Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki na STX AKX-ach by maaaly

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a ja bym poprosil projekt tej zwrotnicy jesli mozna :) bylbym baaardzo wdzieczny:)

Skomentuj

micsta1, w dziale akustyka masz temat z gotowymi schematami

Skomentuj

A to cos nowego ze b-r nie moze byc zamontowany w poblizu scianek??
        Bo niby bedzie dzialal nieefektywnie? Kto Ci El_liero takich bzdur do glowy nawsadzal?
        A widziales kiedys b-r szczelinowy ktory jest niejako przyklejony do jednej scianki i po trochu do dwoch pozostalych?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          A to cos nowego ze b-r nie moze byc zamontowany w poblizu scianek??
          Bo niby bedzie dzialal nieefektywnie? Kto Ci El_liero takich bzdur do glowy nawsadzal?
          takie teorie glosili na jednej starej dosc popularnej kilka lat temu stronie. chodzilo tam chyba o wplyw odleglosci scianki od tunelu na przeplyw powietrza (szumy itp)
          jednak juz nawet kilka razy pojawialy sie wzmianki chyba od "hertza" o umieszczaniu tunelu w narozniku co pozwalalo obnizyc strojenie bez wydluzania tunelu...

jaka jest prawda to niemam pojecia ale faktywnie szczelinowki robie z wykozystaniem scianek bocznych :P

irku, az sie zdziwilem ze tutaj piszesz... :)

Skomentuj

Skoro mój temat został odgrzany, to ja pochwalę się swoimi monitorkami vol. 2. Przetworniki są te same, jedynie obudowy zrobiłem od nowa. Tym razem padło na fornir. Przeklinane przez Was br-y powędrowały na tył. Aktualne wymiary 18x32x33. Osobiście jestem zadowolony chociaż zawsze mogło by być lepiej. Koszta nowych bud wyszły w okolicach 150zł ale to głównie przez drogi mdf oraz lakier i klej których musiałem kupić więcej:/ Nie żałuję ani trochę bo zebrane doświadczenie- bezcenne.

Pozdrawiam

Więcej fotek wrzucę jak będzie jasno. To tak na szybko zaraz po skończeniu

Skomentuj

Tamte budki byly brzydkie a te niczego sobie :).. tylko moze by je jeszcze raz przeszlofowac i lakierowac?

Skomentuj

no teraz to zupelnie inna bajka
                widze ze nawet frezow sie dorobiles. tez mialem w planach bambus ale jakos wyszla "czekolada" :P

Skomentuj

Wymiary, które podałeś to oczywiście zewnętrzne? Bo wyjdzie pewnie z nich jakieś 19 litrów to trochę dużo jak na 15 akx.

Skomentuj

Jasne, że zewnętrzne :lol: Wewnętrzne wyszły coś koło 12L. Co do lakierowania dostały już 6 warstw bezbarwnego z połyskiem, a pomiędzy każdą warstwą papier ścierny od 320 w górę. Pewnie mógłbym je jeszcze parę razy pomalować, ale ostatnio nie miałem w ogóle czasu, a brak głośników doskwierał coraz bardziej. Ale teraz też nie jest źle :wink:

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie basu. Bo robie coś bardzo zbliżonego. 15 akx + pj i jak narazie u mnie w testowej budzie nie klejonej na wkrętach bez tłumienia jest go bardzo malutko i zero w nim mięsistości do tego bardzo wysoki. Buda 37x16x20 br hp 50x145.

Skomentuj

Wygrzeją się głośniki i będzie bas, miałem to samo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                          Wygrzeją się głośniki i będzie bas, miałem to samo :)
                          Jak długo muszą się wygrzewać? To znaczy po jakim czasie i z jaką głośnością były eksploatowane do czasu kiedy pojawił się bas ?

Skomentuj

nonameplum, zostaw je aby sobie grały jak gdzieś wychodzisz, tak nie za głośno.
                            Słuchałem tych głośników od autora i powiem Ci, że basu jest wystarczająco.

Skomentuj

Ok dzięki, najpierw skończę robić budy docelowe, bo jak na razie powietrze mogło uciekać bokiem i nie wytwarzało się odpowiednie ciśnienie. Mam nadzieję, że bas sie pojawi, bo teraz to jest go na prawdę mało i wysoki. Niedługo pewnie zamieszczę też swoją konstrukcję.

Skomentuj

A mnie zastanawia takie wysokie strojenie.. 50/145 to jakies ponad 50Hz.. ? nie rozumiem skoro ten glosnik wyraznie nadaje sie do zestrojenia na te 42-43Hz ?

Skomentuj

Strojenie wychodzi na 47 Hz. Bo tak naprawdę br będzie miał te 47 mm i 142 mm. Więc biorąc to pod uwagę wychodzi koło 47-48 Hz. Ale można trochę przedłużyć jak coś.
                                  A jaki tunel byś proponował ale żeby już miał 50x ... do 12 l ?

[ Dodano: 2008-04-22, 19:42 ]
                                  Ale br taki sam też zatosował dolphin123 w swoich monitorkach. HP 50x145 więc sam nie wiem. Ja po projekcie doplhina123 i sprawdzeniu w winISD zdecydowałem dobrać podobny.

Skomentuj

bassboxem:

12l 50/145 = 52,7Hz

12l 50/200 = 46,8Hz

12l 47/142 = 50,24Hz

---
                                    sam sie zastanawiam nad strojeniem i litrazem dla moich - chyba najlepiej by bylo dac 12L 46Hz ale to dosc dlugi tunel, mozna sie tez zastanawiac nad szczelinowym

Skomentuj

Albo jeszcze można próbować:
                                      12l : 43Hz - 47x 199,5 mm
                                      12l : 45Hz - 50x 205 mm

Taki tunel może trochę długi ale jeszcze nie byłoby źle. Budę można zrobić na 32x15x25 i br dać z tyłu.

Skomentuj

Jak pisałem moje głośniki mają 12L i strojenie jest bodajże na 45Hz. Br ma około gdzieś 55x230mm i basik jest milutki:)

Skomentuj

n_omyzs, wez nie gadaj bzdur. napewno nie strojenie na 42-43Hz bo to nie 8"
                                          a ta rurak ma dokladnie 43mm wiec strojenie wypada na okolice 46Hz co wg mnie i tak jest odrobine za nisko...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X