Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Soft start + DC bloker + filtr sieciowy do wzmacniacza - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój gotowy Trafo 650VA ładnie ucichło, elegancko. Dobra robota borys :)

Borys, czemu mostek musi być aż na 15/25A? Te niebieskie kondensatorki 2,2nF muszą być koniecznie takie? mam trochę 3,3 i 4,7, nadadzą się?
    Jakie napięcie panuje na LED2(zielona), 24-15?

Skomentuj

OO widzisz, bardzo ladnie, starannie polutowane.

Mostek musi byc na duze natezenie poniewaz tak naprawde robi on za ''klamp'' dla reaktancji elektrolitow od DC blockera.
      Dziala to tak ze przy malym obciazeniu prad plynie przez reaktancje dwuch elektrolicikow obok mostka, spadek napiecia na tych elektrolitach jest ograniczany przez mostek prostowniczy (do okolo 1,5 - 2V maks), mostek musi miec spory zapas zeby nie doszlo do sytuacji jak cos z nim sie stanie i nie bedzie mialo co ograniczac spadku napiecia na elektrolitach, wowczas beda fajerwerki jak w Sylwestra.
      Te niebieskie kondensatorki moga miec inne wartosci, wazne tylko zeby byly klasy X2 Y2 czyli do filtrow.

Na diodzie Led2 i Led1 nie ''panuje'' napiecie (bedezie tam spadek napiecia 1,8-2V), zapewne chodzi ci o to czy mozna podlaczyc pod tego leda np podswietlenie przelacznika --> jasne ze mozna, zawsze tam podlanczam podswietlenie.
      Generalnie diody Led1 i 2 sa zasilane z takiego samego napiecia jak przekazniki (wychodzi jakeis 24V), natomiast prad jest ograniczony rezystorkami do wartosci okolo 2.5mA na kazdego Leda.

Bezpiecznik mozna by dac w obudowie plastikowej zeby sie przypadkiem do palca nie przykleil.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No już czaje :) Kondensatorki wszystkie mam z filtrów przetwornic, ATX, czy nawet ładowarki do akumulatorów wkrętarek.
        Dobrze mówisz, teraz podłączę ten mój przycisk podświetlany, tylko muszę zenerką chociaż do 12V zbić i reza wymienić, bo to zjaram.
        Miałem plastikowe mocowanie bezpiecznika, ale nie pasował mi raster. Dotknie, będzie miał pecha :>

Aha, jeszcze jedno. Do wersji V1.1, tej co wyżej nie ma "oficjalnej" prasowanki. Ja robiłem sobie z gerberów na PDF, potem photoshop i do druku. Będę musiał i tak przerobić sobie, bo ten kondek 1500uF na wcisk mi wchodzi obok przekaźników, na mostek inny raster dołożyć, na dławik to samo.

Skomentuj

Które dławiki dajecie?

CAX-2.2-2.7
          Dławik:drutowy;THT;2,7mH;2,2A;8 3mΩ;250VAC;-40÷125°C;±30% ROHS Producent: TALEMA Symbol producenta: CAX-2.2-2.7

Ten nie pasuje rozstawem, trzeba wiercić korewa.

Skomentuj

Ten pasuje
            https://www.tme.eu/pl/details/cav-2....eniowe/talema/

Skomentuj

Shiet. A dopiero zakupy w tme robiłem i właśnie kupiłem dwa złe.
              Dzięki.

Zapomniałem ze to 6,8mh ma być. Hmm, to może żeby ich nie zmarnować to przewierce.
              Dla potomnych:
              TALEMA CAV-2.0-6.8
              Dławik: drutowy; THT; 6,8mH; 2A; 148mΩ; 250VAC; -40÷125°C; ±30%

Skomentuj

Odkopię temat. Chodzi o kondensator C3. Czy może on być innej wartości np. 100nf i na mniejsze napięcie DC niżeli 600v? Mam kilka takich z normą X2 i Y2. Dziękuję za szybką pomóc.

