Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka Mocy na 5 x LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka Mocy na 5 x LM3886

Witam
    Jako ze w sieci ciężko znaleźć układ na 5xLM3886 na jednym PCB a dodam ze mi się nie udało to po prostu zrobiłem
    Myślę ze tego układu nie trzeba opisywać układ jest testowany gra bardzo dobrze ale radiator jest za mały i muszę go chłodzić powietrzem po dodaniu odpowiedniej wielkości radiatora będzie ok
    5xLM3886.rar
    Last edited by kulamario; 09.05.2018, 22:40.

A tak układ wygląda niestety już nie mogę dodać fotek do pierwszego postu bo nie można już go edytować
    Last edited by kulamario; 10.05.2018, 14:26.

Skomentuj

Co tworzysz?

Skomentuj

5.1 do kompa powiedzmy

Skomentuj

A ten kanał 0.1 na czym?

Skomentuj

pracuje nad mostkiem LM3886 bo TDA nie podoba mi się jak gra

Skomentuj

Taki 'malutki' radiator i jeszcze zamaly? Miedziany czy alu? Jak go postawisz pionowo dalej sie mocno grzeje. Ile woltow na zasilaniu?

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

https://www.neurochrome.com/taming-t...ip-amplifier/#

Skomentuj

Moze cos oscyluje i dlatego sie grzeje, tylko przypuszczenia. Wielu ludzi pisze ze ciezko im jest zrobic naprawde dobre plytki do 3886 z tego powodu.
                  http://www.diyaudio.com/forums/chip-...886-kit-9.html
                  Kiedys myslalem by kupic kit z Chin ale po przeczytaniu kilku postow to mi sie odechcialo.

Skomentuj

mam z Ebay taki kit i jest ok

no grzeje się jak się go sprawdza tak konkretnie na max na rezystorach
                    bo jak słuchasz muzyki tak normalnie to jest ok nie osiągniesz takich temperatur na tych głośnikach jak na rezystorach
                    Last edited by kulamario; 10.05.2018, 23:21.

Skomentuj

Ah, ma rezystorach to ma prawo sie gotowac. Mam Denona AV receiver ktorego uzywam do aktywnego systemu i wysokie niewiele co ciagna mocy, za to regulatory traca ponad 80W i stad moj problem goracym radiatorem ktory jest podobnych rozmiarow jak ten ktory uzywasz. Wczesniej ktos skopcilil dwa kanaly w nim i jak wiekszosc japonczykow bardzo sie grzal pracujac w kinie domowym, nawet transformator z napisem Denon Audio po kilku godzinach pracy jest bardzo goracy i wedlug mnie jest to prawdopodobnie zwykla sieczka Bando jak w kazdym innym japonczyku, a nie super duper Denon. Moze zmostokowane 3886 dal bys na bass a zwykle na wysokie, to juz by byl niczego sobie wzmak.

Skomentuj

Moze zmostokowane 3886 dal bys na bass a zwykle na wysokie
                        tak właśnie chce zrobić bo TDA mi się nie podoba jak gra ale Bass dam już na osobnym radiatorze
                        Teraz jestem właśnie w trakcie testów a raczej składania układu

A może ktoś już testował ten układ?
                        Last edited by kulamario; 12.05.2018, 04:05.

Skomentuj

To nie jest mostek.

Skomentuj

Układ równoległy.

Skomentuj

Panowie
                              Czyli co ? bo zbytnio nie rozumiem układ ze schematu nie będzie miał większej mocy?
                              to znaczy to nie jest mostek?
                              tylko układ równoległy -a co to jest układ równoległy ?może mi ktoś wyjaśnić proszę

Skomentuj

jak masz dwie osobne koncowki np LM3886 to kazda da Ci ok 70W/4omach. Jesli je polaczysz rownolegle co jest wymyslem szatana i prostytutki, kazda ksiazka o elektronice Ci to odradzi, to mozesz osiagnac teoretycznie 140W/2omach. Oczywiscie jak masz 2omowy glosnik. Bo jesli masz dwa 4omowe to mozesz podlaczyc je osobno do osobnych koncowek, na to samo wyjdzie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mostek umozliwia Ci osiagniecie wiekszej mocy na 8omach i tylko na 8omach!

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                  Jesli je polaczysz rownolegle co jest wymyslem szatana i prostytutki,
                                  :lol:

Skomentuj

Dodaje oscylogramy 5xLM3886

Test był robiony na :
                                    Transformator 2x24V 300VA
                                    4x22000/63V
                                    4R 100W

Skomentuj

Przydalyby sie pomiaru szumu/ brumu, bo przy takiej dlugiej plytce to masz dluuuuga mase sygnalowa i zasilania wiec na pewno jest buuuuuu w glosnikach :)

A co pokazujesz na tych oscylogramach? Bo ja widze tylko ok 10V napiecia RMS czyli na 4oamach bidne 30W. Osiagniete przy sporym sygnale wejsciowym o wartosci 0,64V. Dla pelnej mocy czyli ok 80W/4 czyli napiecia 18-19V na wyjsciu bedziesz potrzebowal na wejsciu ponad 1V sygnalu. Przy tak niskiej czulosci raczej Ci sie nie uda wysterowac koncowek do pelnej mocy. Czulosc nie powinna byc gorsza niz 500mV zwykle miesci sie w zakresie 200-500mV.

Skomentuj

No właśnie płytka jest dłuuuuga i sa spadki napiec szczególnie na kanale centralnym jest on oddalony najdalej od punktu zasilania koledzy z elektrody doradzili mi ze bym pocynowal grubo linie + - i GND dodałem nawet do ścieżek drucik miedziany co go wlutowałem w ścieżki teraz najlepsze pocynowane wszystko i test a tu niespodzianka na każdym kanale mam już po równo ale nadal za mało bo teraz to mam około 9V RMS na każdym kanale

dodaje pomiary brumu najdalej i najbliżej punktu zasilania
                                        Last edited by kulamario; 18.05.2018, 21:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X