniach trafi do obliczeń za pośrednictwem charakterystyk fazowych.

Lokalizację wspomnianych węzłów zaznaczyłem na rys.

Skomentuj

Czaruję...
                    X