Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki na STX AKX-ach by maaaly

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki na STX AKX-ach by maaaly

Tytułem Wstępu

Witam. Moja przygoda z DIY zaczęła się dość nie dawno, dzięki użytkownikowi eXe który zaszczepił we mnie swoją pasję. Zapragnąłem więc sam skonstruować sobie głośniki. Na początku jednak zaopatrzyłem się w amplituner Yamaha RX-530 żeby mieć czym je nakarmić. Następnie przyszła pora na wybór przetworników. Po zasięgnięciu wielu opinii, w końcu zdecydowałem się na dwa modele STX: GDWK-10-200-8-AKX i GDN-15-100-8-AKX.

Praca wre... -czyli o budowie

Plany zaczęły przechodzić w działania. Tutaj podziękowania należą się Irkowi za zaprojektowanie zwrotnicy specjalnie pod te dwa głośniki, gdyż wcześniej nikt tego jeszcze nie zrobił. Obudowy o wymiarach S 17cmxW 35cmxD 30cm i objętości 11.1L strojone na 45Hz br-22cm
    zmontowałem z płyty wiórowej 18mm. Całość kleiłem zwykłym klejem do drewna. Wyciąłem otwory pod głośniki i terminale i czekałem na inwencje jak je wykończyć...
    Chciałem żeby były one na swój sposób inne niż wszystkie więc postanowiłem obić je szarą alcantarą. Pod spód powędrowała pianka tapicerska o grubości 1cm. Na boczne ścianki przykleiłem płyty laminowane koloru wenge. Po małych zawirowaniach z paczką polinka, mogłem się zabierać za lutowanie zwrotki. Nakląłem się przy tym niemiłosiernie ale jakoś się udało:)

Ostatnim etapem był montaż przetworników(ponownie dzięki Irek za załatwienie głośników). Jako, że to mój pierwszy projekt to i tu nie obyło się bez wpadek przy montażu, ale ogólnie rzecz biorąc wszystko się udało.:)
    Satysfakcja jaką mi to sprawiło jest bezcenna, więc czuje, że na jednym zestawie się nie skończy.
    Głośniki grają naprawdę fajnie, o niebo lepiej niż wszystkie wieżopodobne cuda które miałem wcześniej. Oceniajcie, komentujcie. Krytyka jest potrzebna bo motywuje do lepszej pracy

Cennik:
    Przetworniki: 300zł
    Zwrotnice+br+terminale+kable: 165zł
    Płyty wiórowe: coś ok. 20zł
    Alcantara: 30zł za arkusz 100x140
    Pianka 1cm: 4zł
    4 płyty wenge: 40zł
    Kleje: butapren, do drewna, do skóry: ok. 35zł
    Ogółem: 594zł co uważam za w miarę dobry wynik:)

Na koniec kilka fotek z prac i efektu końcowego:

Ładnie się prezentują ale ja dał bym br z tyłu.Ogólnie 5/6

Skomentuj

Fajnie, że zrobiłeś coś innego niż wszyscy, ale ja bym pod ten materiał nie dawał gąbki, a najlepiej chyba by było tylko przednią ściankę obić materiałem a resztę okleić. Bo teraz trochę przypominają wersalkę :razz: Ale dźwiękowo na pewno jest znacznie lepiej.

Skomentuj

oszpeciles wszystko ta pianka. wywal ja i przyklej to na stale

Skomentuj

Hm moze i inne niz wszystkie ale mnie sie jakos nie podobaja moze przez ta pianke a moze po prostu wole fornir :wink: Jednak nalezy sie pochwala za sprobowanie czegos nowego bo ne ma to jak doswiadczenia :wink:
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Co to za okleina, a feeeeeeeee!!!

Widać, że przygode zacząłeś nie dawno :P Bo gdybyś poczytał więcej, wybrałbyś lepsze przetworniki :P

Skomentuj

cudny90, jakie są wg Ciebie lepsze przetworniki w tej cenie ?

Skomentuj

Powiem tak: Nie lubię stxów

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                  Ale nie lubisz bo nie lubisz czy masz jakies specjalne powody??? :razz:
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Krytykujesz kogoś a sam nie umiesz odpowiedzieć na pytanie. Moim zdaniem w tej cenie świetny wybór.

