Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 75 nowe wcielenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najpierw napisz cenę, bo Altusy różnie stoją na aukcjach.
    Ale za kilka stów to raczej wszystko gra lepiej od Altusów :)
    Wygląd to już kwestia gustu.

Skomentuj

Wszystko czyli co??? Wszystko jest lepsze ale nikt nie potrafi napisać co. Żaluzje cenę do 500 600 zl

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez maariusz2308 Zobacz posta
        I mam pytanie skoro altusy są takie złe to dlaczego tyle ludzi je ma i chce mieć
        Dla bardzo wielu to sentyment minionej epoki , młodzieńczych lat
        Dla innych naśladownictwo , moda :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wszystko czyli co??? Wszystko jest lepsze ale nikt nie potrafi napisać co. Żaluzje cenę do 500 600 zl

Spróbuj pytanie sprecyzować w języku polskim , łatwiej będzie coś doradzić :)

Skomentuj

Ciężko wytypować które kolumny dla Ciebie będą grały lepiej od Altusów, niektórych ciężko przekonać że coś co nie nazywa się Altus moze grać lepiej.

Wiemy jak są wykonane Altusy, z jakich głośników oraz jakie zwrotnice tam zostały zastosowane, dzięki temu możemy powiedzieć że taki projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

...z Wavecorem 07 na górze, zje na śniadanko z chlebkiem i z musztardą te Altusy

Co do używanych kolumn, większość z nas buduje kolumny DIY, które w tej cenie jaką podałeś też są lepsze od tych które można zakupić na aukcjach, więc nikt nie kupuje tych kolum, więc i ciężko coś doradzić.
          Aczkolwiek wiedząc co siedzi w Altusach, śmiem twierdzić że da radę kupić lepsze kolumny w ich cenie, tylko czasem trzeba dłużej poszukać.

I naprawdę wolał bym postawić w domu takie coś: http://allegro.pl/zestaw-dwoch-kolum...3.html#thumb/1

...niż Altusy.
          Last edited by marian; 06.09.2016, 11:21.

Skomentuj

Kolega wziął złom i chce zrobić sobie tanio kolumienki - źle.
            Pomalował, okleił, wygląda to przyzwoicie - źle.
            Zregenerował głośnik - źle.
            Oczywiście najlepiej by było zregenerować te Tonsile na zestawach naprawczych i sprzedać a kolumny porąbać ale skoro już zaczął to chyba można by mu pokibicować co?

Skomentuj

Trzymam kciuki maariusz2308 skoro już zacząłeś. Nie czytam tych krytykantów/ignorantów.
              Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
              Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
              My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                Trzymam kciuki maariusz2308 skoro już zacząłeś. Nie czytam tych krytykantów/ignorantów.
                Ja ze swojej strony, prosiłbym o umieszczanie komentarzy i postów które nic nie wnoszą (merytorycznie) do tematu w tagu offtopic.

Skomentuj

Zacząłem i skacze. Krytyka też jest dobra motywuje i w sumie co bym z tych kolumn zrobił i tak ktoś się znajdzie komu to niebedzie pasować. Zecz gustu. Ale tu nie o to chodzi. Chcem pokazać że nie dużym nakładem kosztów i trochę pracy własnej można zrobić coś dobrego.

Skomentuj

Dziś zajmę się zwrotnica. To są te co były w kolumnach.
                    Zauważyłem że jedna jest uszkodzona ale mam też trzecia też niesprawny ale spróbuję coś z nich zrobić. Napewno wymienię kable na grubsze.

Skomentuj

Te kondensatory bym wymienił zamiast kabli najpierw, ale czy to coś pomoże.. działaj, działaj. Nawet nie wiedziałem, że w Atlusie siedzi taka duża cewka powietrzna.

Skomentuj

Nie na temat...
                        I mam pytanie skoro altusy są takie złe to dlaczego tyle ludzi je ma i chce mieć. I jakie kolumny można kupić za tą cene
                        Marian Ci odpisał dlaczego.
                        Dobry towar kosztuje adekwatnie dużo. Takie "altusy" w tej chwili są porównywalne z chińskim najtańszym bazarowym towarem.