Skomentuj

regan
                  Kondensator C3 musi miec odpowiednia wartosc pojemnosci, jego reaktancja dziala jako zasilacz pomocniczy. W uproszczeniu taki zasilacz reaktancyjny mozemy potraktowac jako zrodlo pradowe (do zasilania przekaznikow) gdzie Xc=1/(2*PI*f*C).
                  Po naszemu jak dasz 100nF to braknie pary na zasilenie przekaznikow, od biedy mozesz dac 330nF.

Skomentuj

Dałem 470nF bo taki miałem akurat na stanie i układ działa ale na cewkach przekaźników odkłada się 31V i po godzinie pracy są dość ciepłe. Chyba to nie jest normalne?

Skomentuj

zamawiam części to kupię od razu odpowiedni kondensator. Czy dławik może być taki: CAF 3,1-1,2 ; 1,2mH; 3,1A? Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Borys, mam zagadkę, nie walcze z tym, ale zapytam :) To tak, jak włączam sobie zasilaczyk, to zapala się D1, no i po chwili załączają się przekaźniki, a dioda D2 się lekko żarzy, ale! widać to w totalnej ciemności. Co padło? DZ1? Dodam, że od początku tak jest i nawet z rezystorem 680R świeci tak samo :)
                        Last edited by marcin55246; 16.01.2019, 20:56.

Skomentuj

W tme nie ma tego dławika talema. Czym to można zastąpić? Ma być z kompensacją koniecznie? W bomie tylko info o indukcyjnosci, a co z pradem i rezystancja?

Skomentuj

Marcin
                            Sprawdz zenerke albo ja wymien tak bedzie szybciej oraz sprawdz sobie LEDa czy jest sprawny. Rezystory sa dobrane tak zeby wypadkowy prad plynacy przez LEDy byl taki sam takze nie wymieniaj rezystora R7=3,3kR na inny, musi byc taki jak jest.
                            Zmniejszajac wartosc tego rezystora, kradniesz prad przeznaczony na cewke przekaznika Relay2.
                            Jak sprawdzic diode zenera DZ1 ?
                            Opcje sa dwie:
                            1. Wylutowac, zbiasowac delikatnie przez rezik jakis i sprawdzic czy klampuje wstecznie to 15V, no i oczywiscie obmierzyc miernikiem na ''diodzie'' w obydwie strony czy ta zaporowa nie jest uszkodzona.
                            2. Jak ci sie rece nie trzesa to po prostu wlacz soft start i miernikiem zmierz spadek napiecia na zenerce.
                            3. LEDy szczegolnie te z chin moga byc dosc slabej jakosci i np przy lutowaniu/podgrzewaniu moga sie uszkadzac --> sprawdz miernikiem LEDa (miernik przewaznie ma CCS okolo 1mA)

Xafu

Prad --> zastanow sie jaka wartosc pradu max bedzie ci potrzebna i kup odpowiedni dlawik. Otworz sobie note katalogowa i dobierz dlawik o rozmiarze 4.
                            Last edited by borys; 15.02.2019, 07:19.

Skomentuj

Borys, a to w końcu ten co wkleiłeś moze być (3,9mH), czy mam szukać 6,8mH z tej serii (bo właśnie tych 6,8 nie ma i czas dostawy 24tygodnie). To będzie pracować z trafem do iampa200

Skomentuj

Ponieważ mam zamiar złożyć to szukając części znalazłem tu . Pytanie czy ten jest ok do klona M2 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7731563563

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
                                Last edited by pataus; 15.02.2019, 14:45.

Skomentuj

Xafu1, patus
                                  Kup ten co ci wkleilem, bedzie dobry.

Pozdr

Skomentuj

Dzięki choć z tme ciężko zamawiać takie pojedyncze elementy dlatego pytałem:)

Last edited by pataus; 15.02.2019, 18:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez pataus Zobacz posta
                                      Ponieważ mam zamiar złożyć to szukając części znalazłem tu . Pytanie czy ten jest ok do klona M2 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7731563563

Co to jest klon M2?
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Klon firstwatt M2 N.Passa

Skomentuj

Zapytam inaczej : czy cewka o długości 31 mm wejdzie na płytkę bez problemu? Ta Talema ma 27mm długości

Last edited by pataus; 19.02.2019, 12:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X