Tak prawde mówiac to nie mam o tym pojęcia ale jestem zdania że nie odda więcej niż pobiera. A np. w moim przypadku amplitunera pobór z sieci jest chyba maksymalnym poborem jaki może wystąpić przy podłaczeniu kompletu głośników 5.1
Mam nadzieje Langusta, że nie obrazisz się za pożyczenie tego pomysłu?
Nie, zresztą to nie ja byłem pierwszy.
Zamieszczone przez ozeh
Ma to grać w 18 mkw.
Będzie dobrze. ARNy radzą sobię nawet w 30 mkw!
Zamieszczone przez Barthez
Mam jeszcze pytanie w sprawie cewki na ARNa, czy może być nawinięta drutem 0,7mm? Bo Części będę zamawiał razem z kopułkami w Greltonie a tam 1mH mają albo 0,7 albo 1,2 mm , ale za 1,2 chcą chyba 24zł.
Cóż, od biedy możesz dać 0,7mm. Szkoda, że nie ma czegoś pomiędzy 0,7 a 1,2. Możesz zaszaleć i wziąć 1,2mm, no ale to trochę sztuka dla sztuki.
Z kosztami chciałem sie zmieścić w 400 zł, ale jako że zamiast PJta wezmę jednak Visatona, to
na pewno przekroczę tą sumę o 100zł. Zamiast dopłacać tyle do cewki wolałbym kupić inne niskośredniotonowe niż ARNy więc wezmę tą 0,7.
A jeszcze mi się przypomniało. Te kolumny mają być raczej do słuchania muzyki, głównie klubowej. Do filmu jak na razie zagrają sporadycznie. Sądzicie ze to nie będzie dla nich żaden problem? I czy będzie czym wykopać od czasu do czasu gdy jestem sam w domu?
te kolumny wlasnie najlepiej sprawdzaja sie w takiej muzyce ze zwgledu na nienajlepiej uwypuklone srednie tony (cos w rodzaju naturalnego konturu). jak masz czym je zasilic (a wyglada na to ze masz) to poprostu odkrecisz sobie troche galke i nawet poczujesz calkiem przyjemny dreszczyk na ciele (tylko oczywiscie nie spodziewaj sie cisnien jak z dbdragu :P)
ozeh, powiem ci tak: ja je mam od jakiegos czasu i nawet niechce mi sie suba budowac bo poprostu one mi wystarczaja. D&B bardzo przyjemnie sie slucha a jak za dlugo przesadze z glosnoscia to nawet sasiedzi przychodza na skarge (babka mieszka 2 pietra nizej :razz: )
jak na kolumny za takie pieniadze to wg mnie one sa bezkonkurencyjne :wink:
Super. Wyjaśniło się wszystko co było niejasne. Decyzja juz prawie podjęta. Niestety moj projekt ruszy dopiero koło września ale to nic. Ważne żeby bez pośpiechu je wykonać.
Widzę ozeh, że myślimy podobnie bo tez będe budował swoje kolumny w tym czasie tylko jeszcze mysle nad ich rozmiarem, ale to już jest w moim temacie :wink:
Jeszcze takie pytanie do SC10N. Gdzie w nich jest plus a gdzie minus? Bo na naklejce plus jest
narysowany z prawej strony a znowu czerwona kropka jest przy zacisku z lewej strony. Ten z lewej jest większy od prawego. Już sie pogubiłem.
Barthez, chyba trafilismy na jakas taka serie tych sc10n ze naklejki sa odwrotnie.
Chyba skonczysz szybciej ode mnie bo ja dopiero postawilem budy. caly czas czekam na ARNy i czesci do zwrotek :sad:
No możliwe, że taka seria. Ja już mam kolumny złożone. Został jeszcze fornir i lakier, ale na razie grają bez wykończenia. Ten Visaton jest niezły, lepszy od GDWK 11/100, którego mam w
drugich kolumnach.
przy pierwszym bezposrednim porownaniu roznicy nie slyszalem zbyt wilkiej. jednak po dlugim sluchaniu kolumn na GDN 16/50/6 + sc10n nagle przesiadlem sie spowrotem na kolumny yoshiego - roznica byla dosc zauwazalna.
sc10n jest dobrym glosnikiem na poczatek bo nie narzuca sie i az tak bardzo nie drazni. jednak jak porownasz go do dowolnego glosnika klasy wyzszej to juz go wiecej nie tkniesz
tonsil jest szczegolowy no i... no i mozna go nieco nizej ciac - to chyba wszystko :razz:
Wiem że ten visaton nie jest nie wiadomo czym. Ja te kolumny złożyłem do słuchania mp3 z kompa więc nie chciałem inwestować dużych pieniędzy.Uważam tylko, że to jest taka sama klasa jak 11/100.
Witam, mam pytanie odnośnie tego czy mogę podłączyć z jednego kabla ARN`y żeby miały po 4ohmy. Mam wzmacniacz na 4ohm i chciałbym go wykorzystać w 100%.Oczywiście zwrotnice będą budowane pod 4ohmowe głośniki
P.S. gdzie można kupić te sc10n? bo nigdzie nie mogę ich znależć.
Skomentuj