Popatrz chociażby na obudowę:
                        1. płyta wiórowa, brak wzmocnień, duży woofer.
                        2. Te obudowy mają już kilkadziesiąt lat. Kiedyś miałem te obudowy w rękach i zrzuciłem je z metra na betonową podłoge to sie rozpadły na klepki.

Nie wspomnę o charakterystyce przenoszenia tych kolumn.

Nie na temat...
                        tak ktoś się znajdzie komu to niebedzie pasować. Zecz gustu. Ale tu nie o to chodzi. Chcem pokazać że nie dużym nakładem kosztów i trochę pracy własnej można zrobić coś dobrego.
                        Proszę Cię kolego sprawdzaj pisownie bo aż się płakać chce.
                        Właśnie że to nie jest rzecz gustu tylko podejście od strony technicznej do tego.

Źle zrobiłeś wiele rzeczy i teraz brniesz w to dalej- OK, ale nie przekonasz tu nikogo że to co robisz jest dobre, bo nie jest

Zauważyłem że jedna jest uszkodzona ale mam też trzecia też niesprawny ale spróbuję coś z nich zrobić. Napewno wymienię kable na grubsze.
                        Nie ma sensu, zdecydowanie lepiej wymienić kondensatory. Jak już chcesz grubszy kabel to tylko na woofer.
                        Last edited by Rfck; 06.09.2016, 14:49.

Skomentuj

Te GDWT nadają się co najwyżej na odstraszacz dzikich zwierząt, nawet przy łupankach są niezonośne.

Jedyne co by miało jakiś sens, to montaż kopułek (nie GDWK9/xx, są trochę lepsze, ale wciąż słabe jakościowo) i projekt sensownej zwrotnicy, a na 3w projekt zwrotnicy wyjdzie tyle, że przestanie być tanio.

Skomentuj

Nie musisz wymieniać Kabli tylko Kondensatory stare na nowe. Możesz zamówić Kondensatory u Grelton'a [MDL 100v], STX'a [PET 100v] albo na Allegro. Ale lepiej kupić MDL albo PET - Price/Quality.

Pomogę - jeśli podasz wartości Kondensatora a ja poszukam i wyśle linki gdzie można kupić taniej.

GDWT - to prawda że mocno cyckają.

Nie wiem czy to oryginał

Znalazłem tanie i dobre 2x [2.2uF + 10uF]:
                            http://www.grelton.pl/page8.php?view...ge&category=28 wydatek ~10zł [MDL 100v]
                            Albo
                            http://stx.pl/category/akcesoria-kol...e-kondensatory wydatek ~25zł [PET 100v]
                            Albo
                            http://allegro.pl/audyn-cap-mkt-kond...271113194.html (Audyn Cap MKT Kondensator 2,20 uF MUSISZ GO MIEĆ)
                            http://allegro.pl/mundorf-ecap-100v-...247604238.html (Mundorf Ecap 100V 10,00 uf bipolarny 5% tolerancji)
                            Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.

Skomentuj

Wymieniłem kable zasilające i od woofera kondensator uszkodzony i sprawdziłem zwrotnica działają. Dzięki za link z kondensatorami. Złożę całe kolumny zobaczę jak grają i wtedy wymienię. Narazie zostawię tak jak jest.

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie wygluszenia. Co zastosować? Tylko w rozsądnej cenie. W kolumnach było coś takiego

Skomentuj

Dacron, owata, welna ecose, gabka.

Skomentuj

Pomyśl o wstawieniu choć dwóch wzmocnień wewnętrznych z odpadowych nawet płyt.

Skomentuj

Biała Watolina [Tanie i Dobre] Np:
                                      http://allegro.pl/owata-ovata-watoli...538266433.html (Owata ovata watolina 400g/m2 szer.160cm gr. 4cm) -400gram
                                      Albo
                                      http://allegro.pl/wytlumienie-materi...401477810.html (Wytłumienie Materiał tłumiący Włóknina do kolumn) -800gram

Skomentuj

W jaki sposób mam te wzmocnienia wkleic

Skomentuj

W których miejscach najlepiej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X