Skomentuj

Poprawiać nic nie będę bo mnie się one podobają:) Zresztą pianka jest przyklejona na tyle, że wypadało by zrobić nowe budy. Decydując się na takie połączenie chciałem zrobić coś innego niż zwykłe głośniki. Większość z Was forniruje, kilka konstrukcji miało eko skórę, ale żadnej nie znalazłem z alcantarą. Docelowo przez środek miał przebiegać jasny pas eko skóry, a boki miały być ciemne. Jako, że skóry w jasnych odcieniach nie dostałem, to zaryzykowałem i kupiłem alcantare, i nie żałuję żadnej złotówki:)
                      cudny90, mnie się podoba jak grają. Jedni lubią blondynki inni brunetki. Kwestia wyboru:)

Skomentuj

eXe, skoro kolega jest początkującym, założe się o 1000zł, że chciał mieć jak najwięcej W :P ( możliwe, że si mylę, ale 70% początkujących myśli takim tokiem rozumowania )

Ja wolałbym taniej, słabiej i imo lepiej, bo i tak nie będzie słuchał głośniej, niż na 3/5 volume :P

Choćby popularne połączenie arn150 + sc10n

Skomentuj

cudny90, twoje rozumowanie mnie trochę dziwi. Piszesz, że na pewno chciał jak najwięcej W i przez to kupił głośniki które jakoś ich wybitnie nie mają? Właśnie przegrałeś 1000 zł, bo jakby mu zależało na WWWWWW o których tak piszesz to kupiłbym jakiegoś alpharada itp.
                          A i jeśli uważasz że arn 150+sc10 zagra lepiej niż te stxy to mylisz się dość poważnie(to tak lekkim językiem mówiąc).

Skomentuj

Choćby popularne połączenie arn150 + sc10n
                            :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                            To lepsze niz te polaczenie stxow??? To wykazuje na Twoje male oczytanie na forum :razz: Znajdz chociaz 1 posta gdzie ktos wspomina ze arn jest lepszy niz ten stx
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

cudny90, Nie sądzisz, że gdyby zależało mi na dużej ilości W to wybrałbym się do Media Markt i kupił ładną plastikową, świecącą wieżę z dużym napisem SONY??:) I chciało by mi sie męczyć z obijaniem obudowy i całym tym budowaniem? Ja wiem, że swój budżet wykorzystałem maksymalnie jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena. I to mnie w pełni satysfakcjonuje.

Skomentuj

Sorry, ale ja piszę o tym, co ja uważam za lepsze, rozumiemy się?

OK, co do watów, to się pomyliłem Zwracam honor, maly :)

Skomentuj

Sorry, ale ja piszę o tym, co ja uważam za lepsze, rozumiemy się?
                                  I uważasz, że ARN150 i sc10 są lepsze?

Skomentuj

I uważasz, że ARN150 i sc10 są lepsze?

Zdaje sobie sprawę, że STXy są lepsze ( nie jestem znawcą, więc to co czytam, mówię ), ale po prostu gdybym miał wybrać ten zestaw co ma maly, a arn150 + sc10n to wybrał bym ten drugi

Mówię Wam, tak po prostu mam i tyle

Skomentuj

Mówię Wam, tak po prostu mam i tyle
                                      Tak ma wielu a uprzedzeniem jest pewnie to ze to przeciez polskie i na pewno inni to robia lepiej :razz:
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

eXe, skoro kolega jest początkującym, założe się o 1000zł, że chciał mieć jak najwięcej W ( możliwe, że si mylę, ale 70% początkujących myśli takim tokiem rozumowania )
                                        Pewnie wiesz to ze swojego doświadczenia. Ale nie każdy myśli tak jak Ty.

cudny90 skoro jesteś takim znawcą to na jakich głośnikach robisz swoje monitory. Pewnie te stxy są lepsze od większości tesli.

Dla mnie przetworniki są ok, no ale konstrukcja i wykończenie mi się nie podoba :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X